Cooler Master Masterkeys Lite L

Met al het high-end geweld in de wereld van game-apparatuur zou je bijna vergeten dat sommige consumenten daar absoluut geen oren naar hebben. De beginner die graag rustig wil instappen, of een gamer op de knip die gewoon zo veel mogelijk ‘bang’ voor zijn ‘buck’ zoekt. Voor dit soort gamers biedt een bundel wellicht nog wel de beste prijs-kwaliteitsverhouding. En een mogelijk runner-up voor deze markt is Cooler Masters nieuwe Masterkeys Lite L Combo, die gamers tegen een minimaal bedrag in laat stappen met een toetsenbord én muis. Op hoeveel kwaliteit kan je rekenen voor nog geen zestig euro?

Wat wel/niet te verwachten

Met een richtprijs van 59,99 euro voor zowel een toetsenbord als muis, richt Cooler Master zich absoluut op het lagere prijssegment van de wereld der gaming peripherals. Toch probeert het Masterkeys Lite L bundel zich te meten aan de standaarden en trends van deze veeleisende markt. Beide apparaten voldoen aan een vaste eisen die de gemiddelde gamer stelt en beschikken bovendien over RGB-verlichting, die wat afstelling naar smaak mogelijk maakt. En dat met een compleet gebrek aan stuurprogramma’s, aangezien het hele setje zo plug and play mogelijk is gebleven.

Dat mes snijdt echter wel aan twee kanten. Voor zestig ballen kun je natuurlijk niet tal van extra toetsen, macro’s en andere instellingen verwachten, maar anderzijds maakt het dit geheel ook stukken simpeler in de omgang. Geen gehannes met omslachtige software, maar iets wat rechtstreeks uit de doos al alles kan wat het belooft te doen. Verfrissend om een keer te zien, maar uiteraard sluit dat gebrek een boel handige mogelijkheden uit.

Matige muis?

Neem nou de muis die inbegrepen is bij de Masterkeys Lite L. Een simpel stukje aanwijsapparatuur, uitgerust met slechts zes van de meest basale knoppen en een optische sensor tot 3500 DPI, de Avago 3050. In het gros van situaties voldoet dit muisje, maar zodra je iets specifieks in wil stellen, ben je de klos. Aan de hand van knoppencombinaties kun je de sensor afstellen op 500, 1000, 2000 en de maximale 3500 dots per inch, maar meer dan dat gaat het niet worden. Lift-off distance en polling rate staan vast, en zelfs de RGB-kleurtjes komen in beperkte modi om in te stellen. Wil je een DPI van 800 en de lichtjes op die ene mooie kleur blauw? Pech. Dat wordt 1000 en gloeiend rood. Ook al kan de muis preciezer afgesteld worden en heb je die blauwe tint eerder langs zien komen in het inbegrepen regenboog-profiel.

Afgezien van die technische obstakels, functioneert de muis naar behoren. Voor deze prijsklasse dan. De switches zijn de fraaie 10M-schakelaars van Omron en de sensor lijkt minimale problemen te ondervinden, op een tijdelijke spastische uitbarsting na. In een vriendschappelijk potje Overwatch of Star Wars: Battlefront kom je er echter zeker mee uit de voeten, zo ervoer ik. Uiteraard zal een veeleisende eSport-atleet het apparaat per direct links laten liggen, maar een instappende gamer kan (nog) niet klagen over de prestaties.

Plakzooi

Het is echter de afwerking die het geheel wat goedkoop over doet komen. Het muisje in zijn geheel is wat aan de korte kant, weegt met 91 gram bijna onverantwoordelijk weinig en wordt omhult met minder fraaie kunststof. Vetresten verzamelen er graag op en voor je het weet, plakt het als een pot zweterige honing. Het apparaat verrijkt zichzelf bovendien met tal van groefjes waar je gegarandeerd elke twee maanden een scala aan verschillende opgehoopte huidresten uit kunt pulken. Combineer dat met het plakkerige plastic en de rubberen kabel, en je weet gewoon dat dit product niet bijzonder lang mee zal gaan. Of je moet ’s werelds schoonste bureau én handen hebben. Veel succes daarmee.


Maar goed, we hebben het over zestig euro, dus wie gaat dan moeilijk doen over kwaliteit? Vrijwel niemand. En daarom is het juist zo noemenswaardig dat Cooler Master met het inbegrepen toetsenbord juist wél hoge ogen weet te gooien. Simpel maar stevig, bovendien kleurrijk verlicht. De letterplank in de Masterkeys Lite L is het onderdeel wat deze hele bundel het overwegen waard maakt. Uiteraard kun je voor deze prijscategorie niet rekenen op een mechanisch toetsenbord, maar wel op een nieuwe, experimentele schakelaar van Cooler Master.

Mem-chanisch?

De Cooler Master ‘Mem-chanical’ Switches zijn een hybride middenweg tussen de ouderwetse rubberen membranen en de high-end mechanische schakelaars. Het combineert een rubberen ondergrond met een kunststof kliksysteem daarbovenop. Dat wil zeggen dat de toetsen weliswaar helemaal ingedrukt moeten worden om geactiveerd te worden, maar dat het gevoel rigoureus verfijnd is. De toetsen liggen standvastig in hun basis (afgezien van de wat vrijere spatiebalk) en geven bovendien wat meer auditieve feedback tijdens tikwerk en game-sessies. Echt mechanisch is het zeker nog niet, maar deze Mem-chanical schakelaars spelen een fraai stukje rollenspel als hun duurdere concurrenten.

Het mem-chanische verschijnsel neemt echter meer voor- en nadelen met zich mee. Zo is volledige anti-ghosting uitgesloten (slechts tot 26 toetsen simultaan) en zullen de switches ongetwijfeld iets minder duurzaam blijken, maar Cooler Master gooit er in de verdediging een boel fijne features tegenaan. Naast de meevaller in je portemonnee is het toetsenbord door het membraan ook spetbestendig, passen universele Cherry MX-keycaps op de schakelaars én geeft het ontwerp extra waarde aan de RGB-verlichting. Door de rubberen en overwegend witte onderlaag, krijgen de LED-jes meer speelruimte, waardoor toetsen echt omringd worden met harde felle kleurlichten, die ook overdag goed zichtbaar blijven. Niet goed te zien ín de toetsen in een hoek (wegens het kunststof kliksysteempje daaronder), maar van bovenaf bekeken absoluut een aardig aangezicht.

Naar het schijnt

Die kleureffecten zijn bovendien veel beter te reguleren dan die in de bijbehorende muis, maar moeten het alsnog doen zonder software. Middels zeven extra functie-toetsen dien je te wisselen tussen verlichtingsmodi, kleuren, snelheden en richtingen. Dat is prima te doen, maar het staat uiteraard geen bizarre zelfverzonnen profielen toe. Wat jammer is, aangezien elke toets naar verluidt wel beschikt over zijn eigen LED-je. Daar kún je veel meer mee, maar het gebrek aan software beperkt de mogelijkheden wederom. Voor zestig ekkies heb je met dit toetsenbord echter wel een prima lichtshow op je bureaublad liggen.

Ook de behuizing van het Masterkeys Lite L toetsenbord is zeker niet verkeerd. Het betreft een ongekend simplistisch, rechttoe-rechtaan ontwerp, voornamelijk bestaande uit zwart plastic. In totaal weegt het vehikel ongeveer 967 gram. Die grofweg kilo aan letterplank oogt en voelt vrijwel overal lekker robuust en stevig aan. Zelfs de rubberen pootjes geven amper mee en zorgen dat het ding als een rots op je bureau blijft liggen. Jammerlijk zijn dan alleen wel die wat losliggende spatiebalk en de rubberen kabel, al begrijp ik dat dat laatste ook onder het mom van ‘uniformiteit’ zou kunnen vallen. Het toetsenbord moet immers ergens nog aansluiting kunnen vinden met de hevig ondergeschikte muis.

Conclusie

Al met al is het dus vooral het toetsenbord wat de Cooler Master Masterkeys Lite L houvast geeft op de markt. Het apparaat presteert bovengemiddeld in games en typsessies, snapt dat ‘less’ eigenlijk ‘more’ is en weet qua verlichting andere budgetmodellen eruit te schijnen. De Mem-chanical schakelaars van Cooler Master hebben zich bovendien ook bewezen voor deze lagere prijsklasse. Uiteraard niet zo precies als mechanische switches, maar zeker een flinke stap vooruit op de oude membranen.

Het muisje, daarentegen, is een leuke bijkomstigheid, maar zal voor een doorgewinterde gamer absoluut geen topaankoop vormen. Niet alleen oogt en voelt het apparaat enorm goedkoop aan, de levensverwachting lijkt ook bijzonder laag. Mocht je dus een leuk, budgettair bundeltje overwegen, dan kan de Masterkeys Lite L een uitweg bieden. Mits je dan maar wel een reserve-muis op standby houdt.

  1.   
    Mattiees's avatar

    zonde van een goedkope muis. Ik denk dat een goede muis meer voordelen heeft dan een goed toetsenbord. Zeker voor een starter merk je namelijk nog niet veel verschil bij een toetsenbord, een goede muis is direct fijn.

  2.   
    Tom's avatar

    Daar heb je trouwens wel een goed punt. Een muis is in veel gevallen van grotere invloed op de gameplay dan een toetsenbord, maar wat dat betreft denk ik dat beide apparaten een vooruitgang zijn op veel ‘niet gamer’ producten. Het toetsenbord excelleert daarin echter, terwijl de muis net on-par voldoet aan een aantal functies die gamers nodig hebben (DPI-schakelaar, extra toetsen, optische sensor).

    Voor de beginner is het in ieder geval het overwegen waard, al moet je dus niet verwachten dat de muis je echt omver zal blazen.