Taken 3

Bryan Mills heeft al aardig wat moeten doorstaan. Eerst werd zijn dochter ontvoerd en moest hij haar gaan redden in Parijs. In taken 2 werd hij zelf ontvoerd samen met zijn vrouw en speelde zijn dochter een belangrijke rol om hun te redden. En nu in Taken 3 wordt er niemand meer ontvoerd. Nee, in plaats van iemand te ontvoeren wordt er direct iemand vermoord, zoals we al in de trailer konden zien. Dat betekend voor Taken 3 dat Bryan Mills nu zelf de hoofdverdachte is, maar of dat nu nog een leuke film maakt is nog maar de vraag.

Taken 3 speelt zich een paar jaar na de gebeurtenissen van Taken 2 af. Kim (Maggie Grace) is gaan studeren en woont samen met haar vrienden bovendien is ze ook nog eens zwanger. Dit durft ze, zoals we wel hadden verwacht, haar vader niet te vertellen. Bryan daarentegen begint steeds meer contact te krijgen met Lenore, wat ook komt doordat het slecht gaat tussen haar en Stuart. Stuart zelf wil tegenhouden dat Lenore nog contact opneemt met Bryan om hun relatie te redden. Maar als Lenore toch nog op een ochtend contact opneemt met Bryan, vind hij haar niet veel later dood in haar appartement. Wetende dat het mogelijk is dat hij hiervan de schuld zal kunnen krijgen, slaat hij op de vlucht voor zowel de politie, FBI als de CIA. Daarbij komt hij er ook nog achter dat de Russische maffia achter hem aan zit.

Zoals eerder gezegd wordt er in Taken 3 niemand ontvoerd. Taken 3 draait dit keer meer om het idee dat Bryan moet vluchten en vechten om zijn onschuld te bewijzen. Want het is natuurlijk beter om iedereen in elkaar te slaan en nog meer onrust te gaan zaaien, in plaats van uit te leggen dat je pas net een seconde binnen was voordat de politie achter je staat met geweren. Maar daarentegen was er in de eerste twee Taken-films ook al weinig logica terug te vinden.

Waar het wel om draait is de actie en uiteraard Liam Neeson. Laten we eerst met het beste van de film beginnen: Liam Neeson. Zoals gewoonlijk lukt het Neeson weer om een geloofwaardige actieheld te spelen en daardoor zorgt hij er toch weer voor dat de film beter is dan dat deze zou moeten zijn. Hoewel Neeson inmiddels al boven de 60 is, blijf je geloven dat hij iemand is die zeker wel zo’n 10 man tegelijk aankan. Jammer genoeg zorgt dat er toch ook wel weer voor dat je weet dat hem niet al te veel ergs zal overkomen. Een beetje meer zwakte tonen in een personage dat toch ook wel weer ouder wordt, had toch voor meer spanning kunnen zorgen, het is immers ook zijn derde film in de franchise.

Nog een goed punt van de film is Forest Whitaker. Hoewel zijn personage een diepte heeft van klein plasje op de straat, merk je dat Whitaker het naar zijn zin heeft in de film. Er zijn zelfs momenten dat je toch wel een glimlach krijgt op je gezicht van hoe hij zijn teksten overbrengt. Dus enige diepte voor zijn karakter was fijn geweest. Hij staat heel vaak met een schaakstuk in zijn handen of met een elastiek te spelen, maar je komt er echter nooit achter waarom hij dit doet. Het zorgt er meer voor dat hij op een gestoord iemand lijkt, dan een persoon die intellectueel is en alles doet met een reden.

Dan over naar de slechte punten van de film en dan maar gelijk met het ergste beginnen: Olivier Megaton. De regisseur van ook al Taken 2 brengt alles veel te haastig en flitsend over. Dit zorgt ervoor dat je compleet de weg kwijt raakt, soms zelfs letterlijk. Een normaal best wel spannende auto-achtervolgingsscène word zo ongelooflijk verwarrend gefilmd, dat het er gewoonweg voor zorgt dat je vol irritatie aan het kijken bent. Dit komt omdat de auto van het een op het andere moment in een benarde situatie zit en dan gelijk in het shot daarna gezellig wegrijd.

Dit betekend niet dat alle actie in de film slecht is. Hoewel de film een stuk tammer is dan zijn voorgangers, zijn er toch wel nog wat goede hand op hand gevechten. Nogmaals, Liam Neeson brengt het allemaal ook geloofwaardig over, wat ook heel erg helpt.

Een ander minpunt van de film is het script, wat ronduit een rommeltje is. Er zitten acties in die gewoonweg niet logisch zijn. De schurk van de film zit er maar een paar minuten in en komt ook niet echt over als een groot gevaar. Het enige goede aan het script is dat er toch nog wel een leuke, kleine twist in zit richting het einde van de film. Hoewel je deze al vanaf het begin kan zien aankomen, blijft het toch nog wel bewonderingswaardig dat de makers er voor zijn gegaan om er een twist in te gooien. Jammer genoeg red het de film niet.

Taken 3 beland uiteindelijk toch als een film die je het beste op een zondagmiddag kan gaan kijken als het heel hard regent. De film is beter dan Taken 2, maar dat zegt uiteindelijk ook niet veel. En hoewel je niet de hele film zit te denken dat het een slechte film is, is het ook niet echt bepaald een goede film. Gelukkig word Taken 3 wel gered door Liam Neeson, die er voor zorgt dat je je toch niet snel zal gaan vervelen tijdens de film. Daarom krijgt Taken 3 van ons 2,5 ster.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Liam Neeson en Forest Whitaker
  • Sommige actie-scénes

Wat is NOT

  • Olivier Megaton
  • Slecht script

5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren