Call of Duty: Modern Warfare Remastered

Aftermath, Crew Expendable en All Ghillied Up. Zo maar een greep uit de vele fantastische ervaringen die Call of Duty 4: Modern Warfare rijk was. Het meesterwerk van Infinity Ward ging de boeken in als een van de beste shooters ooit, zowel op het gebied van singleplayer als dat van multiplayer. Het was dan ook het begin van de exponentiele groei die de franchise mee ging maken, vanaf Modern Warfare ging de verkopen namelijk voor een flinke tijd opwaarts. Nu, nog immer in de (licht gematigde) hoogtijdagen van Call of Duty, willen Activision en Infinty Ward toch een beetje terug naar die roots. Niet zo zeer in concept of setting, maar middels het bejubelde medium dat we een ‘remaster’ noemen. Een goede zet voor de serie, of hoeven we hier nog niet echt warm van te worden?

Spuug in het gezicht?

Laat het duidelijk zijn: Call of Duty: Modern Warfare Remastered verschijnt voorlopig niet als los te verkrijgen game. De remaster wordt onderdeel van de Digital Deluxe Edition van Call of Duty: Infinite Warfare en duurdere uitvoeringen van die game. En dat is meteen een cru puntje om aan het licht te brengen. Juist de Call of Duty-liefhebbers van het eerste uur, die veelal uitgekeken zijn op de futuristische setting van latere delen, wachten met smart op een terugkeer naar de oude stijl. Willen zij straks nostalgisch genieten van de vergane glorie van de franchise, dan zullen ze ook moeten geloven aan het nieuwe deel, wat weer barst van de toekomstige gadgets en gizmo’s. Aan de andere hand biedt het nieuwere spelers een leuke kijk in de geschiedenis van de franchise die zij misschien nog gemist hebben. Voor de fans van weleer echter, voelt het misschien als spuug in het gezicht.

Dat pijnlijke gegeven daargelaten, is het wel een noemenswaardige zet van Activision om toch interesse in het verleden te tonen. Weliswaar is het niet de omhaal naar het realisme waar veel gamers op gehoopt hadden, maar het geeft een signaal af dat die gloriedagen van de franchise niet vergeten zijn. Nu zou men kunnen beweren dat het in dit geval enkel een makkelijke zet is om te cashen op nostalgie, maar de oppoetsbeurt doet toch anders geloven. Dit is geen gevalletje simpelweg de resolutie verhogen en een extra anti-kartelvorming laag erop smijten, het gaat hier wel degelijk om een stevige grafische update. Eentje die het zeker doet lijken dat deze het origineel eer aan kan doen, op sommige punten zelfs flink kan verbeteren. Nostalgie voor het hart, maar dan wel gepaard met een parel voor het oog.

Prachtige regen en machtige snorharen

Achter de schermen op de E3 kregen we een exclusieve blik op de opgepoetste versie van het level Crew Expendable. Je kent het level nog wel: de gigantische tanker en een Black Hawk, Captain Price’ machtige snor in de nacht en één grote, natte bedoeling. Een missie van proporties, die er in Modern Warfare Remastered ook proportioneel beter uitziet. De nacht is donkerder dan ooit, vuur en rook ogen natuurlijker en watereffecten zijn met man en macht verheldert en verbeterd. Menig gamer zal het originele spel er wellicht niet meer in terugzien. Uiteraard wel in de compleet identieke opbouw van de missie, maar des te minder in hoeveel scherper en vloeiender het geheel nu lijkt. Van de regen die van alle oppervlaktes naar beneden druipt tot aan de lichtflitsen die verschijnen uit geweerlopen: het is allemaal tot in de puntjes goed opgepoetst.

Met name de gezichten en diens animaties hebben een aardige optater in de goede richting gekregen. Sinds enige jaren zet Call of Duty flink in op het creëren van realistische gezichten om de verhalende gameplay epischer te maken, juist dat zien we nu ook weer terug in Modern Warfare Remastered. Neem nou Captain Price die zich, te midden van alle chaos, tot jou keert om je overeind te hevelen. Anno 2007 was dat een geinige en innovatieve touch van Infinity Ward, nu is het een bloedstollend mooie sequentie die meer dan alleen nostalgie naar je kop doet vloeien. Kevin Spacey kon me niet bepaald deren, maar Price die in hoge resolutie in je gezicht blaft, dat doet iets met een mens.

Ook het geluid lijkt in goede zin verbeterd te zijn. Het kan gelegen hebben aan mijn (enigszins belabberde) geluidsinstallatie van bijna tien jaar terug, maar deze exclusieve bioscooppresentatie van Modern Warfare: Remastered deed het wel vermoeden. Geweren slaan harder uit boven al het lawaai van de regen, explosies voelen voller en de algehele balans van de luisterervaring klinkt verfijnd. Naar mijn idee geen onbelangrijk punt om aandacht aan te schenken bij een remaster. De oudere Call of Duty’s konden zich destijds niet meten met de geluidskwaliteit van bijvoorbeeld een Battlefield: Bad Company, niet eens het gekste plan om die achterstand nu nog even in te dichten. Des te meer epische inleving in die oude levels, des te meer de nostalgie.

Blauwe ballen

Tot dusver blijft het wel jammerlijk dat Infinty Ward en Activision de lippen nog stijf houden over de beloofde multiplayer in de remaster van Modern Warfare. We weten inmiddels dat het zal gaan om de volledige campaign en tien multiplayer maps uit het origineel, maar hoe of wat verder, dat blijft nog mysterieus. De hoop is uiteraard dat de meest iconische levels terugkeren en de razendsnelle gameplay onaangetast blijft, maar daarover worden we tot nu toe niet veel wijzer. Uiteraard zijn er op remaster-vlak meer meters te maken met de singleplayer verhaallijn dan de vrij statische multiplayer, maar een liefhebber van het origineel komt nu toch langzaam maar zeker wel een beetje met blauwe ballen te zitten. Die potjes op Downpour, Chinatown of Ambush: het was allemaal legendarisch en we zien het graag in volle, verbeterde glorie terug. Alsjeblieft Infinity Ward, ontneem ons die blauwe ballen.

Voorlopige conclusie

Of het een nare streek van Activision is, dat is aan eenieder om voor zichzelf te bepalen. Maar één ding is zeker. Call of Duty: Modern Warfare Remastered valt niet in de categorie van easy cash remasters. Dit is niet zo maar een oud spelletje wat even door het molentje is geweest voor een hogere framerate en een paar extra pixels. Uiteraard blijft de basis van de game overeind, maar er wordt duidelijk tijd en moeite gestoken in het daadwerkelijk oppoetsen van de gehele ervaring. Van simpele verbeteringen voor shaders tot aan het compleet remodeleren van gezichten, animaties en zelfs geluidseffecten. In hoeverre dat voor alle missies gedaan wordt, is nog een tweede, maar deze do-over van Crew Expendable beloofde in ieder geval al aardig veel goeds. Het lijkt in ieder geval niet vern**kt te worden.

De vraag die ons rest is dan zonder twijfel hoe het ervoor staat met de multiplayer van Modern Warfare. Tien multiplayer maps is niet niks, maar ook niet de volledige 21 die het origineel ondersteunde. En hoe zit het de game modes, of überhaupt het gevoel van de originele multiplayer? Een beetje liefhebber van het origineel wil inmiddels weten hoe het daarmee staat, maar de kans is groot dat Infinity Ward en Activision ons daarover maar lekker laten speculeren. In ieder geval tot Gamescom dan…

 1.   
  Gabbersouth's avatar

  ik heb de legacy edition ik kan niet wachten ze te spelen gewoon heerlijke games

 2.   
  Angello_1990's avatar

  Dat word dan geen mw4 voor mij
  De nieuwe cod wil ik echt niet
  Beter wachten op battlefield 1 hopelijk word dit een knaller

 3.   
  Mjolnir's avatar

  Het is wel de eerste CoD in jaren die ik waarschijnlijk ga kopen. Nog niet eens speciaal voor de remaster, hoewel dat een echte win is. Maar ook omdat alles in Space beter is.