Sony onthult nieuwe generatie blu-raydisks; maakt 1TB opslag mogelijk

Sony heeft op haar officiële website een nieuwe generatie blu-raydisks onthuld die door het leven zullen gaan als zogeheten Archival Discs. Men verwacht de eerste blu-raydisks van deze generatie, met een opslag van 300GB, te kunnen leveren in de zomer van 2015.

Na verloop van tijd verwacht het bedrijf de opslag te vergroten tot 500GB en uiteindelijk de verwachte 1TB. We hebben in elk geval te maken met een aanzienlijke stap ten opzichte van de huidige blu-raydisks die slechts 50GB opslag bieden.


Hierboven is het nieuwe logo te bewonderen dat gebruikt zal worden voor de producten. Dit is overigens het resultaat van een samenwerking tussen Sony en Panasonic; de bedrijven wensen op lange termijn hét format op te stellen voor opslag van grote hoeveelheden data.

Sony’s roadmap voor de Archival Discs is onderaan dit bericht te vinden, inclusief de technologieën die gebruikt zullen worden om de immens grote opslag mogelijk te maken. Wanneer het eenmaal zover is, zullen we het logo en de technologie veelvuldig in actie zien.

 1.   
  Majo's avatar

  Wat ik me dan afvraag: kunnen alle huidige apparaten met een Blu-Ray speler deze nieuwe discs lezen? Of alleen de nieuwere modellen? Of is er een update nodig qua firmware?

 2.   
  Jonah's avatar

  De discs zijn in elk geval backwards compatible, maar dan alleen om te lezen natuurlijk. Het schrijven van data op dergelijke discs vereist logischerwijs nieuwe hardware.

 3.   
  3333/3333's avatar

  Indrukwekkend, maar ik neem aan dat dan ook de leessnelheid omhoog wordt geschroefd? Anders is het net alsof je een externe schijf van 1 Tb hebt via usb 2.0. 😛

 4.   
  tijn80's avatar

  De primair functie van deze schijven zijn voor Archiefdoeleinden. De kans dat je de discs kan gaan gebruiken voor Games/films lijkt me voorlopig dus vrij klein.

 5.   
  DeAdSeYe's avatar

  Sinds 2010 is er een universitaire (Tohoku universiteit) onderzoek team van Sony bezig geweest met het ontwikkelen van 1TB blu ray disc. Al sinds juli 2010 is er bekent dat er hard gewerkt wordt aan deze disc.

  De laatste nieuwe games kosten ook algauw 40 á 50 GB in opslag. Op dit moment is de grootste Blu-ray disc 50GB, dat er grotere blu-rays eraan zaten te komen was gewoon noodzakelijk voor Sony. Vooral met de komst van 4K films wat algauw 200 á 500GB in beslag neemt.

  De Blu-ray XL 4 layer kan algauw tot 128GB!

 6.   
  Daniel Z's avatar

  Zou een goede voor de toekomst van games en films zijn. Ze zijn inderdaad al behoorlijk lang in ontwikkeling.

 7.   
  JV0472's avatar

  Daniel Z schreef, "Zou een goede voor de toekomst van games en films zijn. Ze zijn inderdaad al behoorlijk lang in ontwikkeling."

  Idd mooie ontwikkeling, maar tegen die tijd zal de digitale distributie voor games wel al heel goed zijn ingeburgerd denk ik

 8.   
  3333/3333's avatar

  JV47″][quote=”Daniel Z schreef, "Zou een goede voor de toekomst van games en films zijn. Ze zijn inderdaad al behoorlijk lang in ontwikkeling."

  Idd mooie ontwikkeling, maar tegen die tijd zal de digitale distributie voor games wel al heel goed zijn ingeburgerd denk ik[/quote]

  Dat is wel een punt inderdaad. Daarnaast, een blu-ray van 1Tb is leuk, maar bedenk ook hoeveel ruimte je op je harde schijf nodig gaat hebben als daar games op uitkomen. Die gaan echt niet enkel van een blu-ray gelezen worden, zo lijkt het er tenminste op.

 9.   
  Musicman88's avatar

  Even een AD’tje branden……nou, dat gaat nog even wennen worden 😉

 10.   
  Goldcobra's avatar

  Damn, ik weet nog dat ik floppy disks gebruikte, en nu (althans, over een tijdje) zijn we alweer bij schijfjes van 1TB

 11.   
  Rijstekorrel's avatar

  Goldcobra schreef, "Damn, ik weet nog dat ik floppy disks gebruikte, en nu (althans, over een tijdje) zijn we alweer bij schijfjes van 1TB"

  Haha idd Windows installeren via floppy, of later had je het nog nodig om de cd op te starten.
  Gelukkig kwam er een bootable cd na een tijdje van 98 😛

 12.   
  dummy006's avatar

  Misschien dat ze nog wel meer data op zo’n schijfje kwijt zouden kunnen als ze een laser van 200 á 250 nm zouden gebruiken. Maar dat zal tegelijkertijd wel eens kostbaarder kunnen zijn dan de lasers die ze er nu voor gebruiken.