Duitse consumentenorgantisaties klagen Valve aan

De federatie van Duitse consumentenorganisaties (VZBZ) heeft een aanklacht ingediend tegen Valve. Projectmanager van VZBZ Carola Albrecht is van mening dat Steam-gebruikers de mogelijkheid zouden moeten krijgen om hun games door te kunnen verkopen aan anderen. Dat Steam-gebruikers de volle mep betalen voor een game en vervolgens niet kunnen bepalen wat zij daarmee doen is volgens haar onrechtvaardig.

If I pay the full price for a game, then why am I not allowed to do with it what I want.
Afgelopen september gaf de VZBZ ook al een waarschuwing aan Valve over legale mogelijkheden betreft het doorverkopen van software. Valve gaf hier echter geen gehoor aan en besloot niet met de organisatie in onderhandeling te gaan. Een woordvoerder van Valve liet weten op de hoogte te zijn van de klacht, maar gaf aan dat de VZBZ nog geen daadwerkelijke aanklacht had ingediend.
We are aware of the press release about the lawsuit filed by the VZBV, but we have not yet seen the actual complaint. That said, we understand the complaint is somehow regarding the transferability of Steam accounts, despite the fact that this issue has already been ruled upon favorably to Valve in a prior case between Valve and the VZBV by the German supreme court. For now, we are continuing to extend the Steam services to gamers in Germany and around the world.
Een rechterlijke uitspraak uit 2010 laat weten dat Valve met zijn beleid niet de Duitse wet overtreedt. Het Europese hof van justitie laat echter weten dat makers van content op geen enkele manier doorverkoop van hun software kunnen verbieden. Dit betekent dat het doorverkopen van games op Steam wettelijk gezien legaal zou zijn.

  1.   
    soldierarjan's avatar

    Als ik het goed heb is er in nederland al en wet dat het verplicht is om te zorgen dat door verkoop van games gewoon moet kunnen ook digitaal of ze zijn er nog mee bezig dat kan ook.

  2.   
    NoFearz's avatar

    Ik vind het onzin. Je weet van tevoren dat je het niet kunt doorverkopen. Je betaald immers voor een licentie.

  3.   
    Daan's avatar

    Ik snap het probleem ook niet echt…

  4.   
    Codename_black's avatar

    NoFearz schreef, "Ik vind het onzin. Je weet van tevoren dat je het niet kunt doorverkopen. Je betaald immers voor een licentie. "

    Dus als ik een retail versie van een game koop (waar steamworks opzit) betaal ik voor een licentie?
    dacht het niet.

  5.   
    NoFearz's avatar

    Codename_black schreef, "

    ”NoFearz” schreef, "Ik vind het onzin. Je weet van tevoren dat je het niet kunt doorverkopen. Je betaald immers voor een licentie. "

    Dus als ik een retail versie van een game koop (waar steamworks opzit) betaal ik voor een licentie?
    dacht het niet."

    Jawel, de licentie om de game op Steam te activeren voor je account. Een retail versie zorgt er alleen voor dat je het hele spel niet hoeft te downloaden.

  6.   
    mmx's avatar

    Ik vind het onzin. Je weet van tevoren dat je het niet kunt doorverkopen. Je betaald immers voor een licentie.

    Hmmmmmmm waar maken ze zich druk over iedereen weet wat je koopt ๐Ÿ™„

  7.   
    ChrisBoers's avatar

    “Het Europese hof van justitie laat echter weten dat makers van content op geen enkele manier doorverkoop van hun software kunnen verbieden.”
    Het verschil zit in het verbieden, of het faciliteren. Valve faciliteert het doorverkopen niet. Vraag is, of ze het ook actief verbieden. Dat laatste zou tegen de Europeese regels zijn.

  8.   
    sthij's avatar

    Nou maar hopen dat de duitsers winnen. ๐Ÿ˜€

  9.   
    G_Dragon16's avatar

    HELEMAAL MEE EENS , hoop dat ze winnen ๐Ÿ˜€

  10.   
    )GN(-Erik's avatar

    Waar zou je digitaal willen doorverkopen? Als er nou een hoesje omheen zat en zo dan zou ik het nog wel kunnen begrijpen, maar als je het digitaal hebt is het dus eigenlijk alleen een licentie om de game te mogen downloaden.

  11.   
    soldierarjan's avatar

    )GN(-Erik schreef, "Waar zou je digitaal willen doorverkopen? Als er nou een hoesje omheen zat en zo dan zou ik het nog wel kunnen begrijpen, maar als je het digitaal hebt is het dus eigenlijk alleen een licentie om de game te mogen downloaden."

    Het is niet dat je het zo willen door verkopen maar als het niet kan en de retailhandel valt weg dan kunnen ze de prijzen flink omhoog schroeven doordat er geen concurrentie meer is.

  12.   
    Deadstriker's avatar

    Gezeik om niks, je weet dat je een licentie koopt op Steam. Zelfs bij de installatie krijg je een pop-up met de terms and conditions waarvan je het ‘MAG’ accepteren, het hoeft niet!

    Dit is gewoon dom zeuren.

  13.   
    Goldcobra's avatar

    Wat ’n gezeik. Er zijn toch al heel veel bedrijven bezig ervoor te zorgen dat hun games niet kunnen worden doorvekocht?? (Bijv. dmv een online pass, code, etc.) Ik vind ook dat Valve het volle recht heeft om games niet doorverkocht te laten worden.

  14.   
    Alfa Warrior's avatar

    ..Omdat je met de gebruikersvoorwaarden akkoord bent gegaan misschien?
    Daarin staat gewoon mooi en duidelijk aangegeven dat je het spel niet zal ruilen / dat ruilen niet mogelijk is.

  15.   
    DeAdSeYe's avatar

    NoFearz schreef, "

    ”Codename_black” schreef, "[quote=”NoFearz”].."

    Dus als ik een retail versie van een game koop (waar steamworks opzit) betaal ik voor een licentie?
    dacht het niet."

    Jawel, de licentie om de game op Steam te activeren voor je account. Een retail versie zorgt er alleen voor dat je het hele spel niet hoeft te downloaden.[/quote]

    Als je een retail game koopt is de CD eigendom van jou. Maar de software wat op een CD staat blijft nog altijd eigendom van het bedrijf. Zowel online of retail games, Steam of geen Steam, je betaald altijd voor de gebruikers licentie.
    Software blijft in elke geval eigendom van een bedrijf, anders waren er ook geen voorwaarden aan verbonden.

    Doorverkoop doen veel bedrijven moeilijk over in de wereld van software. Want als ik een game doorverkoop hebben ze met 2 gebruikers, 1x geld verdient. Want het geld wat ik krijg van de 2de gebruiker komt niet terecht bij de uitgever of ontwikkelaar.

  16.   
    Broodbeleg's avatar

    DeAdSeYe schreef, "

    ”NoFearz” schreef, "[quote=”Codename_black”].."

    Jawel, de licentie om de game op Steam te activeren voor je account. Een retail versie zorgt er alleen voor dat je het hele spel niet hoeft te downloaden."

    Als je een retail game koopt is de CD eigendom van jou. Maar de software wat op een CD staat blijft nog altijd eigendom van het bedrijf. Zowel online of retail games, Steam of geen Steam, je betaald altijd voor de gebruikers licentie.
    Software blijft in elke geval eigendom van een bedrijf, anders waren er ook geen voorwaarden aan verbonden.
    Doorverkoop doen veel bedrijven moeilijk over in de wereld van software. Want als ik een game doorverkoop hebben ze met 2 gebruikers, 1x geld verdient. Want het geld wat ik krijg van de 2de gebruiker komt niet terecht bij de uitgever of ontwikkelaar. [/quote]
    Wat jij zegt klopt, maar Juridisch gezien is dit onmogelijk. Namelijk bij het installeren accepteer je de gebruikersvoorwaarden pas en dat is na de aanschaf. Daar gaat deze zaak gedeeltelijk om, net als het feit dat Europees Hof geoordeeld heeft dat licenties ook vrij verhandelbaar zijn. De kanttekening daarbij is dat het bedrijf die verkoop niet hoeft te faciliteren. Ik ben dan ook zeker benieuwd wat hier uit gaat komen.

  17.   
    cookymonster's avatar

    Wat een gedoe zeg, volgens mij doet valve helemaal niets fout

  18.   
    Tha Destiny's avatar

    Alfa Warrior schreef, "..Omdat je met de gebruikersvoorwaarden akkoord bent gegaan misschien?
    Daarin staat gewoon mooi en duidelijk aangegeven dat je het spel niet zal ruilen / dat ruilen niet mogelijk is."

    Gebruiksvoorwaarden staan niet boven de wet ๐Ÿ˜‰