Razer Naga Hex V2

Wie de afgelopen jaren niet onder een steen heeft gegamed, zal ongetwijfeld opgemerkt zijn dat het genre der MOBA (multiplayer online battle arena’s) een explosieve toename in populariteit heeft meegemaakt. Games als League of Legends en Dota 2 zijn iconische koplopers, maar ook recentere en compleet ander ingestoken spellen als Paragon en Overwatch lenen elementen uit het genre. Met een groeiend miljoenenpubliek zijn de MOBA’s niet langer bepaald niche en dat houdt in dat ook accessoire-fabrikanten nu kunnen scoren met een toespitsing naar het soort speler. Zo besloot besloot Razer weer in te haken op de trend en de originele Naga Hex muis te voorzien van een vervolg. Kan de nieuwe Razer Naga Hex V2 wat MOBA-zieltjes winnen?

MOBA proof?

Wat meteen opvalt aan de Razer Naga Hex V2 is meteen het aspect wat de muis zo MOBA proof maakt: het zogenaamde ‘Button Wheel’. Onder de duim vindt men een zevental knoppen, die in een cirkelvorm klaarliggen om bediend te worden. De knoppen deinzen mee met de ergonomisch bolvorming van de muis en zijn daardoor gemakkelijk te bereiken en in te drukken. Bovendien zijn de zeven toetsen elk voorzien van een prettige, muisachtige klik. Dat resulteert in een aantal extra knoppen die bij het gros van de hectische MOBA’s zeker van pas komen. Nu hoor ik van fervente gamers uit juist die kampen dat zulke knoppen in veel gevallen absoluut niet handig zijn om te gebruiken voor vaardigheden en aanvallen, maar dat verschilt uiteraard per speler. Persoonlijk vond ik het erg prettig om het Button Wheel ook deels in te zetten voor communicatiedoeleinden. Sneltoetsen voor handige leuzen (health benodigd, “Thanks”, rendez-vous bij mij, et cetera) die normaliter alleen te bereiken zijn aan de hand van menuutjes. Het is een kwestie van smaak en gewenning, maar de Naga Hex V2 laat je dat allemaal zelf beslissen.

Sowieso weet het Button Wheel zich daarmee handig te maken in onverwachte situaties. De zeven knoppen kunnen bijvoorbeeld ook zegevieren bij de casual MMO-speler of bij productieve bezigheden, zoals Photoshop of Premiere Pro in mijn geval. De bijbehorende en welbekende Razer Synapse software (hate it or love it) geeft je de mogelijkheid om allerhande profielen en keymaps naar wens in te stellen, met uiteraard de mogelijkheid deze te binden aan bepaalde programma’s. Daarin zijn de mogelijkheden praktisch eindeloos. Denk aan zeven applicaties die je vast onder de knoppen zet, die elk weer een specifiek profiel op de muis kunnen activeren. Absoluut geen broodnodige toevoeging aan je set-up, maar ultiem handig voor de powergebruikers die alle macht in hun rechterhand willen hebben.

Girl, look at that body

Een minder flexibel aspect van de muis is uiteraard de vormgeving, die op zijn zachtst gezegd ‘interessant’ is. De Naga Hex V2 richt zich op de medium tot grote hand, maar is alsnog wat minder langwerpig dan menig ander muis van het merk. Door de toevoeging van een steunsculptuur voor de ringvinger is het geheel ook wat breder en enigszins ‘stomper’ voor het oog. Maar, schijn bedriegt: het ligt bijzonder lekker in de hand. Het ergonomische ontwerp zorgt ervoor dat ook tijdens verhitte game-sessies, je nog een gemakkelijke en comfortabele grip op de muis kunt behouden. Ook al vergt de game een boel chaotische en sporadische bewegingen van je, je hand kan vrijwel altijd een relaxte houding blijven aanhouden. Door de bolling in de vorm kunnen spelers ook de zogenaamde claw grip inzetten, maar deze palmsteun is simpelweg te verleidelijk en lekker om hem je hand te ontnemen.

Ook de textuur komt de houvast op de muis tegemoet. Aan de oppervlakte vinden we namelijk eenzelfde materiaal wat we eerder al voelden op de Razer Diamondback Chroma en andere, recente Razer-muizen. Matzwart, met een bijzonder subtiele afwerking die gladheid tegenwerkt. Het voelt robuust, duurzaam en inmiddels al een beetje vertrouwd. Tel daarbij de rubberen duimsteun, pinkgrip en scrollwiel bij op en je bent verzekerd van een solide greep op de muis. Dit ding glibbert met geen mogelijkheid onder je vingers vandaan.

