Cooler Master MasterKeys MK750

Aan de horizon van de vaarwateren der mechanische toetsenborden spotte we eind vorig jaar plots een nieuw vlaggenschip. Cooler Master herziet diens lijn toetsenborden plots, en nam het vrijwel linea recta op tegen concurrenten als Corsair.

Strakke lijnen, felle kleuren en veel flexibiliteit. De veeleisende pc-gamer kan daarvoor nu ook aankloppen bij de gloednieuwe MasterKeys MK 750; een regelrecht boegbeeld voor Cooler Masters nieuwe huisstijl. Heeft de Taiwanese fabrikant daarmee het recht om deze wateren te betreden, of wordt hun ambitieuze avontuur aan flarden geschoten? We zochten het uit voor onze uitgebreide en meesterlijke tests…

Verse vlaggenschepen in reeds verkend vaarwater

Een nieuw vlaggenschip, een nieuwe berichtgeving. Hoewel Cooler Master tot op heden vaak relatief budgettair instak met het gros van hun randapparatuur, lijkt de MasterKeys MK 750 daar per direct een einde aan te maken. Dit vlaggenschip schittert op het vaarwater met een richtprijs à 169 euro, en dat verklapt al veel over de daadwerkelijke inhoud van het geheel: weinig concessies, veel vrijheid. Bejubelden wij eerdere modellen als de MasterKeys Lite L nog om hun schappelijke prijspunten, gaat de MK 750 all the way om de gamer te paaien.

Cooler Master zelf windt daar ook absoluut geen doekjes om. De mogelijkheden worden stevig uitgebreid voor dat prijspunt, terwijl het gros van de kernwaarden van het bedrijf blijft staan. Dit nieuwe MasterKeys-ontwerp houdt vast aan de strakke stijl, de bewezen Cherry MX-schakelaars en de stevige bouw die Cooler Master de laatste paar jaren in stand houdt, maar ondertussen wordt de potentiële koper wél lekker gemaakt met andere luxes om van te genieten.

  • Switches: Cherry MX Blue (clicky), Cherry MX Brown (tactile) of Cherry MX Red (lineair)
  • Polling rate 1000 Hz, op 1 milliseconde responstijd
  • Layout: full-size QWERTY + 4 dedicated mediatoetsen
  • Aansluiting: losse 1,8 meter gewoven USB-C naar USB-A (2.0) kabel
  • Kabelmanagement: driewegs kabelgoot
  • Drivers: Cooler Master Portal (v1.0) voor Windows
  • On-board opslag: 512 kilobyte
  • Microprocessor: 32 bit ARM Cortex M3
  • Verlichting: per-key RGB, 16.7 miljoen kleuren
  • Constructiemateriaal: geanodiseerd aluminium, kunststof en polyurethaanleer
  • Afmeting: 438 x 132 x 42 millimeter (breedte x diepte x hoogte)
  • Gewicht: 1003 gram (exclusief kabel)
  • Extra’s: polssteun, zevental paarse double shot PBT keycaps, bijbehorende verwijderarm

Luxueus als een cruiseschip

Een eerste extra luxefacet prijkt al snel in het oog: de magnetische polssteun. Strak als altijd, naar smaak te plaatsen en bovenal een fijne tegemoetkoming qua comfort. Overduidelijk een reactie op de toetsenbordtrend van de afgelopen jaren, maar dan wel met een eigen insteek. Het polyurethaanleer van de MK750 voelt duidelijk fermer dan bijvoorbeeld die van de Razer BlackWidow V2, maar zachter dan onder andere de Corsair K95 Platinum. Wellicht de gulden middenweg, al blijft dat flink afhankelijk van polssmaak.

Andere luxes komen voort uit de mate van flexibiliteit van de nieuwste MasterKeys. Geheel volgens de trend wordt ook de MK 750 versierd met vrij te tweaken RGB-verlichting onder elke toets. Daarbovenop experimenteert Cooler Master met een lichtbalk ín de onderliggende behuizing, waaruit nog meer strakke verlichting prijkt. Weliswaar niet los aan te sturen, maar desalniettemin wel een mooie manier om je regenboogpatroontjes ook mee te nemen in de body van je toetsenbord. Mits de onderzijde vrij is van de polssteun, prijken de lichtlijnen als een soort lichtsabel op je letterplank. Mogelijk een iets subtielere riff op Corsairs kenmerkende lichtbalk aan de bovenzijde, die ongetwijfeld ook op wat liefhebbers kan rekenen.

Flexibeler dan ooit tevoren

Maar nee, het zijn niet die nieuwe toevoegingen die de MK 750 zo uniek weten te maken. In tegendeel juist. De toegenomen luxe lijkt vooral een trendbeweging, terwijl Cooler Masters bekende concepten meer weten te bieden over de concurrerende vlaggenschepen. En in mijn optiek komt dat vooral aan op flexibiliteit. De directe vrijheid om de MasterKeys precies zo in te zetten als je wilt. Want ja, er is aardig wat mogelijk.

Niet alleen is er de keuze uit 16.7 miljoen kleuren en het wel of niet plaatsen van die nieuwe polssteun, de MK 750 biedt zo veel meer. Denk aan een modulaire USB-C kabel — al een unicum op zichzelf — die in drie verschillende kabelgoten te plaatsen is. Of de mogelijkheid om het toetsenbord zónder enige bijomende software te kunnen programmeren in licht en functionaliteit. En wat dacht je van een zevental extra (weliswaar paarse) keycaps plus het bijbehorende armpje om ze snel los te priegelen? Om nog maar niet te spreken van 512 KB aan on-board geheugen, zodat je profielen overal mee naartoe kunnen. Het moge duidelijk zijn: zij met een uitgesproken smaak, kunnen bijzonder goed terecht bij Cooler Masters nieuwste MasterKeys.

Waar veel apparatuurfabrikanten de consument het liefst zo snel mogelijk binden aan specifieke software, om verder weinig extra daarvoor aan te bieden, komt Cooler Master hier naar mijn idee ontzettend sterk uit de verf. Modulaire kabels zien we stiekem veel te weinig, alsmede on-board geheugen en on-the-fly functionaliteit. Juist nu, terwijl veel partijen elkaar blind achterna lopen, is die toegenomen flexibiliteit uiterst welkom op de markt. Het onderscheidt de MasterKeys met recht van de concurrentie.

Minder wind in de aandrijvende zeilen?

Tegelijkertijd verbloemen de ingebouwde opslag en fysieke aanpasbaarheid ook weer een minder aspect van Cooler Masters nieuwe paradepaardje: de software. Speciaal voor de MK 750 werd een nieuwe driver in het leven geroepen. Verfrissend simplistisch in overkomen, maar overduidelijk nog wel iets té basaal. Het zogenaamde Cooler Master Portal oogt niet alleen wat kort door de bocht in overkomen, maar bleek in mijn geval ook vaak wat instabiel. Bijtijds leek de software de on-the-fly besturing tegen te spreken, waardoor sommige (licht)profielen ergens in het midden verloren raakten. Dat voelt dan toch weer wat minder luxueus.

Ondertussen loopt deze 1.0-versie van de Portal ergens toch ook wel wat achter op de concurrentie. Weliswaar kent ook Cooler Master een aantal fraaie verlichtingsprogramma’s en macro-mogelijkheden, maar blijken ze in mindere mate aanpasbaar. Het verbleekt wat tegenover bijvoorbeeld de directe concurrentie van een Corsair of — met name — Razer, die hier een vele malen grotere focus op leggen. Daartegenover staat wel dat de MK 750 veel makkelijker ‘fysiek’ te tweaken is, waardoor we de digitale drivers grotendeels links kunnen laten liggen. Voorlopig, dan.

Conclusie

Het nieuwe vlaggenschip van Cooler Master op de wilde zeeën der toetsenborden heeft overduidelijk de wind in de zeilen gehad. Het minimalistische en toch stevige ontwerp zal voor velen een rots in de branding vormen, terwijl de veeleisende gamer ondertussen gecharmeerd mag raken van uitgebreide vrijheid in gebruik. Van los te halen USB-C kabel tot extra’s als on-board opslag en genoeg on-the-fly aanpasbaarheid; de MK 750 heeft aardig wat eigenzinnige pijlers in petto. Waar vele partijen elkaar blind achterna varen, zet Cooler Master ergens tóch ook een eigen koers. En dat terwijl er nergens echt afgeweken wordt van de kernwaardes van de fabrikant.

Niet álles aan de MasterKeys MK 750 zal iedereen even goed weten te bekoren, maar naar mijn ervaring zet Cooler Master hier een sterke speler op de markt. Met een richtprijs rond de 169 euro en aardig wat flexibiliteit, doe je er goed aan dit nieuwe vlaggenschip niet zo maar aan je voorbij te laten dobberen.

  1.   
    S3MM3R's avatar

    Goeie Review Tom.

  2.   
    Tom's avatar

    Dank u! Hoop dat de lading een beetje duidelijk is overgekomen. Weinig aan te merken op dit bord, gewoon een ontzettend sterke speler in zijn eigen prijsklasse. Vooral als je een beetje strak en stevig uit wilt pakken.