Razer Nommo Chroma

Wie aan een regelrechte gaming set-up denkt, zal niet meteen denken aan een luidsprekersysteem voor zijn of haar games. In tegendeel; het gros van de gamers prefereert een fatsoenlijke koptelefoon boven een setje speakers. En toch probeert Razer die markt weer eens aan te boren. Met de nieuwe reeks Nommo-speakers wil het merk gamers weer wegblazen met ruimtelijk geluid. Maar of het daarmee je vertrouwde headsetje overstemt? Dat moet de Nommo nog maar eens hoorbaar maken…

Geluid met een eigen gezicht

Een geluidssysteem als de Razer Nommo Chroma komt niet voor niets op je bureaublad te prijken. Het imposante tweetal luidsprekers gaat over de kop voor een richtprijs à 169,99 euro, en ja; daar koop je bijvoorbeeld ook al snel een degelijke koptelefoon van. Maar goed, dat is natuurlijk appels met peren vergelijken. De Nommo wil graag anders gezien worden.

En ‘anders’ is zeker een treffende beschrijving als het aankomt op het fysieke uiterlijk van Razers nieuwe speakersysteem. De twee 3″ grote geluidsdozen lijken opgesteld als een soort futuristische kanonnen, ware het twee windtunneltjes bovenop je bureau. Rondom de onderzijde het voetstuk prijken natuurlijk — in ieder geval bij de Chroma-editie — twee dozijn LED-lampjes, die de speakers in staat stellen zich nóg een tikkeltje meer te onderscheiden van de mogelijke concurrentie. Inmiddels vaste kost voor fabrikanten van game-apparatuur: wie A zegt, moet ook RGB zeggen.

  • Drivers: 2 x 3 inch full-range (custom glasvezelmembraan)
  • Frequentierespons: 50 tot 20.000 Hertz
  • Aansluiting: USB 2.0 (benodigd voor Chroma), analoge 3.5 mm audiojack
  • Extra poorten: 3.5 mm aux inut, 3.5 mm koptelefoon output
  • Knoppen: analoge bas-potmeter en volume control (evenals On/Off-schakelaar)
  • Verlichting: 16.8 miljoen kleuren, 24 LED’s per speaker
  • Software: Razer Synapse 3 (Windows / Mac OS)
  • Bouwmateriaal: kunststof, rubber, glasvezel
  • Gewicht: circa 863 gram per speaker (exclusief kabels en stroomvoeding)
  • Extra’s: Internationale stroomadapters, 3.5 mm jack audiokabel

Door kortstondig af te stappen van de oeverloze productie van koptelefoons, begeeft Razer zich wel onder andere vijanden in het veld. Heuse gaming headsets kunnen veelal wegkomen met ietwat gebrekkigere audiokwaliteit, maar bij volwaardige speakers gaat die vergevingsgezindheid minder snel op. De Nommo-systemen staan recht tegenover grote entertainment-giganten en studioluidsprekers; dat is en blijft een markt voor fijnproevers.

Beperkt allround

Maar goed, voor 169,99 euro kun je natuurlijk geen studiokwaliteit verwachten. En nee, die zal je ook niet krijgen. De Razer Nommo Chroma klinkt zonder meer bijzonder luid en duidelijk, maar laat het afweten op fijne afstelling van het geluidspalet. Het setje speakers maakt zich bijzonder vol en helder hoorbaar bij je gemiddelde game, film of serie, maar de zelfbenoemde muziekfanaat zal enige precisie missen. Een kwestie van prioriteiten stellen voor de prijs.

Die prioriteit blijkt nu bij Razer dan ook vooral op games gericht te zijn. Het geluid van de Nommo (Chroma) weet je nog aardig ‘in het spel’ te plaatsen, zonder overdreven te doen met gewauwel over (virtueel) 7.1 of andere upscale-praktijken. Door simpelweg distinctief links van rechts en hoog van laag te kunnen onderscheiden, kom je met een systeem als deze ook nog prima uit je PlayerUnknown’s Battlegrounds of Overwatch. Het troeft niet snel een gedegen headset af op spatial awareness, maar je vult tenminste wél een gehele kamer met je spelplezier.

Een toontje lager zingen?

Wat minder behulpzaam is in dat gehele verhaal, is de afwetende mogelijkheid tot eigen finetuning. De Razer Synapse 3 software voorziet weliswaar in bijzonder fijne afstelling voor al je gekke verlichtingsprofielen, maar qua audio? Daar blijft de keuze karig. Die telt respectievelijk een neutraal geluid, alsmede vaste profielen voor games, muziek en film. Welgeteld vier opties voor ál je uiteenlopende entertainmentdoeleinden. Een zelf te programmeren equalizer was daarin geen doodzonde geweest.

Tegelijkertijd helpt de analoge potmeter voor bass control wel weer enigszins. Het cilindertje stelt je in staat om in een handomdraai de ingebouwde bastunnel aan de achterzijde verder op te vullen, wat nog enige afstelling naar smaak biedt. Bijzonder gebruiksvriendelijk en gemakkelijk in gebruik, maar het laat de aanwezigheid van de hoge tonen compleet in de steek. Kortom, leuk om even de bass te droppen, maar iets meer controle was welkom geweest.

Mind over matter

Dat gezegd te hebben, zijn het juist de bastonen die een eigen verhaal hebben gekregen in het ontwerp van de Nommo. Ongetwijfeld een gevalletje hate it or love it qua design, maar wel eentje waarover is nagedacht. De langwerpige kanonnen achter het glasvezelmembraan fungeren namelijk direct als zogenaamd bass port, waardoor de kleine luidsprekers alsnog een voller basgeluid op kunnen gooien. Niet volhardend om een huisfeest mee te vullen, maar meer dan genoeg om echt even weggeblazen te worden door een lekkere knal uit je game. En om de buurvrouw weer boos op je deur te laten bonken.

Een minder sterke overweging in het ontwerp, is wellicht toch de aanwezigheid van de LED-verlichting. Weliswaar een geinig extraatje om je Chroma-profielen verder uit te voeren op je bureaublad, ware het niet dat de felheid te wensen overlaat. Door de LED-jes naar beneden te richten zijn ze weliswaar niet te schreeuwerig op het oog, maar missen ze wel wat visuele afzetmarkt.

Wie de luidsprekers op een donkere ondergrond of een muismat zal plaatsen, zal overdag niet eens doorhebben dat de lampjes al op volle toeren draaien. En dat is toch een gemiste kans voor die 48 stuks dure Chroma-verlichting. Misschien dan toch maar zestig ekkies besparen en kiezen voor de ‘reguliere’ Razer Nommo à 109,99 euro?

Conclusie

Is de Razer Nommo Chroma een gedegen tegenstander voor je gemiddelde headset? Nee, dat niet meteen. Wie op zoek is naar de beste spatial awareness in zijn of haar spellen, is in veel gevallen beter af met een headset in dezelfde prijsregio. En toch maakt dat de Nommo allesbehalve een flop. In tegendeel. Voor de prijs van 169,99 euro staan twee bijzondere allround luidsprekers op je bureau, die in menig game en film uitzonderlijk lekker uit hun audiovisuele verf komen. Misschien ligt het aan dat windtunnelontwerp, maar wie er naar op zoek is, kan weggeblazen worden door deze twee desktopkanonnen.

Voor audiofielen en muziekfanaten mist de Nommo nog enige verdere afstelling, al zou die op den duur nog altijd toegevoegd kunnen worden. Zo niet, dan wordt het nog even wachten op de Razer Nommo Pro, die hoopt een compleet nieuw geluids- en prijsspectrum het vuur aan de schenen te leggen…

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren