Avengers Donderdag: Hulk

Nog even en The Avengers zullen samen strijden om de door ons zo geliefde planeet te redden van het kwaad. Het samenkomen van deze groep superhelden heeft lang geduurd. Elk van hen heeft een eigen afkomst, een eigen verhaal. Tot de dag van release is het elke donderdag “Avengers Donderdag” op MoviesNET en zetten we steeds een andere held in de spotlight!

Naam: Hulk / Robert Bruce Banner
Verschenen in: The Incredible Hulk #1 (mei 1962)
Recente films: Hulk / The Incredible Hulk
Gespeeld door: Eric Bana / Edward Norton / Mark Ruffalo / Bill Bixby / Lou Ferrigno

Iedereen is bekend met de Hulk. Of je de strips nu wel of niet gelezen hebt, de groene vechtjas is een bekende van je. Het toffe is dat de Hulk eigenlijk helemaal geen superheld is, eerder een antiheld. Het waren Stan Lee en Jack Kirby die aan de wieg stonden van het groene gevaarte. Het gevaarte dat lang geleden als “de Rauwe Bonk” in het Nederlands uit werd gebracht. Gelukkig heet de comic hier inmiddels de Verbijsterende Hulk.

Onder de grote spieren van de Hulk zit Dr. Robert Bruce Banner, een kernfysicus van beroep. Een typische nerd, mag je wel zeggen, maar ook een groot genie. Zijn jeugd was alles behalve plezierig. Als kind is hij mishandeld door zijn eigen vader, iets wat er toe geleid heeft dat Bruce een gespleten persoonlijkheid heeft ontwikkeld. Zelf was hij altijd rustig en kalm, iemand die nergens problemen van wilde maken. Zo bezat hij tien keer hetzelfde pak, zodat hij nooit te lang na zou hoeven te denken over de kleding die hij die dag zou gaan dragen. Bruce vond zijn werk rondom een nieuw te maken wapen: de gamma bom, een nucleair wapen dat een grote gammastraling zou verspreiden. Echter, op het moment dat de bom getest zou worden zag Bruce de tiener Rick Jones rondlopen op het testterrein. Hij liep daar wegens een weddenschap. Banner wist de tiener net op tijd te redden maar werd daarbij zelf blootgesteld aan flink wat van zijn eigen gammastraling. In het ziekenhuis gebeurde het onmogelijke: Banner veranderde in een grote, grijze kolos.

Ja, de Hulk was oorspronkelijk een grijs monster. Dat was een besluit van Stan Lee om ervoor te zorgen dat een kleur niet aan zou sluiten bij een etnische groep. Echter, na de eerste publicatie van The Hulk bleek de printtechniek niet sterk genoeg om de kleur grijs goed en egaal te printen. Het resulteerde in een Hulk die op elke pagina een andere tint grijs was. “Doe hem dan maar groen,” aldus Lee. Ook de manier waarop de Hulk tevoorschijn kwam werd aangepast. Origineel veranderde Banner bij elke zonsondergang in het monster, pas later is dit vervangen door de bekende angst, woede en paniek-transformatie.

Deze “Savage Hulk” is het personage waar iedereen aan denkt wanneer hij de naam Hulk hoort. Toch zijn er in de geschiedenis meerdere Hulk-personages geweest. Zo is er de Gray Hulk, welke niet te verwisselen is met het originele concept. Hij is slimmer en kalmer dan de groene en doet niet onder voor de genialiteit van Banner. De Merged Hulk is een versmelting tussen Banner, de Savage Hulk en de Gray Hulk. Het was een personage dat gebruik kon maken van de inteligentie van Banner, de sluwheid van de Gray Hulk en de kracht en spieren van de groene. Verder zijn er creaties gekomen zoals de Mindless Hulk, Guilt Hulk, Ultimate Hulk, Devil Hulk en de vrij nieuwe rode hulk. De rode hulk was echter niet een nieuwe transformatie van Banner, maar een compleet nieuw personage dat het opnam tegen Abomination en als enige levende van het gevecht weg wist te lopen.

In 1968 begon de Hulk met zijn tv-carriere in de tekenfilmserie “Marvel Super Heroes”, maar het bekendste optreden was uiteraard dat in de live action tv-serie waarin Lou Ferigno het monster speelde. Na het annuleren van de serie zijn er nog drie tv-films verschenen. Ferigno sprak het monster nog in een animatieserie in en speelde een kleine gastrol in de grote film uit 2003. De film, onder regie van Ang Lee toonde een Bruce Banner, gespeeld door Eric Bana. In deze versie van het verhaal is het de vader (Nick Nolte) die gedeeltelijk verantwoordelijk is voor de transformatie. Voor de geboorte van het kind deed hij experimentele, genetische proeven op zichzelf waardoor zijn cellen en DNA flink aangepast raakten. Natuurlijk is dit DNA overgedragen op zijn zoon, waardoor Bruce bij een gamma ongeluk (geen bom dit keer) een stroomversnelling aan veranderingen in zijn DNA krijgt. Het monster was dit keer voor het eerst met de computer geanimeerd waardoor het groter was dan ooit tevoren. En bruter. De film kreeg slechte kritieken, maar wel een vervolg.

In 2008 verscheen The Incredible Hulk, een film waarin Edward Norton gestalte gaf aan het karakter van Bruce Banner. Banner komt op de loonlijst te staan van Generaal Thunderbolt Ross voor een experimenteel gamma-onderzoek. Zonder dat Banner het weet heeft Ross plannen om een experiment uit de tweede wereld oorlog opnieuw op te zetten om zo een leger supersoldaten te maken. Kleine, slappe jongens worden blootgesteld aan dit gammaexperiment om er later als grote, krachtige mannen uit te komen. Er is ooit één ander persoon levend door de proef gekomen. Echter, het gaat helemaal mis en Banner veranderd uit kwaadheid in de Hulk waarbij hij de arm van Ross breekt en zijn dochter (de liefde van Banner) het ziekenhuis in slaat. Banner weet dat het monster weg moet en vlucht om een oplossing te vinden. Leuke extra, na de aftiteling van de film had Ross een gesprek met Tony Stark, Iron Man, over een initiatief dat helden bij elkaar wilde brengen…

In The Avengers zal de Hulk wederom door een ander personage gespeeld worden. Het is nu aan Mark Ruffalo om Banner neer te zetten in de strijd om de aarde. Geruchten gaan dat, na The Avengers, Mark Ruffalo verder gaat met een tv-serie rondom het karakter. Of dat waar is, weten we niet. Wat we wel weten is dat de Hulk een grote aanwezigheid zal hebben in The Avengers. Jij hebt een leger, wij hebben een Hulk. HULK SMASH!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren