Saints Row 4 hands-on

Het enorm drukke najaarsseizoen barst pas los in augustus. Het is bijna niet te tellen hoeveel topgames er verschijnen en het zal voor iedere gamer een zware keuze worden. Saints Row IV gaat de strijd aan met hun sterkste wapen. Enorme lompheid! En Volition is één van de weinige ontwikkelaars die dat niet als een belediging zal zien. Met Saints Row IV willen zij namelijk niet de industrie vernieuwen, of enorme grafische stappen maken, zij willen maar één ding: de grappigste, lompste en grootste over de top game maken van het jaar. Als dat is wat je zoekt in een game, zal Saints Row IV waarschijnlijk niet teleurstellen.

Terroristische ninja’s, aliens en superkrachten

Al vanaf het eerste deel van Saints Row is er een bepaalde richting ingezet met de serie. Was het eerste deel nog redelijk serieus, het tweede deel een klein beetje grappig, het derde deel was heerlijk lomp. Om dat te toppen zal een uitdaging zijn, maar gezien het feit dat je als president van de Verenigde Staten de game begint is al een mooi begin. Het begin dat wij overigens te spelen kregen. Het begon allemaal met een zeer geheime missie, die je kent uit spannende CIA-films, alleen een tikje minder serieus. De missie leidde ons naar een ondergrondse, nucleaire silo, waar terroristische ninja’s een bom willen afvuren op Washington. In deze tutorial leer je de game een beetje kennen en de conclusie van dit eerste gedeelte is jij die springt op de nucleaire raket en deze in de lucht tot ontploffing brengt. Als beloning mag je president van de V.S. worden en we fast forwarden naar het moment dat je dat bent. En daar mag je even beslissen of je kanker geneest of de honger doet stoppen. Als roker laat je uiteraard de kanker genezen en vervolgens sla je een senator op zijn bek. Het is een mooi presidentschap dat al snel wordt verstoord door een aanval van aliens…

Ja, lees de vorige alinea nog maar eens na. Een bizarder verhaal ga je niet vinden. Na het bevechten van de aliens word je weer gestript van je presidentiële krachten en zul je weer vanaf nul moeten beginnen, met het kleine verschil dat je superkrachten tot je beschikking krijgt. Dit zal overigens niet geschieden in de “echte” wereld, maar in een door de aliens gecreëerde wereld waar ze jou gevangen houden. En wellicht klinkt het raar, maar dat is voor mij net een stapje te ver. Aliens kan ik inkomen, het spelen als president is top en ook superkrachten heb ik in tientallen films realistisch voorbij zien komen, alleen vind ik het wel extra leuk als dit in de “echte” wereld is. Desalniettemin geeft het ontwikkelaar Volition een excuus om het spel behoorlijk te vernieuwen.

Toch wel anders

Want natuurlijk, er kwamen na de E3 klachten over deze nieuwe Saints Row, hij zou te weinig vernieuwend zijn. Dat is op grafisch vlak zeker het geval, maar qua gameplay ga je echt een hele andere game spelen. Dit heeft op twee fronten te maken met de superkrachten. Het is erg tof om telekinetisch voertuigen weg te smijten en met enorme kracht tegenstanders weg te beuken en dat heeft tot gevolg dat je veel minder gaat schieten in de game. Saints Row IV lijkt meer op een third-person actiegame in plaats van een third-person shooter. Daarnaast ga je ook minder voertuigen gebruiken, want al heel snel zul je enorm ver kunnen springen en sneller kunnen rennen dan een racewagen. Er is dus geen reden meer om veel te rijden, want een renner is sneller.

Buiten deze elementen blijft de bekende basis van Saints Row natuurlijk wel staan. Je kunt je personage zeer uitgebreid aanpassen, je hebt activities tussen de verhalende missies door (de activity waarbij je telekinetisch mensen en voertuigen moet werpen is erg geestig) en het wapenarsenaal is zowel breed als diep. Daarbij is voor mij de Black Hole Gun het hoogtepunt, die zwarte gaten creëert. De Dubstep Gun is ook nieuw en laat mensen, tja, dubsteppen. Hoe lang dit leuk blijft vraag ik me echter af.

Voorlopige conclusie

Het is misschien raar om te zeggen met Saints Row IV, maar ik ben op dit moment eigenlijk het meest benieuwd naar hoe het verhaal zal vorderen. Dat de game lomp, enorm geestig en zeer uitgebreid is, is namelijk al een feit. Het begin van de game gaf ons een voorproefje op de bizarre gebeurtenissen in de game en ik wil heel graag weten hoe dat vordert. Dat gaan we ongetwijfeld bekijken in de review van de game richting de release op 23 augustus aanstaande.

  1.   
    Rijstekorrel's avatar

    Het is misschien raar om te zeggen met Saints Row IV, maar ik ben op dit moment eigenlijk het meest benieuwd naar hoe het verhaal zal vorderen

    Daar ben ik ook benieuwd naar dat je veel kan superkrachten enzo allemaal leuk en aardig, maar hoe zit het met de verhaallijn de missies enzo.

  2.   
    ronineter's avatar

    Dit is nog steeds het orginele Dubstep kanon op 3:18>>> 😛
    http://youtu.be/Sob1t-iUCmE?t=3m18s