Gameverslaving in opkomst onder Nederlandse jongeren

Het aantal verslaafde gamers dat zich meldt bij een afkickkliniek is in de afgelopen twee jaar toegenomen met 66%. Naar verluidt zijn het vooral meer jongere gamers en zijn ze ook ‘erger verslaafd’ dan voorheen het geval was. Dit blijkt uit een onderzoek van de NOS, die daarvoor acht verslavingsklinieken raadpleegde. In 2011 behandelden alle acht klinieken gezamenlijk 256 gameverslaafden, afgelopen jaar betrof het 426 gamers.

In hetzelfde artikel van de NOS komt ook directeur Jan Willem Poot van Yes We Can Clinics (één van de acht afkickklinieken) aan het woord. Zijn observaties van gameverslaving zijn schrikwekkend:

De jongeren zijn steeds extremer bezig met hun obsessie. Het aantal uren dat ze gamen, neemt toe, soms wel 18 uur per etmaal. Meerdere jongens gaan niet meer naar school, gebruiken veel drugs en verwaarlozen zichzelf volledig.
Volgens de cijfers van Yes We Can Clinics is één op de twintig gevallen van gedragsstoornis, een geval van gameverslaving. Ook zou 1,5 procent van de Nederlandse jongeren tussen de 13 en 16 jaar verslaafd zijn aan online games. Als die schatting klopt, zou Nederland in totaal ongeveer 12.000 gameverslaafde jongeren tellen. Deze gamers zouden volgens Yes We Can Clinics gemiddeld acht uur per dag gamen, slecht slapen, ondermaats presteren op school en vaak sociaal geïsoleerd zijn.

Naast de jongere gevallen, melden de klinieken ook dat studenten(verenigingen) zich tot hun wenden voor gameverslaving. Er wordt daarnaast ook benadrukt dat ouders niet te licht moeten denken over gameverslaving bij hun kinderen, aldus een woordvoerder van verslavingskliniek IrisZorg. Zo maar de stekker eruit trekken zou niet helpen: gameverslaving lijkt daarvoor te veel op een terugkerende drugverslaving.

Gisteravond zond de NOS ook een kleine documentaire uit over een verslaafde gamer. Is al deze media-aandacht op dit onderwerp een noodzaak, of schetst de NOS een licht vertekend beeld van gamers, zoals dat eerder ook bij CampZone het geval was?

  1.   
    assassin_MKA's avatar

    In principe kan je aan alles verslaafd geraken.

  2.   
    Hillianii's avatar

    assassin_MKA schreef, "In principe kan je aan alles verslaafd geraken."

    +1

  3.   
    blackname's avatar

    Hier noemen ze het verslaafd bij elke dag 8 uur lang gamen…. Ik vind het al verslaafd wanneer je elke dag minstens 2 uur gamed. das namelijk toch elke week 14 uur. ik heb er daar de tijd niet voor hoor.

  4.   
    DutchGamer-W-'s avatar

    blackname schreef, "Ik vind het al verslaafd wanneer je elke dag minstens 2 uur gamed."

    Well sign me on than. 😛

    Want ik game wel meer dan 2 uur per dag, maar ik kan het wel begrijpen dat het een probleem word.
    Ja je kunt echt aan alles verslaafd raken, maar gamen kan je echt kapot maken als je verslaafd bent.
    Verwaarlozing van jezelf, Sociaal, wat agressiever zijn dan normaal, want heel je toekomst gaat gewoon naar de klote als je echt verslaafd bent.

    Maar ja wat is verslaving nu precies, of waar ligt de grens dat je zegt bij jezelf dat ik
    (of dat andere het zien hij/zij) niet meer stoppen.

    Ik denk dat iedereen wel de aflevering heeft gezien van South Park “Make Love Not Warcraft”
    Als je zo’n fatso bent die iedere dag elke min of sec aan het gamen is ja dat is echt een verslaving en niet gezond meer.

  5.   
    Flapjack's avatar

    durf te wedden dat er meer jongeren verslaafd zijn aan drugs of roken oid dan aan gamen.
    zo bijzonder vind ik dit niet. ik game aardig wat. maar ik stop waarneer ik wil. ik doe het puur uit verveling. vind het eigelijk ook niet eens zo leuk meer

  6.   
    Neolite's avatar

    Wij van Wc eend……. Nee dit is weer een onderzoek waar ik niet helemaal achter sta en ook niet in geloof. Ja natuurlijk neemt gameverslaving toe als het aantal mensen dat games speelt toe neemt. Lijkt me ook niet meer dan logisch, beschikbaarheid is immers gigantisch veel groter en mainstream.

    Daarnaast zijn mensen die verslaafd zijn aan games vaak al gevoelig voor verslavingen en als omgeving kan je hier echt wel op tijd op inspelen. Ouders die het zo ver laten komen zijn gewoon te slap om adequaat in te grijpen en komen dan gelijk met een extreme maatregel als een clinic. Want een gameverslaving is niet geheim te houden, een seksverslaving bijvoorbeeld wel.

  7.   
    3333/3333's avatar

    Neolite schreef, "Want een gameverslaving is niet geheim te houden."

    Want iedereen woont bij zijn ouders of heeft regelmatig persoonlijk contact met vrienden?

    Eenzaamheid onder jongeren / studenten is vaak een taboe, maar het bestaat wel degelijk en veel ook. Als je er alleen voor staat kunt je zo extreem doorgaan met je verslaving als je ‘wil’ en heeft niemand daar zicht op. Doordat jongeren zich er voor schamen (want= loser) houden ze het ook voor zichzelf.

  8.   
    Neolite's avatar

    Niet alles valt tegen te houden. Eenzaamheid is zonder of met een gameverslaving een probleem. Het probleem is in dit geval de eenzaamheid en het gevolg is voor sommigen een gameverslaving. De oplossing is hier dan ook niet het aanpakken van deze “gameverslaving” maar het oplossen van deze eenzaamheid.

    Eenzaamheid staat in mijn ogen dan ook compleet los van Gameverslaving.

  9.   
    3333/3333's avatar

    Mee eens, al zie ik eenzaamheid als één van belangrijkste oorzaken van een gameverslaving. Het zijn over het algemeen ook niet de populaire jongens en meiden met veel vrienden / rijke ouders / drukke sociale levens etc. die game verslaafd raken.

    Maar ben het ook met het nieuwsbericht eens dat een gameverslaving te vergelijken valt met drank- en drugsverslavingen en niet iedereen er de ernst van inziet. Het heeft vergaande gevolgen voor het leven van de verslaafde.

  10.   
    Majo's avatar

    Iets is naar mijn mening ps een verslaving als het problemen oplevert. 18 uur per week gamen zou geen probleem hoeven zijn, indien die uren bijvoorbeeld vooral worden gemaakt in het weekend en verder geen problemen veroorzaken voor werk/studie/sociale contacten.

  11.   
    squidgyboy's avatar

    ik slaap 8 uur per dag… is dat nu ook een verslaving 8)

  12.   
    ronineter's avatar

    Majo schreef, "Iets is naar mijn mening ps een verslaving als het problemen oplevert. 18 uur per week gamen zou geen probleem hoeven zijn, indien die uren bijvoorbeeld vooral worden gemaakt in het weekend en verder geen problemen veroorzaken voor werk/studie/sociale contacten."

    Een etmaal is 24uur Majo 😉

  13.   
    Ralph P Scene's avatar

    ik ga vast naar een kliniek ik ben echt verslaafd aan game..

  14.   
    ChielB's avatar

    Een verslaving hoeft zeker niet van ‘problemen’ af te hangen, het zit hem wat mij betreft vooral in het ‘moeten’. Als je niet meer zonder kunt, moet gamen om een goed gevoel te hebben, niet kunt stoppen, etc. dan is er wat aan de hand. Dat kan voor de ene persoon met 10 uur per dag, voor de ander met 1 uur. Dat ze hier blind staren op een gemiddeld aantal uren is toch wel weer duidelijk kortzichtig en een gemis voor een beetje gedegen onderzoek.

    Ik heb weken dat ik amper 4 uur game en ik heb weken dat ik makkelijk de 30 uur kan aantikken. Een verslaving? Nee, gewoon een toffe hobby. Zolang je er tijd voor vrij kan maken, mee kunt stoppen zonder helemaal er aan onder door te gaan en het niet elke week structureel ‘nodig te hebben’.

    N.B. En volgens mij zijn dergelijke klinieken vooral in opkomst, krijgen ze meer naamsbekendheid. En als meer ouders weten dat het bestaat, zullen ze hun kind er eerder naartoe sturen. Dan is het niet alleen simpelweg te stellen “er zijn meer verslaafden”. Ze hebben vooral meer aandacht er voor op dit moment, waardoor er meer mensen geholpen kunnen worden.

  15.   
    soldierarjan's avatar

    En zo weer een onderzoek die de komende week in het nieuws blijft.
    Gameverslaving zal wel toe nemen steeds meer mensen gamen maar alleen onder jongeren is niet waar ook veel oudere mensen die voornamelijk facebook games spelen kunnen verslaafd zijn.
    En dat zie ik in mij omgeving veel meer mensen die gewoon hun facebook spelletje willen spelen om maar verder te komen en niet voor hun plezier.

  16.   
    firehopper211's avatar

    Ik hou zelf heel erg veel van gamen, maar ik heb ook gewoon een leven en andere dingen te doen. Ik weet teminste bijvoorbeeld wanneer ik moet eten en slapen. Soms kunnen er ook echt mensen zijn die het game-vak TE veel kunnen overdrijven.

  17.   
    Talska's avatar

    Lekker belangrijk, wordt moe van deze fascistische wereld.

    Het is een etiketje ‘verslaving’ je moet je eigen dood werken en mag geen ‘verslavingen’ hebben. Dus 10 uur werken is gezond en valt niet onder verslaving.

    Pleur toch op man met al die flut onderzoeken.

    Als het even kan ja, lekker de hele dag 7 dagen per week gamen! genoeg contacten.

  18.   
    Leukste's avatar

    ChielB schreef, "Een verslaving hoeft zeker niet van ‘problemen’ af te hangen, het zit hem wat mij betreft vooral in het ‘moeten’. Als je niet meer zonder kunt, moet gamen om een goed gevoel te hebben, niet kunt stoppen, etc. dan is er wat aan de hand. Dat kan voor de ene persoon met 10 uur per dag, voor de ander met 1 uur. Dat ze hier blind staren op een gemiddeld aantal uren is toch wel weer duidelijk kortzichtig en een gemis voor een beetje gedegen onderzoek.
    "

    Juist. Zolang je zelf maar kan aangeven om even te stoppen. Om te eten,drinken en slapen zie ik het probleem niet. Het blind staren op het aantal uren is wel kortzichtig. Als je éénmaal niet meer het bewustzijn hebt om even te stoppen om wat te eten/drinken of om even rust te nemen. Ja, dan wordt het gevaarlijk.

  19.   
    nanathan's avatar

    Gamen is nu ook zo mobiel dat het makkelijk is om eraan verslaaft te raken

  20.   
    Alfa Warrior's avatar

    Talska schreef, "Lekker belangrijk, wordt moe van deze fascistische wereld.
    Het is een etiketje ‘verslaving’ je moet je eigen dood werken en mag geen ‘verslavingen’ hebben. Dus 10 uur werken is gezond en valt niet onder verslaving.
    Pleur toch op man met al die flut onderzoeken.
    Als het even kan ja, lekker de hele dag 7 dagen per week gamen! genoeg contacten. "

    Maar laat jij je werk, school, studie er vanaf hangen? Als je moet kiezen tussen gamen of naar school volgens je rooster ben je dan zo druk bezig met gamen dat je niet eens naar school gaat?

