Batman: Arkham Origins hands-on

De Batman Arkham-serie is de beste superhelden-franchise ooit binnen de games. Het is dus niet gek dat Warner Bros. graag meer titels uit de serie ziet. Waar het eerste deel zich volledig binnen Arkham Asylum afspeelde, het tweede deel in een gevangenis zo groot als half Gotham, gaan we in Batman: Arkham Origins naar Gotham City zelf. Toch is het feit dat we niet meer in een gevangenis spelen niet de grootste verandering. Dat is de tijd waarin het zich afspeelt. We gaan namelijk terug naar Batman’s tweede jaar in dienst. De politie is nog geen vriend van hem, maar bovenal, hij maakt voor het eerst kennis met heel veel supervillains.

Gefeliciteerd met je tweede verjaardag

Batman Year 2! De vroege jaren van Batman stonden vooral in het teken van het ontdekken van wat er allemaal mogelijk is als misdaadbestrijder. De eerste snufjes worden in gebruik genomen en Gotham City blijkt al snel een stuk veiliger dankzij Bruce Wayne. Echter, op Kerstavond looft de Black Mask 15 miljoen dollar uit voor de moordenaar van Batman. Waar Batman in zijn eerste twee jaar alleen maar te maken had met kleine criminelen, komt er nu een groep supervillains naar Gotham. Jongere versies van The Joker, Penguin, Bane, The Mad Hatter en Deathstroke zijn de eerste grote tegenstanders en de vraag rijst op of het eigenlijk niet Batman’s schuld is dat juist Gotham wordt overspoeld met zoveel gekken!

Ook ontmoeten we natuurlijk een jonge Alfred, die altijd te benaderen is in de Batcave, die nu altijd toegankelijk is voor Batman. Hier zijn je snufjes te vinden, een eerste versie van de Bat-computer (die nog verre van volledig is aangezien de politie niet meewerkt) en hier kun je trainen voor vette nieuwe moves. Alfred zelf is op dit moment ook nog niet overtuigd van de manier waarop Bruce werkt en dus krijg je veel dialogen die je de eerste strubbelingen tussen Batman en zijn butler vertellen. Tot zover de setting, die erg verfrissend is en ruimte biedt voor een tof nieuw verhaal. Zeker het feit dat ook de politie jacht maakt op Batman is gaaf en het zorgt ervoor dat je echt nergens meer veilig bent.

Nieuwe oude gadgets

Dan de gameplay, die we eigenlijk al kennen uit de vorige twee delen uit de franchise. Grafisch maakt de game bijna geen vooruitgang en mensen die de vorige delen hebben gespeeld herkennen direct de voorgangers. Dat is natuurlijk geen straf, want Arkham City zag er al schitterend uit. Wel zijn er nieuwe snufjes te vinden, waaronder de Concussion Detonator, waarmee je een volledige groep tegenstanders kunt verdoven. Ook maakt de Remote Claw zijn intrede, daarmee kun je twee voorwerpen of personen verbinden met een kabel, waarna die kabel zich naar binnen trekt. Dat heeft veel botbreuken tot gevolg, maar ook kun je explosieve tonnen naar tegenstanders sturen via deze weg. Uiteraard sterven ze niet, maar het heeft mooie uitschakelingen tot gevolg.

Ook het detective systeem is uitgebreider (lees daarvoor de Batman: Arkham Origins E3-preview) en komen de Scarecrow-achtige levels terug. Dit waren zeer artistieke missies in Arkham Asylum en liet je in een fantasiewereld platformen (Batman was immers gedrogeerd). De Mad Hatter zal dit terug laten keren in Arkham Origins en als groot fan van die levels ben ik daar erg blij mee.

Voorlopige conclusie

Batman: Arkham Origins is niet de stap die Arkham City maakte ten opzichte van het eerste deel. Nog steeds hebben we het epische combo-systeem, snufjes, een XP-systeem, epische tegenstanders, maar dat in een gebied dat twee keer zo groot is als in Arkham City (North Gotham & South Gotham). Dat we de jongere jaren van Batman gaan meemaken is wat mij betreft erg tof. Alle tegenstanders zien er ook echt beduidend jonger uit en ook een vijandige politie vind ik tof. Heel vernieuwend is deze nieuwe Batman niet, maar het brengt wel alles terug waar we zo enorm van zijn gaan houden. Meer Batman Arkham betekent meer fun en een terugkeer naar de beste superhelden-franchise! Wat mij betreft is dat erg fijn.

  1.   
    GamerJaime's avatar

    Ook dit is een game die ik zeker weten ga aanschaffen alleen ga ik hem niet reserveren. Hopelijk krijg ik dan alsnog de versie met Deathstroke. Arkham City had ik namelijk ook veel later aangeschaft maar daar zat uiteindelijk toch Catwoman bij.

    Hoe dan ook, fantastische games dus ik ga ervan uit dat Origins ook tof zal zijn ondanks het ontbreken van Mark Hamil en Kevin Conroy. Dat blijft hoe dan ook jammer. Dat er verder niet heel veel vernieuwing inzit vind ik ook niet heel erg want de vorige games stonden als een huis. Zolang het verhaal maar weer goed is.