Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1 Blu-ray

Na zes eerdere avonturen is het tijd dat de strijd tussen Harry Potter en Voldemort tot een grote climax komt. De finale is door J.K. Rowling al prachtig verwoord in het boek Harry Potter and the Deathly Hallows (De Relieken van de Dood) en dit epische slot krijgt maar liefst twee volle films om te schitteren. Vanaf 8 april is deel 1 ook thuis te bewonderen op DVD en Blu-ray en wij gingen eens goed zitten voor de zeer uitgebreide Blu-ray.

Serieuzer en volwassener

Als volwassen persoon moet je je nog altijd bijna verantwoorden aan een grote groep mensen als je zegt dat je de nieuwste Harry Potter-film gaat kijken. Fans van de boeken en films zijn meegegroeid met de franchise, maar er is ook nog altijd een grote groep mensen die alleen wat flarden van De Steen der Wijzen (The Philosopher’s Stone) heeft meegekregen. Die Harry bestaat echter al tijden niet meer, want de verhalen en dus ook de films zijn stukje bij beetje serieuzer en volwassener geworden. Het is niet langer dat kinderlijke Disney-gevoel met het stuntelig vliegen op bezemstelen als grootste vermaak.
Harry is zo goed als volwassen, zijn vrienden Ron en Hermelien zijn volwassen en qua gebeurtenissen zijn de films een stuk serieuzer en duisterder dan de eerste delen of andere avonturenfilms als Indiana Jones.

Met Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 wordt er weer een nieuwe stap naar volwassenheid gezet, want Harry Potter (Daniel Radcliffe) beseft nu heel goed dat het tijd is voor de ultieme confrontatie met de moordenaar van zijn ouders, de vervloekte tovenaar Voldemort (Ralph Fiennes). Het is simpelweg doden of gedood worden en J.K. Rowling heeft al sinds een paar films geen problemen om personages dood te laten gaan. Emoties spelen steeds meer een rol en het is goed om te zien dat naast Daniel Radcliffe ook Rupert Grint (Ron) en Emma Watson (Hermelien) zich prima staande weten te houden in een wat meer serieuze context.

Toch is deze stap wel even wennen, want de bekende toverschool Zweinstein (Hogwarts) komt deze keer niet eens aan bod. Na de avonturen uit The Half-Blood Prince is het duidelijk geworden dat Harry op zoek moet naar de zeven Gruzielementen (Horcruxes), zeven delen van de ziel van Voldemort. Pas als alle delen vernietigd zijn, is Voldemort weer gewoon sterfelijk en kan Harry voor eens en voor altijd met hem afrekenen in een prachtig slotgevecht. En daar komt de aap uit de mouw: de echte ontknoping gebeurt natuurlijk pas in Part 2 van de Deathly Hallows.

Richting de ontknoping

Part 1 is duidelijk een opwarmertje voor de alles beslissende confrontatie. De slechteriken vormen een duidelijk front, de goeden trekken steeds meer naar elkaar toe en het wordt nog eens duidelijk gemaakt dat eerst alle Gruzielementen gevonden en vernietigd moeten worden, voordat Harry het gevecht met Voldenmort aan kan gaan. Dit zorgt er een beetje voor dat de film wat traag aanvoelt bij vlagen, vooral als er wat meer op de details wordt gericht en de emoties van de diverse personages een wat grotere rol spelen. Harry, Ron en Hermelien trekken als een soort voortvluchtige nomaden door het land en vooral de rustige momenten bij hun tent zal niet iedereen even boeiend vinden. Vrees niet, want er zijn zeker nog genoeg scènes vol actie, enige spanning en vooral veel visueel spektakel. Dankzij een prima tempo zijn de ruime twee uur om voor je het weet maar blijf je met lege handen achter, want de film stopt als je net zit te hopen op die achtbaanrit richting de ontknoping…

Gelukkig hoeven we inmiddels niet heel lang meer te wachten op die ontknoping, want Part 2 gaat deze zomer al in première. Echte fans van de films en boeken, en iedereen die graag meer achtergrondinformatie wil, kunnen hun hart ophalen met deze Blu-ray, die naast de film ook nog een aparte bonus disc bevat, boordevol extra informatie en niet eerder vertoond materiaal.

Maximum Movie Mode

Wat ook zeker een aanrader is, is de Maximum Movie Mode. Een bijzondere manier om de film te bekijken, die we eerder al zagen bij films als Watchmen en Sherlock Holmes. Als je de Maximum Movie Mode start wordt de volledige film gewoon afgespeeld, maar op bepaalde momenten krijg je in een stijlvol kader beelden en informatie van achter de schermen te zien. Op deze manier wordt nog eens goed duidelijk gemaakt hoeveel aandacht er is besteed aan alle details en natuurlijk ook hoeveel gebruik wordt gemaakt van computeranimaties. Er wordt tevens regelmatig een parallel getrokken met de boeken en de vorige films, wat ideaal is voor mensen die alleen de films hebben gezien of pas laat in aanraking met de serie zijn gekomen.

Met een druk op de knop van je afstandsbediening kan je er zelfs voor kiezen om een achter de schermen-toelichting volledig in beeld te krijgen, zodat je in alle rust en volle glorie van deze extra’s kunt genieten. De hoofdfilm wordt dan automatisch stil gezet en gaat ook weer automatisch verder als het extra deel is afgelopen. Een ideale manier om de film met een frisse blik voor een tweede (of derde, of vierde) keer te bekijken.

Conclusie

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 heeft maar één groot nadeel en dat is het feit dat je zit te wachten op een ontknoping die pas in Part 2 aan bod zal komen. Het verhaal voelt daardoor af en toe wat traag aan en het einde van de film is een duidelijke cliffhanger. Dat neemt niet weg dat er nog genoeg ruimte is voor spanning, actie, emoties en visueel spektakel. Harry, Ron en Hermelien vechten een volwassen fantasy-gevecht en dat resulteert in een film die gewoon voor mensen van vrijwel alle leeftijden interessant is. Daarnaast bevat de 2-disc Blu-ray versie van de film nog eens zoveel extra’s, waaronder een toffe Maximum Movie Mode, zodat je nog wel even zoet bent tot de première van Part 2 deze zomer.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren