Alpha Protocol

Als ik heel eerlijk ben, moet ik zeggen dat ik niet heel erg stond te springen om de review van Alpha Protocol op me te nemen. De trailers van het spel wisten mij van tevoren niet te overtuigen en het algemene imago van de game hielp ook al niet. Nu ik het spel uitgespeeld heb is mijn mening echter heel erg anders.

Ik ben blij dat ik Alpha Protocol heb gespeeld, want het verhaal en de uitvoering daarvan hebben mij zeer geboeid. Je speelt met Michael Thorton, een nieuwe agent bij de geheime Amerikaanse overheidsorganisatie Alpha Protocol. Michael krijgt een belangrijke missie, maar deze missie verloopt anders dan hij had verwacht. Na enkele dramatische gebeurtenissen staat Alpha Protocol niet meer achter hem en vindt de overheid de nieuwe agent ook niet meer zo aardig. Michael gaat undercover toch verder met zijn missie en komt hierdoor terecht in een gevecht om wapenhandel. Ondertussen moet hij ook nog eens zorgen dat de organisatie Alpha Protocol hem niet vindt en staat zijn leven op het spel. Michael heeft dus genoeg zorgen om een spannende game mee te vullen.

Vrienden met een malafide wapenhandelaar?

Dit verhaal komt extra goed uit de verf door de keuzes die je kunt maken. Via een systeem à la Mass Effect kun je tijdens gesprekken bepalen hoe het verhaal verloopt. Word ik vrienden met een malafide wapenhandelaar om mijn missie te helpen of dood ik deze juist om de wereld een stukje beter te maken? Red ik de vrouw waar ik door de hele game mee aan het flirten ben of zorg ik ervoor dat enkele honderden onschuldige levens worden gered? Dit zijn enkele voorbeelden van keuzes die je moet maken en de game ook echt beïnvloeden, want één keuze kan al snel voor een heel ander verhaal zorgen. Eén klein puntje van kritiek op dit systeem is de gelimiteerde tijd die je hebt om een antwoord te kiezen. Kies je niet snel genoeg dat doet het spel dit voor jou. Dit is misschien wel realistisch, maar ook best frustrerend.

Alpha Protocol zet zichzelf in de markt als een RPG met spionage gameplay en de ontwikkelaar heeft hier ook aan voldaan. Zoals je kunt lezen is het spionage deel met een verhaal van dit kaliber goed gelukt en over de RPG-elementen heb ik ook geen klachten. Aan de uitrusting van Michael valt genoeg te prutsen en een puntensysteem waarmee skills vrijgespeeld kunnen worden is ook aanwezig. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om jezelf vooral op de shotgun te focussen. Als je dit wapen helemaal hebt aanpast om hem zo sterk mogelijk te maken en daarnaast ook nog speciale skills voor de shotgun vrijspeelt zul je met dit wapen heerlijk de beest uit kunnen gaan hangen.

Niet zo state-of-the-art

Hoe goed het verhaal van Alpha Protocol ook uitgewerkt is maakt weinig uit, want de game blijft ook enkele stevige nadelen hebben. Zo mag de ontwikkelaar niet trots zijn op de afgeleverde graphics. Animaties van characters zien er raar uit, textures laden langzaam en er zit weinig detail in de wereld. Een bepaalde groep met gamers zal hierdoor meteen een jammerlijk gevoel bij deze game krijgen. Het geluid van de game is verder niet slecht, maar laat ook geen goede indruk achter. Het technische gedeelte van het spel is dus niet zo state-of-the-art als we gewend zijn.

Gelukkig zijn er ook gamers die niet alleen voor graphics gaan. Voor deze spelers zal Alpha Protocol echter ook niet meteen positief uitpakken. Zo zijn de schietmechanieken zeer zwak. Het schieten is niet zozeer slecht, maar meer lomp te noemen. Om goed te raken moet je lang op een vijand gericht blijven en hierdoor heb je de keuze om simpelweg in het rond te knallen of op een tergend slome manier de vijanden één voor één af te maken. Verder is het design van de levels niet sterk. Terugkerende locaties en weinig originaliteit in omgevingen zorgen hiervoor. Neem bijvoorbeeld de standaard vliegtuighangars of het vliegtuigkerkhof waar we doorheen moeten lopen. Hebben we dat nou niet al vaak genoeg gezien?

Conclusie

Alpha Protocol blijkt dus beter dan verwacht, maar heeft enkele grote nadelen waardoor de game aan de middelmatige kant uitkomt. Het verhaal is top en de RPG-elementen zijn leuk, maar de graphics en de schietmechanieken presteren echter onder de maat. Voor de gamer die op zoek is naar een spannende RPG met een leuke nieuwe twist is Alpha Protocol zeker een aanrader, maar verwacht geen hoogstaande graphics en gameplay. Overweeg dus goed of je in staat bent om door slechte graphics heen te kijken, maar als je dit kan is Alpha Protocol een vermakelijke game.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Spannend verhaal
  • Fijne RPG-elementen
  • Spion zijn is de bom

Wat is NOT

  • Lompe schietmechanieken
  • Middelmatige graphics

7

  1.   
    najreteip's avatar

    Ik vond hem VRESELIJK!

  2.   
    MaTriX's avatar

    Kwa verhaal zat het goed, maar daar is ook alles mee gezegd 😀

  3.   
    ChielB's avatar

    Toch een behoorlijke ruwe diamant. Niet de meest gepolijste of mooie game, maar als je daar voorbij kunt kijken inderdaad best een leuk stukje onderliggend RPG en spionnenwerk. 🙂

  4.   
    JonsoN's avatar

    Een game die verpest is door slechte graphics EN gameplay.. daar kan ik niet doorheen kijken..
    Ik heb het spel gespeeld, en hij is barslecht.

  5.   
    brambo69's avatar

    wel jammer ik had er best veel van verwacht

  6.   
    Spam-Fischer's avatar

    maar een 7 is tog niet zo heel slecht??

  7.   
    WoKingNL's avatar

    Het cijfer is een beetje aan de hoge kant als je kijkt naar andere reviews, de game wordt de grond in gestampt voor het grootste gedeelte.

  8.   
    Babostainer's avatar

    EINDELIJK, een site die het potentieel van AP ziet! Deze game is zo goed, enkel spijtig van het trage schietmechanisme! Voor mij een dikke 8 😀

  9.   
    Spam-Fischer's avatar

    WoKingNL schreef, "Het cijfer is een beetje aan de hoge kant als je kijkt naar andere reviews, de game wordt de grond in gestampt voor het grootste gedeelte."

    wrm geef je een 1??

  10.   
    PSPfreaky's avatar

    Ik vond er niet veel aan.

  11.   
    R1chardTM's avatar

    WoKingNL schreef, "Het cijfer is een beetje aan de hoge kant als je kijkt naar andere reviews, de game wordt de grond in gestampt voor het grootste gedeelte."

    Een 1 is weer overdreven laag. Een review blijft altijd een mening en door het verhaal vind ik Alpha Protocol toch wel een 7 waard.

  12.   
    )GN(-Erik's avatar

    Een budgetbakker dus 😛

  13.   
    cookymonster's avatar

    voor mij in ieder geval wel

  14.   
    Dark_Phoenix's avatar

    Ik geeft het ook een 7. Het was best wel vermakelijk en had inderdaad een goed verhaal.

  15.   
    iveL's avatar

    Er zijn zoveel games waar zowel het verhaal als de rest goed is.. deze ga ik dus ook niet kopen!