Naughty Dog heeft geleerd van overstap next-gen consoles

We wisten vorige week al te melden dat ontwikkelaar Naughty Dog niet blij is met de komst van de nieuwe generatie consoles. Dit komt met name doordat de overstap naar een nieuwe console, destijds van de PlayStation 2 naar de PlayStation 3, erg groot is.

We had a pretty bad experience when we moved from PS2 to PS3, because we made some stupid mistakes. And that was totally our fault.
Dit is de ontwikkelaar van onder andere Uncharted, Jak & Daxter en het aankomende The Last of Us destijds erg zwaar gevallen. Evan Wells en Christophe Balestra zeggen beter voorbereid te zijn op de nieuwe PlayStation van Sony. Balestra geeft aan dat Naughty Dog met de overgang veel fouten heeft gemaakt die ze aan zichzelf wijten. Het bedrijf had nog erg veel te leren en een onderdeel van grote verschillen waren de nieuwe soort shaders die voor de PlayStation 3 werden gebruikt.
It’s about the quality of the tools, and about whether you can make something smarter. My guess is that they will expand – you’ll have more this, and more that – you’ll always have something more.

In terms of our art, we always create our assets at a higher resolution than what you see in-game. A lot of our pipelines are already ready to move to something superior to the PS3. But it’s scary.

Nu hebben ze veel meer te overzien en hebben ze meer tijd gehad om over de ‘altijd enge’ delen van de overgang naar next-gen na te denken. Het gaat om de kwaliteit van de tools, er zal altijd meer van dit en dat zijn. Echter, Naughty Dog maakt haar art, haar assets, altijd op een hogere resolutie dan de daadwerkelijke in-game kwaliteit. Daardoor is het gat voor ontwikkelen kleiner.
Moving on to PS3 we are entering this group of developers that we could share technology with. We wanted to get into the more traditional development environment that other studios are developing with, so we did have to start from scratch.
Wells zegt daarnaast dat de ontwikkelaar niet meer vanaf het prille begin zal starten. Op de PlayStation 2 had Naughty Dog een volledig eigen programmeertaal, die op de PlayStation 3 nutteloos was. Na deze fout is het bedrijf overgestapt op een meer traditional development environment, wat veel studio’s doen. De weg naar de PlayStation 4 zal daarom gemakkelijker gaan.

The Last of Us verschijnt in juni, maar of Naughty Dog ook al een next-gen project in ontwikkeling heeft, dat horen we mogelijk morgen.

 1.   
  captain08's avatar

  Uncharted 4, Uncharted 4, Uncharted 4, Uncharted 4, please Uncharted 4!!! 😳 8) 😀

 2.   
  Rijstekorrel's avatar

  bloksmaboy:D schreef, "Uncharted 4, Uncharted 4, Uncharted 4, Uncharted 4, please Uncharted 4!!! 😳 8) 😀 "

  Er komt geen Uncharted 4 die reeks is afgelopen klaar, ik vind het ook jammer vond het goeie games maar het is niet anders.
  Ze zijn nu met andere goeie titels bezig 🙂

 3.   
  game_expert's avatar

  Carlos0_0″][quote=”bloksmaboy:D schreef, "Uncharted 4, Uncharted 4, Uncharted 4, Uncharted 4, please Uncharted 4!!! 😳 8) 😀 "

  Er komt geen Uncharted 4 die reeks is afgelopen klaar, ik vind het ook jammer vond het goeie games maar het is niet anders.
  Ze zijn nu met andere goeie titels bezig 🙂 [/quote]

  Haha waar haal je die informatie vandaan?

 4.   
  soldierarjan's avatar

  Ik denk dat naughty dog een goede overstap na ps4 gaat maken ze maken geweldig goede games al jaren en dat zal op ps4 niet anders zijn.
  Ik zie Uncharted 4 nog gerust komen is erg goede serie en de fans willen meer en waarom zou je stoppen met iets wat goed verkoopt en nog veel mee kan doen.

 5.   
  jamrex007's avatar

  game_expert schreef, "

  ”Carlos0_0″ schreef, "[quote=”bloksmaboy:D”].."

  Er komt geen Uncharted 4 die reeks is afgelopen klaar, ik vind het ook jammer vond het goeie games maar het is niet anders.
  Ze zijn nu met andere goeie titels bezig 🙂 "

  Haha waar haal je die informatie vandaan? [/quote]
  Hij denkt waarschijnlijk dat er per console een nieuwe Franchise komt. playstation 1 was Crash Bandicoot playstation 2: Jaf and Daxter en Playstation 3: Uncharted. ik zelf denk wel dat er wel een uncharted 4 komt want zoals soldierarjan al zei waarom zou je stoppen met iets wat goed verkoopt en nog veel mee kan doen 😉

 6.   
  ShadyXL's avatar

  soldierarjan schreef, "Ik denk dat naughty dog een goede overstap na ps4 gaat maken ze maken geweldig goede games al jaren en dat zal op ps4 niet anders zijn.
  Ik zie Uncharted 4 nog gerust komen is erg goede serie en de fans willen meer en waarom zou je stoppen met iets wat goed verkoopt en nog veel mee kan doen."

  Misschien denken ze dat mensen gaan denken dat ze de serie gaan uitmelken. Niet dat ik denk dat ze dat gaan doen, maar teveel van het goede is ook weer niet goed.

 7.   
  FioranoJC's avatar

  Crash Bandicoot was zo gaaaaaf! Mis dat spel. Hoef je tenminste geen Wii te kopen voor een kart game.. 😉

 8.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  FioranoJC schreef, "Crash Bandicoot was zo gaaaaaf! Mis dat spel. Hoef je tenminste geen Wii te kopen voor een kart game.. 😉 "

  Modnation racers was er ook nog! 😉

  OT: Naughty dog weet me elke keer weer te verassen