Meervoudig Golden Globe-winnares Julianne Moore kruipt in de huid van een jonge Alzheimer patiënt. Hoewel deze ziekte meestal pas op latere leeftijd wordt geconstateerd krijgt Alice al op vroege leeftijd te maken met de nodige symptomen. Hoe gaat zij hiermee om? En wat zijn de gevolgen voor de rest van de familie?
Julianne Moore heeft in het verleden de nodige sterke rollen gespeeld, maar haar prestaties in Still Alice zijn ongekend. In het begin van de film wordt er rustig aan opgebouwd richting de eerste symptomen, welke Alice nietsvermoedend ondergaat. We zien uitgebreid hoe Alice in het dagelijks leven is, namelijk een hoogopgeleide docente aan de Universiteit van Columbia. Tijdens een van haar lezingen lijkt ze enkele woorden te zijn vergeten, maar ze hersteld zich snel.
Niet veel later volgen de symptomen elkaar sneller op, maar besluit ze zich terug te trekken en haar bezoeken aan het ziekenhuis voor haar familie te verzwijgen. Enkele weken later leeft Alice in niets anders dan angst en kampt ze met slapeloosheid. Urenlang licht ze voor zich uit te staren op bed, nadenken hoe ze haar problemen met haar man John (Alec Baldwin) moet delen. En dan neemt ze een abrupte beslissing…
Gedurende de film leven we mee met Alice en leren we de weg kennen die zij bewandeld. Van begin tot eind komt alles aan bod en zien we, mede dankzij het geweldige acteerwerk van Moore, alle fases van deze vreselijke ziekte voorbij komen. Van de kleine versprekingen tijdens een van haar lezingen tot aan het niet meer kunnen vinden van het toilet in je eigen huis. Het wordt steeds duidelijker hoe erg een Alzheimerpatiënt afhankelijk is van zijn of haar naasten, maar dit lang niet altijd zelf wil accepteren.
Naast Julianne Moore zien we zoals gezegd ook Alec Baldwin terug in de film, wie de man van Alice speelt. Ook in zijn personage herkennen we de onwetendheid, van hoe om te gaan met een Alzheimerpatiënt, terug. Verder zijn er rollen voor Kate Bosworth (dochter Anna), Kristen Stewart (dochter Lydia) en Hunter Parrish (zoon Tom). Deze spelen geen minder belangrijke rol in de film wanneer blijkt welke vorm van Alzheimer Alice blijkt te hebben, een erfelijke vorm.
Still Alice is een aangrijpende film welke op fantastische wijze is vertaald door Julianne Moore. Mensen die bekend zijn met deze vreselijke ziekte zullen de nodige bekende situaties onder ogen moeten komen, wat behoorlijk indrukwekkend en emotioneel kan zijn. Wij hebben dan ook de nodige moeite gehad om onze ogen de volledige 101 minuten droog te houden. Mede dankzij het geweldige acteerwerk en de realistische uitwerking van het verhaal belonen wij Still Alice met vier sterren.