Review: Razer Kraken Pro V2

Subtiliteit: niet bepaald iets waar gaming peripherals om bekendstaan. Fysiek ontwerp is veelal schreeuwerig of opvallend getint, terwijl prestaties tot het uiterste worden getrokken om gamers van een nieuwe opschepmogelijkheden te voorzien. Het ene accessoire excelleert op dat vlak meer dan de ander, maar de originele Razer Kraken had er zonder meer een handje van. Lomp groot, met felgroen als de prangende voerkleur. De koptelefoon kende bovendien een oversturend, laag klankprofiel, dat ergens gericht leek op mensen die het liefst naar ‘bass boosted’ versies van nummers op YouTube luisteren. Het lag absoluut niet iedereen en veel critici kraakten Razers monsterlijke headset genadeloos af. Hoog tijd dus om het nog eens te proberen, ditmaal iets subtieler. Release the Kraken, V2…

Een schone lei

Hoewel de Kraken Pro V2 in benaming als een direct vervolg op de originele Kraken Pro gezien moet worden, lijkt het toch alsof Razer met een volledig schone lei wilde beginnen aan deze verse generatie koptelefoons. Iets meer op safe spelend bovenal. De felgroene en witte uitvoeringen zijn (voorlopig) geschrapt, de body lijkt op het eerste gezicht al stukken soberder en zelfs Razers oude, kriegelige logo heeft plaatsgemaakt voor de nieuwe, strakkere en hipster-proof belettering. Maar dat is niet alles. Ook in de omstreden luidsprekers – en daarmee het klankprofiel van de Kraken – zijn rigoureuze aanpassingen gemaakt.

Waar de originele Kraken aangestuurd (en soms overstuurd) werd door troebele 40 mm drivers, heeft Razer nu gekozen voor volledige nieuwe luidsprekers. Met 50 millimeter in diameter weliswaar een flinke tik groter dan het oudere broertje, maar qua klankgeluid ook significant helderder. En dat terwijl de kosten voor deze koptelefoon niet veel verschillen van het originele model. De Razer Kraken Pro V2 is namelijk op te pikken voor een richtprijs van 89,99 euro, in sommige gevallen nota bene goedkoper dan de eerste versie.

  • Frequentierespons: 12 Hz tot 28 kHz
  • Impedantie: 32 ohm op 1 kHz
  • Gevoeligheid: 118 dB (op 1 kHz)
  • Vermogen: 30 mW (maximaal)
  • Drivers: 50 mm, neodymium magneten
  • Grootte oorschelp: 56 mm
  • Aansluiting: analoge 3.5 mm audiojack(s)
  • Kabel: 1,3 meter (enkele jack) + modulaire 2,0 meter (gesplitste jack), gevlochten
  • Gewicht: 322 gram

  • Frequentierespons microfoon: 100 Hz tot 10 kHz
  • Gevoeligheid microfoon: -38 +/- 3 dB (op 1 kHz)
  • Signaal-ruisverhouding: > 55 dB
De verbeterde luidsprekers zijn zonder meer het speerpunt van de nieuwe generatie Kraken. Deze 50 millimeter drivers bieden een vele malen prettigere luisterervaring in tal van verschillende scenario’s. Niet langer draait het enkel om de hevig trillende basgeluiden, de Kraken V2 lijkt in het totaalplaatje vele malen beter te zijn uitgebalanceerd. De middentonen en treble-klanken zitten veilig ‘bovenop’ de bas, alwaar ze zich niet gemakkelijk laten overstemmen. Dat maakt het gehele klankprofiel niet alleen helderder, het verhelpt grotendeels ook het troebele imago van de vorige Kraken.

Dat betekent echter niet dat de Kraken V2 de sterke bas helemaal overboord gooit. Integendeel zelfs. De luidsprekers zijn vrijer van overdreven overstuurde of krakende bastonen, maar lage frequenties zijn nog steeds zeer welkom in Razers nieuwe koptelefoon. Het complete geluidsprofiel komt daarmee neer op een prettig warme sound, zonder ten koste te gaan van de helderheid van de boventonen. Op hogere volumes kan die balans uiteraard sneller verstoord raken, maar voor de prijs van 89,99 euro kun je zeker spreken van een degelijke luisterervaring.

Nerf-herder

Een wat minder prettige nevenwerking van de verbeterde en vergrote drivers, is vooral de omvang. Of, beter gezegd: hoe Razer de vergroting wellicht een tikkeltje te lomp aanpakt. Met 56 millimeter ruimte voor je oren, heerlijk diepe imitatieleren kussentjes en de stevige bouw, is de Razer Kraken V2 namelijk een comfortabele headset, al komt het geheel wel ontzettend log over. Met name op kleinere of smallere hoofden ogen de oorschelpen van deze headset als gigantische vehikels aan weerszijden van het gezicht. Twee flinke hompen metaal en kunststof, die in hun contour enigszins lijken op de circulaire haarknotjes van niemand minder dan Princess Leia uit Star Wars. Help me, Obi-Wan Kenobi…


Begrijp me niet verkeerd: ik was verbaasd over het draagcomfort dat de Kraken V2 biedt. Doordat de hoofdband nauwkeurig af te stellen is (tot 9 centimeter uit te schuiven, met klikjes van een halve centimeter) en de oorschelpen zichzelf zachtjes rond het gezicht klemmen, is het draaggemak ultiem. Met 322 gram is de gehele headset sowieso al niet enorm zwaar, maar de verspreiding van het gewicht lijkt ook goed overwogen te zijn door Razer. Het is enkel dat het hele vehikel een beetje knullig kan ogen, vooral bij gamers met een minder omvangrijk koppie. En ik mezelf altijd maar ophemelen over mijn maatje S snowboardhelm…

Desalniettemin blijft het comfort op de lange zit prettig. Niet alleen qua gewicht, maar ook wat betreft potentiële hitte. Met het gesloten profiel van de oorschelpen en de imitatieleren kussens zou je denken dat het al snel een zweterige bedoeling wordt rondom de oren, maar dat bleek in mijn geval reuze mee te vallen. Na een aantal uren aan intense game-sessies wordt de opgelopen hitte in de oorschelpen absoluut niet lastig. Wellicht dat dat in de zomer een volledig ander verhaal is, maar voorlopig blijft dit voor mij een van de comfortabelste gaming headsets van de afgelopen tijd. En als het over een half jaar écht veel te warm wordt, dan zijn de kussentjes altijd nog gemakkelijk los te draaien voor een rustsessie in de koelkast.

Ik ga op reis en ik neem mee…

Naast een verbeterd klankprofiel en prima comfort is ook de bouwkwaliteit van Razer een positief puntje aan de Kraken V2. De koptelefoon oogt wat aan de logge kant, maar is wel aardig robuust ingestoken. Razer vindt volgens de officiële productpagina trots in een grotendeels bauxiet en aluminium ontwerp, waarmee het geheel lichtgewicht doch stevig blijft. Er is enige welkome flexibiliteit te vinden en er zijn weinig zwakke punten die het geheel breken. Toegegeven, de hoofdband kan aan de bovenzijde snel een permanent deukje of scheurtje oplopen, maar van je doorsnee valsessie of rage quit zal dit model niet plots in tweeën breken.

Wel jammer is dat, hoogstwaarschijnlijk juist door het stevige design, de headset niet langer in te klappen is. De originele Kraken was deels opvouwbaar, waardoor transport iets gemakkelijker verliep. Weliswaar is de Kraken V2 op zijn kleinst lang niet zo lomp als deze doet ogen op een kleiner hoofd, maar het gebrek van de inklapmogelijkheid voelt toch aan als een kleine stap terug. Vooral nu de koptelefoon zich meer dan ooit toespitst op de eSporter, die soms aardig wat reist.

Ademen op afstand

Wat ons rest, is de microfoon van de Razer Kraken Pro V2. Deze kan, net als het geval was bij de voorganger of bijvoorbeeld de SteelSeries Siberia-reeks, in- en uitgerold worden. Het betreft een gerichte microfoon die over een kleine hoeveelheid passieve ruisonderdrukking beschikt. Aan de hand van het flexibele armpje kan deze naar wens versteld worden, wat zonder meer een must is. De microfoon is namelijk aardig gevoelig en kan snel het suizen van je adem oppakken, waardoor deze het beste met wat afstand van de mond geplaatst kan worden. Doe je dat niet, dan krijg je ongetwijfeld in mum van tijd klachten van je medespelers over het feit dat je überhaupt durft te ademen.

Persoonlijk vond ik de geluidskwaliteit van de microfoon niet bijzonder slecht, maar het was ook zeker geen pretje om er langere tijd naar te luisteren. De geluidsopname is weliswaar duidelijk te verstaan, maar klinkt aardig flets en kan snel overgevoelig worden. Prima voor snelle communicatie tijdens een competitieve game, maar absoluut niks waar je een audioboek mee in zou willen spreken. De headset is dan ook minder geschikt voor het presenteren van een livestream of gameplay commentary. Voor zijn prijscategorie doet de Kraken Pro V2 echter absoluut niet onder voor zijn concurrentie.

Benieuwd naar een geluidsfragment? We verwerkten de microfoontest van de Razer Kraken Pro V2 in de bijbehorende aflevering van GamersNET Gear!

Conclusie

Ja, het hele vehikel oogt wat lomp en ja, de spirituele voorganger van dit model zal niet bij iedereen even geliefd zijn. Toch ben ik ervan overtuigd dat de Razer Kraken Pro V2 een flinke verbetering is ten aanzien van het originele model. Qua stijl en bouwkwaliteit is deze vernieuwde versie er zeker op vooruitgegaan en op audiotechnisch vlak lijkt de balans in The Force weer helemaal te zijn wedergekeerd. De luisterervaring biedt nu ook distinctieve hoge tonen en middentonen, zonder het warme en krachtige klankprofiel helemaal overboord te gooien. Het overdreven ‘bass boosted’ karakter lijkt evenals te zijn opgeruimd, wat samen met de sobere stijl ongetwijfeld op meer animo kan rekenen bij oudere gamers.

Daarnaast verdient de Kraken Pro V2 een pluim op het gebied van draaggemak. Voorheen prees ik de ultiem lichte SteelSeries Siberia V3 op diens comfort, maar nu blijkt dat Razer hierin ook zeker zijn mannetje staat. De Kraken Pro V2 ziet er op kleinere hoofden wellicht niet uit, maar wikkelt zich verbazend lekker rond je hoofd. En ik ben meteen een stap dichter bij mijn Princess Leia cosplay!

  1.   
    Felis_Rufus's avatar

    Zo dan, weer een duidelijke review Leia…eh…Tom.

  2.   
    CHILLOZZ's avatar

    mooie duidelijke revieuw tom. nice job.

  3.   
    Thomsnov's avatar

    Ohw mij gush die reviewer is leia