Up2Date: Drivers AMD, Intel en Nvidia – november


Met behulp van deze speciale Up2Date-rubriek blikken we elke maand terug op de (eventuele) release van nieuwe videokaarten, de komst van nieuwe drivers voor de GPU’s van AMD, Nvidia en Intel en we bespreken welke videokaarten geschikt zijn om de PC-titels van afgelopen maand vlekkeloos te spelen! Vorige maand oktober gebeurde er niet heel erg veel, maar wat is er deze maand zoal gebeurd op het gebied van drivers, software en meer?

Drivers
Zoals altijd hebben we als eerste te maken met AMD, die in november één nieuwe driver en twee hotfixes op de markt heeft gebracht. Als eerste hebben we Catalyst 11.11, die onder andere OpenGL-problemen met RAGE verhelpt en betere CrossFire-ondersteuning biedt voor Battlefield 3. Vlak daarna verblijdde AMD ons met Catalyst 11.11a, een hotfix die DirectX 11-prestaties in Batman: Arkham City verbetert en een kleine prestatiewinst biedt voor The Elder Scrolls V: Skyrim. Uiteindelijk verscheen AMD’s Catalyst 11.11b nog, die eindelijk goede CrossFire-ondersteuning biedt voor Skyrim, maar vooralsnog alleen voor de HD6000-serie.

Daarna resteert nog Nvidia, die deze maand twee gloednieuwe drivers beschikbaar heeft gesteld. Als eerste hebben we GeForce 285.79 bèta, een driver exclusief voor Windows Vista en 7, die haperingen en corruptie in Battlefield 3 zou moeten verhelpen en een optimaal SLI-profiel biedt voor onder andere Skyrim. Enkele weken hierna bracht Nvidia ons de eerste driver binnen de R290-serie, namelijk GeForce 290.36 bèta. Deze driver biedt uitgebreide Ambient Occlusion-opties voor Call of Duty: Modern Warfare 3 en Skyrim. Daarnaast kent deze driver de beste PhysX-versie voor Batman: Arkham City.

Downloads
AMD
Catalyst 11.11
Windows XP (32-bit)
Windows XP (64-bit)
Windows Vista/7 (32-bit)
Windows Vista/7 (64-bit).

Catalyst 11.11a
Windows XP (32-bit en 64-bit)
Windows Vista/7 (32-bit en 64-bit)

Catalyst 11.11b
Windows XP (32-bit en 64-bit)
Windows Vista/7 (32-bit en 64-bit)

Nvidia
GeForce 285.79 bèta
(Windows Vista/7, 32-bit)
(Windows Vista/7, 64-bit)

GeForce 290.36 bèta
Windows XP (32-bit)
Windows XP (64-bit)
Windows Vista/7 (32-bit)
Windows Vista/7 (64-bit)

Games
November staat zoals gewoonlijk weer bomvol met titels, waaronder ook op de PC. Zo mochten we voorzien worden van onder andere Anno 2070, Call of Duty: Modern Warfare 3, Minecraft en nog veel meer. Wat is er allemaal benodigd om de PC-games van november optimaal te kunnen spelen op een gangbare resolutie van 1080p? Laten we eens een kijkje nemen!

Anno 2070
Voor het eerst binnen de serie wordt er gebruik gemaakt van DirectX 11 en dat maakt Anno 2070 een uitzonderlijk mooie titel. Voor een optimale ervaring onder alle omstandigheden is een GTX460 of HD6850 vereist, maar met een GTX550 Ti of HD6790 is al te genieten van de game, mits je geen gebruik maakt van DirectX 11.

Batman: Arkham City
Wederom een titel die voor het eerst binnen de reeks DirectX 11 met zich meebrengt. Batman’s laatste avontuur is al te genieten met een GTX550 Ti of HD6850, maar er zijn momenteel nog problemen met de prestaties van DirectX 11, gerelateerd aan de game zelf. Maak je geen gebruik van DirectX 11, Tesselation en PhysX, dan kun je met een GTX260 of HD4870 reeds aan de slag. Voor het gebruik van PhysX is minimaal een 9600GT, GT240 of een dergelijke kaart vereist.

Call of Duty: Modern Warfare 3
Ook het derde deel binnen de befaamde reeks draait vlekkeloos op verouderde systemen en dat is stiekem de kracht van de engine. Om van alle toeters en bellen te genieten, zoals uitgebreide Ambient Occlusion, kun je al volledig uit de voeten met een GTX550 Ti of HD6790, maar degenen onder ons die altijd een ijzersterke, hele hoge framerate wensen, samen met de meest extreme instellingen, moeten eerder kijken naar een GTX560 Ti of een HD6950.

L.A. Noire
Deze uitstekende PC-port van Rockstar is visueel gezien een pareltje en dat is ook te merken aan de systeemeisen, maar met een GTX550 Ti of een HD6790 is gemakkelijk te genieten van de game. Mocht je een minder krachtig systeem bezitten, dan dien je logischerwijs kwaliteit in te leveren. De game is overigens wel vastgezet op 30 beeldjes per seconde, vanwege het uitstekende stemwerk en de lipsync.

