De Sims 4 – Vampieren Game Pack

Dat het verantwoordelijke duo van EA en Maxis de Sims-fans voorlopig nog even laten smachten naar een daadwerkelijk gewilde uitbreiding, is inmiddels duidelijk. De meest gevraagde toevoegingen — zoals huisdieren, vakanties of hekserij — blijven nog altijd zoek in De Sims 4, maar met het Vampieren Game Pack worden onze verlangens naar het bovennatuurlijke toch gekieteld. Het is niet helemaal hetzelfde als wat de eerste generatie van De Sims ons gaf met Abracadabra, of De Sims 3 met Bovennatuurlijk, maar komt het eindelijk in de buurt van wat de doorgewinterde Sims-fanaat graag wil zien…

Lekker kieskeurig

Persoonlijk begin ik, wanneer ik een nieuw pack onder handen krijg, altijd met Create A Sim. Hier zijn aardig wat nieuwe manieren van customizen bij gekomen, ook naast de gebruikelijke nieuwe kapsels en outfits. Je kan jouw verse vampier voorzien van flink wat griezelige gelaatstrekken, zoals diepe rimpels, gebroken porselein-achtige huid en enorme wallen. De leukste nieuwe feature (naar mijn mening) is het aanpassen van het gebit van je Sim. Voor de doorsnee Sim kan je grote hazentanden kiezen, een beugeltje, een lekker scheef bekkie of het gewone, rechte gebit. Mocht jouw Sim een vampier zijn, dan komen daar nog een aantal opties bij. Verschillende variaties op gemene bijtertjes die zo kunnen wegzakken in de zachte nek van een nietsvermoedend slachtoffer.

Vieze vlekken op de muur

Het meubilair is niet bijzonder spannend, de stijl is een beetje Victoriaans/antiek, wat enigszins binnen het verwachtingspatroon lag. De nieuwe spulletjes zoals bijvoorbeeld de doodkist zijn wel grappig, vooral wanneer je in een doos als deze een “Oh Jaa!” doet.

Onder het kopje decoratie zijn flink wat behangscheuren, vieze vlekken en spinnenwebben te vinden, zodat je je mansion een heerlijk oude, vieze en/of griezelige sfeer kan meegeven. Fun fact: in die spinnenwebben zitten af en toe ook flink dikke spinnen… Beetje jammer dat de eigenschap ‘Arachnafobisch’ geen mogelijkheid is bij deze Game Pack.

Twilight?

Waar ik vooral enthousiast van werd bij het zien van de onthullingstrailer voor dit Game Pack, waren de magische krachten. Al jaren smeken we om een vleugje magie weer toe te voegen aan de Sims en eindelijk is er (een beetje, hierover later meer) naar ons geluisterd! Als vampier heb je toegang tot verschillende bovennatuurlijk krachten, zoals vliegen als vleermuis, bovenmenselijke snelheid en de macht over de emoties van een andere Sim overnemen.

Hoe sterker je wordt als vampier, des te meer superkrachten je mag uitkiezen door middel van punten die je verdient. Een zogenaamde ‘skilltree’. Echter, je toenemende kracht eist af en toe ook een zwaktepunt van je, to keep balance in the force. Ook belangrijk. Denk aan oncontroleerbaar sissen in het openbaar, alleen kunnen slapen in een doodskist of extra hard branden in daglicht.

Één cringy puntje wat toch aan bod kwam in de bijbehorende trailer; soms baadde het toch net iets te veel in die Twilight sfeer. Zelf absoluut geen fan van de uitgekauwde boeken- en filmreeks, al kan ik me voorstellen dat menig Sims-liefhebber er geen problemen mee heeft.

Luchtkussen

Deze ‘kleine’ uitbreiding à twintig euro heeft verder tevens een hoop leuke, doch kleine details, zoals we dat van De Sims gewend zijn. De meubeltjes hebben als altijd natuurlijk weer tal van geinige beschrijvingen, neem bijvoorbeeld de duurste doodskist. “In 99% van de gevallen wordt dit voorwerp gebruikt om de 1% onder te brengen.” Daarnaast drinken vampieren ‘plasma’ uit een zakje alsof het Capri-Sun is en hebben zelf ook geen spiegelbeeld, wat er overigens erg raar uitziet als een normale sim met een vampier staat te kaken. Staat er iemand gewoon een beetje de lucht te tongen.

‘Kleine’ update

Wat grofweg tegelijkertijd uitkwam met de Vampieren Game Pack, was een gratis update die peuters terugbracht naar De Sims. Een levensfase die voor veel ‘Simmers’ nog ontbrak. Bij het maken van grote familie of juist de bouw van een koddig gezinnetje in de levensmodus van de game, bleek toch het opvoeden van de kleine een gemis. Pottytraining, leren praten en leren lopen; het is toch een ‘grote’ fase uit het leven, en juist die ontbrak in de grootste levenssimulator ter wereld. De nieuwe kleertjes, haarstijlen en al het nieuwe meubilair is niet mis, zeker niet gezien dit een ‘gewone’ gratis update is. Kudos voor Maxis! Of eh, Simoleons?

Conclusie

De Sims 4 Vampieren Game Pack is toch wel een must-have voor de fans die ook dol waren op grotere uitbreidingen uit het verleden, als Abracadabra en Bovennatuurlijk. Persoonlijk ben ik van mening dat de Game Packs eigenlijk altijd wel de beste bang for your buck bieden. Twintig euro is als kostenplaatje nog te overzien, maar wat je ervoor terugkrijgt is niet eens gek veel minder dan een volwaardig Expansion Pack, die toch best prijzig zijn met hun veertig ekkies. Een nieuwe wereld, een aantal leuke outfits, nieuwe inrichting en een flinke dosis verse gameplay. Het énige nadeel is dat het niet méér is. Het blijft bij enkel en alleen vampieren, terwijl weerwolven, heksen, tovenaars, feeën en draken nog missen. Het is een aardig Game Pack om in los te gaan, maar van mij had het best een Expansion Pack mogen zijn, met nog meer magie en fantastische wezens…

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Magie en meer!
 • Veel nieuwe gameplay

Wat is NOT

 • Had een Expansion kunnen zijn...

8

 1.   
  iDraxo's avatar

  Mooie Review ik zal er zeker nog over denken om hem tehalen het is idd wat geld maar het lijkt me zelf ook leuk om een. Vampier tezijn in de sims 😀

 2.   
  Mattiees's avatar

  ik vind van sims 4 het geld eigenlijk altijd het probleem. Het gehele pakket is gewoon niet te betalen. Al moet ik wel zeggen dat de stream van jullie met dit pakket wel laat zien dat ze behoorlijk veel hebben toegevoegd aan het spel.

 3.   
  QTxJess's avatar

  Ja, ik vind het ook best jammer dat er zo veel kleine uitbreidinkjes zijn, maar bij elkaar zijn alle packs al 290 euro waard (en dat is dus nog excl. de basis game á 40 euro (ligt eraan welke editie enzo).

  Maargoed, helaas werkt de Sims zo (al mogen van mij die stuff packs wel weg, stop die dingen gewoon bij een expansion ofzo). Mijn lijstje must-haves? Stedelijk Leven is naar mijn mening écht de centen waard en mocht je geld hebben voor nog een grote expansion, dan staat Aan Het Werk op de tweede plek. Qua gamepacks vind ik Vampieren en Uit Eten de beste keuzen van die prijsklasse. De stuffpacks zou ik gewoon links laten liggen als je toch al short on cash bent…

  Net viel me trouwens op dat als een vampier een sim bijt, deze nog een dag lang twee rode plekjes in hun nek houden. Leuk detail 😀