Qua gebruiksgemak zit de vorm dus helemaal snor, maar is er wellicht nog wel iets aan te merken op het gewicht van de muis. Met name MOBA’s en shooters berusten namelijk op snelle bewegingen, waarbij het vaak handig is om een vederlicht muisje te hebben. De Razer Naga Hex V2 heeft lak aan dat gegeven, met zijn gewicht van circa 135 gram (inclusief kabel). Absoluut geen zwaargewicht in zijn klasse, maar zeker wel iets waar fervente MOBA-spelers op af zouden kunnen haken. In mijn geval viel de toename in gewicht wel op, maar bleek het uiteindelijk absoluut niet storend. De hoeveelheid grip en gemak maakten het dat de massa juist enorm lekker over mijn muismat zoeft. Zij het wel dat ik sowieso een wat zwaardere muis prefereer boven een lichtgewicht.

Sensatie-sensor

Exterieur terzijde: de kern van een muis ligt natuurlijk in de sensor waarmee het beest je bewegingen bijhoudt. Voor de Naga Hex V2 heeft Razer wederom gekozen voor de 16.000 DPI lasersensor die inmiddels veelvoudig ingezet wordt en geldt als een bewezen formule. We zagen hem al terug in de nieuwe Mamba en nog recenter ook de terugkeer van de Diamondback. En hoewel veel gamers jaar en dag zweren bij de betrouwbaarheid van een optische sensor, valt er weinig aan te merken op Razers huidige keuze. De lasersensor blijkt accuraat te tracken, vertoont geen problemen en is middels de software nog aardig naar smaak te tweaken. Van DPI tot lift-off range en van acceleratie tot verversingssnelheid: alles functioneert naar behoren.

Aan de hand van het Razer Synapse stuurprogramma is het als altijd ook weer mogelijk om de sensor te laten kalibreren op de specifieke muismat die eronder ligt. Dat gaat relatief snel en gemakkelijk, en is zeker geen overbodige luxe voor de gamer die écht zeker wil zijn van de tracking. En ja, ook niet-Razer mousepads worden ondersteund en kunnen netjes worden opgeslagen in de instellingen.

Karige Chroma, schappelijke prijs

Hoewel het niet in de naam verwerkt zit, is de Razer Naga Hex V2 wel onderdeel van Razers iconische Chroma-productenlijn. Een goede 16.8 miljoen kleuren, die aan de hand van Razer Synapse in te stellen zijn naar smaak en situatie. Een stijloverweging die menig gamer kiest voor de ultieme finishing touch aan zijn of haar bureaublad. Hierin is de Naga Hex V2 dan helaas weer geen koploper. Vlaggenschepen als de Mamba en Diamondback kenmerken zichzelf met een wijd spectrum aan RGB-ledjes, terwijl de Naga Hex V2 het moet doen met drie. Dat wil zeggen: geen mogelijkheid tot uitgebreide waves of het instellen van meerdere ‘lagen’ aan lichteffecten. De welbekende Chroma Configurator ontbreekt dan ook in de Naga Hex V2 drivers.

Natuurlijk kunnen de drie inbegrepen lampjes nog steeds (afzonderlijk) alle kleuren van de regenboog vertonen, maar zijn ze simnpelweg niet in staat om mee te doen aan de wat complexere desktop-lichtshows. Ongetwijfeld een direct gevolg van de prijsbesparing. De Naga Hex V2 gaat namelijk her en der al op de kop voor een kleine 79,99 euro, ver onder de norm voor high-end producten van Razer. Het bedrijf lijkt voor de verandering niet enorm veel extra waarde te willen vragen voor alleen de merknaam, een veelvoudig gehoorde sneer naar Razer; “de Apple van gaming”. De Razer Naga Hex V2 is een van de weinige Razer-producten die simpelweg erg schappelijk geprijsd is. En dat mag toegejuicht worden.

Conclusie

Voor de gamer die een extra aantal toetsen wel ziet zitten, is de Razer Naga Hex V2 zeker het overwegen waard. De zeven knoppen in het Button Wheel zijn prettig in de bediening en vinden altijd wel nut, zonder de handligging tegen te werken. Op het ergonomische vlak staat de nieuwe Naga Hex naar mijn idee zeker gelijk aan topmodellen zoals de Razer Mamba, zonder daarbij overdreven prijzig te worden. Voor een schappelijke 79,99 euro heb je hier een top-of-the-line lasersensor, gebruiksgemak pur sang, aardige afwerking en zelfs nog wat mooie kleurtjes om bijtijds van te genieten. Zij het wel dat het laatste aspect weer onderdoet aan de doorgewinterde Chroma-vlaggenschepen. Maar goed: dat blijft toch bijzaak voor het gros van de gamers.

Mocht je ooit nog de kans hebben de Razer Naga Hex V2 even onder handen te nemen, neem dan van mij aan dat het zeker het proberen waard is. Het apparaat ligt heerlijk in de hand, is divers inzetbaar en staat bij een groot aantal games en applicaties zeker zijn mannetje.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren