Waarom Nintendo 3DS’ opvolger gewoon de Nintendo Phone moet zijn

Recentelijk liet Nintendo weten actief te zoeken naar een troonopvolger van de 3DS, en dat leidt op diens beurt weer tot wat gezonde speculatie. Een potje glazenbolkijken rondom draagbare consoles, waarbij al snel tal van opties weggestreept kunnen worden. De heilige huisjes van de handheld-wereld zijn immers ingetrapt door de explosieve groei van smartphones en diens spelletjes, maar ergens ook door niets minder dan Nintendo’s eigen draagbare console, de Nintendo Switch.

Voor Nintendo zit er nog maar één logische keuze op, mocht men nog heil vinden in handhelds. Het is tijd voor een hybride apparaat dat zweeft tussen handheld en smartphone. Het is tijd voor een Nintendo Phone.

Wat komt na de Nintendo 3DS?
Het idee kwam oorspronkelijk ter sprake tijdens de GamersNET Podcast. Kort nadat Nintendo richting aandeelhouders aangaf een focus op de handheldmarkt te willen aanhouden, begon bij ons de speculatiemolen te lopen. Niet alleen kreeg die een extra zwengel met de onthulling van een reeks New Nintendo 2DS XL-bundels in Japan, het doet ook denken over wat ná deze generatie komt.

In de huidige markt lijkt immers weinig plek voor een “Nintendo 4DS”, in ieder geval niet op de wijze waarop de inmiddels zeven jaar oude voorganger ingezet werd. Krachtige smartphones zijn immers de norm van ons mobiele bestaan, en ook die lenen zich steeds beter voor (steeds verslavendere) spelletjes. De schermen zijn groter, de functionaliteiten te over en ook de hardware lijkt jaren voorsprong te hebben. Waarom zou de gemiddelde consument dan nog dromen van een log apparaat daarnaast?


Wordt wat je vreest in de wereld
Naar dat antwoord is Nintendo momenteel dus op zoek. Hoe versla je de smartphones? Een van de mogelijke opties is, zeer simpel gezegd, gewoon niet. If you can’t beat them, join them. Probeer de smartphone op hun eigen terrein te verslaan, door er zelf eentje te maken. En of je het nu verwacht of niet, Nintendo zou daar nog aardige potentie toe hebben…

Vooroordelen daargelaten; beeld het jezelf eens in. Een zogenaamde Nintendo Phone, dé smartphone voor de game-liefhebber. Laten we stellen dat het draait op een ver-Nintendo-ficeerde versie van Android, waarop Nintendo naast apps vooral een reeks waardige games cureert. Hoe zou die tot stand komen?

Hardware
Schoenmaker, blijf bij je leest. Hoewel Nintendo nog nooit een fysieke smartphone heeft geproduceerd, ligt dergelijke hardware wel in het verlengde van de spellengigant. Nintendo’s handhelds zijn vrijwel altijd bijzonder vernuftige gebouwde apparaatjes geweest. Prima in prestaties en gebruiksgemak, maar vooral ook duurzamer dan gedacht. De originele Game Boy is als de Nokia 3310 van de spelcomputers, maar daaropvolgend heeft Nintendo altijd garant gestaan voor kwaliteit in productie.

Gebruik die historie, zet het om in goodwill bij de gemiddelde consument. Misschien doen de vroege foutjes van de Nintendo Switch ietwat afbreuk aan het verhaal, maar laten we wel wezen; dat is nu ook niet echt een handheld.

Sowieso kan de Switch dienen als een goed aankooppunt voor de specificaties van een zogenaamde Nintendo Phone. De console draait immers zelf op een vrij flexibel inzetbare NVIDIA Tegra X1 ARM-chipset, die bovendien al eerder in krachtige Android-apparaten — zoals de NVIDIA SHIELD TV — werd ingezet. Inmiddels snápt Nintendo door en door waar de kracht van de nieuwe wereldorde aan mobiele apparaten vandaan komt, zowel hardware-technisch als de wijze van software-productie daarvoor. En juist die kennis is nu krachtig.


