Peaky Blinders: Seizoen 1 DVD

Vorig jaar ging de misdaadserie Peaky Blinders in première op de BBC. De serie werd goed ontvangen door zowel publiek als critici, dus het leek ons dan ook een goed idee om de DVD box van het eerste seizoen eens nader te bekijken.

Over de TV-serie
Regisseurs: Otto Bathurst en Tom Harper | Cast: Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory, Paul Anderson, Iddo Goldberg, Annabelle Wallis, Sophie Rundle, Joe Cole, Ned Dennehy, David Dawson, Andy Nyman, Charlie Creed-Miles | Speelduur: ca. 6 x 60 minuten | Eerste televisie uitzending: 13 september 2013

Het verhaal van Peaky Blinders speelt zich af in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog, in 1919 om precies te zijn. De misdaadfamilie Shelby staat aan het hoofd van een gevreesde bende die onder de naam Peaky Blinders bekend staat om het dragen van petten met in de voering genaaide scheermesjes. De bende verdiend zijn geld vooral met illegale weddenschappen, handelen op de zwarte markt en, als daar om wordt gevraagd, bescherming. Als er een krat met geweren verdwijnt in de plaatselijke wapenfabriek ziet de leider van de bende, Thomas Shelby (Cillian Murphy) een kans om de activiteiten van de familie uit te breiden. Wanneer een aantal rivaliserende bendes, leden van de Ira en Communistische revolutionairen in de wijk Small Heath op zoek gaan naar de vermiste wapens, zet president Winston Churchill (Andy Nyman) de meedogenloze politiechef Chester Campbell (Sam Neill) uit Belfast in om orde op zaken te stellen.

De rol van Peaky Blinders leider Thomas Shelby wordt gespeeld door de veel geprezen Cillian Murphy, die we al eerder konden bewonderen in films als Inception, The Dark Knight, Batman Begins en 28 Days Later. Thomas Shelby is een man die hard en kil moet optreden als het nodig is, maar ook in staat is medeleven te tonen. Net als veel andere mannen in het dorp heeft hij last van nachtmerries door alles wat hij in de oorlog heeft meegemaakt. Murphy speelt deze rol uitzonderlijk goed en overtuigend. Ook Sam Neill zet in deze serie een goede acteerprestatie neer als politiechef Campbell. Neill is bij het grote publiek vooral bekend geworden van zijn rol als Dr. Alan Grant in de Jurassic Park films.

Bij een serie als dit is het heel belangrijk om het historisch tijdperk goed op beeld over te brengen. Dingen als kleding, kleuren en omgeving moeten daarom kloppen en dat is in deze serie goed gelukt. De grauwe kleuren, de schimmige en donkere omgeving van het naoorlogse Birmingham, de accenten en de kleding. Alles klopt en draagt bij aan de geloofwaardigheid van het verhaal en het acteerwerk.

De afleveringen beginnen en eindigen met het duistere, maar prachtige nummer Red Right Hand van Nick Cave and the Bad Seeds, waardoor je meteen in de stemming van de serie komt. De box bestaat uit 2 dvd’s met ieder 3 afleveringen. Elke aflevering duurt 60 minuten.

Peaky Blinders heeft inmiddels twee seizoenen achter de rug die beide zes afleveringen hadden. Aangezien de afleveringen gedurende het tweede seizoen door gemiddeld zo’n twee miljoen mensen bekeken zijn, heeft de Britse zender besloten een derde seizoen te bestellen, dat waarschijnlijk in oktober 2015 in première zal gaan.


Over de DVD
Beeld: Breedbeeld, geschikt voor alle beeldformaten | Geluid: Engels Dolby Digital 2.0 | Ondertitels: Nederlands (optioneel aan/uit) | Aantal discs: 2 x DVD | EAN: 8713045242718 | Ook verkrijgbaar op: Blu-ray | Retail release: 19 november 2014

Na het zien van de pilot was ik door een aantal onverwachte plot wendingen meteen benieuwd naar de volgende aflevering. Dit gevoel had ik echter gedurende alle afleveringen en ik kijk dan ook uit naar het tweede seizoen. Ik geef deze prachtig uitziende en goed geacteerde serie dan ook een welverdiende 4 sterren.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Geweldig acteerwerk
  • Prachtige beelden

Wat is NOT

  • Helaas maar 6 afleveringen

8

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren