Gerucht: Microsoft heeft NSA toegang gegeven tot Skype-gesprekken en e-mails

Uit uitgelekte documenten zou zijn gebleken dat Microsoft de Amerikaanse National Security Agency op grote schaal toegang heeft gegeven tot de Skype-gesprekken van haar gebruikers. Ook Outlook-mails en SkyDrive-content van de afgelopen drie jaar zou zijn overhandigd aan de NSA. Volgens de documenten geschiedde de overdracht van deze data via PRISM, het elektronisch bewakingsprogramma dat de afgelopen weken meermaals in het nieuws was.

De Britse krant The Guardian beweert de hand te hebben gelegd op geheime documenten, waaruit blijkt dat bovenstaande gegevens zijn uitgewisseld tussen Microsoft, Amerikaanse inlichtingendiensten en verschillende Silicon Valley-bedrijven. Uit de documenten zou blijken dat Microsoft de NSA hielp om haar eigen beveiliging te omzeilen. Op deze manier kreeg de Amerikaanse overheid toegang tot Skype-gesprekken, e-mails van Outlook en Hotmail, SkyDrive-data en gebruikersgegevens.

De NSA zou in juli hebben beweerd dat het, dankzij nieuwe mogelijkheden, nu in staat was om drie keer zoveel Skype-gesprekken te verzamelen via PRISM als voorheen. Het delen van data met inlichtingenbedrijven als CIA, FBI en de NSA werd volgens de documenten door Microsoft beschreven als “teamsport”.

Microsoft ontkent de geruchten in een officiële reactie, maar liet tegelijkertijd doorschijnen dat zij in sommige gevallen wel bereid is om data door te spelen aan de Amerikaanse overheid:

When we upgrade or update products we aren’t absolved from the need to comply with existing or future lawful demands. [We provide consumer data] only in response to government demands and we only ever comply with orders for requests about specific accounts or identifiers.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan het volledige artikel op de website van The Guardian.

 1.   
  FishHookz's avatar

  Komop mensen dit wisten we toch al lang -.-‘ Dachten sommigen serieus dat wanneer je klik op ”gesprek verweideren” dat niemand het dan meer kan lezen ?

 2.   
  Goldcobra's avatar

  Natuurlijk wisten mensen al dat een bericht bewaard blijft, maar dat de die info doorspelen is gewoon schending van privacy. Leve Amerika! Leve het land van de vrijheid! (Not)

 3.   
  mmx's avatar

  Als dit waar is en daar twijfel ik niet aan is dit toch een enorme schending van de privacy .Maar het is ” The New World Order ” die dit weer doet 😡 Juist America land of the Free .

 4.   
  Cyart's avatar

  NSA paranoid control freaks

 5.   
  3333/3333's avatar

  Het is te makkelijk om dit enkel af te doen als een schending van de privacy. Wanneer het op de juiste manier wordt gebruikt zou dit een prima systeem kunnen zijn. Het echte probleem is natuurlijk dat we niet weten waarvoor het gebruikt gaat worden.

  Daarnaast is het best hypocriet om je hier druk over te maken wanneer je ondertussen ook gewoon Whatsapp, Facebook en Twitter gebruikt, die zijn veel erger. Wanneer je die diensten gebruikt hoef je niet te rekenen op privacy, waarom denk je dat deze diensten gratis kunnen worden aangeboden? Uit liefdadigheid?