Fifty Shades of Grey

Anastasia “Ana” Steele (Dakota Johnson) is een student Engelse literatuur en ontmoet Christian Grey (Jamie Dornan) als ze voor een zieke vriendin invalt, die hem zou interviewen. Ze zijn meteen in elkaar geïnteresseerd en hun seksleven gaat al snel van start. De eerste keer dat ze bij hem thuis is, en dat is met hun eerste date, laat Grey zijn playroom al zien en geeft Ana snel toe dat ze eigenlijk nog maagd is. Grey weet de oplossing wel. Hun eerste keer seks is nog redelijk vanilla, maar het wordt langzaam steeds ‘heftiger’ en Christian wil dan ook dat Ana een contract ondertekent. Het grootste deel van de film gaat over Ana’s twijfel of ze het nou wel of niet moet ondertekenen. Naast de seksscènes natuurlijk.

Misbruik

Er is veel te doen geweest over de boeken en de film, omdat het seksueel en emotioneel misbruik en huishoudelijk geweld zou ‘promoten’. Grey zou geen respect hebben voor Steele, zou dingen tegen haar wil in doen en heeft af en toe nogal twijfelachtige uitspraken. In het boek tenminste. In de film lijkt dit bijna niet aanwezig. Ja, af en toe is Christian wel een beetje een CREEP die zomaar op een feestje verschijnt waar Anastasia ook is. Of op haar school, of als ze iets gaat drinken met haar moeder, omdat hij er niet zo goed tegen kon dat Ana naar haar moeder ging, zonder dat ze dat tegen hem had gezegd. Okay, best een stalker met obsessieve trekjes. Maar hij is knap, dus dan mag het. Toch?

BDSM in de film

Behalve dat en de cringeworthy hap van Ana’s toast nadat hij als een wellustige tijger over het bed naar haar toe kruipt, valt de rest best mee. Ze raken verslingerd en Christian Grey is een rijke stinkerd (hij geeft haar wel even een nieuwe laptop én een nieuwe auto) met een kink. Hij houdt van BDSM, wat staat voor Bondage & Discipline (BD), Dominantie & Submissie (DS) en Sadisme & Masochisme (SM). Hij hoopt zijn nieuwe vlam hierin mee te kunnen trekken, maar Ana weet nog niet wat zijn voorkeuren precies inhouden en of ze dit zelf wel leuk vind. Veel klachten over het verhaal gingen over hoe Grey zijn interesses meer leken op mishandeling en niet op een BDSM levensstijl. Na de film gezien te hebben, lijkt er wat dat aspect betreft, weinig mis te zijn. Hij dringt aan op een contract, vraagt of dit echt is wat zij ook wil en zegt af en toe ook dat ze weg mag als ze dat wilt. Hij wil er zeker van zijn dat het veilig gebeurd, dus in het contract staan ook de meest gebruikte stopwoorden yellow en red.

De seks

De scènes an sich zijn mooi gefilmd. Hier en daar wat borstjes en billetjes, maar je ziet geen geslachtsdelen. Je ziet meer dan in de gemiddelde Hollywoodfilm, maar nog lang niet genoeg om dit een porno te kunnen noemen. Het beeld navigeert mooi tussen full-body shots en close-ups en de hoeken waarin de camera’s gepositioneerd zijn, onthullen nooit te veel van de hoofdpersonen. Ana rolt net om of de camera stopt voor je lager dan Christians middel kan kijken. In combinatie met goede close-ups van handen die strelen en lippen die stukken lichaam verkennen, kan je best meegetrokken worden in hun intimiteit. Ook opmerkelijk; je ziet bij een van de intieme scenes dat Grey een condoom gebruikt, iets wat je eigenlijk nooit ziet bij vrijpartijen in Hollywood-films.

Niet veel substantie

Qua verhaal is er niet veel bijzonders aan. Het is te zien dat deze film is begonnen als een bepaalde soort fanfiction, waar het niet zozeer om de diepgang gaat, maar waarbij de focus meer ligt op de geweldige seks die de hoofdpersonen (natuurlijk) hebben. In het boek gaat het ook veel over de innerlijke monoloog van Ana, die twijfelt of ze het contract wel of niet moet ondertekenen. Dat is letterlijk het hele verhaal, naast de seks. Ondertussen experimenteren ze alsnog met elkaar in de Red Room of Pain, maar gewoon zonder contract. Ook het moment waar de hoofdpersoon het zwaar krijgt (wat in elke film zit), is niet bepaald mindblowing. Sterker nog, ze vroeg er zelf om. Een pluspunt is dat er zit meer humor in zit dan ik dacht. Al heb ik af en toe moeten lachen op momenten dat het waarschijnlijk niet de bedoeling was.

Sterke Steele

Dakota Johnson en Jamie Dornan zijn goed gecast. Dornan zet de koelbloedige magnaat goed neer, hij komt niet twijfelachtig over, wat hem zeker de das om had kunnen doen. Een dominant persoon is niet geloofwaardig meer als hij uit zijn vastberadenheid treedt, wat Dornan amper doet. Soms is zijn gezichtsuitdrukking wat lastig af te lezen, maar dat kan ook bij Grey’s karakter horen. Dakota Johnson zet een overtuigende Anastasia Steele neer. Wanneer zij verrast of geschrokken reageert op één van Grey’s verrassingen, geloof je haar ook. Daarbij is ze een sterkere Ana dan in de boeken. Af en toe is ze inderdaad wat naïef, maar je ziet haar karakter groeien. Ze komt in de loop van de film steeds steviger in haar schoenen te staan en weet steeds beter wat zij zelf wil. Vooral de ‘business meeting’ tussen de twee over het contract was erg goed en hierin kwam Steele ook over als een sterke vrouw, die niet van Grey afhankelijk is.

Conclusie

Voor het verhaal hoef je niet naar deze film, maar de meeste mensen zullen erg nieuwsgierig zijn naar het resultaat. Misschien niet slim, maar ik doe het toch; ik durf te beweren dat de film beter is dan het boek. Minder wikken en wegen over het contract en een Anastasia die weet wat ze wil en Christian hier soms ook mee plaagt. De intieme scènes zijn smaakvol in beeld gebracht en niet heel awkward om naar te kijken. Of je deze film perse in de bioscoop zou moeten kijken? Nee, absoluut niet. Maar ondanks mijn eerdere verwachtingen, zal ik ook niemand ervan proberen te weerhouden. Ik geef deze film drie sterren.

DISCLAIMER: Mocht je nieuwsgierig zijn geworden naar BDSM of een van de aspecten ervan? Lees je eerst goed in en besef dat veiligheid en toestemming van alle deelnemers op de eerste plek staan. Gebruik safewords en laat een vastgebonden persoon NOOIT alleen. Ondanks dat dit misschien een fantasie is van veel mensen, niet iedereen zal deze fantasie ook willen uitvoeren. Communicatie in een relatie is belangrijk. Praat er eerst over met je partner en als je gaat experimenteren en doe het veilig.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Mooie seksscènes
  • Sterkere Ana dan in het boek
  • Condoomgebruik

Wat is NOT

  • Weinig verhaal
  • Stalker Grey

6

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren