De Sims 4 – Jungle Avonturen

Na kortgeleden de ultieme huiselijkheid te hebben omarmd met Wasgoed Accessoires, gooien Maxis en Electronic Arts hun eerstvolgende Game Pack voor De Sims 4 over een compleet andere boeg. Een avontuurlijke, nota bene. Weg uit de luxe buitenwijken en oprotten met je stedelijke bestaan; met behulp van Jungle Avonturen kunnen jouw Sims zich pas echte, onverschrokken globetrotters wanen. Hartelijk welkom in Selvadora…

De avontuurlijkste uitbreiding tot dusver?

Een nieuw Game Pack voor De Sims 4, nota bene de middenmoot onder de uitbreidingen voor het basisspel. Waar de zogenaamde Accessoirespakketten vooral dienen als hapsnap toevoegingen aan je meubelcatalogus en volwaardige Expansion Packs jaarlijks de game mogen verrijken met nieuwe omgevingen, levensstijlen en volledige andere manieren van spelen, zitten de Game Packs daar precies tussenin. Flink wat extra meubelwaar, een aardige nieuwe locatie en nota bene ook wat daadwerkelijk nieuwe spelelementen om van te genieten. Jungle Avonturen biedt precies dat; een goede mix van de beste beetjes dan.

Voor de reeds gevestigde prijs à 19,99 euro haal je dan ook, vrij kort door de bocht, een van de betere Game Packs binnen voor De Sims 4. Toegegeven, ook de voorgaande Vampieren bleken absoluut geen misstap, maar met Jungle Avonturen lijkt de draai pas echt goed gevonden. Nota bene méér content, maar ook een sterkere manier van deze aan de man brengen. En dat komt allemaal door dat exotische Selvadora.

Lama Croft

Aan de hand van de geheel nieuwe en exotische locatie wordt al snel duidelijk waar Jungle Avonturen precies voor staat. Een nieuwe omgeving voor je Sims om te verkennen, met nog aardig wat avontuur in het verschiet. Letterlijk. Niet alleen scoor je met deze uitbreiding tal van unieke meubeltjes en architectonische hoogstandjes — waarvan het gros hoofdzakelijk Latijns-Amerikaans invloeden kent — maar mag je ook nog eens op ontdekkingsreis door verschillende tombes en ruïnes. Klinkt toeristisch, zij het dan dat je Sims er daadwerkelijk ridderlijk ten onder kunnen gaan. Als een soort typerende studentensabbatical in Peru, maar dan met iets meer gevaar en adrenaline.

De tombes zullen niet oneindig lang interessant blijven, maar ze stellen je Sims wel in staat om daadwerkelijk iets mee te maken tijdens hun verblijf (of compleet leven) in Selvadora. Aan de hand van vrij willekeurig gegenereerde kamers, kun je zo stapsgewijs een complete historische tempel uitkammen. Met telkens weer een nieuwe mogelijkheid om een interessante souvenir te scoren, of gigantisch op je bek te gaan en/of spinnenwebben en capybara-stront te happen. Niet iedereen kan de enige echte Tomb Raider zijn. Of, beter gezegd: niet ieder Sim, klaarblijkelijk. In hun klungelige geval vereist dat wat oefening, geluk en vooral herhalingsdrang.

Persoonlijke progressie en gezamenlijke binding

Door vaker af te reizen naar Selvadora’s geheime ruïnes en grotten, worden Sims vanzelf beter in het verkennen van de gevaarlijke omgevingen. Aan de hand van toegenomen ervaring kunnen dan weer meer unieke overlevingsmiddelen gekocht worden, maar groeit ook de waarde van de schatten die je kunt vinden. Van met edelstenen bezetten lama-standbeelden tot aan daadwerkelijk levende bottenlichamen. U begrijpt, geen enkel huis kan binnenkort meer zonder. En dat is en blijft toch een interessante curve van progressie, waarmee je sommige Sims (en jezelf) weer een handvol uur mee bezig kan houden.

Sowieso maakt Selvadora her en der al duidelijk hoe meer en meer uitbreidingen van De Sims 4 hand in hand met elkaar gaan. Het klinkt misschien ietwat spuit elf, maar Jungle Avonturen maakt wederom de op expansie gebouwde kern van het basisspel hard. Zij die Honden en Katten aanschaften, zien Selvadora plots overstromen met toepasselijke zwerfdieren. En ja, met de Beleef Het Samen is elke Selvadoriaanse struik een potentieel plekje voor een avontuurlijke “O Jaa!”

Dat klinkt voor Electronic Arts wellicht als een inkoppertje, maar op deze manier wordt de snoeiharde liefhebber van de Sims-franchise wel beloond voor diens loyaliteit. Naarmate meer en meer uitbreidingen hand-in-hand met elkaar gaan, voelen alle losse add-ons steeds meer als één geheel.

Méér dan de voorganger

Tegelijkertijd schittert Jungle Avonturen in het aanbieden van een directe hoeveelheid nieuwe content, voor letterlijk iedere Sims-liefhebber. Nieuwe spelelementen liggen je nu eenmaal wel of niet, maar nieuwe spulletjes? Die keert niemand de rug toe. Met ruim 215 nieuwe producten (waaronder meubilair, kleding en haarstijlen) is deze middenmoot-uitbreiding wellicht net zo groot in omvang als het Vampieren Game Pack, zij het dan dat het aanbod hier veel interessanter voelt. Vooral stukken minder eenzijdig, om het maar even zo te stellen.

De druilerige bloedzuigers lieten zich vooral omringen met lichtelijk edgy gotische meubels en een twintigtal verschillende spinnenwebben om aan te schaffen, terwijl Selvadora daarentegen vooral warmte en Zuid-Amerikaanse invloeden biedt. Eigenzinnig metselwerk, vrolijke patronen en vooral een charmante vorm van rommelige leefbaarheid. Het blijft een kwestie van smaak, maar dat laatste leent zich natuurlijk beter voor legio verschillende scenario’s. In ieder geval breder inzetbaar dan wat stoffige, gotische meuk die enkel geschikt is voor kerkelijke gelegenheden en dat ene groepje emo-tieners in de aula. No offense.

Vakantie en avontuur in één?

Tegelijkertijd onderstreep juist dat sterke punt van Jungle Avonturen ook weer het nadeel van dit gehele uitbreidingspakketje. Al met al is dit Game Pack slechts een paar stappen verwijderd van het zijn van een volledige uitbreiding, een zogenaamd Expansion Pack. Niet voor niets zal het voor velen voelen als De Sims 4’s adaptatie van een volwaardige vakantie-uitbreiding zoals eerdere delen die ontvingen. En hoewel dat op zichzelf wellicht niet verkeerd klinkt, lijkt het voor sommige liefhebbers van de serie wél iets anders uit te sluiten: de komst van een volwaardige uitbreiding als Exotisch Eiland. En laat dat nu nét een van de meest vermakelijk stukjes extra De Sims ooit zijn.

Met de komst van Jungle Avonturen voelt het alsof Maxis eerder vakantie- en avonturenuitbreidingen in één heeft willen duwen. Ambitieus — en in zekere zin zelfs geslaagd — maar daardoor vermindert uiteraard de kans op een grotere versie van dit alles. Een deel speculatie van mijn kant, maar persoonlijk zou ik dat als een gemis ervaren. Na bijna vier jaar De Sims 4 verlang ik nog immer hoopvol naar de terugkeer van knusse woonboten voor mijn Sims, maar meer en meer lijkt het alsof die arme stakkers aan het land gekluisterd zitten. Weliswaar kunnen ze nu dan wél op avontuur in de rimboe, maar wat als hun hart op zee ligt? Alsjeblieft, Maxis, verlos ons van het vasteland.

Conclusie

Zonder twijfel is Jungle Avonturen een van de sterkste Game Packs voor De Sims 4 tot dusver. Ergens afhankelijk van persoonlijke smaak, maar toch. Puur met het oog op de bakken extra content en spelelementen, lijkt Jungle Avonturen een aardig streepje voor te hebben ten opzichte van eerdere middenmoot-uitbreidingen.

Met Selvadora slaagt ontwikkelstudio Maxis erin een interessante nieuwe bouw- en meubelstijl richting het basisspel te brengen, terwijl er tegelijkertijd genoeg avontuurtjes, progressie en souvenirtjes te scoren zijn voor je Sims. Combineer dat met een goed gevoel voor het aaneenschakelen (en bijtijds overtreffen) van eerdere uitbreidingen, en je begrijpt waarom Jungle Avonturen bijna aanvoelt als een ‘volwaardige’ uitbreiding. Het had niet veel gescheeld, of dit had over de toonbank gekund als een heus Expansion Pack. Maak daarvan wat je wilt, maar ik blijf verlangend hopen op een Exotisch Eiland voor mijn vierde generatie Sims…

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren