Battlefront 2 preview

De aankondiging van Battlefront 2 kwam niet onverwacht. In de tijdlijn van releases lag het al in de lijn der verwachtingen en na de gelekte teaser was het wel duidelijk geworden. De vraag die spelers direct stelden bij de aankondiging was: “in hoeverre gaat EA luisteren naar de kritiek op het eerste deel van Dice?”. De eerste Battlefront kreeg namelijk behoorlijk wat kritiek. Het ontbreken van een singleplayer-ervaring, de geringe hoeveelheid content bij de release van de game en de season pass die bijna verplicht was voor een volledige ervaring. Na het verschijnen van de trailer weten we meer. Misschien weten we wel meer dan we denken, want afgelopen weekend was er in Orlando een nieuwe Star Wars Celebration, een beurs waar Star Wars-fans samenkomen. Eén van de panels aanwezig draaide om de nieuwe game. Als Star Wars-geek heb ik dit natuurlijk bekeken en we weten inderdaad al veel meer over de singleplayer dan de trailer ons vertelt.

De singleplayer

In Star Wars: Battlefront 2 kruip jij in de huid van Iden Versio, een soldaat van Inferno Squad, een elite-eenheid van de Empire. De game begint aan het einde van Episode 6: Return of the Jedi, op het moment dat de tweede Death Star wordt vernietigd. Deze gebeurtenis wordt altijd gezien als de ultieme overwinning van de rebellen over de Empire. Niet voor Iden, want zij is op dat moment aan het vechten op Endor, in dienst van de keizer. Ze kijkt naar boven en ziet de Death Star ontploffen. Alles waar ze in gelooft valt weg. Haar keizer, haar geloof en haar doel in het leven. Volgens de ontwikkelaar is het heel logisch dat ze dit denkt. Ze is immers geboren op Vardos, een planeet die een perfect voorbeeld is voor de Empire. Haar vader was zelfs verantwoordelijk voor het inlijven van de planeet binnen het keizerrijk. Alles hier is prachtig georganiseerd en Iden wilde haar hele leven niets liever dan soldaat worden. Geen onderdrukking, geen militaire overmacht, de planeet is schitterend en overtuigd aanhanger van Palpatine. De game is dus geschreven vanuit haar perspectief en dit voelt dus niet als “evil”, eerder als logisch. In de game zal ook deze planeet (nieuw voor de franchise) worden bezocht.

Het verhaal zal vervolgens draaien om de plannen om de Empire in leven te houden en wraak te nemen op de rebellen die haar mooie leven verpestte. De game speelt zich af tussen de gebeurtenissen van Return of the Jedi en Episode 7: The Force Awakens, de volledige periode van 30 jaar. Daarnaast is deze game volledig canon en is het verhaal mede bedacht en goedgekeurd door LucasFilm. Er zal ook een boek (25 juli) verschijnen onder de titel: Star Wars: Battlefront 2: Inferno Squad, die Idens avonturen vanaf vier jaar voor de game vertelt.


Nu werd er nog een interessante onthulling gedaan tijdens het panel, want Iden is niet het enige karakter dat je onder de knoppen krijgt in de singleplayer. Er werd bevestigd dat onder andere Luke Skywalker en Kylo Ren ook speelbaar zijn in de singleplayer! Dit biedt veel ruimte voor speculatie, want de aandacht voor het verhaal voelt al erg ambitieus met alleen al Iden in de hoofdrol. We krijgen dus ook nog meer perspectieven te zien, ook buiten de multiplayer. Dat biedt hoop, zeker als je bedenkt dat Dice niet primair verantwoordelijk is voor de singleplayer. Motive Studios en Criterion zijn hier verantwoordelijk voor. Prima wat mij betreft, want de singleplayer-ervaringen van Dice zijn altijd het ondergeschoven kindje (behalve Bad Company). Onder andere Walt Williams is verantwoordelijk voor het verhaal van de game. Hij heeft eerder Spec Ops: The Line geschreven. Een game die qua gameplay wat eentonig was, maar juist in het verhaal excelleerde.

Tot zover de singleplayer, waarbij ik vooral benieuwd ben naar de speelduur. Dice maakt meestal geen singleplayer-ervaringen langer dan zes uurtjes, maar met de andere studio’s, de betrokkenheid van LucasFilm en de meerdere perspectieven, begin ik goede hoop te krijgen.

Multiplayer

Dan de multiplayer, want ook daar wil EA graag luisteren naar de fans. Allereerst is het duidelijk geworden dat alle periodes speelbaar zijn in de game. De Prequel-trilogie, de originele trilogie, Rogue One en The Force Awakens krijgen allemaal hun planeten en helden. Dat betekent onder andere Darth Maul, Kylo Ren, Yoda en nog veel meer helden, maar ook veel meer soldaten. Het zal zelfs mogelijk zijn om als B-1 Battle Droid (die rare droids die “roger, roger” zeggen), Clone Trooper of als First Order Trooper te spelen. Ook zal de game een klassen-systeem krijgen, dat we al kennen uit de Battlefield-games, maar helaas ontbrak in de eerste Battlefront. Er zijn nieuwe vaardigheden vrij te spelen voor zowel soldaten als hero’s.

En dan zijn er nog een aantal kleine aankondigingen gedaan. Locaties Starkiller Base en Kamino zijn bevestigd in de multiplayer. Vooral Kamino is voor fans een welkome verrassing! Qua voertuigen is er ook wat nieuws onder de zon. Van veel era’s zullen nieuwe voertuigen speelbaar zijn. Denk daarbij aan Vulture Droids en First Order TIE Fighters. Alle voertuigen zijn overigens ook te upgraden! Natuurlijk zijn er ook nieuwe (upgradebare) hero ships. Het tofst is misschien wel de toevoeging van mounts. Net als je in Battlefield 1 op paarden kunt rijden, kun je in Battlefront 2 op Tauntauns rijden en tijdens het rijden kun je ook gewoon schieten. Andere mounts zijn nog niet aangekondigd, maar zullen ongetwijfeld worden toegevoegd.

Voorlopige conclusie

Tot zover alles wat we weten over Battlefront 2. De game krijgt geen season pass, maar zal waarschijnlijk wel packs krijgen voor skins en dergelijke. Zo krijg je skins van Luke Skywalker en Kylo Ren in de stijl van Episode 8: The Last Jedi, als je de game reserveert. Het lijkt erop dat Dice enorm geluisterd heeft naar de community. Dat LucasFilm zo nauw betrokken is bij de ontwikkeling doet mijn Star Wars-hart sneller kloppen. Nu begint het hopen voor een hele lange singleplayer en genoeg content om een aankoop te rechtvaardigen. EA komt in ieder geval lekker binnen met deze aankondiging.

 1.   
  BearsRidingTanks's avatar

  Top preview, 10/10. -IGN

 2.   
  Joeyboy123's avatar

  Nice preview!

 3.   
  mmx's avatar

  Mooie preview

 4.   
  Weeman86's avatar

  Kan niet wachten tot hij uitkomt! Ben erg benieuwd naar de gameplay als we met Kylo of Luke mogen spelen in de singleplayer 😀

 5.   
  3333/3333's avatar

  EA is onderhand wel koning als het gaat om verwarrende titels:

  Star Wars: Battlefront (2004)
  Star Wars: Battlefront (2015)
  Star Wars: Battlefront II (2005)
  Star Wars: Battlefront II (2017)
  Need for Speed: Most Wanted (2005)
  Need for Speed: Most Wanted (2012)
  Need for Speed III: Hot Pursuit (1998.)
  Need for Speed: Hot Pursuit 2 (2002)

 6.   
  Petor's avatar

  True! Maar het was wel vreemd geweest als ze na de reboot nu dit deel BF3 hadden genoemd 🙂