GN Poll: Tientallen euro’s investeren in free-to-play?

De game-industrie staat niet stil, waardoor gamers op elk moment van de dag genoeg gespreksmateriaal hebben. Maar net als elk organisme dat gezegend is met een brein verschillen gamers vaak van mening, dus discussiëren ze heel wat af. Elke twee weken geeft GamersNET al die mensen de mogelijkheid om zich helemaal uit te leven en hun ongezouten, ongecensureerde en keiharde mening te geven over een nieuwe poll, zelfs al mondt dit soms uit in felle discussies waarbij bloed niet wordt geschuwd. Maar eerst blikken we even terug op de poll van 7 januari, om te kijken welke partij deze keer de overhand had.

Het nieuwe jaar was toen net van start gegaan en dus was het “echte leven” weer begonnen. Nederland ging massaal weer aan het werk en het leven ging weer zijn gangetje alsof er niets gebeurd is. Toch stonden we aan het begin van een gloednieuw jaar. Een jaar dat ons veel gaat brengen op game-gebied: niet alleen qua hardware (naar verluidt komt zowel Sony als Microsoft met een nieuwe console), maar ook qua software. Er staan nu al massa’s games gepland voor dit jaar en jij hebt zonder twijfel een favoriet. Daarom voegen we jou naar welke game je in 2013 het meest uitkijkt. Niet geheel onverwacht blijkt GTA V de absolute publieksfavoriet te zijn, maar ook Battlefield 4 komt opvallend positief naar voren. Een greep uit jullie reacties:

ChrisBoers:

GTA V zal net als deeltje IV wel weer vreselijk overhyped worden voor wat het uiteindelijk biedt, maar waar ik zelf erg naar uitkijk zijn Tomb Raider, The Last of Us en Tearaway.
Als ik er maar 1 mag uitkiezen, dan toch The Last of Us. Ik ben heel erg benieuwd wat Naughty Dogs met het Zombie/survival genre kunnen uitrichten, maar dat het grafisch prachtig wordt, staat nu al buiten kijf.
FioranoJC:
Mijn keuze is gevallen voor GTA V. Wat me misschien aan de ene kant wat ”mee met de grote groep” gevoel geeft, maar waar ik wel bij moet erkennen dat het wel echt zo is. Tot nu toe heeft Rockstar me nooit teleurgesteld. De games die zij uitbrengen zijn meestal compleet, zitten vol humor, hebben soms DLC die DLC waardig zijn, en daadwerkelijk ook een hele nieuwe experience toevoegen op het al complete verhaal van de standaard game. Plus het feit dat het gewoon leuke games zijn! Dat we weer een complete GTA krijgen zoals San Andreas dat was, verheugd me enorm. Ik heb hele mooie herinneringen aan de vorige delen!
Maarrrr, dé game die mij echt verraste en waar ik stiekem het meest nieuwsgierig ben is toch wel Watch Dogs. Wat een complete trailer was dat zeg! Ik wil alleen maar meer zien en tot nu toe hebben we maar weinig info gehad naast de trailer. Het gaf me een GTA gevoel maar met een wat serieuzere kant. Technologie en de gevaren ervan zijn hedendaags, en wie weet kunnen we er wat van leren!

Ik denk dat we het komende jaar veel gaan beleven in grote steden.En zoals meerdere jaren ben ik weer erg hongerig naar nieuwe games die nog uit moeten komen!

ronineter:
Ik kijk erg uit naar dit jaar. Met name door games al GTA V, crysis 3, company of heroes 2, Metro last light, battlefield 4 en een wilde call of duty. Ook staat er dit jaar veel op hardware gebied op het menu zoals Steambox, dat Android ding en hoogst waarschijnlijk de aankondiging van twee nieuwe consoles. En nog niet te vergeten dat Valve vorig jaar een aankondiging heeft gedaan voor de nieuwe source engine die gereleased zal worden met een grootse game. Ook op voor GN zelf ziet het er goed uit met het nieuwe HQ,V5, Firstlook en de groeiende populairereit van gn onder de uitgevers.

Kortom ik denk dat dit jaar op alle fronten de GN en games in de analen van de geschiedenis komt te staan.

Check CrewGrounds voor de meningen van de redacteuren van GamersNET.

Nieuwe stelling
Free-to-play-games worden steeds populairder. Massa’s gamers spelen spellen als World of Tanks en League of Legends en wanneer we titels als Warface zien, lijkt het erop dat dit genre een stralende toekomst tegemoet gaat. Uit een recente poll bleek al dat de helft van onze bezoekers free-to-play-games speelt. Toch worden deze spelletjes voor de ontwikkelaars pas winstgevend wanneer jij er geld investeert; het liefst veel geld. Daarom vragen wij ons af:

Ben jij bereid tientallen euro’s te investeren in een kwalitatief hoogwaardige free-to-play-game?

Laat het ons weten door op de poll te stemmen en vergeet niet hieronder een reactie achter te laten. Misschien verschijnt jouw mening dan over twee weken wel in het volgende GamersNET Poll-artikel! Alvast bedankt voor het stemmen, wij zijn benieuwd naar de uitslag.

  1.   
    SN0WIE's avatar

    Niet tientallen euro’s. Maar ik ben wel bereid wat te investeren. Bijvoorbeeld in LoL een of 2 skins kopen, of in Dota 2 een announcer pack. Ik ben bereid dit te doen omdat wij deze games gratis krijgen. Als een game gratis is en ik heb er veel plezier mee en stop er veel tijd in, dan vindt ik dat ik wat terug mag geven aan de developers, dit doe ik dan met dingen als de skins in LoL.

    Maar bijvoorbeeld een spel als All Points Bulletin heb ik nooit een cent uitgegeven, omdat ik dat nooit leuk genoeg heb gevonden en tijd in heb gestoken.

    Maar hoe leuk een free to play ook is, het zal echt nooit boven de 10~15 euro worden voor mij 😉

  2.   
    HashtagMcSwag's avatar

    Ligt helemaal aan de game, als het een app is investeer ik er 0 euro in. Maar als het echt een game is besteed ik er wel wat aan(ligt aan de game).

  3.   
    Zerkaev's avatar

    Jammer, stond geen Total War: Rome 2 in de lijst

  4.   
    Talska's avatar

    Lol patch 1.5 BF3 Battlefield 4.

    18% nog wel 😆

  5.   
    svenysven's avatar

    Eigenlijk nooit. Heb alleen in tf2 wat geld uitgegeven

  6.   
    cookymonster's avatar

    Ja en graag zelfs maar het moet dan inderdaad een goede game zijn en ze moeten ook een fair business model hebben want anders verdienen ze het niet vind ik, als dit erchter wel het geval en ik beleef veel leuke gameplay uren met de game dan geef ik met veel plezier wat geld uit om de dev te steuenen. Zo heb ik zowel in LoL en Planetside2 al enkele zaken aangekocht en ik ben zeker berijd om bij deze games of andere ftp games over de grens van 10 euro te gaan.

    Ik vind zelfs dat als je dit niet doet en gewoon gratis al dat spleelplezier geniet dat dit vrij respectloos is t.o.v. de dev 😳

  7.   
    soldierarjan's avatar

    Ik speel af en toe free-to-play games maar ik heb nog maar zelden iets gekocht dan moet het echt een goede game zijn en waar voor me geld krijgen en niet half opgelicht worden.
    Maar ben wel bereid om er wat aan uit te geven verschilt gewoon per game.

  8.   
    Smannie's avatar

    Ik speel al dergelijke spellen (Villains), maar ik steek er geen € in.
    Grafisch niet geweldig, wel lekker sociaal spel. Maar het is allemaal te farmen, dus waarom geld investeren he 😛

  9.   
    )GN(-Erik's avatar

    Als je het gratis kan spelen, waarom zou je er dan geld voor uitgeven? 🙄

  10.   
    Smannie's avatar

    Omdat je dmv geld investeren een voorsprong kunt krijgen op andere spelers, of bepaalde items kunt unlocken.
    Ik beschouw het zelf als oneerlijk spelen. Iedereen gelijke kansen, niemand die een voorsprong kan behalen omdat ze met geld smijten.

    Ieder zn ding he 😛

  11.   
    spacebuster1972's avatar

    Het hele idee achter free to play is geld verdienen door de kleine extra’s die je kunt kopen.Zonder deze microtransacties kan een ontwikkelaar niet bestaan.Daarom vind ik het niet anders dan normaal dat er voor extra’s betaald moet worden.Voor een game waar ik tientallen uren in stop ben ik best bereid om 10 tot 15 euro te besteden.Maar alleen als dit de game ervaring vergroot .Als het goed wordt aangepakt en de game verslavende gameplay bied is het haast van zelf sprekend dat men meer wil en gaat investeren in de game karakter waar men mee speeld.Ik denk dat het vooral belangrijk is wat je voor je geld krijgt of men wil investeren in de toekomst van free to play.

  12.   
    DutchGamer-W-'s avatar

    Maar komt Battlefield 4 uit in 2013 ¿

  13.   
    FioranoJC's avatar

    Ik hoop het niet. Want dan kan je beter zijn dan de rest in multiplayer bijvoorbeeld omdat je net even wat meer euro’s hebt besteed aan dikkere wapens.

    Geef mij maar een complete game en waardige DLC.

  14.   
    jkampmeijer's avatar

    Tot op heden nog nooit geld uitgegeven aan free-to-play games.
    En als je alleen door iets te kopen vooruit kan komen in een free-to-play laat ik de game links liggen.

  15.   
    soulzx3's avatar

    Zit al op 100+ euro alleen al aan League oF Legends dus ja :p

  16.   
    nuclearnemo's avatar

    Nee. Ik vind dat als je een game free to play maakt je, je dan ook meteen alles gratis moet doen. Games waar je wel voor betaald zijn vaker ook veel beter te spelen en ook vaak veel completer. Maar ik heb een gruwelijke hekel aan games die pronken met dat ze free to play zijn maar dat je toch relatief weinig kunt doen als je niet bepaalde dingen koopt in hun winkel. Ik hou het wel gewoon bij het normaal kopen van een game en er dan vervolgens geen kosten meer aan hebben.

  17.   
    Smannie's avatar

    ah ik moet wel bekennen, ik kan door mijn “farmen” in Villains nu wel net zo sterk worden als de Cashplayers, koste me maar een jaar farmen, maargoed dat is dan ook gelijk mijn vermaak in het spel.

    en nu cashplayers afmaken 😛

  18.   
    toqeer's avatar

    nee ook nog nooit gedaan laat de game ook links liggen
    of ze moeten met echt iets baanbrekends komen 😛

  19.   
    Goldcobra's avatar

    Talska schreef, "Lol patch 1.5 BF3 Battlefield 4.
    18% nog wel 😆 "

    BF3 patch 1.5?? Ze hebben nog helemaal niets bekend gemaakt over BF4… Accepteer nou maar dat Battlefield een AAA title is, en dat er genoeg mensen zijn die er wél naar uit kijken.

    OT: Als het echt een volledige, goede game is (zoals Planetside 2, IMO) dan zou ik er best meer dan €10,- uit willen geven.

  20.   
    DeAdSeYe's avatar

    )GN(-Erik schreef, "Als je het gratis kan spelen, waarom zou je er dan geld voor uitgeven? 🙄 "

    Dit soort opmerkingen kan ik helaas niet serieus noemen. Waarom zou iemand nou geld moeten uitgeven? Het zijn commerciële bedrijven, als geen bedrijf winst of geld verdient zal de gaming industrie snel in elkaar zakken.

    Vaker zijn F2P gebaseerd op multi-player, het is dan ook een grote investering om alle servers draaiend te houden of nieuwe content te ontwikkelen. Helaas zijn mensen steeds hebberiger geworden en willen alles gratis hebben terwijl andere mensen jou van entertainment voorzien en hun brood op het plankje moeten verdienen.

    Als je een game niet leuk vindt, is dat een ander verhaal. Als het een leuke F2P is, zie ik geen probleem om wat euro’s uit te geven.

    Je praat hier over andermans werk, jij zou het toch ook leuk vinden als jij krijgt betaald of sterker nog winst uit je eigen product weet te halen?

  21.   
    PSPfreaky's avatar

    Het ligt eraan wat de kwaliteit is van het spel. Als het spel er niet uitziet en slecht wordt ondersteund, dan koop ik liever een spel als SimCity of Grand Theft Auto V. Wanneer een spel er goed uitziet en goed wordt ondersteund, ben ik wel bereid om wat geld uit te geven, maar dit is bij mij eigenlijk nooit voorgekomen.