Tom Clancy’s The Division

Het is Ubisoft gelukt! De uitgever heeft een systeem bedacht waarmee ze de komende jaren nog veel successen zullen vieren. Het succes van de angst. Was het eerst Watch_Dogs, die ons de angst van het hacken liet zien, nu is Tom Clancy’s The Division aan de beurt, een game die draait om een andere angst. Want is een dodelijk virus niet heel aannemelijk als je met zoveel mensen op Aarde woont? Zeker als dit virus zich kan verspreiden met het vaakst gebruikte stukje papier op deze planeet, geld? En wat gebeurt er met ons als mensheid als een virus miljoenen levens neemt? Dit rampscenario is precies wat we gaan beleven in The Division. En het is aan jou de taak om deze ramp in te dammen en terug te dringen.

Dark Winter

Volgens ontwikkelaar Ubisoft Massive is het een keihard feit dat er in 2007 een wet is aangenomen door George W. Bush, die precies uitlegt hoe de Amerikaanse regering moet reageren op rampen als een virusuitbraak. De inhoud van de wet is niet bekend, maar er gaan geruchten rond dat er verschillende organisaties zich in het geheim voorbereiden op een ramp van enorme schaal. Economieën zouden immers binnen de kortste keren plat liggen en mensen zouden al na een paar dagen het heft in eigen hand nemen. Jij bent in The Division lid van zo’n geheime organisatie, die alleen maar in actie komt bij rampen van een wereldlijke schaal. Uiteraard gebeurt dat in deze game. Het is twee weken na de uitbraak als jij in het getroffen New York arriveert.

De mensen die de persconferentie van Ubisoft hebben gezien weten hoe mooi en indrukwekkend deze game er nu al uitziet. Overigens draaiende op een volledig nieuwe engine (SnowFlake Engine) die effecten als licht, vuur en animaties bijna fotorealistisch maakt. Het besneeuwde New York ademt en leeft, zelfs nu bijna al het leven is weggevaagd door het virus. Omgevallen wagens met hier en daar een brandje, stoom uit een put en een knipperlicht dat nog staat te knipperen. Ook bij het gebruik van wapens reageert de wereld fantastisch. Destructieve omgevingen is al lang niet meer alleen weggelegd voor Battlefield, want we zijn beland in de nieuwe generatie. Het is om je vingers bij af te likken en ik vermoed dan ook dat we nog meer gaan zien van deze SnowFlake Engine.

Actie, online en RPG

Naast het feit dat the Division een actiegame is, zijn ook de genres RPG en MMO van toepassing. Niet in de traditionele zin van het woord, maar de gehele game is met meerdere mensen te spelen. Sterker nog, andere mensen kunnen zich in exact dezelfde wereld als jij begeven en dat zorgt ervoor dat er verschillende groepen Division-agenten actief kunnen zijn binnen hetzelfde spel. Daarnaast zal je binnen deze groep een bepaalde rol gaan spelen. Wees niet bang mensen, er zijn geen klassen aanwezig in The Division, maar omdat er zoveel te upgraden is in zoveel verschillende richtingen, zal uiteindelijk iedereen zijn eigen stijl hebben. Het is inderdaad mogelijk om een soort healer te spelen, maar ook kun je focussen op wapens of gadgets of een beetje van alles. Er is geen vast pad en jij kiest hoe je jouw karakter wilt vormen.

De missie leidde ons naar een volledig geplunderd politiebureau. Het is één van de taken van Division om orde, rust en veiligheid terug te brengen en dus zal je vaker op pad worden gestuurd om overheidsgebouwen te heroveren en opnieuw op te starten. Loot speelt daarbij ook een belangrijke rol, want spullen zijn schaars en het is dus zaak goed rond te kijken voor mooie upgrades. Maar pas op als je wordt aangevallen door een zelfgevormde factie van overlevenden. Het coversysteem is als in iedere Clancy-game zeer belangrijk en slechts een paar kogels kunnen je dood worden. Teamwork en gebruik van gadgets is dus van groot belang.

De kracht van het tweede scherm

Gelukkig kun je hulp krijgen vanaf de bank, want Ubisoft heeft de oplossing voor splitscreen gevonden met het second screen. Net als Watch_Dogs, Assassin’s Creed IV: Black Flag en The Crew is het met The Division mogelijk een speler te laten aanschuiven via tablet. En waar dat in eerste drie genoemden redelijk eenvoudig is, zal The Division het voor de tablet-speler mogelijk maken alle acties in het spel te volgen vanaf een hele vette drone. Mijn verbazing was enorm toen ik het gehele spel van boven zag. Drie andere spelers waren gewoon het spel aan het spelen en de tablet speler kon alles volgen, aanwijzingen geven, helpen met health, raketten afvuren en dus een integraal onderdeel van het spel worden. Ik denk dat dit door heel veel mensen gebruikt gaat worden. Het maakt het spel namelijk zoveel dieper en afwisselender.