Besturing
Vooral wanneer het aankomt op de besturing van het apparaat, dient de Nintendo Switch mogelijk als een tweede kapstok. Een tablet-achtig scherm, bijgestaan door controllers die op allerlei wijze te gebruiken. Niet iedereen zal een groot liefhebber van de Joy-Con controllers zijn, maar ze onderstrepen wel weer mooi een helder punt van aandacht; flexibiliteit. Twee stuks voor twee spelers (of handen), dan wel te combineren tot één volwaardige controller.

Met een handheld is lokaal samenspel (op één apparaat) al een minder groot punt van aandacht, dus laten we stellen dat er geen twee Joy-Con-achtige elementen aan de Nintendo Phone zouden hangen. Wat dacht je eerder van één los onderstel, wat aan het smartphone-scherm te bevestigen is, om alsnog dat iconische openklapeffect van de DS-generatie te waarborgen? Op deze wijze zouden eventueel ook het scherm en de besturingseenheid los van elkaar (en interactief) gebruikt kunnen worden, een stukje reeds bewezen Switch-technologie om over te hevelen.

Uiteraard dient ook een prettige touch-bediening meer normatief te worden. De Nintendo Switch toont daarvoor al aardig wat mogelijkheden, al worden ze tot dusver amper ín games toegepast. Voor een Nintendo Phone is het wél zaak dat dit meer naar de voorgrond treedt, in plaats van exclusief te manifesteren in hoofdmenu’s en eigen applicaties.


Besturingssysteem en apps
Maar met enkel het fysieke toestel en diens specificaties zijn we er nog niet. Ook het besturingssysteem en alles wat daar op draait, is sturend voor succes. Vooral vandaag de dag. Daarom zou het Nintendo dan ook juist sieren om eens iets van buitenaf te omarmen. Het bedrijf is als vanouds stroef in hun visie op controle, maar in deze markt moet die wellicht deels uit handen gegeven worden. Voor Nintendo zou het wellicht dé uitweg zijn om een eigen adaptatie van de welbekende Android-structuur op te bouwen, waarbij een deel van de touwtjes bij, naast Nintendo, ook de consument en Google komt te liggen.

Irriteer je aan die ene WhatsApp-groep, raak verslingerd aan Clash Royale of kijk een Netflix-serie waar je wilt, maar laat Nintendo beslissen over de applicaties die er écht te doen; de Nintendo-waardige games. Android is niet vies van een eigen webwinkel meer of minder, en juist daarin zou Nintendo dan los kunnen met beloftes voor de gamer. Gun ons aldaar de nieuwe generatie Pokémon, een verse Animal Crossing en een volwaardige Super Mario, terwijl Android zich meer ontfermt over de resterende invulling van je smartphone.

Ouderlijk toezicht te over
En juist hoe Nintendo controle wil over diens portfolio, zo zoeken ouders het om hun kinderen tegen zichzelf te beschermen. Nintendo weet daarin al jarenlang te voorzien, waarvan de Nintendo Switch Parental Controls akte. Precies die pijler is een interessante in het smartphone-landschap. Nintendo kan leveren waar veel smartphone-leveranciers minder succesvol zijn; een stukje vertrouwen voor de ouders.

Ouders vertrouwen Nintendo als merk en als spellenmakers, en ook dát maakt Nintendo een gevaarlijke speler op de smartphone-markt. Een Nintendo Phone zou zich uitermate goed kunnen lenen als een product voor jongere kinderen, waarbij Nintendo en ouders cureren wat er zoal gezien en gespeeld wordt.

Dat zou van de Nintendo Phone niet per definitie een ‘smartphone voor kinderen’ maken. Of in ieder geval niet per se exclusief voor kinderen. Nintendo maakt van oudsher furore door producten voor alle soorten gamers te maken, terwijl het altijd toegankelijk blijft voor kinderen. Vertier voor iedereen is het credo, en misschien wordt het wel eens tijd dat Nintendo daarmee ook de smartphone-markt tackelt.

Tot dusver onze speculatie over de opvolger van de Nintendo 2DS/3DS. Zie je heil in een formule als deze, of juist absoluut niet? Discussiëer dan vooral hieronder mee over wat jij denkt over Nintendo’s volgende stap in de handheldmarkt.

Meer weten over Nintendo’s aanstormende plannen? Houd vooral GamersNET in de gaten, waar we altijd zo kort mogelijk op ál het laatste Nintendo-nieuws zitten…

  1.   
    Mattiees's avatar

    als nintendo daadwerkelijk met een phone zou komen die 7 jaar meegaat, denk ik dat ze echt een gat in de markt zouden hebben gevonden. Ik vermoed alleen dat er dan een enorme hoop concessies zouden moeten worden gedaan qua performance, want in de telefoonwereld verandert er gewoon enorm veel in 3 jaar tijd. Of ze een phone moeten maken of dat ze beter bij handhelds kunnen blijven is ook een vraag over aan wie ze het willen verkopen. Voor (jonge) kinderen is een handheld natuurlijk prima. Voor de (jong)volwassenen zou een phone natuurlijk meer een uitkomst zijn. Als ik nintendo was zou ik nog een paar jaar wachten voordat ze de stap moeten maken naar een nintendo phone. De telefoonmarkt is wel al aan het vertragen qua innovaties, maar gaat nog te hard om daadwerkelijk een hoogwaardig product te maken voor nintendo waarin ze ook de tijd krijgen om games voor te ontwikkelen.

  2.   
    Tom's avatar

    Je hebt zeker een punt, maar ik denk dat zeven jaar ook wel een te grote ambitie is voor de levensduur.

    De technologie gaat inderdaad nog wat (te) snel qua doorontwikkeling, maar tegelijkertijd zijn er genoeg consumenten die elke twee à drie jaar op zoek gaan naar een nieuw mobiel. Daarin zitten extra sales voor nieuwe generatie of bijvoorbeeld ‘New Nintendo Phone’ of ‘Nintendo Phone Plus’ modellen. Zo blijf je, net als je Samsungs en Apples, ook meegaan met de tijd.

    En juist als het om kinderen gaat, denk ik dat ze ook een smartphone preferen over een handheld. Kids vandaag de dag groeien op met tabletschermen en telefoons; ook zij willen gewoon een YouTube-video willen kijken, iets wat doorgaans niet (gemakkelijk) kan op sommige Nintendo-producten.

    Eerlijk is eerlijk; ik zie Nintendo niet voor nog een generatie DS gaan. In ieder geval niet als ze niet op een manier revolutionair weten te evolueren. De games zijn bewezen, maar de technologie en aantrekkingskracht van handhelds voelt in verval.

  3.   
    Mattiees's avatar

    ik bedoelde met de levensduur ook meer de tijd die nintendo nodig heeft om games te ontwikkelen. Als je een telefoon uitbrengt voor de gamer en er komen maar 4/5 games op voordat er een nieuwe versie van de telefoon komt, lijkt me dat niet echt aantrekkelijk. Nintendo heeft een aantal zeer grote titels met prachtige kwaliteit (kijk naar de grote titels op de switch), maar het heeft bij nintendo altijd tijd nodig. Daarom zouden ze echt een langere levensduur moeten kunnen garanderen met de telefoon. Als er minder gaat veranderen op de markt hebben ze daar automatisch meer tijd voor.

  4.   
    mattioza's avatar

    Valt zeker en vast wat voor te zeggen. Nintendo heeft tegenwoordig ook meer succes met zijn smartphone games dan met de 3DS. Er valt ook enorm veel geld in te rapen. Maar heb wel het gevoel dat Nintendo voor een klassieke handheld gaat gaan, al vraag ik mij af hoeveel mensen (buiten Azië) daar nog op zitten wachten, zeker met een apparaat als de Switch, waarmee je ook mobiel kan gamen.

  5.   
    Dedsec's avatar

    Een telefoon met 2 schermen dus, en Google play erbij als het kan haha

    Ik heb vaak gelezen dat mensen een console kopen voor het gamen, maar dat er dan wel weer een media player en Netflix in moet enzo, en de Xbox one heeft nou ook een echte app store met uitzendimg gemist enzo, maar dan is het weer van ik koop een console om te gamen, en nou moet Nintendo het ook gaan doen ?? zucht.

  6.   
    Tom's avatar

    Hoezo is het zucht-waardig dat een bedrijf inspeelt op de wenken van de consument?