HORI EDGE 201 Mechanisch gaming-toetsenbord

Als je ooit in je leven een zogenaamde fight stick onder handen hebt genomen, is de kans groot dat je ooit een product van HORI hebt gebruikt. Deze Japanse hardware-gigant staat al jaar en dag bekend om haar betrouwbaarheid als het aankomt op deze specifieke controllers, wat voor veel doorsnee pc-gamers uiteindelijk toch neerkomt op een ver-van-mijn-bed-show. Maar niet voor lang meer, want ook HORI probeert vandaag de dag ook in te spelen op die lucratieve markt van gaming-accessoires voor pc. Onder het dochtermerk EDGE verschijnt nu bijvoorbeeld het EDGE 201 mechanische toetsenbord, voor de richtprijs van circa 170 euro. Een verstandige keuze van de Japanners of gaan deze ‘veteranen’ hier gruwelijk onderuit in een vreemde branche? We zoeken het uit in deze review van de EDGE 201…

Een carrière-switch

Een flinke prijs, die honderdzeventig ballen. HORI speelt meteen in op het topsegment als het aankomt op toetsenborden. Niks goedkope letterbordjes, meteen door naar de glorie van mechanische switches, die vooral door hardcore gamers echt geprezen wordt. In tegenstelling tot het implementeren van de gerenommeerde switches van bijvoorbeeld Cherry MX, heeft HORI ervoor gekozen haar eigen toetsenschakelaars te fabriceren. Dat is ook lang zo gek nog niet, aangezien het Japanse bedrijf heer en meester is op een ander switch-gebied, namelijk dat van de fight sticks. Duurzaam en ongekend stevig, juist om die chaotische Street Fighter-gevechten altijd te kunnen doorstaan. Kunnen ze diezelfde garantie bieden voor de harde kern van pc-gamers?

En ja, deze nieuwe switches in de EDGE 201 werken zeker naar behoren. Weliswaar verschillen ze wezenlijk van menig andere toetsenbordschakelaar, maar daarmee levert het toetsenbord wel een eigen, uitgesproken gevoel. De toetsen zijn bijzonder zwaar om (volledig) in te drukken, maar het actueringspunt ligt niet ver onder de ruststand van de toets. Met een beetje oefening en wat finesse is het dus mogelijk om nog enigszins subtiel te kunnen tikken op dit letterplankje, maar voor een zware game-sessie biedt het juist weer wat robuuste houvast over je knoppen. Wat ook opvalt is het gebrek aan het kenmerkende klikgeluid. De switches zijn in hun gevoel zwaar en ferm, maar verder relatief geruisloos. Geen harde tik voor het oor. Zelf ben ik overigens een voorstander van een net wat lichtere ‘click’ met mijn toetsenborden, maar voor bijvoorbeeld liefhebbers van de zware, zwarte switches van Cherry zouden HORI’s eigen schakelaars een fijn alternatief kunnen bieden.

Wel is opvallend dat de stroefheid van de toetsen niet evenredig verdeeld is over alle knoppen. Neem de spatiebalk, die een stuk lichter aanvoelt, of de grotere toetsen (Enter, Shift et cetera), die juist weer een wat fermere duw nodig hebben. In sommige situaties lijkt dat een verantwoorde keuze, maar anderzijds kan het ook overkomen als een slordigheid. Veel fanatieke gamers zijn immers op zoek naar één specifieke aanslag voor álle toetsen, dan voelt dit kleine scala aan verschillende aanslagen wellicht niet naar behoren.

Robuuste, maar ruwe parel

Naast de mechanische switches is de EDGE 201 in zijn totaliteit ook een stevige verschijning. Geen poespas met gekke haken en ogen, maar juist een strak ogende letterplank van 865 gram. De basis laat zich vormen door wat fraai kunststof, met daarop een robuuste aluminiumplaat. Op dat oppervlak zijn de schakelaars gefreesd, die elk voorzien zijn van enigszins platte, bijna aaneengesloten keycaps. Alle toetsen steken daarmee weliswaar open en bloot vanuit de grondplaat, maar middels de vorm, plaatsing en stugheid hoef je niet te vrezen over losspringende knoppen. Ook ben je er daarmee van verzekerd dat het gehele vehikel wat makkelijker schoon te houden is, zonder alle toetsten los te hoeven trekken.


In de basis lijkt daarmee alles onbreekbaar en duurzaam, maar op andere fronten laat de EDGE 201 het toch afweten qua stevigheid. De meegeleverde polssteun, bijvoorbeeld, is een plastic toevoeging die aan de onderzijde bevestigt kan worden. Nog wel de luidste ‘klik’ die je het apparaat kunt laten fabriceren. Eenmaal geplaatst staat het ding ongetwijfeld stevig, maar de armpjes die in de behuizing dienen te klikken, voelen priegelig en iets te dunnetjes aan. De basis lijkt niks te kunnen overkomen, maar meermaals vreesde ik dat deze bevestigingsarmpjes zouden afbreken wanneer ik het toetsenbord meenam in een afgeladen tas. Nu is die angst uiteindelijk niet uitgekomen in de realiteit, maar het voelt alsnog scheef om dit robuuste ding niet zorgeloos mee te kunnen sjouwen naar een LAN-party.

Ook in de kabel laat HORI zich niet zien van zijn beste kant. Als je een richtprijs van 170 euro hanteert, dan kunnen we haast spreken van een waar luxeproduct, maar de kabel doet daarin juist goedkoop aan. Voor die prijs verwacht je als consument op zijn minst een mooie, gevlochten kabel, maar in werkelijkheid betreft het hier een wat korte, rubberen kabel, bedrukt met allerlei minder sexy teksten. Het krult sneller, gaat in veel gevallen eerder kapot en is daarnaast ook niet los te maken van de basis. Uiteraard is de USB-connector wel van de hedendaagse gold plated standaard, maar die minder hoogwaardige kabel blijft uiteindelijk toch een doorn in het oog.

Driver-debuut

Qua stuurprogramma lijkt HORI met EDGE een betere stap te maken. De EDGE 201 driver is een overzichtelijk en simpel stukje software. Het oogt misschien nog niet enorm gelikt, maar de kern is er en dat voldoet prima. Aan de hand van deze software kun je de vijf profielen van het toetsenbord voorzien van een eigen lichtmodus (mét mooie druppel-effecten en meer) en tal van macro’s en andere instellingen. Middels vaste toetsencombinaties kun je ook nog eens rouleren met deze profielen, alsmede de felheid van het geheel aanpassen of de onderliggende LED-jes naar smaak aan- en uitzetten. Niks revolutionairs, maar het functioneert naar behoren en dat mag je zeker verwachten voor de prijs.

Conclusie

HORI heeft met de EDGE 201 een aardige eerste stap gemaakt in de wereld van hoogwaardige gear voor pc-gamers. De eigen schakelaars kennen een unieke, lekker zware touch, zonder daarmee overdreven luid te zijn. Ook in het ontwerp is de EDGE 201 een robuust en betrouwbaar model, zij het wel dat er een paar minpuntjes aan te vinden zijn. De minder rigide polssteun en rubberen kabel doen af aan de prestige van het geheel en zijn bovendien als eerste genegen om kapot te gaan. Terwijl de basis juist nog zo onbreekbaar lijkt. Dat, gecombineerd met een gebrek aan extra functies (USB- of audiopoorten), maakt het wel dat HORI haar eerste echte pc-product letterlijk op het randje zet. Pun intended.

Voor deze prijs vindt de gamer tal van andere hoogwaardige toetsenborden met wellicht meer en beter afgewerkte opties. En in die afweging zijn het vooral HORI’s eigen switches die het grootste selling point moeten worden. Houd je dus van een flinke toetsaanslag, op een stevig en simplistisch toetsenbord, dan doe je er goed aan een keer de EDGE 201 onder handen te nemen en het voor jezelf uit te vinden. Wil je meer voor minder of gewoon iets met een lichtere klik, dan is nog even doorzoeken de verstandige keuze.

  1.   
    Dr_Oetlul's avatar

    Ik snap nog steeds niet waarom je zo’n toetsenbord zou kopen (op eventueel comfortabelheid na dan). Ik bedoel, een muis merk je van dat er 6-8 knoppen en een DPI-switch opzitten bij een toetsenbord zie ik dat niet

  2.   
    Thomsnov's avatar

    Geniaal 170 ballen

  3.   
    Tom's avatar

    @Dr_Oetlul: Bij een toetsenbord voelen de meeste pc-gamers juist ook veel verschil in de soorten aanslag. Vandaar dat mechanische keyboards nu zo populair zijn, die leveren een zeer specifiek gevoel en zijn in veel gevallen betrouwbaarder dan oude, rubberen domes. Het is dus niet alleen comfort, je kiest voor een bepaalde touch, die ook nog eens flink lang meegaat.

  4.   
    Kaiszer's avatar

    Tom schreef, "@Dr_Oetlul: Bij een toetsenbord voelen de meeste pc-gamers juist ook veel verschil in de soorten aanslag. Vandaar dat mechanische keyboards nu zo populair zijn, die leveren een zeer specifiek gevoel en zijn in veel gevallen betrouwbaarder dan oude, rubberen domes. Het is dus niet alleen comfort, je kiest voor een bepaalde touch, die ook nog eens flink lang meegaat."

    Maar dan nog, is het dan enkel ‘comfort”? Of levert het je ook wat in je prestaties oid (bijvoorbeeld bij een nauwekeurige soepele muis in plaats van een cheap dingetje oid)? Reageert zo’n toetsenbord anders ofzo?

  5.   
    Tom's avatar

    Hoewel een boel gamers het wezenlijke voordeel er niet van inzien, leveren mechanische switches wel een bepaalde precisie die bijvoorbeeld rubberen domes niet bieden. Een mechanische switch heeft altijd precies dezelfde afstand van ruststand tot volledig ingedrukt, met daarin ergens de specifieke plaats van het ‘schakelpunt’, het moment dat de toets een signaal afgeeft naar de computer.

    Dat, in combinatie met het feit dat een goede mechanisch switch ook significant langer meegaat, maakt het dat veel gamers er heil in zien. Je toetsenbord gaat over verloop van tijd niet anders typen en je bent ten alle tijden verzekerd van eenzelfde aanslag. Zo kun je je vingers bijvoorbeeld ook leren om de toets niet volledig in te drukken, maar precies tot dat contactpuntje te slaan. Dat is bij de meeste oudere toetsenborden niet eens echt mogelijk, omdat ze enigszins willekeurig aan gaan voelen over verloop van jaren.

    Het grote selling point van de EDGE 201 is dus ook dat er een eigen mechanische schakelaar is gemaakt. Deze voelt wezenlijk anders dan bijvoorbeeld de veel geïmplementeerde switches van Cherry, wat mogelijk heel fijn kan zijn voor sommige gamers. Het is een beetje een niche-smaakkwestie.

  6.   
    Kaiszer's avatar

    Helder. bedankt voor de uitleg 🙂