Minecraft
Het immens populaire Minecraft is om twee simpele reden zo enorm gewild: als eerste de game zelf natuurlijk, maar ook de extreem lage systeemeisen. Degenen onder ons met een Pentium 4- of AMD Athlon-processor, die in het bezit zijn van een 8400GS of HD2400 kunnen al gemakkelijk aan de slag met de game, zonder enige problemen.

Need for Speed: The Run
The Run is eveneens vastgezet op slechts 30 beeldjes per seconde. Bij deze race-titel is dit helaas een domper op de ervaring, maar visueel gezien is de game onovertroffen en met gemak de mooiste binnen de serie. Met een GTX550 Ti of een DH6790 is al te genieten van de game, maar mocht het limiet op de framerate worden verhoogd, dan verandert het verhaal wellicht voor degenen die constant 60 beeldjes per seconde eisen voor hun race-ervaring.

Saints Row: The Third
De PC-versie van dit knotsgekke deel binnen de serie is ditmaal door Volition zelf ontwikkeld, waardoor we niet hoeven te vrezen voor vreselijke prestaties. De game is uitstekend geoptimaliseerd en draait overigens uitstekend op dual core-systemen. Met een GTX550 Ti of een HD6790 kun je gemakkelijk genieten van alle toeters en bellen en dat zal voor velen een opluchting zijn.

The Elder Scrolls V: Skyrim
Als laatste resteert nog de grootste RPG van het jaar en de grote vraag is natuurlijk hoe deze titel presteert op de PC. Om de game in volledige glorie te spelen, is minimaal een GTX560 Ti of een HD6950 vereist, maar dit is alleen voor de allerhoogste instellingen. Maak je geen gebruik van geavanceerde Anti-Aliasing, dan kun je de game al met een GTX550 Ti of een HD6790 spelen.

 1.   
  Burrows's avatar

  Ik heb een vraag ik heb een laptop
  i5 2410 2.30GHz Intel HD Graphics en als ik dan minecraft speel kan ik alleen op Short of tiny spelen wat anders crasht hij en zegt hs_err_pid, weet iemand waarom

  – Burrows

 2.   
  Jonah's avatar

  Burrows schreef, "Ik heb een vraag ik heb een laptop
  i5 2410 2.30GHz Intel HD Graphics en als ik dan minecraft speel kan ik alleen op Short of tiny spelen wat anders crasht hij en zegt hs_err_pid, weet iemand waarom
  – Burrows"

  Gebruik je de laatste versie van Java en heb je de allerlaatste drivers voor je Intel HD Graphics? 🙂

 3.   
  Burrows's avatar

  Jonah schreef, "

  ”Burrows” schreef, "Ik heb een vraag ik heb een laptop
  i5 2410 2.30GHz Intel HD Graphics en als ik dan minecraft speel kan ik alleen op Short of tiny spelen wat anders crasht hij en zegt hs_err_pid, weet iemand waarom
  – Burrows"

  Gebruik je de laatste versie van Java en heb je de allerlaatste drivers voor je Intel HD Graphics? :)"

  Ik heb een 64 / 32 bit java en waar kan ik precies zien of ik de laatste drivers heb?

 4.   
  Jonah's avatar

  Ik zou gewoonweg even de recentste versie van Java installeren, beide versies:

  32-bits

  64-bits

  En dan heb je nog de laatste driver voor Intel HD Graphics, die ook te vinden was in de Up2Date van september:

  64-bits

  Ik neem dus aan dat je een 64-bits besturingssysteem hebt? 🙂

 5.   
  Burrows's avatar

  Jonah schreef, "Ik zou gewoonweg even de recentste versie van Java installeren, beide versies:
  32-bits
  64-bits
  En dan heb je nog de laatste driver voor Intel HD Graphics, die ook te vinden was in de Up2Date van september:
  64-bits
  Ik neem dus aan dat je een 64-bits besturingssysteem hebt? :)"

  Ja heb 64 ga nu proberen alvast bedankt 😀

 6.   
  Burrows's avatar

  Nee lukt niet krijg melding van : Het stuurprogramma dat world geinstalleerd is niet gevalideerd voor deze computer.

 7.   
  Jonah's avatar

  Ik neem aan dat je Windows 7 gebruikt? 🙂

 8.   
  Burrows's avatar

  Jonah schreef, "Ik neem aan dat je Windows 7 gebruikt? :)"

  Ja 🙂 ik probeer ff via de HP Website de laatste driver voor mijn laptop

 9.   
  Jonah's avatar

  Probeer ook nog even de laatste versie van Visual C++. Dit kan het crash-probleem ook wellicht verhelpen. Dan hoef je niet eens te kijken naar de videodrivers zelf.

 10.   
  Burrows's avatar

  Ok ik probeer ik geef je een reactie zo snel mogelijk 😀

 11.   
  Burrows's avatar

  Hij doet het nu 😀 Bedankt ! Echt Super 😀

 12.   
  Jonah's avatar

  Geen enkel probleem! Graag gedaan! 🙂

 13.   
  DeAdSeYe's avatar

  Ik heb erg veel problemen met de drivers, ze reageren de helft van de tijd niet meer, catalyst word niet meer geopent en games zien er hardstikke bagger uit. Ik had ook erg zacht geluid, nadat ik mijn drivers eraf had gegooit was men geluid weer normaal?

  Verder hoor ik regelmatig mensen op de zaak wat ook problemen hebben met hun video drivers. Tegenwoordig ben ik meer bezig om die dingen om te ruilen als te verkopen. Zowel Nvidia en ATI hebben gigantisch veel problemen. Nu sins deze week heb ik ook alleen maar problemen, aantal andere personen waarmee ik game hebben ook al problemen….

  Zowel previews/betas driver of officiële, ze geven allemaal problemen….

 14.   
  morkop006's avatar

  oh…. ik heb echt 0 problemen…..drivers goed geinstalleerd? (btw kheb hd6870, msshn verschilt t per kaart)

 15.   
  DeAdSeYe's avatar

  ”morkop006″ schreef, "oh…. ik heb echt 0 problemen…..drivers goed geinstalleerd? (btw kheb hd6870, msshn verschilt t per kaart)"

  Niet iedereen heeft problemen inderdaad, maar wel een boel mensen. Zowel Nvidia en ATI hoor ik regelmatig veel mensen op de zaak waar ik werk over problemen met hun VGA. Toen zei ik ook altijd, ik heb nergens problemen mee. 😆

  Meestal treden deze fouten op na een update van Windows heb ik begrepen. Verder waren de drivers goed geisntaleert, tot dat de problemen begonnen. Toen kon ik ze ook niet meer instaleren, want gaf op het laatste veel foutmeldingen aan en waren in conflict met Windows.

  Na een her installatie werkt het nog niet 100%, 2x opnieuw geinstaleert en toen deed die het weer!
  Drivers instaleren zal voor de meeste geen problemen zijn, laatste maanden heb ik nog nooit zoveel problemen gezien/gehoord dan al die jaren tot ik met PC’s werk. En dat is al heel lang. 😆

 16.   
  Jonah's avatar

  Heb je de oude driver verwijderd met behulp van bijvoorbeeld Driver Sweeper?

 17.   
  DeAdSeYe's avatar

  Jonah schreef, "Heb je de oude driver verwijderd met behulp van bijvoorbeeld Driver Sweeper?"

  Dan weer extra software op je PC zetten, en zelfs na een formatatie en herinstallatie van Windows 7 is de driver erg onstabiel. Na 2x driver opnieuw te hebben geinstalleert werkt die nu wel…
  Staat ook aangegeven in men vorige tekst. Verder ben ik ook niet de enige met deze problemen, en hou mijn pc schoon van third party software. Alleen Teamspeak, Origin, Steam en beveiliging rest komen alleen maar officiële drivers en software op mijn PC.

 18.   
  7lotus94's avatar

  Best handig dit.

  Ik ben wel geintreseerd in Nvidia 3D vision. Iemand ervaringen mee? Wat voor videokaart is er voor nodig om games nog mooi te kunnen spelen?

 19.   
  Jonah's avatar

  ”7lotus94″ schreef, "Best handig dit.
  Ik ben wel geintreseerd in Nvidia 3D vision. Iemand ervaringen mee? Wat voor videokaart is er voor nodig om games nog mooi te kunnen spelen?"

  Als je de allerlaatste games wilt spelen, zoals Battlefield 3 in 3D, dan moet je echt kijken naar een SLI-setup met high-end kaarten of bijvoorbeeld een GTX590. Anders moet je enorm veel kwaliteit gaan inleveren om een goede framerate te behouden.

 20.   
  ShadyXL's avatar

  MW3 met een GTX550 Ti/560 Ti? Ik kan het op max met een 8800gt/gts 250. (met gemiddeld 65fps)

 21.   
  Jonah's avatar

  ShadyXL schreef, "MW3 met een GTX550 Ti/560 Ti? Ik kan het op max met een 8800gt/gts 250. (met gemiddeld 65fps)"

  Ik heb de game verder getweakt, Ambient Occlusion voluit gezet en 16xAA geforceerd. M’n kaart wordt bijna volledig benut, een GTX560 Ti, en ik heb constant 91 frames per seconde. Natuurlijk is MW3 met een GTS250 al uitstekend te genieten, maar bij lange na niet op dezelfde, extreme instellingen.

 22.   
  THE-DUTCH-GUY's avatar

  Jonah je hebt het geflikt, ben er erg blij mee, dit voegt weer wat toe aan GN 🙂