Saints Row 4

Saints Row 4 wordt door velen met de nodige scepsis bekeken. Brengt de game wel genoeg vernieuwing of is het niet meer dan wat veredelde DLC? Anderen zijn juist weer bang dat het vierde deel van de franchise juist iets té ver gaat en dat alle humor iets teveel van het goede is. Of deze gamers gelijk hebben lees je nu.

Life as a president

Het leven van een president, en zeker die van de Verenigde Staten, is niet gemakkelijk, dat kan Obama vast beamen. Dagelijks kom je voor lastige keuzes te staan, verlos je de wereld van kanker of maak je een einde aan de honger in de wereld? En geef je die vervelende senator een vuistslag in zijn gezicht of raak je hem in de lagere regionen? In Saints Row 4 ben jij de president van de V.S. en dus is het aan jou om een antwoord te geven op deze vragen.

Al snel kom je echter voor een probleem te staan waar eerdergenoemde dilemma’s bij in het niet vallen. De aarde wordt namelijk aangevallen door aliens. Zinyak, leider van de Zin Empire, beschikt over superieure technologie en de aarde wordt dan ook met gemak overgenomen. Hij besluit jou en je vrienden gevangen te nemen en op te sluiten in simulaties van ieders ergste nachtmerrie. Voor je het weet ben je echter uit ontsnapt en kom je terecht in een gesimuleerde versie van Steelport. Het verhaal is bizar en het zal je wellicht allemaal even doen duizelen.

In de eerste minuten van Saints Row 4 lijkt het alsof je simpelweg een uitbreiding op The Third aan het spelen bent. De game speelt hetzelfde, je keert terug in het bekende Steelport, grafisch is er geen echte vooruitgang geboekt en hooguit de interface oogt iets anders. Hier komt echter razendsnel verandering in. Jouw slimme vriendin Kinzie, geïntroduceerd in Saints Row 3, weet namelijk een deel van Zinyaks simulatie te hacken en zo krijg je de beschikking over superkrachten.

Superpowers

Dit betekent dat je niet langer zal rondrijden in auto’s, sprintend ben je toch sneller. Reistijden worden hierdoor flink verkort, zeker omdat je ook gewoon over gebouwen heen kunt springen. Ook in de gevechten met de Zin zijn deze superkrachten nuttig, zo heb je bijvoorbeeld de beschikking over een freeze blast, telekinesis en een soort ‘Hulk smash’. Overigens zorgt dit er niet voor dat je geen wapens meer gebruikt, met alleen superkrachten zal je het niet redden in je strijd tegen de Zin. Doordat je jouw geweren wederom kunt upgraden, zijn ook shotguns, assault rifles en pistolen een gedegen antwoord op die vervelende aliens. Saints Row 4 introduceert ook wat nieuwe wapens, zoals een dubstepgun (aliens dansen zich dood op de muziek), abduction gun (zuigt tegenstanders weg) enzovoorts. Toch heeft de introductie van deze wapens minder impact dan de superkrachten.

Hoewel je de auto nauwelijks zal gebruiken, betekent dit niet dat je nu de radio hoeft te missen. Niet langer hoef je namelijk in een voertuig te zitten om naar de radio te luisteren, dit kan nu altijd. Gelukkig maar, want de soundtrack is geniaal. Zo weet ontwikkelaar Volition op geweldige wijze gebruik te maken van cheesy nummers van Aerosmith en Haddaway en voegt de muziek, door gebruik op de goede momenten, ook echt een extra laag toe aan de game

Mass Effect

In je strijd tegen de kwaadaardige Zin ben je dus goed bewapend en dat is geen overbodige luxe. In het begin sta je er namelijk vrijwel alleen voor. Al je vrienden zijn nog gevangen door Zinyak en je zult ze stuk voor stuk moeten redden. Dit gebeurt in missies die veelal een parodie zijn op andere games, of op eerdere delen uit de franchise. Zo wordt onder andere Metal Gear Solid op de hak genomen, maar met name met Mass Effect wordt de draak gestoken. De game speelt zich niet alleen af in Steelport, je zult ook dikwijls een ruimteschip bezoeken, dat sterk doet denken aan de Normandy. Op dit schip zullen je crewmembers zich verzamelen en het is ook mogelijk om loyalty-missions voor ze te doen en je kunt ze zelfs romancen. Het zal Mass Effect-spelers niet onbekend in de oren klinken dat alle crewmembers verzameld moeten worden, voordat je een, volgens planning, allesvernietigende aanval op Zinyak en zijn Zin Empire lanceert. De game bevat ook talloze grappige verwijzingen naar andere games in de dialogen.

Waar de verhaallijn bestaat uit een reeks hilarische missies, is het met de zijmissies helaas iets minder goed gesteld. Dood een x aantal vijanden in een specifiek gebied, vermoord een bepaalde tegenstander of voltooi één van de challenges. Hoewel hier, zeker met de challenges, an sich niets mis mee is, zouden de vele side-missions veel aantrekkelijker zijn als ze wat meer diepgang hadden.

Conclusie

Saints Row 4 is nog oneindig veel gekker dan zijn voorganger en daar is helemaal niets mis mee. Volition gebruikt een bizar achtergrondverhaal als excuus om jou te doen beschikken over superkrachten wat een geheel andere ervaring maakt van dit Saints Row-deel. Niet langer is het een grappige third person-shooter, de game is geëvolueerd tot hilarische superheldengame en de ontwikkelaar neemt in Saints Row 4 niet alleen andere games (Mass Effect!) op de hak, men neemt zichzelf en de voorgaande delen ook totaal niet serieus. Dat de game grafisch gezien nauwelijks vooruitgang boekt ten opzichte van zijn voorganger en dat de zijmissies wat meer aandacht hadden kunnen gebruiken, zal je dan ook meteen vergeten als je sprintend door Steelport auto’s van de weg beukt en aliens verpulvert met een goed gemikte freeze blast.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Superkrachten!
 • Geniale parodie vol met humor
 • Heerlijke soundtrack

Wat is NOT

 • Boekt grafisch geen vooruitgang
 • Zijmissies bieden weinig diepgang

8.8

 1.   
  lassieman's avatar

  Ga ik zeker even proberen. Weet nog niet echt of het wat voor mij is. Een beetje tè waarschijnlijk.

 2.   
  Rijstekorrel's avatar

  Ik twijfel vond deel 3 wel leuk maar dit is denk ik wel een beetje te veel, misschien maar eens bij gamemania proberen ofzo.

 3.   
  FireBallz's avatar

  Leuke review, leuke game 😛