Splinter Cell: Blacklist – Spies vs. Mercs

Als sinds Splinter Cell: Pandora Tomorrow (2004) is er één modus die de Splinter Cell-franchise ook qua multiplayer op de kaart heeft gezet. Spies vs. Mercs schitterde door afwezigheid in Conviction, maar in Splinter Cell Blacklist is hij terug. Spies vs. Mercs is een competitieve multiplayer die de spionnen van Fourth Echelon laat strijden tegen schietgrage commando’s. Third person tegen first person dus en deze nieuwe iteratie van Spies vs. Mercs introduceert verschillende klassen, mappen en enorm veel gameplay.

Sluipen vs. schieten

Het principe van Spies vs. Mercs is eigenlijk best simpel, maar ook behoorlijk vooruitstrevend. De twee strijdende partijen bespelen namelijk ieder een eigen genre. De Mercs-zijde laat zich bedienen als een echte first person shooter en dus ben je lekker bezig met wapens, richten, schieten en het gezamenlijk opjagen van de tegenstanders. De Spies daarentegen lijken op Sam Fisher uit de singleplayer en dit werkt in de derde persoon, met alle voordelen van dien. Je kunt klimmen, sluipen, veel gadgets gebruiken en Mercs van achteren uitschakelen. Het is ook zaak om de verticale gameplay van de Spies te omarmen, want de Mercs zijn heer en meester op de grond. Het is hier waar de balans om de hoek komt kijken, want denk maar niet dat je een vuurgevecht op de grond kunt winnen tegen een Merc.

Gelukkig hoef je niet alleen maar te focussen op kills als Spy, want op iedere map zijn namelijk drie computers te vinden, die je met je drie vrienden moet hacken. Als de hack van start is gegaan, dien je je als hacker goed te verstoppen, want als je wordt doodgeschoten is de hack gestopt. De andere drie gaan vanaf dat moment dus hun best doen het de Mercs zo moeilijk mogelijk te maken. Dit kan natuurlijk via kills, maar ook gadgets komen hier om de hoek kijken. Welke gadgets je voor handen hebt, is weer afhankelijk van de klasse die je kiest.

De klassen van Spies vs. Mecs Blacklist

Mercs
Hunter
De Hunter heeft misschien wel de tofste gadget van de Mercs. De Drone kan namelijk Spies gemakkelijker vinden vanwege zijn infraroodcamera. Een hackende Spy die verborgen zit in de nok van de ruimte? Geen probleem, zoek hem op en laat de Drone exploderen.

Peacemaker
De Peacemaker is voor de shooterfanaten de beste keuze. Hij heeft namelijk meer health en zal dus nog moeilijker uit te schakelen zijn door Spies. Ook is hij sneller, wat een echt shootergevoel tot gevolg heeft.

Disrupter
Als Disrupter krijg je gadgets tot je beschikking die het leven van de Spies moeilijker maken. Je kunt namelijk van alles jammen. De goggles bijvoorbeeld!


Spies
Intel Scout
De naam zegt het eigenlijk al: de Intel Scout kan tegenstanders taggen. En dat is enorm nuttig als je tegen vier bloeddorstige Mercs strijdt.

Saboteur
Die gadgets van de Mercs zijn superirritant natuurlijk, maar gelukkig kan de Saboteur deze uitschakelen. Drones blijven een gevaar, maar de Saboteur kan er in ieder geval wat tegen doen.

Predator
De klasse die je het snelst laat hacken, want de Predator kan tijdelijk (bijna) onzichtbaar zijn! Net zoals het cloaking-systeem van Ghost Recon: Future Soldier.

Zonder strategie geen overwinning

Overigens zijn de klassen niet verplicht te kiezen, want je kunt zelf een karakter maken dat helemaal aansluit bij je eigen wensen. Daarbij is ongeveer alles te upgraden, van je pak tot je schoenen, van je goggles tot je wapens en gadgets. Strategie is zeer van belang als je wilt slagen in Spies vs. Mercs. Als Spion is het dus zaak om hoog te blijven. Gelukkig heb je met je vizier de mogelijkheid om warmtebronnen te zien en dus ga je proberen om Mercs van boven uit te schakelen. Een andere goede strategie is om één Spy bij een andere computer te laten blijven, waarna hij van achteren kan aanvallen als de hack begonnen is. Alles om de Mercs niet bij je hackende vriendje te laten komen.

Als Merc heb je het ook niet gemakkelijk, want je dient echt met groepjes van twee te opereren. Spies vallen namelijk graag van boven en achteren aan en dus zijn ogen in je achterhoofd altijd handig. Ook de Mercs hebben echter hulp: wat dacht je van een exploderende Drone die je op onderzoek kunt sturen? Deze heeft een infraroodcamera en meermaals heb ik een hackende Spy van het leven beroofd, zonder dat hij het zag aankomen. Ook hebben sommige Mercs (afhankelijk van je gekozen gadget) jamming-apparatuur tot hun beschikking om die mooie goggles van Spies uit te schakelen. Het is een strategische bedoening.

Voorlopige conclusie

Spies vs. Mercs komt terug met Splinter Cell Blacklist en dat is voor veel fans een heugelijk feit. Het is niet alleen enorm strategisch, maar ook behoorlijk verslavend en soms frustrerend. Ik ben enorm vaak afgemaakt door brutale Spies, maar de voldoening als je wel goed presteert, is daardoor des te beter. Wel vind ik de respawn-tijd van 15 seconden wat aan de lange kant, want je wilt gewoon je fouten zo snel mogelijk goedmaken. Waar ik wel blij mee ben? Dat de befaamde multiplayermodus terugkomt!

 1.   
  scarface123's avatar

  gelukkig is er ook een soort hardcore mode waar je niet al die gadgets hebt

 2.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Ik vind dat de Spies een groter voordeel heeft want hun bestuur je helemaal in third person, dus je hebt een complete overzicht aan alle kanten wat er kan gebeuren om je heen.
  Terwijl de Mercs maar aan een view kant verbonden zijn en niet ogen hebben in hun achterhoofd terwijl de Spies met gemak ze in de rug te pakken.

  Anyway ik kijk hier naar uit, ik heb nog nooit dit speltype gespeeld.

 3.   
  Weeman86's avatar

  Gamer4Ever-NL schreef, "Ik vind dat de Spies een groter voordeel heeft want hun bestuur je helemaal in third person, dus je hebt een complete overzicht aan alle kanten wat er kan gebeuren om je heen.
  Terwijl de Mercs maar aan een view kant verbonden zijn en niet ogen hebben in hun achterhoofd terwijl de Spies met gemak ze in de rug te pakken.
  Anyway ik kijk hier naan uit, ik heb nog noot dit speltype gespeeld.
  "

  Dat maakt het juist leuk, als de Mercs ook third person zouden zijn zouden ze alles om hun heen kunnen zien en op die manier wordt het voor de Spies onmogelijk te sluipen. Dit principe was ook al eens gebruikt in een vorig deel (weet even niet meer welke), maar naar mijn mening werkte dat prima. Het was een super multiplayer die erg verslavend was. Ik kan dan ook niet wachten op dit deel! 😀

 4.   
  smokey1971's avatar

  kan niet wachten lijkt me echt een vette game

 5.   
  smokey1971's avatar

  en hij is goed echt een aanrader wie met mij wil spelen mijn naam is drift1971en natuurlijk ps3en straks hoop ik ps4:)