GN Examen Hulp: Alle tips tot nu toe

Deze week hebben wij, eigenlijk voor de grap, een item opgestart onder de noemer GN Examen Hulp. In deze reeks artikelen tonen wij games die te maken hebben met het examenvak van de volgende dag, om eens educatief te gamen. Voor ons totaal onverwacht waren de reacties overweldigend en mochten we zelfs meewerken aan een item voor het Examenjournaal op 3FM en Kink FM.

Vanwege deze respons zetten wij alle tips nu voor jullie op een rijtje, zodat we aan het eind van de rit een game hebben voor elk examenvak:

Nederlands:
De Nederlandsche taal is een moeilijke, met extreem veel uitzonderingen en zware boeken. Een zware taak dus en welke game kun je spelen om toch wat Nederlands te leren:

Er zijn weinig games die goed naar het Nederlands vertaald zijn, maar Professor Layton is daar een mooie uitzondering op. De vertaling is namelijk opvallend goed! In Professor Layton en de Verloren Toekomst reis je door de tijd om 165 puzzels goed op te lossen. Het verhaal is meeslepend, goed geschreven en dus een perfecte manier om de Nederlandse taal helemaal op te frissen!

Engels:
Engels, voor sommige mensen lijkt het bijna natuurlijk, voor anderen is het een regelrechte ramp. Juist omdat we zoveel Engels om ons heen hebben, onderschatten velen vooral de grammatica van de taal. Doe daarom vooral een potje Scribblenauts! In deze game voor de Nintendo DS worden de woorden die je opschrijft getransformeerd in een voorwerp. Typ je bijvoorbeeld Bridge in, zal er daadwerkelijk een brug verschijnen. En dat is slechts één van de 20.000 woorden die het spel herkent. Van elephant tot skateboard, jij leert de Engelse taal met gemak.


Duits:
Duitsland heeft een belangrijke geschiedenis voor ons eigen land en hoewel het nu onze beste economische partner is, is de Tweede Wereldoorlog nog altijd een zeer belangrijk stukje van onze recente geschiedenis. Brothers in Arms geeft een realistischer beeld van die oorlog dan welke andere game dan ook. Plattegronden kloppen met het landschap van die tijd en hele delen van Nederland zijn nagemaakt. Natuurlijk blijft het een (strategische) shooter, maar het geeft wel een mooi beeld van het ergste stukje van onze geschiedenis.

Frans:
De taal van de liefde, de taal van de wijn, maar bovenal, de taal van egoïstische mensen die een hekel hebben aan toeristen, die weigeren mijn perfect uitgesproken, ‘Je voudrais un pain s’il vous plait’ te verstaan! Leuke mensen dat zeker en voor de VMBO’er een moeilijke dag.

Probeer eens een potje The Saboteur! Zoals veel WOII-shooters doet de game Frankrijk aan, maar in plaats van alleen een stukje topografie van de Normandische kust, neemt The Saboteur je mee naar het zeer sfeervolle Parijs. Als je die zwart-witte stad steeds meer kleur geeft, kom je toch ook meteen in de juiste stemming om al die Franse woordjes en teksten tot je te nemen.

Grieks:
Voor Grieks is er geen betere franchise dan God of War! Als Kratos zul je alle facetten van de Griekse mythologie van de goden aan den lijve ondervinden. En dat daarbij ook een groot portie hakken en bloed gepaard gaat, maakt het natuurlijk alleen maar leuker. Perfect om in de stemming te komen voor een muisstil examen!

Aardrijkskunde:
ight10Aardrijkskunde was één van de moeilijkere vakken voor de GN Examen Hulp. Na lang overleg kwamen wij bij Bully uit! In Bully moet je als scholier zien te overleven op een school, met veel pestkoppen om je het leven zuur te maken. Gelukkig kun je ze een lesje leren door vooral veel schoolvakken te volgen, die je allen weer nieuwe vaardigheden geven om sterker te worden. Zo ook Aardrijkskunde, waarbij je voor ons makkelijkere opdrachten krijgt, zoals de landen van Europa herkennen, maar ook moeilijke, zoals het herkennen van de verschillende Staten van Amerika. Krijg je het echter onder de knie, dan helpt het serieus bij je Aardrijkskundige kennis!

Geschiedenis:
Er is geen betere game te bedenken voor de geschiedenis examenkandidaten dit jaar dan Empire: Total War De game sluit perfect aan met de examenonderwerpen van de Gouden Eeuw en de VOC en zeker als je de Nederlandse (moeilijkste) campagne kiest, druipt het realisme eraf! De stemmen van je eenheden zijn volledig gelokaliseerd naar het oud-Nederlansch en alle plaatsnamen en gekoloniseerde gebieden kloppen precies. Rotterdam als havenstad, het bezit van zowel de Antillen met als hoofdstad Kralendijk (Bonaire) en natuurlijk Suriname met Paramaribo als hoofdstad. Ook qua gameplay is de Nederlandse campagne erg realistisch, want omdat we zo’n klein land hebben, moeten we het zeker niet hebben van onze oorlogvoering, maar juist van onze handel. De Nederlandse campagne is dan ook verreweg de moeilijkste van de game, want met legers kom je niet ver. Kortom, net echt!

Wiskunde B:
Wiskunde B is voor niemand leuk, behalve als we een game kunnen vinden die rijk is aan vette rekenpuzzels:

En wederom komen we aan bij Professor Layton! In deze game voor de Nintendo DS is het de bedoeling om vele, slimme puzzels op te lossen en een groot deel daarvan zijn rekenpuzzels! Kortom, een leuke manier om lekker Wiskundig na te denken en te gamen tegelijk!

Biologie:
Velen van ons vinden Biologie vooral leuk vanwege de seksuele voorlichting die het vak rijk is. Het ontleden van padden is voor minder mensen weggelegd en ook het planten van groenten, planten en fruit vinden veel mensen dom. Daarom ook hebben wij een game voor jullie die zich vooral bezig houdt met de leuke dingen van het vak:

Probeer Spore eens en speel de evolutietheorie na van een eencellig wezen tot een volledige beschaving van je eigen wezentjes. Als je Spore regelmatig speelt kun je het hoofdstuk over de evolutietheorie gewoon overslaan. Waarom zou je überhaupt saaie pagina’s gaan lezen over de evolutie als je deze gewoon zelf kunt naspelen? Inclusief de romantische dans der liefde! Daarover gesproken, voor mensen die van de voortplantingsromantiek houden raden wij ook Viva Piñata aan! Want man man man, die Piñata’s kunnen er wat van! Let them roll!

Natuurkunde:
Voor natuurkunde raden wij natuurlijk Portal 2 aan. Want hoe is het toch mogelijk dat je via een portaal van de ene plek naar de andere kunt transporteren. Daarnaast zorgen de portalen ook vaak voor valversnellingen die de zwaartekracht tarten. Alleen echte natuurkundigen kunnen bedenken hoe dit in zijn werk gaat. En wat dachten jullie van Trials HD! De game met de perfecte motor-physics! Leer perfect hoe de balans van een motor in elkaar zit en laat dit je voorbereiden op je natuurkunde-examen!

Management & Organisatie:
De Havo-leerlingen mogen morgen op hun eerste examendag aan de slag met M&O en er zijn verscheidene games die je kunnen voorbereiden op het managen van een organisatie.

Wat dachten jullie van een potje Civilization 5, waar je alle kneepjes van het runnen van een zeer grote organisatie (namelijk een hele beschaving) onder de knie krijgt. Leer om te gaan met politieke tegen- en medestanders, kies strategische handelsposten en wees doortrapt en slim voor het grootste rendement. Voor mensen die iets meer willen micro-managen is Anno 1404 de perfecte game, want elke grondstof kun je daar van begin tot einde volgen om zo een perfecte organisatie op te zetten.

ightTekenen, handenarbeid en textiele vorming:
Tekenen, handenarbeid en textiele vorming is een vak van inzicht, maar ook van pure kunde. De volgende games gaan jullie helpen met dat examen:

THQ heeft eerder dit jaar uDraw Studio uitgebracht, een tekenprogramma op de Wii, waarbij je de mooiste kunstwerken kunt maken. Hoewel de game natuurlijk voor een casual publiek bedoeld is, is vriend en vijand het erover eens dat uDraw zeer vermakelijk is en bovenal, ook echt goed werkt! Tekeningen en schilderijen zijn ook nog eens uit te printen om te kunnen pronken met het mooie resultaat. Om te werken aan je inzicht, raden wij Echochrome 2 aan voor de PSP. Deze artistieke game, geïnspireerd door de Wiskundige Kunstenaar Escher, is vooral geweldig om inzichten te trainen en spelend te leren.

Filosofie:
De ene noemt het een wetenschap, de ander noemt het tijdverspilling. Hoe het ook zij, Filosofie laat je nadenken over het leven, de wereld en bovenal hoe de mens daarin past.

Wij raden je aan Bioshock te spelen. In die game stap je namelijk in een mislukte utopie. De perfecte wereld moest het zijn, waar kunstenaars, medici en anderen de volledige vrijheid kregen om te doen en laten wat ze wilden. Zo mochten de doktoren mensen verbouwen zoveel ze wilden, zonder enige grens. Als je de game speelt zal je zien dat dit volledig mislukt is en waarom dat is, is natuurlijk iets om filosofisch over na te denken. Deus Ex is ook een game die inspeelt op de vraag of het goed is dat we mensen veranderen met verschillende augmentations. Waar ligt de grens en bovenal, waarom? Denk daar maar eens over na!

Maatschappijwetenschappen:
Hoe ga je om met een samenleving en belangrijker nog, de gevolgen daarvan? Fable III leert je omgaan met keuzes maken die invloed hebben voor de gehele bevolking. Zeker als je later in het spel de koning van Albion wordt, heb je de macht om de samenleving te helpen, of te ontwrichten. Let echter wel, welk pad je ook kiest, beiden hebben zo zijn voor- als nadelen!

ight10Dans:
Als sinds jaar en dag is er veel te dansen in de wereld van de games. Dance Dance Revolution is al jaren iconisch in de arcade-hallen en op de consoles. Natuurlijk heb je zo’n gekke dansmat (lijkt erg op het spel Twister) nodig om dit te spelen, maar toppers zijn er maar al te goed in. Sinds vorig jaar kan het iets makkelijker; met Dance Central voor Xbox 360 Kinect kun je dansen zonder mat, want Kinect volgt elke beweging waardoor je alle danspasjes lekker kunt oefenen thuis. Perfect voor het examen Dans!

Dierhouderij en -verzorging:
Om je hier het beste op voor te bereiden kunnen we jullie twee fantastische games aanraden. Voor de huisdierliefhebbers onder ons is er natuurlijk Nintendogs & Cats voor de Nintendo 3DS. Verzorging in de vorm van aandacht geven, wassen, kunstjes leren en verzorgen komen hier allemaal aan bod en dat is natuurlijk al de eerste stap voor de perfecte dierenvriend. Voor de mensen die vooral erg van het buitenleven houden is raden we ook Laura’s Passie aan. In deze game voor de Wii zal je een hele manege moeten runnen in een behoorlijk grote, open wereld. De game wordt ook wel eens het GTA van de paardenwereld genoemd… Gelukkig door niet heel veel mensen.

Een game die je niet moet spelen ter voorbereiding op dit examen is Red Dead Redemption. Het neerschieten van paarden, herten, wolven en tientallen andere dieren is voor velen erg leuk, maar als dierenliefhebber niet aan te raden.

  1.   
    NightHawk's avatar

    En wat als je pas binnen 2 weken examen hebt? 😛

  2.   
    Verbeemen's avatar

    Examen C# maak een eigen spel + spel op windows phone 7 🙂

  3.   
    STRAIGHT FLUSH's avatar

    Ik heb bully maar ik heb helemaal geen aardrijkskunde erin zitten en heb hem toch al 6 keer uitgespeeld (masterlijk spel) 😀

  4.   
    Thundergamer's avatar

    Ik wens jullie enorm veel succes.
    Ik woon in Ierland, waar ze pas op 8 Juni beginnen met examens.
    😥 of 😀 ? Ik kan langer studeren, maar jullie zijn zowat klaar als ik pas begin…

  5.   
    Verluci's avatar

    dat lijken me geode tips xD
    gaan jullie dit volgend jaar ook doen?

  6.   
    NiSh's avatar

    Verbeemen schreef, "Examen C# maak een eigen spel + spel op windows phone 7 🙂
    "

    Wat voor app, ik heb WP7 😀 Houd mij maar op de hoogte 😀

    Is Civ V een leuk spel, klas het net en wil hem wel kopen, heeft veel goede cijfers enzo 🙂

  7.   
    Abcdefgh's avatar

    NiSh schreef, "

    ”Verbeemen” schreef, "Examen C# maak een eigen spel + spel op windows phone 7 🙂
    "

    Wat voor app, ik heb WP7 😀 Houd mij maar op de hoogte 😀
    Is Civ V een leuk spel, klas het net en wil hem wel kopen, heeft veel goede cijfers enzo :)"

    Ja is zeker een goed spel, als je van turn-based strategy games houdt tenminste 😉

  8.   
    LHH's avatar

    heel veel succes iedereen met de examens, hoop dat alles tot nu toe goed is gegaan
    (’t is voor mij alweer een jaar of 5 geleden) 😛

  9.   
    spitskitter's avatar

    alleen morgen ng natuurkunde en dn vakantiee!!:)

  10.   
    spitskitter's avatar

    gameshark schreef, "Ik heb bully maar ik heb helemaal geen aardrijkskunde erin zitten en heb hem toch al 6 keer uitgespeeld (masterlijk spel) 😀 "

    ja klopt, bully is een heerlijk spel! zoveel opties. rockstars is echt op de goede toer! alleen jmmr vn dt aardrijkskunde ja xD