De beste E3-persconferentie

De E3 is over, het nieuws is binnen, de trailers staan online en de persconferenties zijn geanalyseerd. De vraag is nu wat de beste persconferentie was. Is dit Microsoft met de informatie over Kinect, Nintendo met haar 3DS en vele nieuwe games of juist Sony met de presentatie over de Move en 3D. In deze column strooien de crewmembers van GamersNET met hun mening over dit onderwerp. We beginnen met de mening van Michiel, onze fervente E3-ganger, en daarna krijgen enkele thuisblijvers het woord.

Michiel Brunsveld

Ik vond Microsoft, Sony, Nintendo, Electronic Arts en Ubisoft de beste persconferentie hebben dit jaar. Ik weet het, een revolutionaire keuze, en dat vraagt natuurlijk om een toelichting.

Microsoft had met Halo: Reach, Gears of War 3 en Fable III uiteraard drie hele vette titels in huis waar de hardcore gamers op zaten te wachten. Goed nieuws: de titels waren present! Slecht nieuws: door de opzet van de persconferentie moest alles up-tempo gebeuren en was ook zendtijd voor toppers erg beperkt. Gears 3 knalde, Fable III betoverde en Reach ging verrassend de ruimte in. Ook het brute hakwerk in Metal Gear Solid: Rising kon op veel gejuich rekenen. Daarna was het tijd voor een schaamteloze Kiinect-vertoning. Inderdaad, van mij krijgen ze beide ii-tjes van de Wii, want tot dusver zijn de overeenkomsten schrijnend.

Sony had eveneens de beste persconferentie. Waarom? Kevin Butler is sowieso de grappigste man die deze E3 aan het woord is geweest, op Peter en mijzelf na. Ook het feit dat Gabe Newell op het podium verscheen met Portal 2 was een kippenvelmomentje. Enerzijds omdat het ongekend vet was om toch iets van Portal 2 te zien, anderzijds omdat Gabe een ongekend dikke zak met geld heeft gekregen om z’n ziel te verkopen aan zijn voormalige duivel. Met Twisted Metal had Sony ook nog een gepaste finale voor een toch wel vrij lange persconferentie.

Nintendo was dit jaar overduidelijk de beste, want aan de 3DS kan echt niets tippen. Punt. Oké, het is wat kort door de bocht, maar de nieuwe handheld is simpelweg verbluffend. Het werkt, ziet er tof uit en biedt heel veel mogelijkheden. Nu nog wachten op een prijs en release. Daarnaast waren de optredens van Kirby, Donkey Kong en Kid Icarus erg tof, waardoor we de aanfluiting van de Zelda-presentatie al snel vergaten. Dat Nintendo niet eens de tijd nam om veel toffe games nog tijdens de persconferentie aan te kondigen, was toch wel een gemiste kans.

Electronic Arts had met een ruime voorsprong echter de beste persconferentie, want wat een dijk van een line-up hebben ze. Medal of Honor, Dead Space 2, Crysis 2, Need for Speed: Hot Pursuit, Bulletstorm, Star Wars The Old Republic… en natuurlijk Jason West en Vince Zampella van Respawn, die als verse aanwinsten in de zaal zaten. Misschien ontbrak de verrassende factor bij EA, want een nieuwe Mirror’s Edge zou erg welkom zijn geweest, maar over toppers hebben ze voorlopig niet te klagen.

Ten slotte had Ubisoft natuurlijk de beste persconferentie, want James Cameron was er niet bij dit jaar. Zijn afwezigheid werd echter ruimschoots goed gemaakt door een volwassen vent in een plastic harnas die de nieuwste innovatie van de Intertoys en Bart Smit kwam presenteren. Om over Ubi’s eigen vitality sensor voor relax-games nog maar te zwijgen. Facepalm, plaatsvervangende schaamte en meer emoties kwamen los… Assassin’s Creed: Brotherhood en Ghost Recon: Future Soldier vielen als core-games des te meer op en dat was alleen maar prettig, want voor de rest was het een gevecht met de hitte en slaap om het einde te halen. Gelukkig had Ubi in Joel McHale wederom een vrolijke presentator, al moeten ze hem gewoon van de auto-cue schrappen en lekker vrijuit laten kletsen, is hij veel sterker in.

Uiteraard is dit alles een bijzonder politiek correct geheel door alle grote persconferenties als winnaars aan te wijzen. Zal ik er dan nog maar een gezapig cliché achteraan gooien? Komt ‘ie. Natuurlijk zijn wij gamers allemaal winnaar van deze E3. Zoveel grote titels, voor elk wat wils en elke persconferentie had dan ook zijn hoogte- en (diepe) dieptepunten. Mijn wensen voor volgend jaar? Wat meer hardcore-diepgang bij Microsoft, wat meer tempo bij Sony, wat meer voorbereiding van Nintendo, wat meer verrassingen bij EA en wat meer airco en minder auto-cue bij Ubi. Hoe dan ook, we gaan heel wat toffe maanden tegemoet met ontzettend veel grote titels. Begin maar vast met sparen, want niet alleen december gaat een dure maand worden…

Wester Wagenaar

Zoals ik al hoopte verdient Nintendo dit jaar de gouden beker. Verrassing alom, want Nintendo liet eens niet de verkoopcijfers zien en kwam in plaats daarvan enkel met toffe titels aanzetten. De andere bedrijven, op een paar uitzonderingen daargelaten, hadden eigenlijk al hun games al eerder aangekondigd en lieten nu slechts wat beelden zien met daarbij een leuk praatje. De 3DS wist zeker te overtuigen en de Wii heeft sinds tijden niet zoveel toppers in het vooruitzicht gehad. De 3DS heeft zelfs zo’n sterke line-up dat er in de persconferentie simpelweg niet genoeg tijd was om al die topgames even bij naam te noemen. Dit geeft al aan dat je in een enorm hoog tempo werd meegevoerd, waarna er wel een onuitwisbare glimlach moest ontstaan. Dat is het gevolg van een echte winnaar. Nintendo, het is je gegund.

Jonah Knulst

Voor mij is dat met gemak Nintendo. Voor het eerst sinds jaren heeft Nintendo weer TONNEN aan titels aangekondigd en onthuld. De line-up van de Wii is eind dit jaar en volgend jaar ijzersterk en de line-up van de 3DS overtreft dit zelfs. Remakes van Star Fox 64 en zelfs het legendarische Ocarina of Time zijn bevestigd en in de maak voor de 3DS. Kortom, Nintendo is de grote winnaar door simpelweg met allerlei games te komen en ook nog eens heel veel beelden van diezelfde games te tonen.

Dax Pegels

Voor mij is het toch Sony… Puur omdat ik een fanboy ben. Even serieus, ik heb alle conferenties bekeken en ik vond de presentatie van Sony gewoon het leukst in elkaar geflanst. Er werd genoeg aangekondigd, Move werd uitgebreid getoond en 3D-gaming was al helemaal de bom. Ik ben nu al fan van Killzone 3 en kan niet wachten om dit in 3D te zien. In de epische speech van Kevin Butler, die maffe nep-medewerker van Sony, voelde ik me verder ook helemaal thuis. Nintendo krijgt echter wel de eer aan de grootste hoeveelheid games.

Richard Leurs

Als een klein kindje die van Sinterklaas een groot cadeau verwacht zat ik klaar om de persconferenties te bekijken. Na de persconferentie van Microsoft was dit gevoel echter al snel weg. De Kinect wist mij namelijk zwaar teleur te stellen. Nintendo was gelukkig ijzersterk, maar kwam helaas niet met een spannende nieuwe franchise. De 3DS werd echter wel weer sterk neergezet. Toch is Sony voor mij de winnaar. Het bedrijf heeft mij zo te weten overtuigen dat dit het jaar van de PlayStation wordt. De Move gaat het helemaal voor mij worden, 3D-gaming is de toekomst en in de games voor de PlayStation 3 heb ik heel veel zin. Door de persconferentie is mijn vertrouwen in Sony verdriedubbeld en moet en zal ik Move dit jaar in huis hebben. Dat is toch het resultaat waar een bedrijf naar zoekt?

Tot slot

Microsoft lijkt dit jaar dus weinig overtuigingskracht te hebben gehad, terwijl Sony en Nintendo goed hebben getoond waarom we dit jaar bij deze bedrijven moeten aankloppen. Wie was volgens jullie dit jaar de winnaar?

 1.   
  GameAC's avatar

  Konami was met afstand de beste persconferentie… ooit.

 2.   
  Dude…'s avatar

  Nou ik vond Microsoft best goed.
  Oke, Ki(i)nect zuigt maar als je het voor de casuals maakt zou je het eigenlijk niet moeten showen tijdens de persconferentie voor core gamers.Maar dan als je ook nog eens zegt dat de core games Ki(i)nect als eerste gaan kopen vindt ik al helemaal raar. Natuurlijk is het wel vet om te zeggen “xbox start” en om je screens zo te bewegen maar om daar nou ong. 150 euro voor neer te tellen. Ik hoop dat ze, net als met die star wars game, met nog een grote verassing komen iets als….. JA EEN RTS GAME DIE JE MET JE STEM KAN BESTUREN, Halo wars 2 with voice control, is dat niet geweldig???!!!! 😆

 3.   
  Codename_black's avatar

  Dude… schreef, " JA EEN RTS GAME DIE JE MET JE STEM KAN BESTUREN, Halo wars 2 with voice control, is dat niet geweldig???!!!! 😆 "

  Bestaat al. ooit gehoord van Endwar.
  En zeker geen halo wars die game zuigt aan alle kanten, zelfs een fan made mod for Generals zero hour was 100x beter.

 4.   
  RinusReetRidder's avatar

  Ben het met Michiel eens (leuk stuk :)) dat elke persconferentie wel wat leuke en slechte dingen had. Dat laserschieten bij ubisoft was zeker lachwekkend (slecht) 😛

  Gears 3 bij MS, Portal 2 en Kevin Butller bij Sony, 3DS voor Nintendo, Crysis 2 en Medal of Honor bij EA, Assassins Creed Brotherhood en Ghost Recon bij ubisoft. Allemaal gaaf 😆

 5.   
  )GN(-Erik's avatar

  Bij de E3 let ik eigenlijk nooit op de persconferenties, want die gaan toch allemaal over consoles, en meestal hebben de kleinere bedrijven/uitgevers toch wel leukere games 😆

 6.   
  killingdj0's avatar

  allemaal alleen micro en sony de games niet de stomme move en kinecy

 7.   
  LittleRemco01's avatar

  Sony En Nitendo Waren de Beste , Zo Zit het Nou Eenmaal 😛

 8.   
  veronja's avatar

  Nintendo met hun vette spellen ! Mijn gamershart is zo blij 😀