Voorlopige conclusie

Na het hacken gaan we nu aan de slag met een dodelijk virus. Tom Clancy’s The Division is een echte titel voor de volgende generatie. Prachtige graphics, een diepgaand en sterk verhaal, online mogelijkheden die grenzeloos overlopen in je singleplayer game (optioneel), het combineren van meerdere genres en de enige echte introductie van het tweede scherm met de tablet. Wellicht dat je sceptisch bent over deze laatste feature, maar het werkt zo enorm verslavend, snel en verbindend. Nu kan iedereen naast je op bank meedoen, zonder het hele spel te hoeven leren. En zie je er niks in, het is natuurlijk optioneel. Het staat in ieder geval buiten kijf dat The Division enorm veelbelovend is.

 1.   
  Andrevantoever's avatar

  Het ziet er in iedergeval wel mooi uit, gameplay vind ik iets minder

 2.   
  Houserz's avatar

  Ik kan echt niet wachten op deze , game , het bijna fotorealisme en de gamplay spreken mij heel erg aan. Samen met je vrienden je eigen clubje vormen en de stad plunderen op zoek naar supplies.
  YES

 3.   
  superdedupe's avatar

  Houserz schreef, "Ik kan echt niet wachten op deze , game , het bijna fotorealisme en de gamplay spreken mij heel erg aan. Samen met je vrienden je eigen clubje vormen en de stad plunderen op zoek naar supplies.
  YES"

  +1

 4.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  De game was gruwelijk mooi, mooier dan Watch Dogs moet ik zegen.
  En dat zegt nogal wat als we toen van Watch Dogs waren weggeblazen op de E3 van 2012.

  Deze heb ik zeker in mijn verlanglijstje staan. 8)

 5.   
  Leon 2.0's avatar

  Klinkt heel erg interessant. Nu nog even hopen dat je ipv een tablet ook een Vita kunt gebruiken en ik ben om. 🙂

 6.   
  3333/3333's avatar

  Ik ben wel benieuwd of de belofte van 60 fps wordt nagekomen bij deze game. Het zag er fantastisch uit, maar het leek er wel op dat deze game net als Watch_dogs op ong. 30fps gaat draaien.

 7.   
  Supermario's avatar

  Spel ziet er heel gaaf uit.Maar!! heb heel het filmpje afgekeken en vind de emotie in de stemmen van de figuren erg saai.Beetje te cool naar mijn idee

 8.   
  Sarge's avatar

  De trailer zag er echt awesome uit!

 9.   
  Houserz's avatar

  Supermario schreef, "Spel ziet er heel gaaf uit.Maar!! heb heel het filmpje afgekeken en vind de emotie in de stemmen van de figuren erg saai.Beetje te cool naar mijn idee "

  Dude , je weet dat de stemmen worden gesproken door de gamers die het spel aan het spelen zijn en niet de karakters?

 10.   
  Supermario's avatar

  Houserz schreef, "

  ”Supermario” schreef, "Spel ziet er heel gaaf uit.Maar!! heb heel het filmpje afgekeken en vind de emotie in de stemmen van de figuren erg saai.Beetje te cool naar mijn idee "

  Dude , je weet dat de stemmen worden gesproken door de gamers die het spel aan het spelen zijn en niet de karakters?"

  Single player trailer kerel dus in game stemmen

 11.   
  Houserz's avatar

  Supermario schreef, "

  ”Houserz” schreef, "[quote=”Supermario”].."

  Dude , je weet dat de stemmen worden gesproken door de gamers die het spel aan het spelen zijn en niet de karakters?"

  Single player trailer kerel dus in game stemmen [/quote]

  Sorry maar ik moet dit ontkrachten amigo, de game werd gespeeld online met 3 man ,2 mannen en een vrouw, de 4e kwam er bij met de tablet, dit was absoluut geen single player.

  Zoals je zelf al zegt waarom zou je zo een zouteloze voice acting in een game stoppen toch?

 12.   
  superdedupe's avatar

  Houserz schreef, "

  ”Supermario” schreef, "[quote=”Houserz”].."

  Single player trailer kerel dus in game stemmen "

  Sorry maar ik moet dit ontkrachten amigo, de game werd gespeeld online met 3 man ,2 mannen en een vrouw, de 4e kwam er bij met de tablet, dit was absoluut geen single player.
  Zoals je zelf al zegt waarom zou je zo een zouteloze voice acting in een game stoppen toch?[/quote]

  Het is duidelijk communicatie tussen gamers, wel stevig gesceneerd voor de demo. Op het einde zegt de stem die het meest te horen is “It’s another group of gamers”. Dit is wat ik het meest interessant vind, dat je per toeval een andere groep of persoon tegen kan komen en dat je dan kan kiezen (ik neem aan dat dat kan) om aan te vallen of samen te werken.

 13.   
  Battlefield Devil's avatar

  ”Leon 2.0″ schreef, "Klinkt heel erg interessant. Nu nog even hopen dat je ipv een tablet ook een Vita kunt gebruiken en ik ben om. 🙂 "

  einde vita, koop een xbox one vriend, ik verkoop die vita van mij, saai knaake ding is t..