GN Poll: Naar welke game kijk jij het meest uit in 2013?

De game-industrie staat niet stil, waardoor gamers op elk moment van de dag genoeg gespreksmateriaal hebben. Maar net als elk organisme dat gezegend is met een brein verschillen gamers vaak van mening, dus discussiëren ze heel wat af. Elke twee weken geeft GamersNET al die mensen de mogelijkheid om zich helemaal uit te leven en hun ongezouten, ongecensureerde en keiharde mening te geven over een nieuwe poll, zelfs al mondt dit soms uit in felle discussies waarbij bloed niet wordt geschuwd. Maar eerst blikken we even terug op de poll van 24 december, om te kijken welke partij deze keer de overhand had.

Het jaar was destijds bijna ten einde en dat leek ons een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen gamejaar. 2012 bracht ons indrukwekkende titels als Assassin’s Creed III, Borderlands 2, Dishonored, Far Cry 3, Hitman Absolution en Mass Effect 3. Aan de andere kant werden veel AAA-titels uitgesteld naar 2013, waaronder BioShock Infinite en The Last of Us. Vind jij 2012 om die reden een teleurstellend gamejaar, of mogen deze uitgestelde titels in jouw ogen de pret niet drukken? We vroegen of 2012 in jullie ogen een geslaagd gamejaar te noemen is en vrijwel alle stemmers vinden van wel. Slechts een schamele zes procent is niet tevreden. Een greep uit jullie reacties:

Gamer4Ever-NL:

2012 was een goed jaar vond ik zelf, maar met té veel sequels and prequels inplaats van echt nieuwe ip’s die mij echt hebben weg geblazen.
2013 word in mijn ogen nog een better jaar dan 2012 met erg veel goede ps3 excl en top AAA games waarvan ik ze allemaal ga spelen, zoals Grand Theft Auto 5 uit. (als ze hem dan niet uitstellen) En dat er nu de zekkerheid is dat Microsoft de nieuwe Xbox console laat zien op de E3 en waarschijnelijk hoogsverwachting het in Nov/Dec uit laat brengen word 2013 een juweeltje van een jaar.
KillGamer01:
2012 was voor mij een geslaagd gamejaar. Met de komst van de PS Vita en de Wii U hebben we kunnen smullen van een nieuwe Uncharted game op een klein 5 inch OLED schermpje met haarscherpe graphics in Uncharted: Golden Abyss en zagen we Mario in een HD jasje verschijnen in New Super Mario Bros. U op de Wii U. De meeste topgames kwamen dit najaar uit maar in het voorjaar verschenen er ook al twee topgames, en dan heb ik het natuurlijk over Mass Effect 3 en Max Payne 3. Twee geweldige games met beide een supertof verhaal. Op de E3 werden er wat nieuwe games aangekondigd zoals Star Wars 1313, Watch_Dogs en Remember Me. Op de Gamescom werden er tijdens de Sony persconferentie nog eens nieuwe games aangekondigd zoals Rain, Until Dawn en Killzone Mercenary en ging bijna de hele Sony persconferentie over de PS Vita. Hiermee liet Sony zien dat ze de PS Vita niet vergeten waren en dat er volgend jaar vele PS Vita games met PS3 crossplay functie mogelijkheden gaan verschijnen. Na de Gamescom kwam Sleeping Dogs onverwachts verrassend goed uit de verf en tot slot hadden we dit najaar. Toen konden we echt aan de slag met de topgames van 2012! Borderlands 2, Dishonored, Assassin’s Creed III, Halo 4, Black Ops 2, Hitman Absolution, Far Cry 3 en de volledige Telltale’s The Walking Dead season 1! Met deze topgames en de presentaties op de E3 en Gamescom hebben de game uitgevers laten zien dat deze vette games zowat het laatste is wat de Xbox 360 en PS3 uit zich kunnen halen. In 2013 krijgen we nog eens Grand Theft Auto V, Splinter Cell: Blacklist, The Last of Us, Beyond Two Souls, Crysis 3, Dead Space 3, Bioshock Infinite, Army of Two: The Devil’s Cartel, Tomb Raider, South Park: The Stick of Truth, God of War: Ascension, Gears of War: Judgment en Dead Island: Riptide. Zodra deze topgames in 2013 zijn uitgekomen is de maximale status van de Xbox 360 en PS3 bereikt waardoor het dus tijd zal zijn om tijdens E3 of Gamescom 2013 een opvolger van deze consoles te tonen die dan misschien al eind 2013 of anders wel zeker weten in 2014 verschijnen.
Fox:
Vind van niet. De meeste games de uitkwamen waren of niet trouw aan hun voorganger of een flop of (wat get meeste gebeurde) waren al teveel gespoilerd in de trailer zo als farcry. Daar moeten ze echt mee ophouden… Vooral bij films, je weet alle goede stukken al voordat je het gespeeld hebt.
Check CrewGrounds voor de meningen van de redacteuren van GamersNET.

Nieuwe stelling
Het echte leven is weer begonnen. Nederland gaat massaal weer aan het werk en het leven gaat weer zijn gangetje alsof er niets gebeurd is. Toch staan we aan het begin van een gloednieuw jaar. Een jaar dat ons veel gaat brengen op game-gebied: niet alleen qua hardware (naar verluidt komt zowel Sony als Microsoft met een nieuwe console), maar ook qua software. Er staan nu al massa’s games gepland voor dit jaar en jij hebt zonder twijfel een favoriet. Daarom vragen we je de onderstaande simpele, doch lastige vraag te beantwoorden:

Naar welke game kijk jij het meest uit in 2013?

Laat het ons weten door op de poll te stemmen en vergeet niet hieronder een reactie achter te laten. Misschien verschijnt jouw mening dan over twee weken wel in het volgende GamersNET Poll-artikel! Alvast bedankt voor het stemmen, wij zijn benieuwd naar de uitslag.

 1.   
  Eichmann's avatar

  Ik kijk toch wel heel erg uit naar GTA 5 , zoals velen denk ik zo , Sowieso zijn er veel titles waar ik naar uitkijk waaronder , the last of us , Watch dogs.

 2.   
  ChrisBoers's avatar

  GTA V zal net als deeltje IV wel weer vreselijk overhyped worden voor wat het uiteindelijk biedt, maar waar ik zelf erg naar uitkijk zijn Tomb Raider, The Last of Us en Tearaway.

  Als ik er maar 1 mag uitkiezen, dan toch The Last of Us. Ik ben heel erg benieuwd wat Naughty Dogs met het Zombie/survival genre kunnen uitrichten, maar dat het grafisch prachtig wordt, staat nu al buiten kijf.

 3.   
  Bones's avatar

  Bioshock Infinite

 4.   
  RocknRolf's avatar

  GTA5, Bioshock, Watchdogs en The Last Of Us!

 5.   
  Remco_MUFC's avatar

  The last of us staat voor mij echt op nummer een. Geweldig game met hoogst waarschijnlijk een geweldige storyline. Verder denk ik dat GTA 5 goed zal scoren. 🙂

 6.   
  I_Eat_Noobsz's avatar

  The Last of Us is echt DE game waar ik naar uitkijk. Overigens ben ik zeer geinteresseerd in Dead Space 3, Tomb Raider en wss nog een paar:P

 7.   
  Coldkiller_NL's avatar

  Ik heb het meest zin in Battlefield 4 en GTA V.

 8.   
  Supermanneke's avatar

  Heart of the Swarm.

 9.   
  tijn80's avatar

  Is de poll alleen in de reacties? De vorige vraag staat nog open in het zijscherm

 10.   
  thomster013's avatar

  Bioshock Infinite #1
  Simcity #2
  Rollercoaster Tycoon voor iOS #3

 11.   
  mmx's avatar

  crisys 3 ,Bioshock Infinite ,GTA5 etcc etcc..

 12.   
  ShadyXL's avatar

  De games waar ik naar uitkijk: Watch_Dogs, Remember Me, GTA V, BioShock Infinite, Tomb Raider, Crysis 3, Tom Clancy’s Rainbow 6: Patriots, Tom Clancy’s Splinter Cell: Blacklist, Devil May Cry, Metal Gear Rising: Revengeance en Dragon Age 3: Inquisition.

  Het is heel moeilijk om daar maar 1 uit te kiezen.. xD

 13.   
  I Juggy I's avatar

  ik hoop dat ze season 2 van de walking dead uitbrengen in 2013 en ik hoop op Halo 2 anneversairy

 14.   
  HashtagMcSwag's avatar

  Tes online, gta V komt toch snel 🙂

 15.   
  studio dewolf's avatar

  Ik kijk uit naar GTA V en SimCity. Maar ik kies voor GTA V.

 16.   
  nunen007's avatar

  Ik kijk het meest uit naar gta5, maar ook natuurlijk naar andere games zoals: watch_dogs, splinter cell blacklist, metro last light en tomb raider. Ik denk dat 2013 wel een goed jaar word voor gamers! 😀

 17.   
  Hitman047's avatar

  Ondanks het feit dat we nog maar weinig van de game weten heb ik op dé verrassing van de E3 2012 gestemd: Watch Dogs. Al was het alleen al omdat er tijdens die 5 minuten durende presentatie meer innovatieve gameplay werd getoond dan ik in heel 2012 bij elkaar gezien heb.

  De game zag er prachtig uit, toonde net genoeg om iedereen enthousiast te worden maar anderzijds net te weinig, om zo de hype flink op te stoken en iedereen alleen nog maar naar meer te laten verlangen. En aan de Poll op dit moment te zien is Ubisoft daar flink in geslaagd.

  Overigens had ik maar wat graag op deze plek mijn stem op GTA V verdedigd.

  Maar ja: vooralsnog geen PC-versie hé? 😳

 18.   
  WesterW's avatar

  ”Hitman047″ schreef, "Watch Dogs. Al was het alleen al omdat er tijdens die 5 minuten durende presentatie meer innovatieve gameplay werd getoond dan ik in heel 2012 bij elkaar gezien heb."

  Dan heb je niet echt opgelet dit jaar 😛

 19.   
  FioranoJC's avatar

  Mijn keuze is gevallen voor GTA V. Wat me misschien aan de ene kant wat ”mee met de grote groep” gevoel geeft, maar waar ik wel bij moet erkennen dat het wel echt zo is. Tot nu toe heeft Rockstar me nooit teleurgesteld. De games die zij uitbrengen zijn meestal compleet, zitten vol humor, hebben soms DLC die DLC waardig zijn, en daadwerkelijk ook een hele nieuwe experience toevoegen op het al complete verhaal van de standaard game. Plus het feit dat het gewoon leuke games zijn! Dat we weer een complete GTA krijgen zoals San Andreas dat was, verheugd me enorm. Ik heb hele mooie herinneringen aan de vorige delen!

  Maarrrr, dé game die mij echt verraste en waar ik stiekem het meest nieuwsgierig ben is toch wel Watch Dogs. Wat een complete trailer was dat zeg! Ik wil alleen maar meer zien en tot nu toe hebben we maar weinig info gehad naast de trailer. Het gaf me een GTA gevoel maar met een wat serieuzere kant. Technologie en de gevaren ervan zijn hedendaags, en wie weet kunnen we er wat van leren!

  Ik denk dat we het komende jaar veel gaan beleven in grote steden.En zoals meerdere jaren ben ik weer erg hongerig naar nieuwe games die nog uit moeten komen! 😉

 20.   
  Hitman047's avatar

  Wesz schreef, "

  ”Hitman047″ schreef, "Watch Dogs. Al was het alleen al omdat er tijdens die 5 minuten durende presentatie meer innovatieve gameplay werd getoond dan ik in heel 2012 bij elkaar gezien heb."

  Dan heb je niet echt opgelet dit jaar 😛 "

  Nouja, er zijn natuurlijk wel een aantal uitzonderingen, maar 2012 was nou niet bepaald het toonbeeld van innovatie. Mede door de slechte markt speelden de meeste ontwikkelaars op safe door de bekende trucjes nog eens te herhalen. Er verschenen vorig jaar niet voor niets zoveel sequels.

  Journey is natuurlijk de grote uitzondering, en in mindere mate geld dat ook nog wel voor Dishonored of The Walking Dead. Al goot die laatste eerder een bekende formule in een nieuw jasje.

  Maar vooruit. Laat ik Watch Dogs dan maar de meest innovatieve game, die in 2012 is aangekondigd, noemen. Zo beter? 😳

 21.   
  toqeer's avatar

  bioshock infinite castlevania lords of shadows 2 mirror of fate tomb raider metal gear solid 🙂

 22.   
  nuclearnemo's avatar

  Als Rome II Total War uitkomt in 2013 dan die…ander…hmmm…Dragon Age 3 of GTA V lijken mij allebei wel hele leuke spellen…

 23.   
  jamrex007's avatar

  Kijk het meeste uit naar The Last of Us, maar ook Tomb Raider en Beyond Two Souls lijken me leuke spellen.

 24.   
  Goldcobra's avatar

  Van alle bevestigde games natuurlijk GTA, maar aangezien ik wel een nieuwe BF verwacht dit jaar, ga ik voor Battlefield 4

 25.   
  Sub-Zeuro's avatar

  Als ik moest kiezen tussen mijn voorlopige top van 2013 o.a. : GTA5, GRID 2, Project Cars, Watch Dogs en Beyond: two souls….zou ik kiezen…= GTA5 (maar deze game zal ik niet het meest spelen…)

 26.   
  Phil's avatar

  Bij de Marathon had ik het al gezegd, maar ik kijk het meeste naar Castle Story uit. Een indie game die mede door de hulp van Kickstarter wordt gemaakt. Het idee is ongeveer het zelfde, maar nu hoef je alleen te ontwerpen, mannetjes zullen de gebouwen voor je maken. Het is als een ware een combinatie tussen een RTS en minecraft. Zeker het waard om even op te zoeken!

 27.   
  firehopper211's avatar

  Bioshock: Infinite of GTA V… AAAAAHHHHH!!!!! ik kan niet kiezen!! 😆

 28.   
  DravirHE's avatar

  Watch Dogs lijkt me echt een gaaf spel, daar kijk ik wel naar uit! 😀

 29.   
  DeAdSeYe's avatar

  Simcity, Company of Heroes 2, Total war rome 2 en Hearts of the Swarm. GTA V is even afwachten, ik zie toch liever en PC versie, alleen deze is nog niet aangekondigd.

  Waar ik nog het meest op zit te wachten is Arma 3.

 30.   
  ItsRD's avatar

  Ik kijk het meeste uit naar GTA 5, gelukkig heeft mijn broertje een PS3 🙂

 31.   
  ronineter's avatar

  Ik kijk erg uit naar dit jaar. Met name door games al GTA V, crysis 3, company of heroes 2, Metro last light, battlefield 4 en een wilde call of duty. Ook staat er dit jaar veel op hardware gebied op het menu zoals Steambox, dat Android ding en hoogst waarschijnlijk de aankondiging van twee nieuwe consoles. En nog niet te vergeten dat Valve vorig jaar een aankondiging heeft gedaan voor de nieuwe source engine die gereleased zal worden met een grootse game.

  Ook op voor GN zelf ziet het er goed uit met het nieuwe HQ,V5, Firstlook en de groeiende populairereit van gn onder de uitgevers.

  Kortom ik denk dat dit jaar op alle fronten de GN en games in de analen van de geschiedenis komt te staan.

 32.   
  limsma's avatar

  de game waar ik veruit het meest naar uit kijk is er een die verbazingwekkend genoeg niet op het lijstje staat. namelijk Rome: Total War 2.

 33.   
  OllieDenZotn's avatar

  GTA V en Bioshock infinite 🙂