Tom Clancy’s The Division Fast Forward 2014

In 2007 zou onder leiding van George W. Bush een wet zijn aangenomen waarin geregeld is hoe men gaat optreden bij een wereldwijde ramp. Een mysterieus verhaal, maar volgens ontwikkelaar Ubisoft Massive een bewezen feit. En vooral een ideale aanleiding om een spannende game op te baseren, want in Tom Clancy’s The Division is sprake van zo’n enorme ramp. Wij blikken vast vooruit in deze Fast Forward.

Een ideaal scenario

De ramp in Tom Clancy’s The Division is geen invasie van zombies, een nucleaire ramp of een nieuwe wereldoorlog. Nee, het draait om de uitbraak van een dodelijk virus via iets heel alledaags: papiergeld. Miljoenen mensen sterven, er heerst anarchie, chaos, gebrek aan voedsel en drinkwater… Kortom, een enorme ramp heeft zich voltrokken. En dan gebeurt precies datgene wat iedereen wel verwacht en wat zeker voor ons gamers een ideaal scenario is: een geheime groepering genaamd ‘The Division’ komt in actie. Deze speciale eenheid is een response unit, speciaal in het leven geroepen om ooit de orde in de steden (en de wereld) te herstellen mocht er iets ergs gebeuren.

De leden van The Division staan voor een pittige klus, want de game gaat van start als de uitbraak van het dodelijke virus alweer een paar weken achter ons ligt. De locatie is het altijd sfeervolle New York. Zelfs na de uitbraak van het virus ziet de Big Apple er nog ontzettend sfeervol – maar onheilspellend – uit. Sneeuwvlokken die omlaag dwarrelen en rook uit rioolputten zorgen voor adembenemende omgevingen, terwijl brandjes en kapotte voertuigen aantonen dat er iets goed mis is. Visueel is The Division in ieder geval een echte ‘next-gen’ game.

Optimaal afstemmen

Maar ook qua gameplay belooft The Division hoge ogen te gaan gooien. Woorden als RPG, MMO, actie en shooter zijn allemaal van toepassing op The Division. Maar ook is het een echte Tom Clancy-game, met volop tactische actie en het benutten van cover tijdens gevechten. Hoewel je in je eentje aan de slag kunt gaan, zit de grote meerwaarde in het samenwerken. Teamwork heeft namelijk vele voordelen, aangezien spelers zich kunnen specialiseren. Verwacht geen standaard klassensysteem of skilltrees die je maar één keer kunt bewandelen. In The Division zijn je punten dynamisch te verdelen, waarbij je het telkens optimaal kunt afstemmen op je medespelers en de missie waar je mee aan de slag wilt gaan.

Met je hippe Virtual Reality-horloge kan je op een nóg hippere manier een kaart van de omgeving projecteren, waarbij je te zien krijgt wat er aan missies te doen is in de nabijheid. Daarbij zijn er ook speciale missies die tijdelijk maar beschikbaar zijn. Zo zagen we in trailers en demonstraties al het voorbeeld van een groep politieagenten die door criminelen in hun eigen cellen werden vastgehouden. Aan jou (en je team) de keus om de agenten te helpen of om met een grote boog om dit risico te lopen. Het kost je immers ook weer kogels en wellicht andere voorraden om de agenten te bevrijden en de diverse loot die je in New York tegen gaat komen is vaak iets om te koesteren. Zelfs het vinden van schoon drinkwater en voedsel is van groot belang. Niet omdat je anders zou sterven, maar het vormt een ideaal ruilmiddel om wat anders te krijgen van de lokale bevolking.

Een nog wat onderbelichte feature – maar mogelijk wel een van de tofste elementen van de game – is het fenomeen ‘Extraction’. Als je ergens een heel tof wapen vindt, dien je deze door middel van Extraction veilig te stellen, zodat het wapen voor altijd beschikbaar is via je inventaris. Hiertoe moet je een lichtkogel afschieten met een flare gun en een countdown telt terug vanaf 90 seconden. De lichtkogel zorgt er echter ook voor dat alle vijanden in je omgeving gealarmeerd worden. Zij kunnen jouw locatie zien en ervoor kiezen om het bijzondere wapen van je te stelen. Kortom, er staan je hele spannende en hectische 90 seconden te wachten tussen sommige missies door.

Voorlopige conclusie

Tom Clancy’s The Division is voor mij een van grootste games die (hopelijk) in 2014 gaat verschijnen. De actie, het onheilspellende scenario, het ongekend sfeervolle New York, de mogelijkheden om samen te werken, tactieken, hippe gadgets, de spanning… The Division heeft het allemaal. Deze game is roodgloeiend heet en zal zeker een reden worden om een next-gen console alsnog aan te schaffen of je pc van een flinke upgrade te voorzien.


Lees meer over Tom Clancy’s The Division op de gamepagina. Lees het laatste nieuws, bekijk screenshots en check de gamevideo’s.

  1.   
    Moodey's avatar

    ziet er pittig nice uit, kan niet wachten. maar k moet eerst maar eens een ps4 halen

  2.   
    assassin_MKA's avatar

    Hopelijk gaan ze het niet verpesten met micro-transacties.

  3.   
    STRAIGHT FLUSH's avatar

    assassin_MKA schreef, "Hopelijk gaan ze het niet verpesten met micro-transacties."

    Is dat al bevestigd?

  4.   
    Thijs.'s avatar

    Deze game te bruut

  5.   
    gerbenkees's avatar

    Toen dit spel net bevestigt werd en de eerste vromen van Gameplay verschenen had bijna niemand het over deze game.

  6.   
    Sarge's avatar

    Lang geleden dat ik nog zo uitgekeken heb naar een game. Dit wordt echt awesome!

  7.   
    Leukste's avatar

    Dit is zeker een game om in de gaten te houden.

  8.   
    Supermanneke's avatar

    Ik ben echt blij dat ze besloten hebben het op windows uit te brengen ook. Hier zit ik echt op te wachten!

  9.   
    Musicman88's avatar

    PC is er klaar voor, laat maar komen die vette game!!!

  10.   
    YRD's avatar

    Wow awesome story. Ben erg benieuwd naar hoe dit zich uitwerkt