Up2Date: Drivers, software en meer – oktober


Met behulp van deze speciale Up2Date-rubriek blikken we elke maand terug op de (eventuele) release van nieuwe videokaarten, de komst van nieuwe drivers voor de GPU’s van AMD, Nvidia en Intel en we bespreken welke videokaarten geschikt zijn om de PC-titels van afgelopen maand vlekkeloos te spelen! Vorige maand september zagen we een heleboel veranderingen! Wat is er deze maand zoal gebeurd op het gebied van drivers, software en meer?

Drivers
AMD heeft ons de afgelopen maand met een viertal nieuwe drivers mogen verblijden. Als eerste is er de Catalyst RAGE Performance Driver, die zich logischerwijs focust op RAGE. Daarnaast wist het bedrijf ook Catalyst 11.10 Preview Version 2 vrij te geven, die wederom verbeteringen biedt voor RAGE, maar zich tevens focust op Battlefield 3. Verder resteert aan de zijde van AMD nog Catalyst 11.10 Preview 3, die ondersteuning toevoegt voor CrossFireX in RAGE, en uiteindelijk nog Catalyst 11.10 WHQL.

Als laatste focussen we ons natuurlijk nog op Nvidia, die de afgelopen maand één nieuwe driver beschikbaar heeft gesteld, namelijk GeForce 285.62 WHQL, of voor de Windows XP-gebruikers onder ons GeForce 285.58 WHQL. Deze driver focust zich op de beste prestaties in Battlefield 3, verbeteringen in RAGE en Batman: Arkham City en de veelvuldig voorkomende driver-crash van de 280.**-reeks aan drivers is grotendeels verholpen. De prestatieverbeteringen voor Battlefield 3 zijn logischerwijs alleen voor gebruikers van Windows Vista en 7.

Downloads
AMD
AMD Catalyst RAGE Performance Driver
AMD Catalyst 11.10 Preview 2
AMD Catalyst 11.10 Preview 3

Catalyst 11.10 WHQL
Windows XP (32-bit)
Windows XP (64-bit)
Windows Vista/7 (32-bit)
Windows Vista/7 (64-bit).

Nvidia
GeForce 285.58/285.62 WHQL
GeForce 285.58 WHQL (Windows XP, 32-bit)
GeForce 285.58 WHQL (Windows XP, 64-bit)
GeForce 285.62 WHQL (Windows Vista/7, 32-bit)
GeForce 285.62 WHQL (Windows Vista/7, 64-bit)

Games
Deze maand hebben we maar een heel klein aantal grote PC-releases gezien, met als toppunt natuurlijk Battlefield 3. Daarnaast mochten we verblijd worden met RAGE en Might and Magic: Heroes VI. Alleen Battlefield 3 is een ware benchmark te noemen, dus laten we eens kijken wat er benodigd is om deze titaan te spelen.

Battlefield 3
Met behulp van de laatste drivers is Battlefield 3 uitstekend te genieten, waarbij minimaal een GTX560 Ti of een HD6950 benodigd is om de game op maximale instellingen te spelen. Met deze kaarten zul je enkel Anti-Aliasing en Ambient Occlusion volledig moeten inleveren. Mocht je Battlefield 3 daadwerkelijk met alle toeters en bellen aan willen spelen, dan is een GTX580 of zelfs een GTX590 een vereiste. Op het front van AMD is een HD6970 of een HD6990 vereist.

Might and Magic: Heroes VI
Dit zesde deel binnen de serie is visueel gezien een hoogstandje en vereist een krachtige videokaart voor de allerbeste ervaring. Met een HD6850 of een GTX550 Ti is Might and Magic: Heroes VI op maximale instellingen te genieten, maar minder krachtige systemen kunnen de titel makkelijk aan. Laptops zijn daarentegen niet geschikt voor de game, dus laptopeigenaren zijn gewaarschuwd!

RAGE
Als laatste resteert RAGE, een game die werkelijk fantastisch geoptimaliseerd is. Met een GTX260 of een HD4870 is RAGE al op maximale instellingen te genieten en je bent verzekerd van een ijzersterke framerate. Het is van uiterst belang dat AMD-gebruikers de meest recente drivers gebruiken, want deze drivers bevatten cruciale OpenGL-onderdelen, maar pas op! Catalyst 11.10 WHQL is vooralsnog niet te gebruiken in combinatie met RAGE, vanwege het gebruik van een gedateerde OpenGL-driver.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren