Rush (2013)

Niki Lauda, een fenomeen in de geschiedenis van de Formule 1. Op 1 augustus 1976 raakte de coureur tijdens een race op de oude Nürburgring betrokken bij een vreselijk ongeluk. Nadat Lauda uit de vangrail was geschoten dreigde hij levend te verbranden in zijn wagen, hij overleefde het ongeval echter dankzij het feit dat de coureurs achter hem stopte om hem uit het brandende wrak te trekken. Lauda was er desondanks ernstig aan toe en liep verschillende zware brandwonden op.

Tot ieders grote verbazing was Lauda zo gedreven zijn tweede wereldtitel te bemachtigen waarop hij besloot slechts zes weken later alweer achter het stuur te kruipen. Hoe de rest van de competitie verloopt weten sommige fans al van de verhalen, zo niet, dan zou ik zeggen dat je deze film echt moet gaan zien. Daniel Brühl neemt in de film de belangrijke rol van deze wereldberoemde coureur op zich, vooraf gezien wellicht een taak waarvan je denkt dat niemand dit waar zou kunnen maken.

Niets is echter minder waar en het acteerwerk en inlevingsvermogen van zowel Brühl als Hemsworth is werkelijk prachtig te noemen. Strooi daar een enorme lading jaren ’70 sfeer overheen en je hebt het gevoel alsof je er zelf bij bent. Al vanaf het eerste moment dat James Hunt en Nikki Lauda elkaar tegenkomen bij de Formule 3 proef je de spanning tussen de twee, de toon is meteen gezet. Weet regisseur Ron Howard deze toon vast te houden in de film en blijft Rush interessant om naar te kijken? Je leest het hieronder in onze recensie.

Gedurende bijna de hele film kunnen de twee elkaar niet uitstaan en zijn ze erop gebrand elkaar te verslaan. Totdat het moment daar is, de laatste race van het seizoen, Hunt is inmiddels flink ingelopen door de afwezigheid van Lauda. Hij heeft slechts een derde plaats nodig om Lauda te passeren en de wereldtitel te pakken maar dan…

Gebeurd er opnieuw iets wat je totaal niet zult verwachten, en juist dit moment vond ik dat de film compleet maakte. De twee rivalen kunnen elkaar uiteindelijk respecteren en er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen de twee. Wat er precies gebeurd, dat zie je in de film zelf, dat gaan we jullie niet verklappen. Alle puzzelstukjes vallen hiermee zo perfect in elkaar dat we dik en dik tevreden waren over de film.

Daarnaast is dit een film die zeker niet alleen geschikt is voor de Formule 1-fans, want daar heb ik zelf namelijk totaal niets mee, en ook dit is dus zeker een pluspunt. Ondanks de leeftijdskeuring van 12 jaar en ouder, zou ik niet met jonge kinderen naar deze film gaan. De verwondingen van zowel Lauda als andere coureurs worden goed in beeld gebracht wat het kijken soms zwaar op de maag doet vallen. Laten we zeggen dat Rush geen zondagmiddag-filmpje voor de hele familie is, maar verder is er weinig op aan te merken.

Conclusie
Rush verteld een verschrikkelijk goed verhaal op een nog veel en veel mooiere manier. Je kan bijna niet anders dan je inleven in de film en je verplaatsen in het leven van de coureurs destijds. Dit is zo verschrikkelijk mooi gedaan dat we er niet over uitgepraat raken, maar toch moet ik een einde maken aan deze recensie. We belonen Rush, mede dankzij het sterke verhaal, maar ook om het feit dat de acteurs ontzettend veel lijken op de coureurs zelf, met een 8,7. Een dikke vier sterren dus.

Momenteel is Lauda actief als gastcommentator bij Formule 1-races voor de Duitse televisie. In het seizoen 2013 werd hij opnieuw adviseur van een Formule 1 team, dit keer bij Mercedes GP. James Hunt overleed op 15 juni 1993 op 45-jarige leeftijd aan een hartinfarct.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Hoog staaltje acteerwerk
  • Acteurs identiek aan originele personen
  • Niet alleen voor Formule 1-fans

Wat is NOT

  • Valt zwaar op de maag

8.7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren