Corsair T1 Race

Na marktleiders als DXRacer en AKRacing, gevolgd door vrijwel elke andere gaming brand, richt nu ook het welbekende Corsair zich tot de wereld van racestoelen. Diens gloednieuwe T1 Race belooft, net als zo veel andere concurrerende zetels, een samensmelting van stijl en comfort voor de veeleisende gamer. Tot voor kort namen we genoegen met een stevig IKEA-zit, maar tegenwoordig moet ook het meubilair trots onze hobby uitdragen. Althans, zo dicteert de trend van de afgelopen tijd. Onder de vele nieuwkomers steekt Corsair de nek uit met eenzelfde idee, voorzien van een wat meer premium overkomen. Kan de Corsair T1 Race zich daarmee meten met de gevestigde orde? We gingen er even goed voor zitten…

Kenmerkend Corsair

Hoewel Corsair doorgaans ook laag in kan spelen, wordt vrij snel duidelijk dat de volledig nieuwe T1 Race eerder in het topsegment van hun aanbod hoort. Niet ongelijk het recent verschenen Corsair K95 RGB Platinum toetsenbord is dit stuk meubilair een premium product. De T1 Race voldoet aan veel van hoog ingezette eisen van een luxe-gamer, en dat mag wat kosten. Met een adviesprijs van 349,90 euro (verzending mogelijk kosteloos) is Corsairs chique zetel zeker niet de goedkoopste keuze, al blijft het vrij van overdreven geprijsde alternatieven. Zoals die van echt leer of de gepantserde stoelen voor iets zwaardere Amerikanen.

De T1 Race vindt zijn plekje op de markt daarmee aan de bovenzijde van het middensegment. Flink aan de kost, maar niet uit proportie in vergelijking met bijvoorbeeld de grotendeels overeenkomende DXRacer Racing Pro R131-NR, die zelfs nog een tientje duurder uitkomt. En dat terwijl de T1 Race haast nergens lijkt te snijden in veelgevraagde features, laat staan bouwkwaliteit. ARBO-technisch zal het vast niet honderd procent goedgekeurd zijn, maar langdurig comfort is hier zeker een gegeven. Op het oog — maar vooral in het gevoel — is dit kenmerkend Corsair. Voornamelijk sober, maar allesbehalve onderdoende aan de wat luxere normen van de gamer.

  • Bekleding: polyurethaan leer met 3D PVC-leeraccenten
  • Vulling: polyurethaan schuim (cold foam) op 14kg/m³
  • Verstelbaarheid rugsteun: 90 tot 180°
  • Tilt zit: 0-10° (omhoog, omlaag), niet te vergrendelen
  • Armsteunen: 4D-verstelbaar (hoogte, diepte, draaiing, uit- of inwaarts)
  • Gaslift: klasse 4, 100 millimeter verstelbaarheid
  • Maximaal gewicht: 120 kilogram
  • Maximale hoogte zit: 42 centimeter
  • Grootte rugleuning: 95 centimeter hoog, 56 centimeter schouderbreedte
  • Onderstel: volledig nylon 5-ster basis
  • Wielen: 3″ nylon casters
  • Gewicht: circa 24 kilogram
  • Extra’s: losse en te verstellen hoofd- en rugsteun, reserve zijplaatjes
  • Fabrieksgarantie: twee jaar
  • Assemblage-instructies: middels handleiding en/of YouTube-tutorial

Beter in de basis?

Op veel fronten weet de T1 Race hoge ogen te gooien. Prominente pijlers daarbij zijn het nette stikwerk op de bekleding, alsmede de koolstofvezelachtige accenten. Zij het de verstelbare kussentjes, de stevige armsteunen of de ferme achterzijde van de rugleuning; haast op elk oppervlak voelt en oogt Corsairs stoel overtuigend. Her en der weet het zelfs de lat hoger te leggen voor andere ‘game-stoelen’ in hetzelfde segment, met name door de kundige afwerking van top tot teen.

Daarvoor richten we onze aandacht tot de onderzijde van het geheel. Waar het gros van de goedkopere en middensegmentbureaustoelen zich laten verplaatsen op goedkoop plastic, kiest Corsair voor enkelledige casters van nylon. Een soort flinke skeelerwielen, om precies te zijn. En dat is een welkome verschijning. Meer dan eens blijken de hompen kunststof veel beschadiging op te lopen en/of aan te doen, terwijl deze rubberachtige wieltjes een vlottere ervaring leveren tijdens het verrijden. Niet alleen rolt het allemaal wat soepeler in het rond, het lijkt daarbovenop ook veel duurzamer voor zowel de wieltjes zelf, als de grond waar ze overheen razen. Je parket- of laminaatvloer zal je bedanken.

Tegelijkertijd vinden aan dit onderstel wel meteen een enkel mankement. Een van de weinige directe afknappers die de T1 Race kent. Waar de concurrentie in deze prijsklasse lang en breed overgestapt is op een metalen basis, blijkt het onderstel van Corsair één massief stuk nylon. Wederom een prima materiaal, maar ergens waar we liever een fermer element zien. Daarbij dient gezegd te worden dat dit een uitermate stevig staaltje kunststof is, maar toch; tegen deze prijs voelt het nog steeds niet krijgen van een metalen steun wellicht als een nare streek. Naar mijn idee is dit alternatief niet direct minder betrouwbaar, maar kunnen we datzelfde na twee jaar (de aanvankelijke fabrieksgarantie) nog steeds zeggen? De tijd zal het ons moeten leren…

Voorspelbaar verstelbaar

Naast die opvallende afwijkingen van de norm, voldoet Corsairs allereerste ‘gaming chair’ simpelweg aan alle aanneembare eisen voor diens 349,99 euro adviesprijs. Het geheel draagt tot wel 120 kilogram — een belofte die wegens mijn eigen gewicht lastig op de proef te nemen bleek — en er is meer dan genoeg om naar wens te verstellen. De vierdimensionale armsteunen waar andere merken evenals mee prijken, keren stijlvol terug op de T1 Race, alsmede de mogelijkheid om zithoogte of de hoek van de rugleuning aan te passen. Niets is bepaald revolutionair binnen de bestaande markt, maar Corsair doet het gelukkig wel met een eigen twist.

Zakelijk sober

Waar andere fabrikanten veelal kiezen voor fier prijkende logo’s en fel contrasterende kleurenschema’s, schittert Corsair hier in (relatieve) subtiliteit. Enkel op de achterzijde steekt het vlaggenschiplogo daadwerkelijk af van het geheel, verder blijft het slechts bij minieme reliëfjes en een net gehaakt labeltje of twee. Natuurlijk wordt de T1 Race ook geleverd in een haast verplichte zwart-rode uitvoering, maar zowel de volledig zwarte als zwart-witte varianten lijken een haast rustgevend uitstapje op legio concurrerende modellen.

Uiteraard blijft het uiterlijk een kwestie van smaak, maar ik persoonlijk waardeer hoe Corsair het vaak sobere imago van diens randapparatuur mee weet te nemen naar deze nieuwgewonnen markt. Het is en blijft prima geschikt voor de lange game-marathons, zonder er uit te hoeven zien alsof de ontwerper een twaalfjarige edgelord is geweest. Niet dat alle game-stoelen per definitie zo ogen, maar tegenwoordig passeren er genoeg die soms wat overdreven kleurrijk en kinderachtig overkomen. De T1 Race houdt het zakelijk, zonder daarmee over te slaan in simpelweg ‘saai’.

Conclusie

Of je als gamer nu echt zo’n chique racestoel moet hebben, is nog altijd betwistbaar. Maar één ding is wel zeker; zij die ermee uit willen pakken zónder een schreeuwerig stuk meubilair in huis te halen, doen er goed aan de Corsair T1 Race te overwegen. Wellicht bovenaan het middensegment te vinden qua prijs, maar relatief gezien zeker geen verkeerde gaming chair. Ook niet nu de markt explodeert en vrijwel élke fabrikant een eigen zetel in het zakje doet.

Corsairs eerste stoel is stevig, toegankelijk qua assemblage, prima verstelbaar en bovendien voorzien van een uniek en subtiel gevoel voor stijl. Tel daarbij op dat de vlotte nylon wieltjes je ondergrond intact houden en wie weet, kun je jou en je bureau voorzien van een nieuwe kameraard voor het leven.

  1.   
    Flapjack's avatar

    zolang alles maar arbo verstelbaar is.

  2.   
    Tom's avatar

    Voor zover ik kan vinden en kan vergelijken, komen veel van de specificaties van de T1 Race niet volledig overeen met de ARBO-eisen voor een bureaustoel.

    De armsteunen en het onderstel lijken bijvoorbeeld helemaal in orde, maar qua hoogte en precieze vorm van de rugleuning kan het de voorschriften niet helemaal naleven. Te laag voor de aangeraden werkhoogte van de gemiddelde Nederlander, en stiekem net iets te veel hoeken en afbuigingen voor goedgekeurde ondersteuning van de onderrug.

    Persoonlijk vind ik ‘m erg prettig werken. Maar honderd procent ARBO-verantwoord, weinig kans dat je dat vaak gaat terugvinden in dit soort race-stoelen.