Dragon Age: Inquisition Fast Forward 2014

Geloof het of niet, er zijn mensen op aarde die Dragon Age II beter vonden dan het eerste deel. Ik ken ze zelfs persoonlijk! Dat die mensen niet weten waar ze over praten, moge duidelijk zijn. BioWare heeft het namelijk al een tijdje zwaar. Sinds de acquisitie door EA, worstelt de ontwikkelaar met de balans tussen tijdsdruk en kwaliteit, het opstappen van de leiding en de tegenvallende resultaten van Star Wars: The Old Republic. De tijden van Knights of the Old Republic, Mass Effect 1 en 2 en de eerste Dragon Age zijn vervlogen, maar een mindere periode is juist de perfecte gelegenheid om je te herpakken. Gaat BioWare dat doen met de derde Dragon Age?

Vijf keer zo groot?

Eén ding is zeker! BioWare luistert bij de ontwikkeling van Dragon Age Inquisition naar de fans! En waarom zouden ze dat niet doen? Het zijn de fans die het eerste deel omarmde. Sterker nog, de originele Dragon Age is lang de beste verkopende game van BioWare geweest! Echt waar! We gaan allereerst weer terug naar de realistische grafische stijl van het eerste deel. Daarnaast gaan we een grotendeels open wereld bewandelen. Volgens oud-directeur Ray Muzyka kijkt de ontwikkelaar daarvoor heel goed naar games als The Elder Scrolls V: Skyrim en die ambitie kunnen wij alleen maar toejuichen. Dat betekent overigens niet dat de wereld net zo open zal zijn als Skyrim; er is een continent vrij te bewandelen, maar je zult met fast travel naar andere delen van de wereld reizen als het verhaal dat toelaat. Wel is de wereld vier tot vijf keer zo groot als de eerste Dragon Age.

Wat het verhaal ons gaat brengen is nog niet bekend, al vormt de titel van de game een mooie indicator. Zoals fans van de serie weten is bloedmagie ten strengste verboden in de wereld van Dragon Age. Magie mag alleen maar onder strikte regels en deze magiërs hebben zich verenigd als de Mages. Zij staan onder controle door de Templars, die namens de kerk orde houden en zorgen dat magie alleen maar onder de strengste voorwaarden geschiedt. Echter, aan het einde van het tweede deel is er iets gebeurd waardoor de Templars wel eens tegenover de Mages komen te staan. Inquisition duidt dus op de jacht op de mages, waarbij fan-favoriet Morrigan ook een grote rol gaat spelen. Krijgen we eindelijk antwoord op de grote vraag aan het eind van de Awakening-uitbreiding?

Jij bent de grote baas

Met een oorlog tussen de Templars en Mages op de achtergrond ga jij je eigen avontuur beleven als Inquisitor. De Veil, het onzichtbare schild tegen de demonen, is opengescheurd en jij gaat op zoek naar de dader. Daarbij is de keuze uit rassen terug uit het eerste deel. Je kunt je protagonist een mens, elf, Qunari of dwerg laten zijn. Tot zover bekend kun je vervolgens als een Mage, Warrior of Rogue spelen, maar wellicht zijn er nog meer klassen beschikbaar.

Als Inquisitor ben je niet langer in dienst van een organisatie, maar je bent zelf de baas. De ontwikkelaars zeggen dat je daarmee extra rechten hebt en ze willen dat dus een onderdeel van de game maken. Zo ga jij beslissen over het lot van gehele dorpen en dit heeft invloed op het spelverloop. Sterker nog, je krijgt personeel! Deze Agents kun je inzetten in de game en zij zullen je trouw (of minder trouw) helpen. BioWare heeft daarnaast beloofd dat je keuzes daadwerkelijk invloed hebben op het gehele verloop van het verhaal. Een Mass Effect 3-debakel verwachten we dus niet. Dit heeft overigens wel tot gevolg dat de game een meer open einde zal kennen en wij hopen dan ook dat je savegame weer belangrijk gaat worden in een eventueel vervolg. De beslissingen die in vorige delen hebt genomen hebben in ieder geval wel invloed in Inquisition.

Voorlopige conclusie

Het moge duidelijk zijn, wat we tot nu toe weten over Dragon Age: Inquisition is veelbelovend. Het lijkt erop dat de ontwikkelaars snappen wat de magie nou is van een BioWare-game. Het is niet absolute vrijheid in de wereld zelf (zoals The Elder Scrolls), maar het is absolute vrijheid in beslissingen. Je wilt dat keuzes invloed hebben op het verhaal. Dat je zelf de baas bent van de Inquisitors gaat daar ongetwijfeld voor zorgen. Dat gepaard met een enorme wereld, prachtige graphics en een goed verhaal moeten zorgen voor de ultieme Dragon Age. We gaan het zien richting de release in de herfst van 2014.


Check de gamepagina van Dragon Age: Inquisition om meer te weten te komen over de game. Lees het nieuws, bewonder de screenshots of bekijk de trailers.

 1.   
  Codename_black's avatar

  de Awakening-uitbreiding?

  bedoel je niet hiermee de laaste DLC die is uitgekomen voor Dragon age origins, naar mijn weten geen cliffhanger, maar witch-hunt daarin tegen wel.

 2.   
  nuclearnemo's avatar

  De game waar ik naar uitkijk in 2014…als hij zo vet word als ze beweren….dan kan hij makkelijk game of the year worden:P

 3.   
  Majo's avatar

  Dragon Age II is ook gewoon beter dan deel 1, zeker als je 2 als eerste hebt gespeeld. 2 heeft wel veel fouten, zoals de gerecycelde dungeons, maar de personages en het verhaal waren super.

 4.   
  Codename_black's avatar

  Ben ik niet met je eens, het verhaal was veel minder dan van Origins, de characters waren ook mweh, totaal niet interessant op Varic na, het probleem met het verhaal van II is dat het van alles een beetje is, vooral act II (act I en act III voegde elkaar echt aan) en het verhaal kwam pas echt op gang in act III (stuk interessanter ook )gameplay was stukken beter dan origins, de setting van de locatie was ook interessant maar door de gerecycelde dungeons volkomen verpest.

  Maar Dragon age II is totaal niet beter dan Origins, die zowel als verhaallijn/characters en content veel meer en beter was, de enigste gedeelte waar dragon age II origins overtreft is de combat gameplay hoewel het soms meer weg het van een hack en slash .
  Dan heb ik het nog niet over de romances in II gehad, wat dat was gewoon een worsten feest, leuk dat je optie heb tot homoseksuele relaties, maar dat hoeft niet in mijn gezicht worden gegooid zoals het in II werd gedaan. (nog niet eens gehad over fatsoenlijke opties voor de mannelijke hawke ik bedoel maar, een elf en een vrouw waarvan ik zeker weet dat ze een of andere SOA heeft gezien het gedrag van haar in Origins en DA II)

 5.   
  Majo's avatar

  Als (heteroseksuele) vrouw heb je ook niet bepaald goede keuzes hoor. Een iemand die een kuis huwelijk wil (Sebastian, alleen met dlc), een terrorist (Anders) en iemand met een zwaar minderwaardigheidscomplex (Fenris). Overigens heb ik niet het idee dat je een homoseksuele partner wordt opgedrongen, je kunt altijd duidelijk zien welke gespeksopties leiden tot iets romantisch. Fenris is overigens de enige die specifiek is geschreven met een mannelijke Hawke in gedachten.

  Wat ik het toffe vond aan het verhaal van 2 is dat je ziet hoe iets zich door de jaren heen ontwikkelt. Je ziet het conflict tussen de mages en de templars echt escaleren en sommige quests (All That Remains) ontwikkelen zich ook door de jaren heen. Het toffe vond ik ook dat sommige quests, zoals All That Remains, beginnen heel klein en lijken aanvankelijk onbelangrijk, maar worden later een stuk belangrijker.

  Wat ik ook een pluspunt vind, is dat wie je in je party hebt invloed kan hebben op je dialoogkeuzes en dat soms ook je relatie met die persoon invloed heeft op je dialoogkeuzes. Bovendien ontwikkelen de overige personages zich ook zonder jou, ze zijn niet van jou afhankelijk. Dat merk je vooral in de gesprekken tussen je party members. Als je bijvoorbeeld niks krijgt met Fenris, dan krijgt hij soort van iets met Isabella.

  Het gevechtssysteem in 2 was inderdaad veel fijner, maar qua skills vond ik het dan weer minder uitgebreid. En het blijft jammer dat je qua equipment voor je party members erg beperkt was en alleen het wapen en de accessoires kon uitkiezen.

 6.   
  Tha Destiny's avatar

  Dragon Age Orgins staat mij bij als een van de tofste games die ik gespeeld heb. Dragon Age 2 weet ik mij te herinneren als een teleurstelling. Backtracking, kleine map, waves van tegenstanders met veel HP op speelduur te rekken en weinig keuze in je charchater.

  Objectief gezien was DA2 geen slechte game, maar het was een onwaardig vervolg op Orgins.

 7.   
  ShadyXL's avatar

  Majo schreef, "Dragon Age II is ook gewoon beter dan deel 1, zeker als je 2 als eerste hebt gespeeld. 2 heeft wel veel fouten, zoals de gerecycelde dungeons, maar de personages en het verhaal waren super."

  Mee eens ^^

  Ik kijk ook echt erg uit naar Inquisition. Potentiële GOTY.

 8.   
  Dikhoofd's avatar

  Dragon age 2 was ZOVEEL slechter dan origins, vooral de uitbeiding (awakening) maakte het spel DE rpg voor de pc terwijl Dragon age 2 “een van de”rpgs was… de locaties telkens terug laten komen kwam mij iig een beetje cheap ass over .. 😉

 9.   
  H4RDSTYLE's avatar

  DA 2 was echt ruk vergeleken met Origins… Niet te vergelijken die 2 qua kwaliteit en gameplay… 😮