5 dingen die je moet weten over de New Nintendo 2DS XL

Aanstaande 28 juli verschijnt het nieuwste kindje in de familie der Nintendo 3DS; de zogenaamde New Nintendo 2DS XL. En hoewel dit specifieke model zich wederom op een nieuwgeboren doelgroep lijkt te richten, kent het draagbare apparaatje veel raakvlak met zijn voorgaande broeders. Welke genen neemt de New 2DS mee en waar breekt het met de familietradities? We zetten vijf kenmerkende verschillen (en overeenkomsten) voor je uiteen…

1. De New Nintendo 2DS XL ís een 3DS — zonder het 3D dan

Een inkoppertje. Ook al pretendeert de naam haast van een andere generatie te zijn, de nieuwe 2DS is en blijft een broertje binnen de Nintendo 3DS-familie. Dat wil niet alleen zeggen dat het apparaat de gehele 3DS-catalogus aan spellen af kan spelen, maar dat ook alle andere functionaliteiten van de bestaande handhelds aanwezig zijn.

De kleinere 3DS-applicaties, zoals het nog immer populaire StreetPass, zijn aanwezig, alsmede hardware-technische foefjes als het aanraakgevoelige onderste scherm en de tweeogige fotocamera. Daarnaast keert ook de mogelijkheid terug om oudere Nintendo DS-kaartjes af te spelen of betaalde retro-titels van Nintendo te downloaden in de eShop. En ja, die games zijn dan weer wél van een vorige generatie, maar de handheld is bij de tijd.

Het 2D in 2DS slaat uiteraard met name op het wegstrippen van de ooit zo bejubelde 3D-functie van Nintendo’s 3DS. Dit kijkdooseffect werd anno 2011 met aardig wat bombarie geïntroduceerd, maar bleek na verloop van tijd significant minder hoog in het vaandel te staan. Veel gamers gaven aan de driedimensionale diepte later toch uit te zetten (wegens batterijbesparing en/of hoofdpijn), wat al snel gemanifesteerd werd met de ‘originele’ Nintendo 2DS. Een echte 3DS, zonder het 3D dus.

Deze nieuwe en vergrote versie dient dan ook vooral als directe opvolger van die tweedimensionale beweging, in combinatie met de toevoegingen van de later verschenen New Nintendo 3DS en diens XL-varianten.

2. Alle ‘nieuwe’ features keren terug op de New Nintendo 2DS XL

Niet voor niets prijkt er wederom het gestileerde ‘New’ op de doos van deze verse handheld. Naast het feit dat het hier inderdaad de jongste variant betreft, duidt de term ook op de functies die de New Nintendo 3DS begin 2015 al introduceerde. Deze gerenoveerde versie van de originele 3DS bracht een extra besturingspookje (de zogenaamde C-Stick), twee extra schoudertoetsen (ZL en ZR), een sterkere grafische processor en de mogelijkheid om direct Amiibo in te laden middels een NFC-lezer. En al die features keren nu dus ook terug met de New Nintendo 2DS XL.

Aan de hand van de ietwat versterkte grafische rekeneenheid wordt het bijvoorbeeld ook mogelijk om exclusieve New Nintendo 3DS-titels op de versterkte 2DS te spelen. Hoewel die games in het algemeen schaars zijn, bestaan ze wel zeker. Grotere rollenspellen als Xenoblade Chronicles 3D draaien bijvoorbeeld enkel en alleen op de 3DS-en met de ‘New’-stempel, waaronder dus ook de New Nintendo 2DS XL.

Daarnaast presteren een groot aantal doorsnee 3DS-games ook vloeiender op de vernieuwde processor. Denk aan grafisch zwaardere spellen als het gigantische Hyrule Warriors Legends of Nintendo’s eigen bejubelde vechtspel, Super Smash Bros. In het geval van de New Nintendo 2DS XL mag je dan rekenen op hogere beeldverversingen en verminderde laadtijden.

Nog een ‘New’ tegemoetkoming is de verbeterde toespitsing op Amiibo, Nintendo’s eigen reeks toys-to-life-figuurtjes. Voor het implementeren van de Amiibo in je spellen hoeft nu ook niet langer een losse scanner gekocht te worden, zoals bij de oudere 2DS wel het geval was. Door de officiële poppetjes simpelweg op het onderste scherm te zetten, wordt de ingebouwde NFC-chip al gelezen en doorgegeven aan het spel, indien mogelijk.

3. ‘XL’ betekent tot 40% grotere schermen, maar ook verkleining

In plaats van eerst op de proppen te komen met een kleinere New Nintendo 2DS om die maanden later pas te vergroten, smijt Nintendo nu direct met een XL-variant voor de vernieuwde 2DS. Wel zo fijn. Niet alleen is dat extra grote geheel nu ook in te klappen (een bekend hekelpunt aan de originele Nintendo 2DS), maar betekent dat vooral meer ruimte voor de twee schermen.

Ingeklapt is het apparaat kleiner en lichter dan welke nieuwe versie van de Nintendo 3DS dan ook, maar de schermen zijn bijna veertig procent groter ten opzichte van dat logge 2DS-model uit 2013.

Terwijl het bovenste scherm doorgroeit tot 4,88 inch, slinkt het gewicht in tot 260 gram. Dat wil zeggen dat het voornaamste display ter grootte is van die van de New 3DS XL, maar het gewicht gelijk blijft aan dat van de oude, omstreden 2DS. Dat resulteert in een prima kijkervaring, met meer gemak in je broekzak bovendien.

Een enkel nieuw struikelblok dat zich voordoet bij de New 2DS XL is echter toch de inbegrepen Stylus-pen. Dit aanwijspennetje voor het onderste scherm ligt nu niet meer dwars in de body van het geheel, maar in de diepte. En dat leidt direct tot een kleinere Stylus, en dus mogelijk meer vingerkramp. Het pennetje is in lengte grofweg twee derde van de ‘oudere’ 3DS- en 2DS-stylussen en weet daarmee daadwerkelijk kleiner te zijn dan het daarvoor bedoelde schermpje an sich. Niet alles is dus zo ‘XL’ als de naam doet vermoeden…

4. De New Nintendo 2DS XL is nu dé budgetkoop in de 3DS-familie

Met een richtprijs à 149,99 euro is de New Nintendo 2DS XL kort door de bocht de beste koop in de gehele familie van Nintendo 3DS-handhelds. Draagbaarder dan ooit én voorzien van alle eerdergenoemde ‘New’-functionaliteiten, tegen een prijs waar de New 3DS-modellen niet snel tegenop kunnen boksen. Natuurlijk doet het dan wel die driedimensionale kijkhoek in de ban, maar laten we wel wezen; die vormt voor velen ook een overbodige luxe. Of een bron van hoofdpijn.

Inbegrepen met die prijs zijn dan ook de officiële oplader (een gemis bij sommige andere Nintendo 3DS-varianten) en een praktisch MicroSD-kaartje ter grootte van 4 gigabyte. Geen enorme selling points, maar zeker mooie tegemoetkomingen richting de consument.

De New Nintendo 2DS XL ondersteunt daarbij per direct Amiibo, draait ook de exclusieve en ietwat zwaardere spellen én beschikt over vergrote schermen en alle nieuwe knoppen; en dat allemaal tegen de schappelijke prijs. Zij die nog in willen stappen op Nintendo’s langlopende reeks handhelds doen er goed aan vooral dit model in de gaten te houden. Mits je handen niet te groot zijn voor het verkleinde Stylus-pennetje, of je ogen enkel en alleen 3D-beeld kunnen zien.

Meer voor- en nadelen horen en zien? We bespraken de New Nintendo 2DS XL al uitgebreid in GamersNET Gear, waarin we iedere dinsdag de nieuwste technologie en randapparatuur testen.

5. Nintendo’s 3DS is nog niet uitgestorven, nog lange niet…

Als we Nintendo mogen geloven, blijft de levensduur van de gehele 3DS-familie nog even doorlopen. De Japanse game-gigant is weliswaar op de proppen gekomen met een andere draagbare spelcomputer, de significant krachtigere Nintendo Switch, maar men wil evenals de Nintendo 3DS tot ‘ruim na 2018’ ondersteuning bieden. Verse variant; vergroot spellenaanbod.

Met de verschijning van de New Nintendo 2DS XL op 28 juli komen dan ook drie geheel nieuwe games uit: Hey! Pikmin, Dr. Kawashima’s Duivelse Brain Training en het koddige Miitopia. Respectievelijk tweemaal de terugkeer naar bekend materiaal van Nintendo, met eenmaal een type rollenspel dat korte metten kan maken van het StreetPass Mii Park…

Later dit jaar moeten daarbij ook de Game Boy Advance remake van Mario & Luigi Superstar Saga + Bowser’s Minions en het volledig seriegetrouwe Metroid: Samus Returns gevoegd worden. Beide games die op de afgelopen E3 vlotjes onthuld worden, en later deze zomer grotere verschijningen zullen maken.

De catalogus reikt wellicht nog niet tot 2019, maar het moge duidelijk zijn dat Nintendo zijn handheld nog niet uitzwaait. Ook niet na het immense succes van de al aardig mobiele Nintendo Switch.

De New Nintendo 2DS XL is vanaf 28 juli te koop tegen de richtprijs van 149,99 euro. Deze vernieuwde en vergrote 3DS-handheld wordt geleverd in een wit-oranje of zwart-turkoois kleurenschema.

 1.   
  Bacotje's avatar

  Ga deze halen! Heb de 2ds maar heb te grote handen voor dat ding. En die schermen zijn ook wat te klein. Kan niet wachten!!!

 2.   
  Tom's avatar

  Ik kom zelf ook van de oude Nintendo 2DS, en dan zijn de vergrote schermen inderdaad echt een hele nieuwe wereld. Erg fijn, alsmede natuurlijk de mogelijkheid om hem nu wél in je broekzak kwijt te kunnen.

  Overigens raad ik je wel aan om de Stylus van je oude 2DS nog even te houden, of ondertussen een nieuw pennetje te kopen. Vooral met grotere handen (of langere vingers) kan de wat korte Stylus van de New 2DS wat krampachtig zijn.

 3.   
  quickssilverr's avatar

  Dus….betekend dit dat je Pokemon Yellow (die je in de online nintendo shop kunt kopen, en waar als platform 3DS bij staat) wel kunt spelen op de Nintendo 2DS XL ??

 4.   
  Tom's avatar

  Whoah, niet gedacht dat iemand hier een jaar later nog zou reageren. Maar ja, vrijwel alles wat onder 3DS gecategoriseerd staat in fysieke en digitale winkels, is gewoon speelbaar op de 2DS.

  Zoals ook al vermeld; de Nintendo 2DS maakt onderdeel uit van de Nintendo 3DS-familie, en is in wezen dezelfde handheld, zonder het 3D-gebeuren erbij. Naar mijn idee maakt dat ‘m vooral doelgerichter in prijs.