Ontwikkelaar van gamekopieersoftware aangeklaagd

321 Studios, de maker van GamesXCopy, is door drie grote gameontwikkelaars (EA, Atari en VU Games) aangeklaagd. De software zou kopieerbeveiligingen omzeilen en dat is iets wat volgens de DMCA niet mag. De DMCA is overigens een controversiële wet, die desondanks veel wordt gebruikt.

EA, Atari en VU Games willen nu misgelopen inkomsten vergoed zien en daar mag 321 Studios voor opdraaien, mits natuurlijk kan worden aangetoond dat de software ook daadwerkelijk beveiligingen omzeilt of zelfs kraakt. De beschrijving van de software laat alleen maar zien dat GamesXCopy ‘perfecte’ images maakt van games, waarbij geen woord gerept wordt over kraken.

Dat was anders bij een ander product van 321 Studios, DVDXCopy. Dit product gebruikte tot voor kort code om de CSS-encryptie van met CSS beveiligde DVD’s te verwijderen. Dit product is ook echt verboden in de Verenigde Staten en is later in een andere versie opnieuw uitgebracht, maar dan zonder de code om CSS te kraken.

Mogelijk gebruikt GamesXCopy dezelfde techniek als CloneCD, een programma dat ook vaak gebruikt wordt voor het maken van legale en illegale ‘backup’s’ van games. De makers van CloneCD hebben zich al ergens anders gevestigd om buiten schot van allerlei rechtszaken te blijven.

 1.   
  Prince's avatar

  Haha, die zijn er gloeiend bij! 😛

 2.   
  Lasso's avatar

  CloneCD is toch niet echt illigaal? Het wordt alleen gebruikt voor illigale doeleinden.

 3.   
  Danny Dam Wichers's avatar

  Volgens de DMCA is elke manier van omzeilen van kopieerbeveiligingen illegaal. Technisch gezien konden een jaar geleden viltstiften verboden worden, aangezien je met een streepje van zo’n stift op de juiste plaats op een CD bepaalde audio-CD-beveiligingen kan omzeilen…

 4.   
  Lasso's avatar

  Damn wat overdreven zeg. CloneCD kan je toch ook bijvoorbeeld gebruiken om data-cd’s te kopieren voor bijvoorbeeld je werk ofzo?

 5.   
  Ellej's avatar

  Dat is ook een beetje het probleem… Het ligt eigenlijk aan de gebruiker of het legaal of illegaal is. Het lijkt een beetje op KazaA, ookal zoiets.

 6.   
  Lasso's avatar

  Klopt KaZaA zelf is ook niet illigaal. Gewoon een P2P proggie.