    Zo ja, zoek help want dan is er spraken van een verslaving. 8 uur, 18 uur of 60 uur per week gamen geeft nog niet aan of iemand verslaafd is (enkel dat hij veel vrije tijd heeft).

    Het gene wat aangeeft dat iemand verslaafd is kunnen dingen zijn zoals: depressief wanneer deze persoon een (lange) tijd niet gegamed heeft of niets anders doen (niet naar school of werk bijvoorbeeld) dan gamen of uiteraard de realiteit en game-wereld niet meer kunnen onderscheiden.

    Geloof me, dit soort mensen komen regelmatig voor in afkickklinieken en (jeugd-)inrichtingen.

  21.   
    Talska's avatar

    Ieder zijn prioriteiten.

    Wat je vooropstelt is een keuze.

    Ik hoef geen hulp, ik blijf lekker gamen en wie weet juist alleen nog maar meer.
    Die opgelegde carrière, waaraan je veelal eerder een hartinfarct door krijg dan veel gamen. Wat zijn je prioriteiten, en zoals gezegd wat je vooropstelt is een keuze. Ik laat me persoonlijke niet grijpen door dit maffia systeem. Ik heb genoeg in me leven al te voortduren gehad dus als ik al depressief was dan komt dat door dat en niet door het gamen. Hobbys omtoveren in verslavingen, is wat mij betreft ook een verslaving. Bovendien al zou het een verslaving kunnen zijn, goeie verslavingen zijn nu ook eenmaal nodig.

    PS: De realiteit niet meer kunnen onderscheiden? Kom op man, de zelfde onzin als wat die ‘onderzoekers’ roepen.

  22.   
    3333/3333's avatar

    Ik zou wel de laatste zijn om te beweren dat de NOS een betrouwbare nieuwsbron is, maar in mijn ogen hebben ze het hier toch echt bij het rechte eind. Wat Alfa Warrior zegt klopt, ernstige gevallen komen regelmatig voor.

    En volgens mij zijn dergelijke klinieken vooral in opkomst

    Toch eerder een kwestie van vraag en aanbod lijkt mij.

  23.   
    Alfa Warrior's avatar

    Talska schreef, "PS: De realiteit niet meer kunnen onderscheiden? Kom op man, de zelfde onzin als wat die ‘onderzoekers’ roepen."

    Dat het niet bij jou gebeurt betekend niet dat het bij niemand gebeurt.

    Ooh en er bestaat niet zo iets als een “goede verslaving”, denk jij dat alcoholisten, drugsgebruikers of horders (verzamelaars op een extreem niveau) denken dat hun verslaving slechter is dan een gameverslaafde denkt over zijn verslaving?

  24.   
    Caroldus_Maximus's avatar

    Gebruikte de NOS niet altijd Keith Bakker als uithangbord/woordvoerder voor deze kwestie? Wat is er ook alweer met deze meneer gebeurd? Nuff said 😉

    Ik denk wel dat we moeten erkennen dat gameverslaving een reële verslaving is en dat het wel aandacht verdient. Ik vind echter de manier waarop mediamakers bij de NOS (lees: lieden die geregeld geen ervaring hebben met het medium) vrijwel alles zullen aangrijpen om het “enge onbekende” medium op een negatieve manier onder de aandacht te kunnen brengen.

    Dat het onderwerp onder de aandacht wordt gebracht, vind ik helemaal goed, maar ik hou niet zo van die eenzijdige journalistiek die de NOS op dit gebied soms bedrijft.

  25.   
    Talska's avatar

    Hoe dan ook de extreme, maken ook die keuze om lang te gamen. De vergelijking met alcoholisten gaat hier niet in op. Met gamen neem je namelijk niks tot je, alcohol is de verslaving.

    Oke ik ben game verslaafd, heerlijk. Het belemmert mij niet, en toch vorig weekend zeker 35 uur erin zitten. Heerlijk! Voor mensen die van nature veel op zich zelf zijn, is gamen een ‘godswonder’ je kan net als die onderzoekers proberen je conclusies te trekken, maar dat baseert zich op lucht, of/en op die extreme.

    PS: non stop 3 dagen gamen zou ik niet kunnen, maar een dag wel hoor. Goed daarna ben ik dan ook wel moe 😆

  26.   
    Moodey's avatar

    je kan ook gwn gaan gamen met vrienden op skype die je in het echt kent. dat doe ik, ik game niet alleen want dat is pokkesaai.

  27.   
    G_Dragon16's avatar

    WTF heeft gamen met een drug’s verslaving te maken??

  28.   
    RinkichiMiri's avatar

    als je dit in een normale werkweek doet ben je idd flink verslaafd ja en gaat je leven er echt wel onder lijden.

    maargoed ik denk dat steeds meer mensen gewoon een uitweg nodig hebben om al die maatschappelijke druk te ontsnappen ik merk het zelf ook dat als ik heel veel moet doen wat erg lastig is dat ik liever in een game zit dan al die dingen te moeten doen.

    maar het is gewoon belangrijk dat ouders goed op hun kind letten.

    als je merkt dat je kind slecht begint te presteren op school lijkt het me toch dat je gelijk ingrijpt.

    ik bedoel als je kind zoveel gamed moet je dat tog wel snel ergens aan merken.

  29.   
    zantjez's avatar

    Zoals ik eerder al zie aan de reacties is game verslaving idd niet aan tijd gebonden. ikzelf speel tegen de 60 ( soms wel 100) uur in de week, vooral omdat ik geen werk heb en binnenkort een opleiding ga doen dus tijd zat ( al 5 jaar). al denk ik zelf wel da ik lichtelijk verslaafd ben ook mede omdat gamen voor mij een uitweg is om van de realiteit te ontsnappen, zoals rommel zegt eenzaamheid is indeed de grootste oorzaak maar daarbij ook dat de realiteit geen alternatief heeft om de spanning, sensatie de beloningen en respect na te bootsen. k ben vaak een leider van guilds/clans en ben ook vaak een van de betere spelers op de games dus ik geniet van enorm veel respect, daarin tegen is het in de realiteit het tegenover gestelde, k ben geen brat pitt en heb geen standaard jongens/mannen interesses en daarbij ook k ben geen fan van grote groepen oftewel noob in real life lol.

    maar om terug te komen op game verslavingen naar mijn inzicht en persoonlijke ervaring ben je pas verslaafd als de realiteit echt niets meer voor diegene betekent, het niet hebben van vrienden is iemand zijn eigen keuze of een keuze gemaakt door de maatschappij omdat deze persoon ‘anders’ is en heeft niet per direct met gamen te maken. hierbij refereer ik ook naar de guild/clan meetings irl dat dit dus ook vrienden/relaties kan opleveren.

    De drugs verslaving vind ik zeer ver gezocht, een echte diehard gamer gaat echt de deur niet uit om een gram coke te halen voor betere prestaties, hierbij raakt die teveel tijd kwijt wat die aan gamen kan benutten en is het effect van drugs maar tijdelijk en heeft een grote terugslag wat ook weer tijd gaat kosten op het spel.
    en energie drankjes, tja wie drinkt die zooi nou niet en tuurlijk het is een must om te hebben als je besluit een nacht door te gamen.

    En het geheim houden van een gameverslaving, mja ligt er denk net aan hoe je omgeving er naar kijkt.
    als zij zien dat je blij en vrolijk wordt van gamen en heel uitgebreid erover praat en ze er bij betrekt is het zeer gemakkelijk om ze om de tuin te leiden. totdat er zoiets op het nieuws komt en ze naar boven komen stormen dat je verslaafd bent als je meer dan 16 uur gamed, zoals mijn vader dus deed en k hierbij het antwoord gaf dat een hoop nederlanders in de avond voor de tv hangen en gemakkelijk 30 uur tv kijken halen in een week dus zou 30 uur gamen als normaal gezien kunnen worden.
    zoals eerder dus gezegt een verslaving heeft niets met tijd te maken maar met hoe je ermee om gaat voordat het een verslaving wordt.