Ik schaam me voor Killzone 2

Lieve medegamers,

Er moet me even iets van het hart. Een flinke dosis frustratie. Vandaar deze open brief aan jullie, gamers, liefhebbers van spellen. Goede spellen vooral. Vandaag de dag worden veel geweldige games uitgebracht, die meer dan terecht met een hoog cijfer naar huis gaan, terwijl de echte rotzooi, de rotte appels die je hopelijk nooit hoeft te spelen, steeds minder aandacht krijgt. De kwaliteit van games is de laatste jaren flink gegroeid, ondanks dat er nog op grote schaal wordt uitgemolken om makkelijk geld binnen te harken. Het belangrijkste is gewoon dat games leuk zijn. En wat ‘leuk’ precies is? Dat blijft een moeilijke vraag om even voor iedereen te beantwoorden, smaken verschillen immers. Verkoopcijfers lijken een mooie graadmeter, maar een goed staaltje marketing kan dan een vrij groot aandeel hebben om te bepalen of iets leuk is.

Ik ga bij voorkeur af op reacties, reviews en voor zover mogelijk mijn eigen, gezonde verstand. Met de naderende release van ‘onze trots’ Killzone 3, kon ik niet anders dan eindelijk eens Killzone 2 te gaan spelen. Een logische keuze, want de game werd destijds enthousiast ontvangen door critici en (niet geheel verrassend) de vele fans. Vol goede moed begon ik aan mijn missie tegen de Helghast en ik was helemaal klaar om mezelf te laten meevoeren door dit bijzondere product van het Amsterdamse Guerrilla Games. Enkele uren later is het tijd om de balans op te maken…

Wat is Killzone 2 een slecht spel. Maar ook echt verschrikkelijk slecht! Zo, dat hoge woord is eruit. Tijd voor wat nuance. Ik hoef hier niet over de graphics te beginnen, want het spel is gewoon erg mooi. Dat is een feit, dat ziet iedereen. Misschien heeft niet iedereen wat met de grauwe omgevingen, maar de visuele lat ligt gewoon hoog en ook de animaties in de game zijn prima. De inhoud van het spel is echter iets waar ik me mateloos aan heb geïrriteerd. Omgevingen lijken allemaal op elkaar, je rent alleen maar van shootout naar een volgende shootout, constant vecht je tegen dezelfde kleiduiven, er is nauwelijks een echt episch moment, emoties van de personages komen totaal niet over, dialogen zijn nog slechter dan die uit een pornofilm (heb ik me laten vertellen) en van enige pacing of afwisseling is absoluut geen sprake. En als je dan eindelijk een van die zeldzame boss fights mag afwerken, merk je al snel dat het óf ongekend simpel óf ongekend frustrerend is.

De eerste keer dat je een Heavy tegenkomt wordt dit nog aardig geïntroduceerd als een soort mini-boss, maar de knoop in je zakdoek-puzzel die je moet oplossen om zo’n figuur tegen de vlakte te krijgen is echt lachwekkend. Alsof we ineens weer tien jaar terug in de tijd worden geworpen qua gameplaymechanieken. Hetzelfde geldt voor de grote finale, die gewoon zo ouderwets frustrerend is opgezet. Op een hele goedkope manier kan je daarbij ineens het loodje leggen, dat ik alvast kan melden dat het nog maar de vraag is of ik de game echt tot het bittere eind ga uitspelen. Guerrilla Games heeft zich laten verleiden tot een wel heel goedkope oplossing voor het einde van de game, die vooral de speelduur voor de meeste gamers rekt.

Wat de strekking van deze tirade is? Ik schaam me voor Killzone 2. Dit product moet Nederland qua game developing op de kaart zetten, gamers wereldwijd vermaken, en dan gaan we ineens massaal juichen dat we dit de wereld in hebben geslingerd. De multiplayer levert zeker vermaak op, dan heb je immers niet te maken met zwakke ontwikkelingen van het verhaal, slechte dialogen of verplichte shootouts. Dat is tot op zekere hoogte de redding van de game, al blijft de schaamte hier aanwezig.

Gelukkig zijn fouten om van te leren en dat brengt ons bij de reden van mijn lijdensweg. Killzone 3 ligt binnen enkele weken in de winkels en moet Neerlands trots opnieuw internationaal vertegenwoordigen. Guerrilla Games heeft gezegd van haar fouten geleerd te hebben, dus dan hebben ze toch zeker de nodige maanden in de schoolbanken doorgebracht. Ze zijn in elk geval een stuk voorzichter geweest met het onthullen van grote stukken van de game. Tot mijn grote genoegen, want des te groter is de verrassing tijdens het spelen.

Inderdaad, ondanks de martelgang van deel 2 zal ik eind februari vol enthousiasme de disc van Killzone 3 in de lade van mijn PlayStation 3 stoppen. Stiekem hoop ik op een vlammende revanche van Guerrilla. Variatie, een boeiend verhaal, epische momenten… Misschien is het ijdele hoop en bekijken we het teveel door een rood-wit-blauwe bril. Het is van Hollandse bodem, dus dan vinden we het leuk! Toch?

 1.   
  Potasnik's avatar

  Juistem!

  Ben zelf nooit in het bezit geweest van Killzone 2, heb het spel slechts een tijdje geleend en heb toen eigenlijk maar 1 missie gespeeld, voor de rest alleen maar Multiplayer gespeeld. Ik twijfel nog of ik Killzone 3 ga halen, af en toe is het wel vet, maar net zo vaak ook bijzonder irritant. Toch eerst maar LBP2 aanschaffen denk ik.

 2.   
  Dude…'s avatar

  Idjari schreef, "Juistem!
  Ben zelf nooit in het bezit geweest van Killzone 2, heb het spel slechts een tijdje geleend en heb toen eigenlijk maar 1 missie gespeeld, voor de rest alleen maar Multiplayer gespeeld. Ik twijfel nog of ik Killzone 3 ga halen, af en toe is het wel vet, maar net zo vaak ook bijzonder irritant. Toch eerst maar LBP2 aanschaffen denk ik."

  als je van fun verzekerd wil worden moet je dat ook zeker doen

 3.   
  Verluci's avatar

  Ik heb hem een keer bij een maat van me gespeeld, en was al heel snel verveeld.
  Toen zijn we naar een van de beste games ooit gegaan: GTA: San Andreas

 4.   
  PsYkOfOoL's avatar

  Vind het 1 van de beste shooters hoop mensen klagen over de besturing maar zo hoort het eigenlijk te zijn zwaar sommige mensen zijn gewoon gewend aan call of duty en battlefield, ’t verhaal is perfect de besturing is goed, de sfeer is goed de characters zijn goed, om te herinneren fasinerend. het spel werdt heel goed ontvangen door reviewers fans waren blij, en dan kom jij met ow wat is dit een slecht spe slechte dialogen nog eens ’t is jouw mening.

 5.   
  zbuiserd1970's avatar

  killzone 2 heb ik ook leuk spel maar ik heb het idee dat het een beetje hoog van de toren word geblazen omdat het dutch is.en de besturing kan je aanpassen,ga 3 zeker halen heb de beta ook gespeelt,blijft wel een uitdaging !!!! 8) 8)

 6.   
  Hitman047's avatar

  De eerste reviews van Killzone 3 komen nu ook binnen: cijfers tussen de 8 en 10 ! 8)

 7.   
  DeAdSeYe's avatar

  Crysis 2 en Bulletstorm komen toch wat eerder in huis als Killzone 3. Komt omdat ik toch best wel eens ben met deze artikel! Wacht een half jaar met halen, zodat ik echt verzekerd ben tot het wel een goede game is. Anders haal ik Killzone 3 wel voor 30 euro.

 8.   
  ChielB's avatar

  PsYkOfOoL schreef, "Vind het 1 van de beste shooters hoop mensen klagen over de besturing maar zo hoort het eigenlijk te zijn zwaar sommige mensen zijn gewoon gewend aan call of duty en battlefield, ’t verhaal is perfect de besturing is goed, de sfeer is goed de characters zijn goed, om te herinneren fasinerend. het spel werdt heel goed ontvangen door reviewers fans waren blij, en dan kom jij met ow wat is dit een slecht spe slechte dialogen nog eens ’t is jouw mening. "

  Het is mijn mening, dat heb je goed opgemerkt. 😉

 9.   
  PsYkOfOoL's avatar

  @ ChielB
  ik zie bij de killzone 2 review dat je ’t spel een 9 hebt gegeven 😆

  ( je eigen cijfer dan he )

 10.   
  Hukkel's avatar

  Killzone 2 heeft overal torenhoge reviewscore gehaald. Ik snap niet waarom nu ineens idereen op die game gaat zitten kakken.

 11.   
  ChielB's avatar

  PsYkOfOoL schreef, "@ ChielB ik zie bij de killzone 2 review dat je ’t spel een 9 hebt gegeven 😆
  ( je eigen cijfer dan he )"

  Klopt. Dat was destijds die rood-wit-blauwe bril, in combinatie met het feit dat ik toen vooral multiplayer-ervaring met de game had. En die multiplayer is zeker niet verkeerd. 😉

 12.   
  matdriks's avatar

  Michiel dan weet ik 100% zeker dat je call of duty ook een slecht spel vind.

 13.   
  Rise Against's avatar

  Ik heb dus veel liever een Killzone dan een Call of Duty. Bij killzone krijg je tenminste echt het gevoel dat je in een smerige, harde oorlog bent beland. De wapens voelen zwaar, grauwe omgevingen en een bombastische soundtrack. In een Call of Duty lijken vijanden ook op elkaar en daar zijn ze nog meer klei duiven omdat de AI zo tergend slecht is. Je hebt in COD misschien wel meer ‘epische’ momenten, maar om voor de honderdste keer in slow motion vijanden af te knallen is ook zwaar irritant. Daarbij is de singleplayer van Killzone 2 ook bijna 2 keer zo lang dan een Black Ops waar je in zes uur door heen knalt.

  Maar natuurlijk is dit jouw mening Michiel en die respecteer ik. Waarschijnlijk zoeken wij beide iets heel anders in een shooer 😉

 14.   
  Sarge's avatar

  Rise Against schreef, "Ik heb dus veel liever een Killzone dan een Call of Duty. Bij killzone krijg je tenminste echt het gevoel dat je in een smerige, harde oorlog bent beland. De wapens voelen zwaar, grauwe omgevingen en een bombastische soundtrack. In een Call of Duty lijken vijanden ook op elkaar en daar zijn ze nog meer klei duiven omdat de AI zo tergend slecht is. Je hebt in COD misschien wel meer ‘epische’ momenten, maar om voor de honderdste keer in slow motion vijanden af te knallen is ook zwaar irritant. Daarbij is de singleplayer van Killzone 2 ook bijna 2 keer zo lang dan een Black Ops waar je in zes uur door heen knalt.
  Maar natuurlijk is dit jouw mening Michiel en die respecteer ik. Waarschijnlijk zoeken wij beide iets heel anders in een shooer 😉 "

  Hier ga ik dus volledig akkoord mee! Maar nu heb ik even wat kritiek op GN: het was best leuk om de column te lezen, maar waarom maken jullie nu een soort 2de review van KZ2? Gebrek aan inspiratie? Of is het alleen maar om de release van KZ3 ff in de schijnwerper te zetten? Ik snap het niet zo goed eigenlijk 😕

 15.   
  PsYkOfOoL's avatar

  ChielB: “Wat is Killzone 2 een slecht spel. Maar ook echt verschrikkelijk slecht!”

  Slaat zowiezo nergens op want je geeft ’t spel wel een 9.

 16.   
  Garuda's avatar

  even na trappen.

  wat een onzin.

  die game is gewoon gewelldig…

  ik heb alle delen gespeeld en ik vind het verhaal wel vet en episch genoeg.

  en van waneer is die game ?? hij is al verouderd en dan is t dus niet eerlijk.

  en indd waarom krijg de game dan wel een 9.

  dit is net so flauw als die review van N4S hot pursuit die kreeg gewoon een 10 wtffff.
  online was die game de 1st weken niet te doen daar werd niks over gezegt + alle andere troep wat er niet in thuis hoorde.

  nee jullie reviews neem ik niet meer serieus.
  sorry jongens

 17.   
  ChielB's avatar

  @PsYkOfOoL: lees m’n vorige reactie nog eens. Zoals gezegd was die vooral op dat oordeel toen vooral op de multiplayer gebaseerd. Deze tirade richt zich volledig op de singleplayer. En wellicht moet je ook niet vergeten dat dit een column is, waarin je soms zaken heerlijk kunt overdrijven. 😉

  @Sarge: als je de column leuk vond om te lezen, is deze wat mij betreft in zijn opzet geslaagd. Maar je verdere kritiek snap ik totaal niet. Dit is absoluut geen review, gewoon een mening van iets wat ik recent heb gespeeld. Dit is eerder het tegenovergestelde van ‘gebrek aan inspiratie’. 🙂

  @Garuda: meningen kunnen uiteraard verschillen, dat gaf ik eerder al aan. Dat Killzone 2 verouderd is, is pure onzin. Ik vergelijk het ook niet zomaar met meer recente games. Bijvoorbeeld de eerste Gears of War vind ik persoonlijk nog steeds veel toffer dan Killzone 2, terwijl die game nog bijna 2,5 jaar ouder is dan KZ2. Deze column is daarnaast puur mijn eigen mening, net zoals die 9 die ik destijds gaf (en die de game qua multiplayer in mijn ogen nog altijd dik verdient). Dit staat echter volledig los van elke GamersNET review, dus om op basis van een column een oordeel over reviews te vellen… niet echt terecht.

 18.   
  PsYkOfOoL's avatar

  ChielB schreef, "@PsYkOfOoL: lees m’n vorige reactie nog eens. Zoals gezegd was die vooral op dat oordeel toen vooral op de multiplayer gebaseerd. Deze tirade richt zich volledig op de singleplayer. En wellicht moet je ook niet vergeten dat dit een column is, waarin je soms zaken heerlijk kunt overdrijven. 😉
  @Sarge: als je de column leuk vond om te lezen, is deze wat mij betreft in zijn opzet geslaagd. Maar je verdere kritiek snap ik totaal niet. Dit is absoluut geen review, gewoon een mening van iets wat ik recent heb gespeeld. Dit is eerder het tegenovergestelde van ‘gebrek aan inspiratie’. 🙂
  @Garuda: meningen kunnen uiteraard verschillen, dat gaf ik eerder al aan. Dat Killzone 2 verouderd is, is pure onzin. Ik vergelijk het ook niet zomaar met meer recente games. Bijvoorbeeld de eerste Gears of War vind ik persoonlijk nog steeds veel toffer dan Killzone 2, terwijl die game nog bijna 2,5 jaar ouder is dan KZ2. Deze column is daarnaast puur mijn eigen mening, net zoals die 9 die ik destijds gaf (en die de game qua multiplayer in mijn ogen nog altijd dik verdient). Dit staat echter volledig los van elke GamersNET review, dus om op basis van een column een oordeel over reviews te vellen… niet echt terecht."

  Boeit me niet of je ’t een slecht spel vindt, maar je geeft ’t een 9 en dan loop je dit te doen.

 19.   
  RinusReetRidder's avatar

  Haha Psyko, beetje op je … getrapt? 😛 Hij zegt toch dat het een column is en dat die 9 van toen gebaseerd was op de multiplayer?

  Ik ben het zeker eens met de column want zo goed vond ik Killzone 2 ook niet. Slecht uitgewerkt verhaal, saaie missies en die eindbaas was echt heel stom ja.

  Maar gelukkig verschillen meningen, al lijken sommige mensen hier dat niet echt te snappen. 😆

 20.   
  PsYkOfOoL's avatar

  RinusReetRidder schreef, "Haha Psyko, beetje op je … getrapt? 😛 Hij zegt toch dat het een column is en dat die 9 van toen gebaseerd was op de multiplayer?
  Ik ben het zeker eens met de column want zo goed vond ik Killzone 2 ook niet. Slecht uitgewerkt verhaal, saaie missies en die eindbaas was echt heel stom ja.
  Maar gelukkig verschillen meningen, al lijken sommige mensen hier dat niet echt te snappen. 😆 "

  Dus je zegt eerst ’t spel is heel slecht slechte dialogen dit dat.
  en dan een 9 voor de multiplayer geven ja me neus

 21.   
  XTR17's avatar

  Ik schaam me diep voor wat Gamersnet de laatste 2 jaar is geworden. Triest… En ik heb niet alleen over dit soort dingen.

 22.   
  ChielB's avatar

  PsYkOfOoL schreef, "

  ”RinusReetRidder” schreef, "Haha Psyko, beetje op je … getrapt? 😛 Hij zegt toch dat het een column is en dat die 9 van toen gebaseerd was op de multiplayer?
  Ik ben het zeker eens met de column want zo goed vond ik Killzone 2 ook niet. Slecht uitgewerkt verhaal, saaie missies en die eindbaas was echt heel stom ja.
  Maar gelukkig verschillen meningen, al lijken sommige mensen hier dat niet echt te snappen. 😆 "

  Dus je zegt eerst ’t spel is heel slecht slechte dialogen dit dat.
  en dan een 9 voor de multiplayer geven ja me neus"

  Hoe hebben dialogen dan met de multiplayer te maken? Vergeet niet dat ik die 9 letterlijk al jaren terug heb uitgedeeld (aan de multiplayer toen) en dat ik pas onlangs de singleplayer heb gespeeld en daarom nu vooral teleurgesteld ben in die singleplayer. Als ik me cijfer kon aanpassen, had ik het zeker nog gedaan. 😉 Maar daarom schreef ik destijds ook niet de review maar iemand anders. 😛

 23.   
  PsYkOfOoL's avatar

  Maak me niet uit wat je zegt, ben niet de einigste die dit vind zo te zien

 24.   
  ChielB's avatar

  Helemaal prima! Daarom verschillen meningen nou eenmaal, blij om te zien dat deze column dat weer eens duidelijk kan maken. 🙂 Het is alleen jammer dat sommige mensen niet echt het concept ‘column’ lijken te snappen.

 25.   
  Carmen07's avatar

  Hihi grappig zeg al die verhitte emoties 😀 Tuurlijk vind de een het wel leuk en de ander niet, dat is bij elke game toch?

  De single player vond ik ook niet zo bijzonder, maar Killzone 2 speel je toch vooral om de multiplayer. Net als de laatste Call of Duty spellen.

  Leuke column Michiel. Met al die welles nietes discussie lijkt het mij ook wel geslaagd. 😆

 26.   
  KSnK's avatar

  Leuke column Michiel! Heb het spel nooit gespeeld dus mij maakt het niet uit dat je het slecht vindt; ik vond het leuk geschreven en dus een leuke column 🙂

 27.   
  Tha Duck's avatar

  Wat een leuke reacties. 😀

  Het is een column beste mensen, met enigszins een knipoog geschreven. Misschien wel bijna satirisch, maar met een heldere boodschap. Als het een review was stond hij wel in de categorie reviews.

  En diegene die zich schaamt voor wat GN is geworden loopt zeker ook nog rond met een discman en een Nokia 3310. Ontwikkeling, innovatie en meegaan met je tijd heet het. Ruil die 56k modem eens in, dan zie je ’t misschien.

 28.   
  MaTriX's avatar

  Tja wel jammer voor de mensen die eerst het spel kochten vanwege die 9 om dan later de echte mening te horen.

 29.   
  ms13694's avatar

  opgefokte typetjes…. 😳

 30.   
  Gajes859's avatar

  Ik schaam me dood voor dit artikel. Toevallig heb ik gisteren de laatste ruimte schoongeveegd, het paleis. Wat is dit een goed spel zeg ! Mijn enige opmerking is over de besturing, en dan met name het rennen en richten met L3 en R3. Die zou ik eigenlijk ergens anders willen zetten. Maar voor de rest alleen maar positief. Natuurlijk is het smaak, maar ga dan niet zo’n dom artikel publiceren.

 31.   
  ChielB's avatar

  De besturing kan je met wat ‘trucjes’ behoorlijk aanpassen, mocht je dat fijner vinden. 🙂

  ” Natuurlijk is het smaak, maar ga dan niet zo’n dom artikel publiceren.” Dus je vindt smaak ‘dom’? 😉

 32.   
  I_Eat_Noobsz's avatar

  Killzone FTW8), en toen waren de gaybox stil:P:P

 33.   
  RoHoutje's avatar

  Ik schaam me voor Far Cry 2… 🙄

 34.   
  JonsoN's avatar

  Geweldig, al die reacties.

  Maarja dat is dan ook de bedoeling van een column.
  Lekker geschreven Michiel!

 35.   
  superdedupe's avatar

  lol wtf… moet hij met cod proberen, zien wat voor reacties er dan komen…
  ik voel me als killzone2 en nu killzone3 speler toch wel een beetje beledigd eerlijk gezegt… ook al is het maar een mening…

 36.   
  vgamer's avatar

  Je beschrijft in je artikel zo’n beetje wat mensen als goede shooter beschouwen. Misschien moet het genre maar eens gaan evolueren. Weinig kans echter dat dat ook gaat gebeuren

 37.   
  Sarge's avatar

  ChielB schreef, "
  @Sarge: als je de column leuk vond om te lezen, is deze wat mij betreft in zijn opzet geslaagd. Maar je verdere kritiek snap ik totaal niet. Dit is absoluut geen review, gewoon een mening van iets wat ik recent heb gespeeld. Dit is eerder het tegenovergestelde van ‘gebrek aan inspiratie’. 🙂
  ."

  Ik vind het toch nog steeds vreemd dat je er nu een column over maakt. Maar soit, ik zie het als een goede reclame voor Killzone 3 😛

 38.   
  I_Eat_Noobsz's avatar

  @CHIELB,

  die Psyko heeft totaal gelijk,
  je kan niet een top cijfer geven, als je de SP bagger vind,

  je kan geen cijfer geven wat alleen gebaseerd is op de MP, je had beter een 7 of een 8 kunnen geven, de SP moet het hem eigenlijk doen, want als ze een vervolg willen maken, moeten ze uiteraard een vervolg op de SP maken. sommigen hebben geen Internet op hun PS3, maar kopen de game op SP, daar moet een ontwikkelaar aan denken, dus die cijfer van jou is dik onterecht.

 39.   
  superdedupe's avatar

  Misterkurdi schreef, "@CHIELB,
  die Psyko heeft totaal gelijk,
  je kan niet een top cijfer geven, als je de SP bagger vind,
  je kan geen cijfer geven wat alleen gebaseerd is op de MP, je had beter een 7 of een 8 kunnen geven, de SP moet het hem eigenlijk doen, want als ze een vervolg willen maken, moeten ze uiteraard een vervolg op de SP maken. sommigen hebben geen Internet op hun PS3, maar kopen de game op SP, daar moet een ontwikkelaar aan denken, dus die cijfer van jou is dik onterecht."

  dit vind ik bullshit he… ik ben een multiplayer gamer en ik vind dat je een game prima op de multiplayer kan beoordelen… als een sp 15 uur duurt en je speelt hem zeg 3 keer door… dan heb je je geld er wat mij betreft niet uit. 300 uur lol hebben aan de multiplayer is wat mij betreft het belangrijkste van een game…

 40.   
  ducky50's avatar

  ik vond kilzonne 2 helemaal niet slecht!!!