Resident Evil: Damnation blu-ray

Afgelopen week was de perfecte week voor de echte fan van de Resident Evil-serie. Resident Evil 6 verscheen eindelijk op de Xbox360 en Playstation 3, Resident Evil: Retribution, de vijfde film in de serie met Milla Jovovich verscheen in de Imax zalen van het land en de computeranimatiefilm Resident Evil: Damnation verscheen op Blu-ray. Horror komt in vele vormen.

Horror is terug

Een klacht die we vaak horen rondom de bioscoopfilms met Jovovich, is dat de films de horror van de Resident Evil-franchise niet in zich hebben zitten. Ze lijken het bronmateriaal te verwaarlozen om actiefilms te kunnen produceren waarin een mooie vrouw de meest absurde moves tentoonstelt. Argumenten om door deze aanpak een groter publiek te bereiken zijn te verwaarlozen. Gelukkig zijn er toch genoeg mensen (waaronder ikzelf) die kunnen genieten van deze vorm van Resident Evil. De mensen die de horror liever in de franchise willen houden verwijzen we meteen door naar de twee animatiefilms. In 2008 verscheen Resident Evil: Degeneration waarin het befaamde virus uitbrak op een vliegveld. Nu is daar Damnation waarin we opnieuw op pad gaan met Leon S. Kennedy.

Wanneer Leon in een klein Oost-Europees land weet te infiltreren om aldaar in het grootste geheim te onderzoeken of er gebruik gemaakt wordt van Bio Organische Wapens (BOW’s) in een gaande oorlog, trekt de Amerikaanse overheid zich ineens terug. Er staat veel op het spel en Leon krijgt de orders om zijn missie te staken en terug te keren naar Amerika. Leon weet echter wat een BOW kan veroorzaken en weigert zijn missie naast hem te leggen. Tegen zijn order in gaat hij verder met het onderzoek. Al snel blijkt dat de Las Plagas-parasiet aan de wieg staat van een grote, bloederige, bio-oorlog. De parasiet zagen we in de latere Resident Evil-games al opduiken en zorgt voor de ‘nieuwe zombie’. Sneller en dodelijker.

Matige animatie

Opnieuw zal Leon tot het uiterste moeten gaan om zijn leven te verzekeren, alsook die van de bewoners van het land waar hij in zit. Af en toe voel je in het verhaal invloeden uit Resident Evil 4. Helaas merk je die invloeden ook in de animatiestijl. Damnation is bij lange na niet de mooiste computeranimatiefilm die je ooit gezien hebt. Het lijkt op een hele lange cutscene uit een game. Niet verwonderlijk als je weet dat Capcom zelf achter deze film zit. Personages bewegen houterig, emoties zijn vaak niet te ontdekken op de gezichten en personages kennen te weinig detail. Daarnaast past de audio niet helemaal bij de visuals. Dit omdat de ingesproken stemmen vol zitten met emotie, maar gesproken worden met emotieloze gezichten. Het oogt hierdoor echt als een game van enkele jaren terug. Gelukkig zijn ook de goede facetten uit de spellenreeks teruggebracht in deze film. De eenzame tocht door gevaarlijk gebied. Verlaten laboratoria, geheime kelders, donkere gangen, herkenbare camerastandpunten. Dit is op en top Resident Evil.

Qua verhaal zit Damnation slim in elkaar, al weet je niet altijd wat de film nu wil vertellen. Niet alles is duidelijk en soms lijken elementen moeilijker te zijn gemaakt dan nodig was geweest. Dialogen kloppen niet helemaal. One-liners van Leon zijn nooit sterk en het karakter van JD, welke graag Amerikaans over wil komen, is irritant. Toch zullen fans van de game hier doorheen kunnen kijken. Ondanks de minpunten spreken we toch over een geslaagde film. De sfeer die het over weet te brengen is exact zoals je die kent uit de enge games en geeft de film je een mooie introductie voor Resident Evil 6. Ook mensen die nooit een Resident Evil hebben gespeeld (schaam je!) zullen zich kunnen vermaken met deze film.

Enge extra’s:

Naast de film staat de blu-ray disc vol met interessante extra’s. Zo is er de dertig minuten durende making of genaamd ‘The DNA of Damnation’ waarin we zien hoe de makers tot dit verhaal zijn gekomen, wat de link is met eerdere games, toekomstige games en hoe dit zijn uitwerking heeft gehad. Van idee tot computeranimatie, achter de schermen zie je de problemen die hier bij komen kijken en de overwinningen wanneer de film dan eindelijk tot stand lijkt te komen. ‘Las Plagas: Organisms of War’ laat in zeven minuten zien wat de parasiet en het virus nu exact met je doen. In deze korte feature worden details uit de film net wat beter uitgelegd. Dus snapte je het even niet meer, dan is dit de extra die je moet kijken nadat je de film tot een einde hebt gebracht. Leuker is de Gag Reel. Jawel, ook digitale karakters kunnen fouten maken op de set. Als laatste zijn er diverse trailers te vinden van Capcom-games. Uiteraard staat die van Resident Evil 6 er ook tussen.

Conclusie:
Resident Evil: Damnation is een film die vooral de echte fans aan zal spreken. De link met de games is overduidelijk en als vervolg op Degeneration doet het alles wat een vervolg moet doen. Een groter verhaal, een dieper plot, meer actie en meer ranzigheid. Dit is met recht de meest bloederige computeranimatiefilm die ik tot op heden heb gezien. Ondanks matige animaties en knullige dialogen, raad ik de film aan voor horrorliefhebbers en fans van de franchise.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Interessant verhaal
  • Toffe actie
  • Link met de games

Wat is NOT

  • Matige animatie

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren