Razer Ornata Chroma

Na de geslaagde opkomst van mechanische schakelaars in toetsenborden, wordt het tijd om te experimenteren met de succesformule. Menig hardware-fabrikant begeeft zich nu dan ook in de ‘mem-chanische’ richting. Schakelaars die pogen het beste van beide werelden te combineren. Ook het welbekende Razer doet een duit in het zakje, met de relatief betaalbare Razer Ornata Chroma (richtprijs 109,99 euro). Bekende en verfijnde klikjes, maar wel met een rubberen onderlaag. Kunnen mechanische switches en rubberen domes met elkaar in vrede leven?

Hallo, hybride hype!

Met de Ornata is Razer niet de eerste op het terrein van de zogenaamd ‘hybride’ schakelaars. Zo gingen we bij GamersNET al eerder aan de slag met onder meer de Cooler Master Masterkeys Lite L, waarvan het toetsenbord eenzelfde idee nastreeft. De gedachte om de goedkopere, membraantoetsenborden van een preciezer gevoel te voorzien. Een verfijnde touch, die bovenop het klassieke principe van de rubberen dome-schakelaars ligt. De Razer Ornata streeft diezelfde ambitie na, maar wel met een eigenzinnige draai. In dit geval benoemt tot de ‘Razer Mecha Membrane’-technologie. Klinkt stoer en wel, maar is het ook wat?

  • Switches: Razer Mecha-Membrane
  • Anti-ghosting: 10-toets roll-over
  • Layout: full-size QWERTY
  • Aansluiting: gold-plated USB 2.0 connector
  • Drivers: Razer Synapse voor Windows/Mac
  • Verlichting: per-key volledig RGB, aan te sturen met Razer Synapse
  • Kabel: gewoven 1,80 meter snoer
  • Afmeting: 463 x 115 x 31 mm (breedte x diepte x hoogte)
  • Gewicht: 895 gram (exclusief 281 gram polssteun en kabel)
Razers eigen Mecha Membrane is een combinatie van een wat betaalbaardere onderplaat, maar met daarbovenop de ‘klikjes’ die doen denken aan de mechanische gebroeders in de Razer-familie. Om specifiek te zijn, de iconische groene schakelaars die vaak in Razer BlackWidow-toetsenborden geleverd worden. Qua drukgevoel zijn ze uiteraard een stuk lager en lichter, maar dat klikgeluid doet menig gamer toch direct denken aan een wat meer mechanisch concept. Daarnaast tikt dat gewoon ontzettend lekker weg: niet te zwaar, maar wél met een symfonie aan lichte klikkertjes. En dat voelt toch prettig tijdens die ene ellenlange mail of een flinke scriptie.

Faux mechanisch?

Oprecht, om lappen tekst mee te typen, is de Razer Ornata Chroma verreweg het fijnste keyboard wat ik ooit heb mogen ervaren. Maar verkijk je niet op dat prettige getik. Die lichte klikjes en de verlaagde toetsen zijn leuk en aardig, maar echt mechanisch is het absoluut niet. Dit is het imitatieleer onder de switches. Faux mechanisch. In tegenstelling tot een schakelaar van bijvoorbeeld Cherry MX, hebben de switches onder de Ornata’s keycaps géén specifiek actueringspunt. De toetsen dienen helemaal ingedrukt te worden, eer ze een signaal richting de computer afgeven. Precies zoals ‘vroeger’ de norm was. Maar ergens tussen ruststand en volledig ingedrukt, zit dan nog dat aluminium tikje voor zogenaamde tactile feedback.

Kort door de bocht wil dat zeggen: het toetsenbord kan in wezen al een klikje afgeven, voordat de toets daadwerkelijk aangeslagen is. Absoluut geen doodzonde voor die lange typsessies, maar mogelijk wel een wat minder precieze noot om op te gamen. Zeker als je de betrouwbaarheid van mechanische switches gewend bent en liefhebt.

De voordelige kanttekening

Delft de Razer Ornata Chroma daarmee direct het onderspit? Naar mijn idee geenszins. Het is simpelweg een blijk van een andere markt om op in te spelen. Waar de mechanische switches uitermate geschikt zijn voor gamers die de ultieme precieze en duurzaamheid zoeken, is de Ornata er juist meer op uit om simpel en esthetisch gemak te leveren. Een specifiek soort comfort tijdens typbezigheden, met eventueel de mogelijkheid om uit te stappen naar een casual spelletje. In dat opzicht doet de Ornata denken aan bijvoorbeeld de Razer DeathStalker Chroma, zij het dat het gevoel nu toch iets verfijnder aanvoelt. Dit is voor de gamer met een minder doorsnee smaak, of eentje die bijtijds gewoon aardig aan de bak moet met schrijfwerk.

Een meevaller aan die kanttekening is uiteraard wel weer de verlaagde prijs. Met een richtprijs van 109,99 euro is de Razer Ornata Chroma niet bepaald een ongekend duur uitstapje. Natuurlijk kun je voor eenzelfde prijs al een boel mechanische letterplanken vinden, maar zelden voorzien van een zo stijlvol ontwerp als deze, laat staan met volledig gekleurde LED-verlichting. Voor dat laatste betaal je overigens niet enorm veel meer, aangezien de Chroma-loze Razer Ornata op de kop gaat voor 99,99 euro.

Prima voor de polsen

En voor die prijs krijg je toch een uitgesproken toetsenbord. De Razer Ornata weet zich in het aspect van comfort en ergonomie meer te definiëren dan andere modellen in dit prijssegment. Niet alleen is een erg praktische, losse polssteun meegeleverd, ook in het fysieke ontwerp van het toetsenbord is klaarblijkelijk nagedacht over een juist typpositie voor je handen. De verlaagde keycaps zijn daar al enigszins blijk van, maar de hoogte van het hele vehikel is hierin ook een meespelende factor. Zelfs met de twee steunpootjes uitgeklapt, blijft de Ornata in zijn geheel vrij laag. Plat, bijna. Doorgaans blijkt dat vaak ook de juiste ergonomie te bieden. Des te ‘lager’ het toetsenbord ligt ten opzichte van je polsen, des te langer je tengels meegaan over de lange duur. Dat schijnt ooit bewezen te zijn. Of je het advies voor lief neemt is een tweede.

De magnetisch te bevestigen polssteun helpt daar uiteraard wel een flinke hand bij. De 115 millimeter brede plaat voorziet je polsen van een stevige basis om op te rusten, die ook over verloop van tijd aardig comfortabel blijft. Tel daarbij op dat dit extraatje naadloos aansluit op het strakke toetsenbord, en je weet dat deze comfortabele kameraard ook gewoon erg statig op je bureaublad prijkt. Wordt het je dan alsnog te krap of ga je ‘eventjes’ ertussenuit voor een LAN-party, dan kun je het ding ten alle tijden in een handomdraai loshalen. Uiteraard minder goed voor de polsen, maar zeker praktisch in gebruik.

Volledige verlichting, met valkuilen

Dan rest ons nog de eerder vermelde verlichting, in dit geval wederom een afstammeling van Razers eigen Chroma-lijn. Dat wil zeggen dat je wederom mag rekenen op een palet van 16.8 miljoen verschillende kleuren over tal van LED-jes, aangestuurd door de Razer Synapse software. Voor de een dé reden om het ene keyboard over het andere te verkiezen, voor de ander een relatief nutteloze toevoeging. Zelf sta ik er tegenwoordig niet enorm meer van te kijken, al moet wel gezegd worden dat Razer doorgaans koploper is op het gebied van besturingssoftware en het componeren van je eigen lichtshow. Zo bejubelden we bijvoorbeeld de Razer Orbweaver Chroma en de Razer Diamondback Chroma al om hun pakkende uitvoering van dit (inmiddels ietwat uitgekauwde) genre der verlichting.

En ondanks de intuïtieve software, weet de Ornata Chroma op dit vlak niet echt te shinen. Weliswaar is het weer mogelijk om tal van verschillende en gerichte lichteffecten bij elkaar te mikken, maar ook hier lijdt het eindresultaat enigszins onder het membraanconcept. Letterlijk. De LED-verlichting ligt uiteindelijk toch ónder een rubberen laagje, waardoor de felheid enigszins verloren gaat. Een verschijnsel waar ook de Razer DeathStalker Chroma aan leek te lijden.


Gezien er hier specifiek gekozen is voor een membraantechnologie, is het ook niet minder dan logisch om te verwachten dat de verlichting daarop moet inleveren. Toch blijft het jammer. In het hele uiterlijk is de Ornata namelijk een ongekend strak en robuust gebeuren, maar de verlichting ervan toont enkele oneffenheden erop aan. De onderlaag is overal aardig belicht, maar niet alle symbolen op de toetsen geven even mooi af. Zo zijn de knoppen aan het uiteinde van het toetsenbord significant minder fel dan degene die in het midden liggen. De escape- en minustoets zijn daarin koplopers. Deze hoekknopjes vallen in sommige lichtprofielen haast compleet weg, wat toch afdoet aan het gelikte overkomen van de Ornata in totaal.

Wél heeft het membraan weer als voordeel dat verschillende kleuren geleidelijker over lijken te lopen. Het rubber helpt een handje bij verschillende kleuren bij elkaar te mengen, waardoor juist de golven aan licht een extra stukje verfijning meemaken. Ook het nieuwe ‘open haard simulator’ profiel plukt hier de vruchten van, en werd daarmee al snel een favoriete instelling op mijn testexemplaar.

Conclusie

Nee, het is niet mechanisch. Maar nee, daarmee is de Razer Ornata Chroma niet direct inferieur aan de andere toetsenborden in zijn prijssegment. In tegendeel zelfs. Door te variëren op de succesformule en twee verschillende principes bijeen te brengen, ontstaat juist een unieke, nieuwe touch. Eentje die niet meteen de ultieme precisie in games voorschotelt, maar juist een ongekend comfort. Iets wat we niet vaak zien in ‘gaming keyboards’ als genre. En stiekem tikt en klikt dat gewoon ontzettend lekker.

Ben je dus een zelfbenoemd pro-gamer of een fervent liefhebber van de mechanische beweging, dan is de Ornata uiteraard een no-go voor jou. Ben je echter een gamer die minder waarde hecht aan de hele mechanische hype, of eentje die bijtijds een flink blog bijhoudt of een scriptie voor de boeg heeft, dan zou dit model zo maar eens een verademing voor je vingers kunnen zijn. Voor een intens potje Overwatch grijp ik weliswaar liever naar een mechanische plank, maar met tal van mails en dit soort langdradige recensies voor de boeg, verkies ik juist de Razer Ornata boven tal van duurdere keyboards.

  1.   
    Mattiees's avatar

    weer zeer vermakelijk! Je hebt het alleen niet echt over de levensduur van het apparaat (uiteraard moeilijk te zeggen), maar hoe denk je dat dat zich verhoud tot een ‘gewoon’ mechanisch toetsenbord? Zelf was dat namelijk voor mij een argument om een mechanisch toetsenbord te kopen. Gezien de prijs van 110 euro zou het zonde zijn als het de levensduur heeft van een goedkoop bordje natuurlijk.

  2.   
    Tom's avatar

    Dat blijft inderdaad wat lastiger om te zeggen, maar ik ben wel overtuigd van de bouwkwaliteit. In zijn geheel is het best een stevig ding. Ongetwijfeld niet zo robuust als een lompe Roccat of de ASUS ROG Claymore van laatst, maar het is nergens echt priegel. De toetsen zitten stevig vast en beide onderdelen liggen gewoon vrij vast op je bureaublad. Daar kan niet al te veel mis mee gaan.

  3.   
    Mattiees's avatar

    was dit trouwens dat toetsenbord dat waterbestendig is? voor het geld mag het ook wel goede bouwkwaliteit zijn, maar nog top even voor de bevestiging!

  4.   
    Tom's avatar

    Ik vermoed dat dit toetsenbord ook wel tegen een spatje kan, maar het is niet echt een pijler vanuit Razer zelf. Er zijn nog aardig wat voegjes waar vloeistof onder vast kan komen te zitten, dus in dat opzicht is het wellicht minder waterbestendig dan bijvoorbeeld de Cooler Master Masterkeys was.

  5.   
    3333/3333's avatar

    Niet heel verwonderlijk dat het fijn typt, echte mechanische toetsenborden zijn leuk om mee te gamen maar echt slopend voor je vingers als je veel moet typen. Als ik voor school verslagen maak verruil ik ook altijd mijn mechanisch toetsenbord voor een goedkoop membraan exemplaar, heb gelukkig nog geen RSI en dat wil ik graag zo houden.

  6.   
    Tom's avatar

    Persoonlijk vind ik Razers ‘eigen’ groene mechanische switches ook nog heel prettig om mee te typen, alsmede de bruine Cherry MX’s. Ook over de langere periodes. Gaat prima, al kost elke aanslag je natuurlijk wel niet iets meer kracht.

    Tot dusver heb ik zelf nog nimmer last van pijn in de vingers gehad, maar inderdaad: als je de kans op RSI wilt verminderen, zijn membraantoetsenborden (of scissor switches, for that matter) natuurlijk slimmer.