Apple onthult de iPad

Er werd al lange tijd gespeculeerd onder Apple en Mac-liefhebbers over een vermoedelijke tablet PC en gisteravond heeft Apple de grote onthulling gedaan: de iPad, een tablet-PC met een 9,7 inch multi-touch scherm. Het beeldscherm kent LED-verlichting en IPS-technologie, om voor kraakheldere en scherpe beelden te zorgen met een kijkhoek van maar liefst 178 graden. De resolutie van het scherm is 1024×768 pixels.

De kracht van de iPad zit in een 1GHz Apple A4-chip die volgens het bedrijf zeer goede processor en graphics performance biedt. Verder is er ruimte voor 16 tot 64GB flash opslag, 802.11n Wi-Fi, Bluetooth 2.1 + EDR, een 30-pin connector, een speaker, microfoon, kompas en voor gamen erg interessant: een accelerometer, zodat je spellen kunt besturen door het apparaat te kantelen. Ook zeer indrukwekkend is de accuduur, want volgens Apple kan je de iPad 10 uur non-stop gebruiken.

Steve Jobs, de algemeen directeur van Apple, vertelde het volgende tijdens de onthulling van de iPad:

    “iPad is our most advanced technology in a magical and revolutionary device at an unbelievable price. iPad creates and defines an entirely new category of devices that will connect users with their apps and content in a much more intimate, intuitive and fun way than ever before.”

De iPad speelt vrijwel alle iPhone apps meteen af, zowel in een origineel formaat in het midden van het scherm als op een dubbele grootte. Je kunt je iPhone of iPod Touch overigens synchroniseren met de iPad, dus reeds gekochte apps kan je kosteloos overzetten.

Apple heeft al een bijgewerkte software-kit gestuurd naar ontwikkelaars, zodat er aan apps voor de iPad gewerkt kan worden. Electronic Arts heeft in 2,5 weken tijd al een demo van Need for Speed: Shift in elkaar gezet, waarmee een duidelijke vooruitgang te zien is ten opzichte van de iPhone-versie. Het zijn geen high-end PC graphics, maar volgens alle aanwezigen zag het er indrukwekkend uit. Volgens EA kunnen we spoedig veel meer van hun kant verwachten.

En dan de grote vragen: beschikbaarheid en prijs? Apple heeft laten weten dat de WiFi-versies van de iPad wereldwijd over 60 dagen verscheept worden. Als je een 3G-versie wilt moet je nog 30 dagen langer wachten en dieper in de buidel tasten, zoals je hieronder kunt zien:

Adviesprijs zonder 3G:
$499: 16GB
$599: 32GB
$699: 64GB

Adviesprijs met 3G:
$629: 16GB
$729: 32GB
$829: 64GB

Europese prijzen zijn nog niet bekendgemaakt door Apple. Wel liet men nog weten dat er ook diverse accessoires in ontwikkeling zijn, zoals een docking-station om de iPad als digitale fotolijst te gebruiken of een docking-station met een toetsenbord eraan vast. Meer accessoires worden in de nabije toekomst gepresenteerd.

Ten slotte kunnen ook fanatieke lezers zich uitleven met de iPad, want Apple heeft haar iBook Store eveneens onthuld. Deze webwinkel werkt hetzelfde als iTunes en de App Store, alleen vind je er uitsluitend ebooks. Deze ebooks zullen op de iPad in een virtuele boekenkast geplaatst worden en de kosten lopen uiteen van 5 tot 15 dollar voor een ebook.

  1.   
    sander123456789's avatar

    Duur en onzinnig. Ik ben zelf groot apple fan en zeg niet graag iets negatiefs over het bedrijf omdat ze altijd mooie en goede spullen maken, maar dit ga ik niet kopen.

  2.   
    ChielB's avatar

    Het zijn stevige prijzen, maar die moet je toch meer vergelijken met de kosten van andere tablet-PC’s en natuurlijk niet de gewone iPhone/telefoon prijskaartjes.

  3.   
    sander123456789's avatar

    maar je moet ook kijken naar wat je ermee kan. En vooralsnog is het volgens mij gewoon een grote iphone waar je boeken op kan lezen en tekst kan verwerken, maar niet mee kan bellen. Aangezien de gemiddelde mac-addict deze en een macbook vast al heeft lijkt het mij een vrij nutteloos ding.
    En 500 euro voor een digitale krant vind ik best veel geld.

  4.   
    Rijstekorrel's avatar

    Het is een mooi ding maar eigenlijk gewoon een grotere iphone/itouch

  5.   
    )GN(-Erik's avatar

    Veel te duur! ๐Ÿ˜ฎ

  6.   
    Deadstriker's avatar

    Veelte duur voor een onderzetter. ๐Ÿ˜†

  7.   
    Chikin's avatar

    Inderdaad veel te duur.. Maar wel leuke technologie ๐Ÿ˜›

  8.   
    Myke's avatar

    Eigenlijk moet je het niet zien als een “grote iPhone”, maar als een fatsoenlijke netbook.
    De iPad heeft zo zijn voordelen, ziet er in ieder geval supermooi uit, maar is niks voor mij ๐Ÿ˜›

  9.   
    WoKingNL's avatar

    Het is een oversizede ipod touch, ik zie het niet iets worden dit ๐Ÿ˜•

  10.   
    Magana's avatar

    Dit is dus echt de toekomst! Jammer alleen dat er dus geen CD/DVD’s in kunnen, voor de rest is het echt niet normaal meer!, als ze nu ook nog zo’n Oled ervan maken…
    Ik heb spijt dat ik net m’n Ipod Touch gekocht heb nu ik deze zie ๐Ÿ˜ฅ ๐Ÿ˜†

  11.   
    Verbeemen's avatar

    Ik vind het wel vet, zo’n ding, alleen spijtig dat er geen 4g of teminste 3gs

    + geen webcam want voip is mogenlijk

  12.   
    nurie's avatar

    hmm erg onhandig, inet erg compakt, het scherm raakt snel beschadigd, ik vraag me af hoe dit voor de normale mens zijn functionailteit gaat bieden

  13.   
    Tha Duck's avatar

    ”sander123456789″ schreef, "maar je moet ook kijken naar wat je ermee kan. En vooralsnog is het volgens mij gewoon een grote iphone waar je boeken op kan lezen en tekst kan verwerken, maar niet mee kan bellen. Aangezien de gemiddelde mac-addict deze en een macbook vast al heeft lijkt het mij een vrij nutteloos ding.
    En 500 euro voor een digitale krant vind ik best veel geld."

    Dit. Het is een oversized Ipod Touch, meer echt niet. Jammer, gemiste kans Apple! Zoals sander al zegt gebruiken de mensen die blind Mac-producten kopen al een Iphone en een Mac waarschijnlijk, dus heb je dit ding nergens voor nodig.

  14.   
    Slayer61's avatar

    Ik vind dit echt helemaal nergens op slaan. Ik zie het echt niet voor me dat mensen met zo’n ding in hun handen de bussen, trammen of treinen binnenlopen. Echt belachelijk gewoon. Apple maakt wel leuke en creatieve dingen, maar dit gaat een beetje te ver.

  15.   
    Pimkingetje's avatar

    Het is niet bedoeld als Ipod. Dit is een soort laptop. Een laptop is niet veel groter dan dat hoor!

    Niet dat ik eraan denk om het te kopen.. ๐Ÿ˜ณ

  16.   
    Marijn-8-Gerrard's avatar

    daar moet je wel hele grote broekzakken voor hebben ๐Ÿ˜†

  17.   
    Magana's avatar

    Marijn-8-Gerrard schreef, "daar moet je wel hele grote broekzakken voor hebben ๐Ÿ˜† "

    Ja inderdaad!! ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜‰

  18.   
    GameAC's avatar

    Checkt site. Nee, geen Apple blog. Ook geen gadgetblog.

    Nou ja, het zal wel aan mij liggen.

  19.   
    Dotz's avatar

    Dit nieuws komt me wat laat, het had wat eerder geรผpload mogen worden.

  20.   
    Serg1337's avatar

    Doet me echt denken aan deze 2 Filmpjes ๐Ÿ˜† :

    Irack

    The Apple “i”

    ๐Ÿ˜›

  21.   
    brend5's avatar

    ”Serg1337″ schreef, "Doet me echt denken daan deze 2 Filmpjes ๐Ÿ˜† :

    Irack

    The Apple “i”

    ๐Ÿ˜› "

    geweldig

  22.   
    YRD's avatar

    wow, ja mij lijkt boeken lezen wel handig. Ik zit altijd te kloten met het licht haha.

    maar denk dat ik em oversla

  23.   
    Deja Vu's avatar

    Wat moeten we toch zonder Apple. ๐Ÿ™„