Sony vraagt patent aan op blokkade tweedehands games

Jaarlijks vinden miljoenen games een nieuwe eigenaar dankzij de handel in tweedehands games. Dat is leuk voor de consument, die tegen een laag prijsje een spel op kan pikken, maar de ontwikkelaar is niet blij met deze handel. Zijn game wordt namelijk door twee personen gespeeld en daar ontvangt hij slechts รฉรฉn keer geld voor.

Uitgevers experimenteren dan ook al geruime tijd met manieren om deze handel de kop in te drukken. Een veelgebruikte methode anno 2013 zijn de zogenaamde online passes, maar Sony lijkt het nog rigoureuzer aan te willen pakken.

Sony heeft een patent aangevraagd op een techniek waarmee ze tweedehands games kunnen blokkeren. Bij deze techniek krijgt elk spel een virtueel label, waarop onder andere staat genoteerd of het spel eerder op een andere console is gespeeld. Dit label wordt gelezen zodra je de game opstart. Blijkt hierbij dat de game eerder op een andere console is gespeeld, dan kun je het spel niet spelen.

Dit patent versterkt eerdere geruchten die erop wijzen dat de PlayStation 4 tweedehands games zal blokkeren. Toch heeft Sony Computer Entertainment America-directeur Jack Tretton eerder al laten weten dat hij persoonlijk tegen een blokkade van tweedehands games is.

Wat vindt jij: heeft Sony het recht om tweedehands games te blokkeren, of mogen mensen zelf beslissen wat ze met hun console doen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

 1.   
  mmx's avatar

  Ik vind dit ronduit een stomme actie van Sony als ze dit doorzetten kan dat wel eens klanten gaan kosten .

 2.   
  StuntelX's avatar

  Als je je spel heb betaalt, dan mag je zelf toch weten wat je ermee wilt doen?

 3.   
  dmb97's avatar

  Ik vind diit echt een achtelijke zet van ze want een heleboel gamers verkopen het spel als ze het uitgespeelt hebben om met dat geld weer een nieuwe game te kopen en diegene die een 2e hands game kopen vinden een nieuwe te duur dus zullen ze die nu ook niet kopen en diegene die wel nieuwe games kopen kunnen ze niet meer verkopen om dat geld bij een nieuwe te leggen dus zal er gewacht worden op de budget bak dus sony verliest hoe dan ook klanten dan komen nog de mensen die niet voor de ps4 gaan voor die reden.

 4.   
  LightFasher's avatar

  Als ze dat doorvoeren ga ik geen PS4 kopen.

 5.   
  jessin9731's avatar

  nog een reden om niet van sony te kopen, dit gaat hun sws klanten kosten ja dit is echt fucking dom van ze.

 6.   
  Hitman047's avatar

  Relax, mensen. Sony is echt niet zo stom dat ze deze techniek in de PS4 implementeren. 2e hands games hebben een enorm groot marktaandeel. Daarbij is de techniek die in het patent wordt beschreven weliswaar vele malen effectiever dan bijvoorbeeld, online-DRM, maar ook een stuk duurder. Sony zal natuurlijk nooit een dergelijk systeem gaan gebruiken als ze dat meer geld kost dan dat het (potentieel) op kan leveren.

  Ik kan me ook nog een vergelijkbaar patent herinneren, dat Sony indiende tijdens de ontwikkeling van de PS3. En blokkeert de PS3 2e hands games?

 7.   
  tijn80's avatar

  ”Hitman047″ schreef, "Relax, mensen. Sony is echt niet zo stom dat ze deze techniek in de PS4 implementeren. 2e hands games hebben een enorm groot marktaandeel. Daarbij is de techniek die in het patent wordt beschreven weliswaar vele malen effectiever dan bijvoorbeeld, online-DRM, maar ook een stuk duurder. Sony zal natuurlijk nooit een dergelijk systeem gaan gebruiken als ze dat meer geld kost dan dat het (potentieel) op kan leveren.
  Ik kan me ook nog een vergelijkbaar patent herinneren, dat Sony indiende tijdens de ontwikkeling van de PS3. En blokkeert de PS3 2e hands games?"

  Precies… Enig idee hoeveel patenten dit soort bedrijven per jaar aanvragen? Slechts een fractie wordt daadwerkelijk in gebruik genomen. Zakelijk is het ook een goede zet. Stel dit Nintendo dit zou gaan doen, dan zouden die Sony moeten betalen omdat zij daar patent op hebben ๐Ÿ˜‰ Dan krijg je van de Apple/Samsung-achtige taferelen die financieel gunstig voor ze kunnen uitpakken.

 8.   
  Mandamo's avatar

  Ik geloof dat het ook verboden is in de EU, dus dan hebben we helemaal niks te vrezen:

  HvJ EU, 3 july 2012, arrest in zaak C-128/11, UsedSoft tegen Oracle International Corp

  An author of software cannot oppose the resale of his ‘used’ licences […]. The exclusive right of distribution of a copy of a computer program covered by such a licence is exhausted on its first sale.

 9.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  Ik koop nooit tweedehands games, leen af en toe wat van vrienden maar dan houdt het ook op, hoe dan ook als er echt zo’n blokkade komt dan zullen er vast wel weer mogelijkheden worden uitgevonden om dit te omzeilen dus wees maar niet bang

 10.   
  Goldcobra's avatar

  Nou ja zeg… Ik koop zelf geen 2e hands games, maar lever er wel zo nu en dan eentje in bij Game Mania. En hoe zit het dan met mensen die het niet zo breed hebben en zich nog net een 2e hands game kunnen veroorloven? Die mogen daar zeker geen plezier meer aan beleven? Je mag toch zelf wel weten wat je met je games doet die je zelf hebt gekocht? Belachelijk van $ony (en ja, dit zeg ik als PS3-gamer)

 11.   
  GrijzeVos's avatar

  Gamshops profiteren wel enorm van 2ehands games aangezien daar van niks naar de ontwikkelaars gaat. Nog รฉรฉn die er tegen is dus. Dit gaat Sony niet voor elkaar krijgen lol.

 12.   
  Smannie's avatar

  Ik had graag de nieuwe PS4 gekocht wanneer dat deze uit zou komen, maar door dit soort acties (en alle veiligheidsproblemen, slechte klantenservice, etc ) neig ik meer en meer naar de Xdoos… ๐Ÿ˜ก

 13.   
  Smannie's avatar

  Nog zoiets, en wat nou als ik besluit om een spel welke ik al uit heb gespeeld, aan een vriend te willen uitlenen of geven. Dan is dat toch zeker mijn goedrecht. Hoe wil Sony dat kunnen onderscheiden.

 14.   
  evita's avatar

  Sony had dit patent al in 2005 en toen was er ook een hele hetze en massahysterie omdat deze techniek gebruikt zou worden met de PS3. Is niet gebeurd en lijkt me ook nu niet te gaan gebeuren, zelfs al is het patent hernieuwd.

  Mijn mama heeft me altijd geleerd dat als je iets kan, dat nog niet noodzakelijk betekent dat je het ook moet gaan doen.

 15.   
  ronineter's avatar

  Dat is K.U.T. warneer je playstation 4 net naar de reparateur van sony is gegaan en ze gekozen hebben om je een nieuwe console te geven. ๐Ÿ™„

 16.   
  Hitman047's avatar

  De aandelen Gamestop daalde ook direct met 7% toen dit nieuws gisteren naar buiten kwam. Blijkbaar zijn er toch een hoop mensen die deze onzin geloven. ๐Ÿ˜‰

 17.   
  bender's avatar

  Echt spijtig, want ik neem wel is games mee naar vrienden om daar samen te spelen. Spijtig spijtig.

 18.   
  Denniscan's avatar

  ”tijn80″ schreef, "[quote=”Hitman047″]Relax, mensen. Sony is echt niet zo stom dat ze deze techniek in de PS4 implementeren. 2e hands games hebben een enorm groot marktaandeel. Daarbij is de techniek die in het patent wordt beschreven weliswaar vele malen effectiever dan bijvoorbeeld, online-DRM, maar ook een stuk duurder. Sony zal natuurlijk nooit een dergelijk systeem gaan gebruiken als ze dat meer geld kost dan dat het (potentieel) op kan leveren.
  Ik kan me ook nog een vergelijkbaar patent herinneren, dat Sony indiende tijdens de ontwikkeling van de PS3. En blokkeert de PS3 2e hands games?"

  Precies… Enig idee hoeveel patenten dit soort bedrijven per jaar aanvragen? Slechts een fractie wordt daadwerkelijk in gebruik genomen. Zakelijk is het ook een goede zet. Stel dit Nintendo dit zou gaan doen, dan zouden die Sony moeten betalen omdat zij daar patent op hebben ๐Ÿ˜‰ Dan krijg je van de Apple/Samsung-achtige taferelen die financieel gunstig voor ze kunnen uitpakken.[/quote]

  nou daar ben ik niet mee eens steam,origin en apple en nog andere bedrijven daar kan je toch niet meer de software doorverkopen.
  En sony doet het nu ook via zo een pas systeem wat je extra moet bij kopen om online te kunnen.
  Ik vind eigenlijk als ze moelijk over doen moeten ze eigenlijk geen games meer verkopen en die rechten en voorwaarden slaat nergens op.
  dadelijk gaan op elke product dat je eerst moet accepteren aan de voorwaarden.

 19.   
  Bones's avatar

  Het begint er op te lijken dat Sony naar een systeem heen wil dat je dadelijk de games alleen nog maar kunt downloaden van het PSN, discs hebben op deze manier nog maar weinig zin. ๐Ÿ™

 20.   
  toqeer's avatar

  OMG zijn ze daar wel helemaal lekker bij sony als ze dit doorzetten dan gaan ze wel erg te ver
  ik koop heel soms nog wel eens 2e hands games en als bevoorbeeld de ps4 uit is en we alles via psn moeten downloaden
  en als ze dat doen echt nooit van me leven niet dan haal ik ook geen ps4 ๐Ÿ™„

 21.   
  Rijstekorrel's avatar

  Ik las het gisteren al op tweakers en dit is echt het domste idee ooit, Kan je dus nooit meer spel uitlenen aan vrienden of een keer mee nemen om met ze alle te spelen(ja door je eigen ps3 mee te nemen).

  Verder als je nu ooit je ps4 bijv verkoopt kom je nooit van je spellen meer af, of je moet zo aardig zijn om je inlog gegevens mee te geven zodat die andere jou spellen kan spelen.
  Nee Sony zo ga je echt klanten verliezen en niet z’n klein beetje ook.

 22.   
  nunen007's avatar

  Ik vind dit echt niet kunnen van sony. Ik koop best vaak 2e hands games bij game mania. Maar ik ga denk ik sowieso de nieuwe xbox halen i.p.v de playstation.

 23.   
  BABI-PANGPANG's avatar

  Laat ze eerst maar eens beginnen met het maken van een goedwerkende console want de 60GB PlayStation was een lachertje. Het zou toch bezopen zijn als je jouw oude spellen niet meer kan spelen omdat je vorige PlayStation kapot is gegaan.

 24.   
  Eichmann's avatar

  Het zou inderdaad een slechte zet wezen , zoals eerder genoemd is, als je PS3 zou komen te overlijden en je koopt een nieuwe zou je al je zelf gekochte games niet meer kunnen spelen.
  Iets waar Sony zeker rekening mee moet houden.

  Ik denk dat het beter is als het zo blijft als dat t nu is.
  Beter voor de omzet op langere termijn.

 25.   
  nanathan's avatar

  Belachelijk gewoon , dus als ik het spel bij een vriend wil spelen moet ik heel mn PS3 meezeulen ipv 1 disk.
  Ze zijn niet goed wijs die kerels. Dan ga ik mn games op psn moeten kopen en share accounts aanmaken met vrienden.

 26.   
  Eichmann's avatar

  Toch heeft Sony Computer Entertainment America-directeur Jack Tretton eerder al laten weten dat hij persoonlijk tegen een blokkade van tweedehands games is.

  Eigenlijk zegt dat al genoeg.
  Sony zet dit sowieso niet door op de PS3.
  De PS4 is een mogelijkheid , maar al om al denk ik dat daar binnen het bedrijf zelf te weinig animo voor is.
  En zullen ze zelf ook met de problemen en obstakels komen als degene die wij hier zelf al verzonnen hebben.

  Dus eigenlijk verwacht ik dat het helemaal niet doorzet.

  Een andere mogelijkheid is een PS console maken waarbij we geen discs meer nodig hebben en we alles alleen van de PS store kunnen kopen en downloaden , zodat als we een falende console hebben en we een nieuwe kopen we alleen maar naar overzicht gedownload hoeven te gaan in de PS store , en weer opnieuw kunnen downloaden en installeren zonder extra kosten weer.

  Maar dan ga je weer krijgen dat vrienden op elkaars PS inloggen met hun eigen account en installeren op elkaar playstation zodat je alsnog maar 1 game koopt en meerdere spelers hebt.

 27.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Is het stom van mij dat ik denk dat Sony en andere ontwikkelaars gewoon hebberig zijn en meer geld willen.
  Een game kost tegenwoordig 60 euro vind je het gek dan mensen een 2e hands game gaan kopen.

  Ik weet dat er ontzetend veel geld in een game word gestoken.
  Maar dan kun je het net zo goed doen op ALLES met name boeken, 2e hands auto’s…
  meubels voor mij part.
  Iemand nog wat voorbeelden?? ๐Ÿ˜ณ

 28.   
  Sub-Zeuro's avatar

  Als SONY dit zal doen, doen ze dat denk omdat er te veel ontwikkelaars de afgelopen generatie consoles moeite hadden om de gameindustrie te overleven. Kortom ze doen dit om de gameindustrie gezonder te maken.
  Zodat het niet snel weer gebeurd bij de volgende console. En Sony kan wel wat extra inkomsten gebruiken.
  Het is dus een poging een goede daad te verrichten naar ontwikkelaars van SONY, maar of dit ook net zo hartelijk bij de consument word ontvangen…? ๐Ÿ™„

 29.   
  arjen16's avatar

  Moeten ze echt nooit doen!!!