2010 Fast Forward: Alpha Protocol


Je kent het nog wel, op het speelplein met je splinternieuwe horloge waarvan jij zeker weet dat er lasers uit kunnen komen. Je waant je als een ware James Bond en je kan de hele wereld aan. Natuurlijk, net als je missie bijna volbracht is, gaat de schoolbel en het is voorbij. Gelukkig kun je nu je spionage-ei kwijt in Alpha Protocol, de nieuwe spionage-game van Obsidian.

Degenen die bekend zijn met het werk van Obsidian zullen zich misschien afvragen wat zij met spionage doen. Zeker na titels als Fallout 3, Neverwinter Nights en meer RPG’s. Volgens Obsidian is Alpha Protocol een extreem goede emulsie, een samenkoming, van actie- en RPG-elementen. Hoe dit precies uit gaat komen zullen we nog moeten zien.

Kung Fu? Of toch een nieuw wapen
Alpha Protocol laat je missies uitvoeren op de manier die jij wilt. Je kunt kiezen voor de sneaky aanpak of natuurlijk de leukere aanpak. Juist, met veel explosies en wapens en nog meer explosies. Iedereen kiest zo zijn eigen manier om de missies op een goede manier te volbrengen. Zoals het een goede RPG betaamt, kun je ook je personage helemaal aanpassen. Niet alleen het uiterlijk, maar natuurlijk ook de Stats. Hierbij moet je denken aan meer HP, strenght en nog meer. Je kunt je personage ook nieuwe vechttechnieken aanleren, waardoor het weer makkelijker wordt vijanden uit te schakelen.

Ach dat kan morgen ook nog
Als geheim agent in Alpha Protocol heb je het geluk dat jij bepaalt wanneer er iets gebeurt. De missies zijn, net als bij Fallout, niet geheel lineair en je mag dan ook zelf weten wanneer je welke opdracht doet. Dit geeft natuurlijk een enorm gevoel van vrijheid in deze duistere en corrupte wereld. Het leuke aan je eigen volgorde is dat andere missies zich op het verloop van het spel aanpassen. Dit houdt dus in dat als jij een missie doet, dat er in een andere missie een nieuwe mogelijkheid verschijnt. Stel je hebt een missie waarin je een geheim document moet stelen. Nu kun je deze aan je baas geven, maar je zou het ook aan een derde partij kunnen verkopen. In een volgende missie zou dit je zomaar nieuwe wapens op kunnen leveren.

Knallen en praten
De besturing is in third person en duikt heel diep in de coversystemen. Zo kun je hoofdpersoon Michael vloeiend over het slagveld bewegen, zonder al te veel geraakt te worden. Het is dan natuurlijk wel de vraag hoe jij je missie wilt volbrengen. Als je natuurlijk met je wapens klaar door het slagveld knalt, zul je minder gebruik maken van sneaky bewegingen. Echter als je wel voor de kalme aanpak gaat, zul je meer rustig aan doen en sluipen. Je zult voordat je een missie gaat doen ook moeten besluiten wat je wilt doen en dan ook je gehele uitrusting moeten uitzoeken. Ga je knallen, dan zul je dikkere armor moeten hebben, maar als je rond gaat sluipen is een lichte uitrusting het beste.

[SCREENSHOTS]

Natuurlijk is het schieten, lopen en het algemene rond bewegen interessant, maar deze spionage-game biedt ook meer op het gebied van conversaties. Fallout 3 had er al een handje van, maar Alpha Protocol gaat nog een stapje verder. Deze ‘dynamische’ conversaties zijn getimed, dus je zult maar weinig tijd hebben om een antwoord te geven en als je een antwoord hebt gegeven zul je nooit meer terug kunnen gaan om het opnieuw te doen. Dit zorgt ervoor dat je snel moet nadenken over wat je wilt zeggen tegen anderen, want voor je het weet loop je veel mis. Een gesprek kan zo meerdere kanten op gaan en dit zal uiteindelijk je missie weer aantasten of juist helpen.

Voorlopige conclusie
Alpha Protocol is een game die zich voordoet als een Espionage-RPG. Dit betekent dus snoeiharde actie, mooie aanpassingen op je karakter en interessante conversaties. Hoe het allemaal precies gaat uitpakken is nog maar de vraag, maar het ziet er nu echt heel erg gaaf uit en lijkt erop een game te worden die, net als Fallout 3, hoog in het vaandel zal staan. Doordat de speler zoveel controle heeft over de game en wat daarin gebeurt en hoe, heeft dit veel invloed op de replay-waarde. Deze zou immens groot moeten zijn, omdat elke sessie weer anders aan zou moeten voelen. Wat mij betreft wordt dit wel een strakke game.

Alpha Protocol verschijnt in de lente van 2010 voor de PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

  1.   
    Rise Against's avatar

    Ik hoop dat deze game straks niet ondersneeuwt tussen al die andere toppers,deze game verdient zeker een kans 🙂

  2.   
    MaTriX's avatar

    Was een game waar ik in 2009 naar uit keek, laten we hopen dat tie dit jaar komt.

  3.   
    Timmeh's avatar

    Rise Against schreef, "Ik hoop dat deze game straks niet ondersneeuwt tussen al die andere toppers,deze game verdient zeker een kans 🙂 "

    Dit is een topper