ROCCAT Ryos MK Pro

Hardware is een van de nieuwe richtingen die wij gepland hebben voor 2014. We zijn er eind 2013 mee begonnen en de fabrikanten helpen daar graag mee. Veel sneller dan verwacht hebben we al gamegear behandeld en op dit moment schrijf ik dit artikel met zo’n mooi nieuw speeltje. Het ROCCAT Ryos MK Pro toetsenbord wel te verstaan. Een keyboard gemaakt voor gamers. Dat is niet gek ook, want ROCCAT is een echt gamemerk met zijn wortels in Duitsland. Ze focussen naast toetsenborden ook op muizen, headsets en ook notebooks en dit eerste product dat we behandelen is een zeer solide toetsenbord voor een aantrekkelijke prijs.

Getest met: Dragon Age, MS Word

Duitse degelijkheid

Nu is een aantrekkelijke prijs natuurlijk een rekbaar begrip, maar we hebben het ook over een keyboard binnen het hogere segment. De Ryos MK Pro is verkrijgbaar voor ongeveer 165 euro (bol.com) en als je de verpakking binnen krijgt is het gelijk duidelijk dat je met een duur toetsenbord aan de slag gaat. Hij is namelijk zwaar (ruim anderhalve kilo)! Zelf gebruik ik een Logitech G19 thuis (rond de 200 euro) en deze voelt stukken minder robuust aan dan deze van ROCCAT. Het voelt een beetje alsof je met een Mercedes rijdt, Duitse degelijkheid, zonder veel toeters en bellen, maar ook zonder foutjes. Dat is vooral te merken aan de toetsen en de features van het apparaat.

eftDe toetsen zijn namelijk een genot om te bedienen. Je kent dat geluid wel van een fijn toetsenbord. Het typen maakt in vergelijking met mijn Logitech meer geluid, maar dat is geen straf, want het voelt fantastisch. Daarnaast is er een aantal toetsen altijd blauw verlicht en lichten alle toetsen die je aanslaat eventjes blauw op. Permanent blauw zijn de F-toetsen, de vijf aanpasbare M-toetsen, de drie duimtoetsen, de pijltjestoetsen en de A, W, S, D-toetsen. De andere toetsen lichten zoals gezegd eventjes op als je ze aanslaat.

Dit is superhandig als je in het donker speelt, maar het heeft ook een klein nadeel. Toen eindredacteur Leon namelijk in mijn mail moest kijken en ik even mijn wachtwoord moest invullen, was voor hem gemakkelijk mijn wachtwoord te zien, aangezien alle toetsen en tekens even werden opgelicht. Het licht is overigens in zes standen aan te passen in felheid.

Geen poespas

Er zijn keyboards binnen dezelfde klasse te krijgen met hele LED-schermpjes. Nu heb ik de functie van zo’n schermpje op toetsenborden nooit goed begrepen, maar toegegeven, ik ben een gadgetfreak en ik hou er toch van. De Ryos doet niet mee met “overbodige” foefjes. Hoewel ongeveer elke toets qua functie aanpasbaar is, zijn er acht extra toetsen aanwezig die op een normaal toetsenbord niet te vinden zijn. Vijf M-toetsen aan de linkerkant en drie duimtoetsen (T-toetsen) onder de spatieknop.


Via het lange snoer van het toetsenbord sluit je hem aan je pc aan, maar daarmee zijn wel direct een aantal andere functies van je pc doorgelust. De Ryos heeft namelijk mini-jack ingangen voor je microfoon en koptelefoon, zodat deze niet meer helemaal in je pc hoeven. Ook zijn er twee USB 2.0 ingangen aanwezig, wat ook erg handig is, want het brengt deze vier ingangen naar je bureau, in plaats van op de grond naar je pc.

Conclusie

De ROCCAT Ryos MK Pro is sexy in zijn simpelheid. Hij is zeer robuust en zwaar, de knoppen voelen heerlijk aan en de extra knoppen zijn nuttig, maar niet in overvloed aanwezig. Het oplichten van de toetsen is een leuke gadgetfunctie, al is het wat knullig dat iedereen dus kan meekijken als je een wachtwoord invoert. Bovenal is dit toetsenbord degelijk. Alle functies scoren zeer goed, zonder dat er LED-schermen of veertig extra knoppen aanwezig zijn. De slots voor audio en USB zijn daarnaast erg handig. De ROCCAT Ryos MK Pro is een voorbeeld van goede prijs-kwaliteit en hij ziet er nog geweldig uit ook.

 1.   
  WoKingNL's avatar

  Leuke review, zonder teveel ingewikkelde taal een toetsenbord reviewen zal useful zijn voor een boel mensen.

 2.   
  Ralph P Scene's avatar

  Denk dat ik me nieuwe toetsenbord gevonden heb 😀

 3.   
  Thijs.'s avatar

  Heb zelf de roccat compact gaming keyboard (ARVO) en bevalt echt super goed, ookal is die wel toe aanvervaning… misschien toch maar de Ryos aanschaven hmm peter haal me eens over ^^

 4.   
  Petor's avatar

  GuyOnABuffalo. schreef, "Heb zelf de roccat compact gaming keyboard (ARVO) en bevalt echt super goed, ookal is die wel toe aanvervaning… misschien toch maar de Ryos aanschaven hmm peter haal me eens over ^^ "

  Haha, ik wil je best overhalen hoor, maar ik denk dat het artikel voor zich spreekt. Duitse degelijkheid zonder poespas, maar enorm stevig en goed. 🙂

 5.   
  3333/3333's avatar

  Die toetsen lijken mij overduidelijk mechanisch, wat voor een echt gaming toetsenbord echt een must have is. (Logitech toetsenborden hebben vaak nog gewoon rubberen switches) Ben alleen wel benieuwd welke type switch ze gebruiken, daar zit nogal een verschil tussen.

 6.   
  lassieman's avatar

  Er zitten inderdaad mechanische toetsen in. Jammer dat daar in de review niks over staat. http://www.roccat.org/Products/Gaming-Keyboards/ROCCAT-Ryos-MK-Pro/

  Je kan dit toetsenbord kopen met Cherry MX red, black, brown en blue.

 7.   
  Petor's avatar

  lassieman schreef, "Er zitten inderdaad mechanische toetsen in. Jammer dat daar in de review niks over staat. http://www.roccat.org/Products/Gaming-Keyboards/ROCCAT-Ryos-MK-Pro/
  Je kan dit toetsenbord kopen met Cherry MX red, black, brown en blue."

  Maar gelukkig hebben wij bij GN een betrokken community die ons daar graag bij helpt! Thanks guys! 🙂

 8.   
  GENERAL_DS's avatar

  Ik kan anders echt niet meer zonder mijn led schermpje. Elk nieuw toetsenbord voor mij moet z’n ding hebben.

 9.   
  vikvir's avatar

  Wat doe jij dan met je LED schermpje dan General DS als ik vragen mag?? Ik heb zelf een G19 thuis liggen maar gebuik me LED scherm haast nooit alleen maar als klok en bij het gamen van bordersland 2 en bad company 2. De rest van de games worden zover ik weet niet ondersteund helaas 🙁 En van de 2 spellen die het doen op me schermpje gebruik ik het alleen maar bij bordersland 2. Omdat ik battlefield 4 heb speel ik nooit meer bad company 2 hahaha 😳