CD Projekt RED: Games zijn belangrijker dan geld

Ontwikkelaar CD Projekt RED, momenteel druk bezig met The Witcher 3: Wild Hunt, heeft een duidelijk standpunt ingenomen wat betreft geld en het maken van games. Volgens directeur Marcin Iwinski vinden zij vooral de games en gamers belangrijk, niet het financiële plaatje. De kwaliteit van de uiteindelijke game en de personen die je spel spelen moeten altijd op de eerste plek komen, dan komt het geld vanzelf wel. Iwinski vertelde:

At the end of the day, the game counts and not the money. Because the game will make the money if it’s good. I think it’s in a way our trademark. People buy our games on day one because they trust us. And if we screw that up, it’s the end of the story pretty much.
Iwinski verklaarde verder dat alle add-on content voor de pc-versie van The Witcher 3: Wild Hunt gratis zal zijn. Of dit op de next-gen consoles zal lukken is nog maar de vraag, dat hangt af van Microsoft en Sony. Als het aan CD Projekt RED ligt wordt ook op de consoles toekomstige Witcher 3-content gratis, maar daarover is nog geen knoop doorgehakt.

CD Projekt RED is altijd al een fel voorstander geweest van DRM-vrije games en platformen. Zodoende was de aankondiging van een versie van The Witcher 3: Wild Hunt voor de Xbox One toch wel een verrassing, gezien het standpunt van Microsoft richting gebruikte games en de eis om eenmaal per 24 uur online te zijn ter controle.

 1.   
  See4urSelf's avatar

  Deze gasten zijn geweldig. Ik support ze al sinds het prachtige Witcher 1. Elke keer weer staan ze voor gratis content. Neem de release van The Witcher 2 – Enhanched Edition. Compleet gratis als je de gfame al had! Niks betalen voor uitbreidingen o.i.d. Het geld wat ze daarmee binnen halen (dus alleen game verkopen), gebruiken ze vervolgens weer om nog grotere games te maken. En dat is allemaal begonnen op de PC. Zelfs piraten zijn bereid te betalen voor een (singleplayer only!) game. Ge-wel-dig.

 2.   
  soldierarjan's avatar

  Kijk deze mensen maken met heel veel liefde games voor gamers ,doen de meeste ontwikkelaars trouwens wel maar de bazen willen alleen maar meer verdienen en vaak ook teveel.
  Als je winst maakt moet je al tevreden zijn en niet perse 50 miljoen winst willen maken met elke game die je uitbrengt.

 3.   
  Jarek's avatar

  Ik kan me nog wel herinneren wat ze tegen de illegale downloaders van The Wicher 2 in duitsland hebben gedaan.

  Er is een advocatenkantoor ingeschakeld om de piraten in kwestie aan te klagen, zij het in eerste instantie met een voorstel: betalen of anders. Op die manier zouden Duitse piraten boetes kunnen krijgen van meer dan 1000 euro. Voorlopig wil CD Projekt zich enkel richten op Duitsland en dat is ergens ook logisch. De wetgeving daar is immers veel strenger en dus is er voor CD Projekt een grotere kans op slagen. In andere landen is het voor piraten namelijk nog te makkelijk om aan een veroordeling en straf te ontkomen.

  Helden. 😀

 4.   
  GamerJaime's avatar

  See4urSelf schreef, "Deze gasten zijn geweldig. Ik support ze al sinds het prachtige Witcher 1. Elke keer weer staan ze voor gratis content. Neem de release van The Witcher 2 – Enhanched Edition. Compleet gratis als je de gfame al had! Niks betalen voor uitbreidingen o.i.d. Het geld wat ze daarmee binnen halen (dus alleen game verkopen), gebruiken ze vervolgens weer om nog grotere games te maken. En dat is allemaal begonnen op de PC. Zelfs piraten zijn bereid te betalen voor een (singleplayer only!) game. Ge-wel-dig. "

  Ben ik het helemaal mee eens. Al heb ik nog nooit een Witcher game gespeeld zo hoort het wel! En niet alleen in de game maar ook in de filmindustrie. Kwaliteit komt voor kwantiteit. TOP! 🙂

 5.   
  Flapjack's avatar

  kijk zij snappen het!.. ik hoop dat dit een trend wordt

 6.   
  yannick_TXL's avatar

  Goedzo! Zo hoor ik het graag!

 7.   
  john mor's avatar

  We doen het niet voor het geld… Hey, ik heb een schitterend idee! Laten we een studio openen in Polen! Dat scheelt een pak op gebied van onkosten (en al de rest). Laat mij niet lachen, alles draait om geld en op deze manier halen ze het er ook uit.

 8.   
  Thabigmanx's avatar

  john mor schreef, "We doen het niet voor het geld… Hey, ik heb een schitterend idee! Laten we een studio openen in Polen! Dat scheelt een pak op gebied van onkosten (en al de rest). Laat mij niet lachen, alles draait om geld en op deze manier halen ze het er ook uit."

  Ja een poolse groep mensen die een gamestudio beginnen in polen is puur om het goedkoop te maken XD

 9.   
  Talska's avatar

  😆 😆

  Sympathie hebben ze en krijgen ze. Geloof me daar wordt je zeker rijk van.