ROCCAT Kave XTD 5.1 Headset

ROCCAT introduceerde in 2010 de Kave 5.1-headset, een relatief goedkope, kwalitatieve optie binnen de 5.1 headset-markt. Vier jaar later keert het bedrijf terug met de XTD-variant, die een superieure ervaring moet bieden ten opzichte van zijn voorganger. Het gevolg hiervan is dat het prijspunt van de Kave XTD 5.1 veel hoger is en dat gaan we vandaag bespreken. Met een gemiddelde verkoopprijs van 170 euro is het namelijk maar de vraag of ROCCAT kan concurreren met de goedkopere headsets op de markt…

Testplatform

Windows 7 SP1, i.c.m. een ASUS P5Q Premium en een MSI Z87-GD65 Gaming.

Features

De XTD 5.1 is aangesloten op een extern bedieningspaneel, waarin de audio wordt verwerkt, en behoeft slechts één USB-aansluiting om te kunnen functioneren. Het zojuist genoemde paneel stelt je in staat om volumes aan te passen, de microfoon uit te zetten, te schakelen tussen een aangesloten geluidsapparaat en de headset met één druk op de knop en zelfs telefoongesprekken aan te nemen via Bluetooth.

Het mag dus duidelijk zijn dat ROCCAT veel focus heeft gelegd op gebruikersgemak en ik zal niet ontkennen dat het kunnen kiezen van mijn gewenste geluidsoutput met een enkele knop een hele toffe feature is. Hierdoor is het niet langer nodig om in Windows het standaardapparaat in te stellen, zelfs als je in het bezit bent van een 5.1-speakerset, want het paneel kan dergelijke speakers ondersteunen.

Wanneer we naar de headset zelf kijken, valt de microfoon direct op, want deze is 360 graden te roteren en zelfs afneembaar. Dit maakt het makkelijker om de headset, indien gewenst, te vervoeren of weg te bergen. Daarnaast bevat de microfoon een ingebouwde LED die oplicht wanneer via het bedieningspaneel de microfoon wordt uitgeschakeld. Kortom, geen verwarring meer tijdens gesprekken.

Qua gewicht valt de headset verrassend mee, ondanks dat we hier te maken hebben met een ware 5.1-variant. Als fervente gebruiker van stereo-headsets diende ik echter alsnog te wennen hieraan, maar inmiddels ervaar ik zelfs na intensief gebruik geen last meer. Dit komt tevens door de exceptionele bouwkwaliteit, fantastische oordoppen die perfect de oren afsluiten en uitstekende vormgeving van de hoofdsteun.

Software

De software-afdeling van ROCCAT verdient een stevige schouderklop, want de software van de headset is zeer uitgebreid te noemen. De omzetting van stereo naar surround is zeer goed en de geboden opties voor verbetering van het geluid zijn uitgebreid. Stemvervorming, dynamische bas, normalisatie van volume, verbetering van in- en output van stemmen, de equalizer, etcetera is stuk voor stuk aan te passen.

Welke instellingen je dient aan te passen, verschilt echter per computer. Op een verouderd systeem was het nodig om dynamische bas en andere effecten in te schakelen voor goede geluidskwaliteit, terwijl dit op een moderne computer allesbehalve nodig was. Ik raad daarentegen ten strengste aan om altijd de sampling rate van de headset en de microfoon op 48 KHz in te stellen voor optimale geluidskwaliteit.

De XTD 5.1 vereist hoe dan ook een paar tweaks om de ervaring te optimaliseren. Mocht je dus een aanschaf overwegen, wees dan bereid om heel even te gaan zitten om te tweaken. Dit komt mede doordat er geen ingebouwd geheugen is, waarmee de profielen opgeslagen kunnen worden. Wanneer je de headset aansluit op een nieuwe PC dien je dus alle instellingen handmatig te herstellen.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van een headset wordt bepaald door drie factoren: muziek, films en games. Laatstgenoemde is in dit geval de belangrijkste, maar de eerste twee factoren moeten even aangekaart worden. Wat muziek betreft biedt de headset, zonder verbeteringen, een stevige, doch gebalanceerde bas en een vol geluid. Dit is logischerwijs een subjectief onderwerp, maar ik durf te stellen dat de XTD 5.1 op dit gebied echt voldoet.

Wat betreft films onderving ik eveneens geen problemen en ik adviseer om de verbeteringen voor inkomende stemmen niet in te schakelen. Hoewel het bedieningspaneel een knop bevat waarmee je naar een movie-modus schakelt, kan ik eerlijk zeggen dat ik geen verschil ervoer. De positionering van 5.1-geluid in films was in elk geval fenomenaal te noemen en voor filmliefhebbers is de headset geen slechte keuze.

Als laatste resteren natuurlijk de games en op dat gebied ben ik weggeblazen, letterlijk. Ik ging voor mijzelf de uitdaging aan om de bèta van Titanfall op maximaal volume te spelen, wat resulteerde in een dusdanig vibrerende headset dat zelfs de eenzame buurvrouw van twee deuren verderop jaloers werd. Ik kan de ervaring enkel beschrijven als ongelooflijk, want niet alleen het geluid is goed; ook de positionering is ongekend.

Dit was overigens niet alleen het geval in Titanfall, maar ook in geteste games zoals Black Ops II, Dota 2, Insurgency en een handjevol andere titels. Ik durf zelfs te stellen dat de XTD 5.1 het mooiste geluid en de beste positionering biedt van alle headsets die ik de afgelopen jaren heb mogen gebruiken. Dit is wat mij betreft dan ook de reddende factor voor de headset, in verband met het eerder genoemde, zeer hoge prijspunt.

Microfoon

Dusver heb ik nog geen klachten over ROCCAT’s vlaggenschip, maar daar komt nu helaas een einde aan. Het op één na belangrijkste onderdeel van een headset is voor mij de microfoon, want tijdens het gamen is communicatie ontzettend belangrijk. Tot mijn teleurstelling moet ik mededelen dat de microfoon van de XTD 5.1 simpelweg magertjes te noemen is, zelfs als ik verbeteringen probeer door te voeren.

Ik heb de microfoon in zowel TeamSpeak als Skype getest en op beide platformen is de kwaliteit teleurstellend te noemen in vergelijking met mijn voorgaande headset van slechts 60 euro. Zonder de microfoonboost klink je simpelweg te zacht en met de boost wordt er veel ruis gecreëerd op de achtergrond. Dit kon tegengaan worden met ruisonderdrukking in TeamSpeak, maar dan klonk ik vervolgens erg hol.

Al met al kon ik gewoonweg geen instelling vinden voor de microfoon waarmee ik kwaliteit wist te behalen die mijn vorige headset wist te evenaren. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de gevoeligheid van de microfoon, die significant lager is dan degenen van vergelijkbare concurrenten. Een volledige lijst met specificaties is te verkrijgen op de officiële website van Roccat, zodat er eventueel zelf vergelijkingen gemaakt kunnen worden.

Conclusie

Met de Kave XTD 5.1 weet ROCCAT een uitzonderlijke headset neer te zetten, die qua features, software en geluidskwaliteit onovertroffen is. Waarom men met de microfoon de plank faliekant mis heeft geslagen, is mij dan weer een raadsel, want zelfs budget-headsets bieden betere kwaliteit voor voicechat. Als er 50 euro van de gemiddelde verkoopprijs af wordt geslagen, dan kan ik deze headset gemakkelijk aanraden, maar op het moment zijn de goedkopere alternatieven superieur. Interesseert de microfoon je echter weinig en ben je uit op de eerder genoemde pluspunten, dan raad ik echter aan om gewoon je slag te slaan en je oren te bombarderen met epische windvlagen.

  1.   
    3333/3333's avatar

    Goede review! Las in andere reviews ook dat de microfoon niet zo goed was, daar tegenover stond dan wel dat er een stemvervormer ingebouwd zit?

  2.   
    Jonah's avatar

    Ja, er zit inderdaad een stemvervormer bij de software. Ik vind ‘m echter niet noemenswaardig, want je hebt slechts vier opties, terwijl mijn vroegere Creative Tactic 3D Sigma er meer dan tien kende.

  3.   
    3333/3333's avatar

    Ah ok, software. Ik had een review gelezen waarin het gebracht werd alsof het letterlijk ingebouwd zat, maar in dat opzicht is het inderdaad niet echt noemenswaardig.

    Moest je veel met de EQ spelen om een beetje bass te krijgen trouwens? Mid en high range schijnt echt heel goed te zijn, maar de low range ben ik niet zo zeker van.

  4.   
    Jonah's avatar

    De door ROCCAT aanbevolen EQ-instelling voldeed aan al mijn eisen, dus ook qua bas. Ik heb in elk geval intens genoten van diverse soorten elektronische muziek.

  5.   
    Bulletfox's avatar

    Ik heb zelf de razor kraken 7.1 headset, ik vind de prijs van deze roccat inderdaad erg hoog.
    Ik heb zelf voor mijn razor ook een roccat gehad waar ik het geluid en de mic van tegen vond vallen, de razor heeft dit wel perfect zowel mic als geluid.
    En uiteraard kun je de headset gewoon net zoals de roccat op de computer helemaal afstellen naar jouw wens met de software van razor.
    Verder het kastje voor hand bediening heeft voor mij geen toegevoegde waarde maar dat is persoonlijk.