De Sims 4 – Wasgoed Accessoires

Een kind kan de was doen. Maar je Sims? Waarom zouden ze? Hun kleding overkomt niets. Of ze nu in hun eigen broek plassen, het huis in brand laten vliegen of wilde avonturen opzoeken in de bosjes; de garderobe blijft ongeroerd. En toch rolden Electronic Arts en Maxis eerder deze week Wasgoed Accessoires voor De Sims 4 uit. Een waardige uitbreiding op het bestaan van je Sims, of een onvermijdelijk klusje dat je liever aan de kinderen over had gelaten?

Kleine wasjes, grote wasjes

Wasgoed Accessoires kenmerkt alweer het dertiende Accessoirespakket voor De Sims 4, in wezen de kleinste (en goedkoopste) uitbreidingen die te downloaden zijn voor de vierde generatie Sims. Voor een prijs à 9,99 euro kun je dan steevast rekenen op vooral een handvol meubels, kleding en (gezichts)kapsels, met bijtijds een extra spelelement daarbovenop. Sinds de oorspronkelijke verschijning van De Sims 4 zagen we in deze vorm al onder meer pakketten rondom prachtige patio’s, peuterspeelgoed en vintage glamourkleding, maar nu is er daadwerkelijk werk aan de winkel. Ook je Sims mogen vandaag de dag geloven aan besmeurd bekleedsel en veel te dure vlekverwijderaars.

In orde van grootte is een Accessoirespakket als deze ook absoluut niet te vergelijken met het uitgebreidere Game Pack (van 19,99 euro) of een volwaardig Expansion Pack (voor de volle 39,99 euro). Niet alleen verschijnen deze minuscule uitbreidinkjes op frequenter stramien, de toegevoegde waarde is bovendien vele malen afhankelijker van de Sims-speler in kwestie. Zo is een jaarlijkse uitbreiding als De Sims 4: Honden en Katten voor vrijwel iedere speler verleidelijk, terwijl koddige kostuumpjes voor peuters lang niet alle Sim-liefhebbers kunnen bekoren. Mij in ieder geval niet. Persoonlijk verkies ik een kat boven een kind in elke denkbare situatie. En geef me eens ongelijk.

Wie houdt er niet van huisarbeid?

Maar goed, wasjes draaien dus. Is het jouw geld en de tijd van je Sims waard? Voor een tientje voorzien Maxis en Electronic Arts je spelervaring van 69 nieuwe objecten, waaronder huishoudapparatuur, kleding en gelaatstrekken. Lang niet elk onderdeel van de line-up is even interessant, ware het niet dat de daadwerkelijk wasmachines (of -teiltjes) en drogers de spreekwoordelijke show spelen. Geen wonder ook. Door een of meerder van deze (eventueel gecombineerde) apparaten in je huishouden te plempen, speel je meteen een nieuw stuk gameplay vrij. Een washok is immers ook zo nutteloos zonder een continu groeiende bult vieze kleren, en daarmee is een nieuwe bezigheid voor je Sims geboren.

Puur optioneel uiteraard, maar wie het blieft, kan ervoor kiezen zijn of haar Sims te voorzien van wat vaste klusjes rondom kledij. Over verloop van een aantal dagen raakt kleding vervuild, waarna Sims kunnen gaan meuren en emotioneel beïnvloed kunnen raken door hun eigen, gore garderobe. Met regelmaat een wasje draaien (om die vervolgens ook per machine of buitenlijn te drogen) levert daarin enige houvast, alsmede een extra factor om je Sims een stapje menselijker te maken.

Stapelgoed?

Wat dat betreft, biedt Wasgoed Accessoires mogelijk net dat beetje meer dan een ander Accessoirespakket mogelijk zou kunnen. Al blijft dat uiteraard weer afhankelijk van smaak. Mocht je bijvoorbeeld niks voelen voor de lasten — en daaruit voortvloeiende moodswings — van het washok, dan houdt deze uitbreiding je toerental bijzonder laag.

Naast de machines, teiltjes, rekken, manden en drogers levert Wasgoed Accessoires slechts een handvol nieuwe voorwerpen voor je ervaring binnen De Sims 4. Het gros van het aanwezige meubilair is bedoeld om je interieur en exterieur een wat meer rustieke charme te geven, maar enorm denderend zijn die voorwerpjes op hunzelf nu ook weer niet te noemen. Een paar rotan-achtige meubels en wat bijna boerse kastjes zijn welkome toevoegingen, maar de focus ligt duidelijk op het creëren van uiteenlopende washokken, met bijbehorende tierelantijntjes. Daarin slaat dit uitbreidinkje wel zeker, al zal niet iedereen daar even hard van (was)stapel voor lopen.

Met zonder korting

Deze dertiende iteratie van de accessoirespakketten voor De Sims 4 maakt echter wel één ding glashard, en dat is en blijft de prijs van deze uitbreidingen in het algemeen. Sinds de oorspronkelijke verschijning van het basisspel zijn de zogenaamde Stuff Packs zelden tot nooit in de aanbieding geweest, terwijl grotere pakketten — alsmede het benodigde basisspel — wél in de uitverkoop lagen. Een opvallende keuze voor Electronic Arts en hun Origin verkoopplatform, juist omdat dit soort kleinere pakketten sneller ‘te duur’ voelen voor wat ze bieden. Vele malen sneller dan de begeerlijke toevoeging van bijvoorbeeld huisdieren, vampieren of gentrification als extra spelelementen.

Een tientje neerleggen voor extra huishoudelijke klusjes zal niet voor iedereen even verleidelijk klinken, en daarom is het ook jammer om te denken dat juist dit soort uitbreidinkjes niet wat vaker met korting over de digitale toonbank vliegen. Tel uit die winst, Origin.

Conclusie

Hoewel Wasgoed Accessoires je Sims-ervaring kan voorzien van een realistische, nieuwe draai in het doorsnee leven, blijft het vooral een persoonlijk afweging of je dat daadwerkelijk wil. Voor een tientje rust je De Sims 4 hier uit met wat koddig rotanmeubilair en een rustieke charme in meubilair, maar vooral veel huisarbeid. Een zeer welkome toevoeging voor Sims-spelers die op zoek zijn naar de meest levensechte weerspiegeling van hun dag-tot-dag bestaan, voor andere juist iets wat ze het liefst ‘in het echte leven’ laten, waar het hoort. Voel je er niks voor om ook in De Sims de wasverplichting op je geschoven te krijgen, dan mag je in een grote boog om dit accessoirespakket heen.

Met enkel dat extra beetje meubilair lijkt 9,99 euro voor velen te hoog gegrepen, al kan de extra gameplay bij andere spelers juist veel interessante uitkomst bieden. Geen huis is immers compleet zonder rommelig washok, zo kan ik uit ervaring vertellen. Tegelijkertijd wordt het wellicht ook eens tijd dat Electronic Arts dit soort kleinere pakketten van milde kortingen gaat voorzien, desnoods in bijpassende bundeltjes. Dat vuile wasje hang ik graag uit als suggestie voor De Sims 4 in de toekomst.

 1.   
  Fiscus's avatar

  Zijn er eigenlijk al geruchten over The Sims 5? Kan me voorstellen dat er niet zoveel uitbreidingen zullen komen aangezien er al veel zijn.

 2.   
  Tom's avatar

  Naar mijn idee valt dat nog wel mee. De uitbreidingen zijn nu dus gespreid over drie telgen, maar van de grootste zijn er eigenlijk nog niet bizar veel. Zou me niet verbazen als ze daar nog even op voort willen borduren voordat een nieuwe generatie Sims onthuld wordt.

  Sowieso is natuurlijk pas net de console-port van De Sims 4 verschenen. Marketingtechnisch gezien is het dan niet verstandig om nu al te teasen of iets los te laten over een volledig nieuw deel.

 3.   
  bretel's avatar

  Dat lijkt me leuk

 4.   
  Fiscus's avatar

  Ik vermaak me zeker nog met The Sims 4. Blijft nog altijd leuk na al die jaren.

 5.   
  Tom's avatar

  Dat is en blijft natuurlijk ook de kracht van de gehele Sims-franchise. Het is zoiets waar je telkens weer naar terug kan komen. Een beetje huisje-boompje-beestje, met op zijn tijd daadwerkelijk nieuwe content om in los te gaan.

  Ik speel het ook absoluut niet constant, maar het blijft een fijne uitvalsbasis tussen veel ander game-geweld. Jammer alleen dat het wel weer flink aan de kost is, wil je echt alles bijhouden.

 6.   
  Fiscus's avatar

  Wat voor uitbreidingen of toevoegingen zou jij nog graag willen zien in The Sims 4 Tom?

 7.   
  Tom's avatar

  Er is maar één ding waar ik echt wild voor zou gaan, en dat is de terugkeer van de woonboten uit De Sims 3: Exotisch Eiland.

  Naar mijn idee was dat een van de tofste uitbreidingen in de gehele Sims-lijn, die relatief kort voor De Sims 4 nog uitgerold werd, als een soort tropisch uitstapje. Van mijn part mag die zo snel mogelijk terugkeren voor deze generatie.

  Ik heb jaren geleden nog een keer een interview gehad met Lyndsay Pearson, executive producer bij Maxis. Destijds al een comeback voor de woonboten geopperd als toekomstige uitbreiding, dus ik hoop daar ooit nog iets van terug te zien, haha.